ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 10 Ιούνη 2024
Σελ. /20
Εξωστρέφεια

Το «κανόνι» του γερμανικού FTI - του τρίτου σε δύναμη τουριστικού ομίλου στην Ευρώπη - απειλεί να «τινάξει στον αέρα» ξενοδοχεία και κρατήσεις. Αυτοί που την πληρώνουν πρώτοι είναι οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό, που περίμεναν πώς και πώς τη σεζόν για να βγάλουν τα σπασμένα του χειμώνα, αλλά τώρα δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Αυτά λοιπόν συμβαίνουν στον πιο «εύρωστο» και «εξωστρεφή» κλάδο της οικονομίας... Εκεί που το χρήμα ρέει ασταμάτητο και όλες οι κυβερνήσεις επιχαίρουν για την επέκταση της σεζόν. Τι σημαίνει λοιπόν στην πράξη η περιβόητη «εξωστρέφεια» των επιχειρήσεων, η οποία αποτελεί και βασικό όρο για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης; Σημαίνει δυο - τρία τεράστια μονοπώλια να καθορίζουν τις τουριστικές ροές. Σημαίνει «πελατεία» ανάλογα με τις επιχειρηματικές - και γεωπολιτικές - προτεραιότητες μιας χούφτας μεγαλομετόχων. Σημαίνει συνθήκες γαλέρας για χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, ώστε να είναι «ελκυστικό» το «προϊόν», αλλά και «τουριστικό lockdown» για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που παραμένει αποκλεισμένη ακόμα και από λίγες μέρες ανάσας σε κάποιον προορισμό. Πραγματικά αξιοζήλευτο λοιπόν για τους ομίλους το ...εξωστρεφές «success story» του Τουρισμού, αλλά εφιάλτης για τους εργαζόμενους μέσα και έξω από τον κλάδο.

Λαγός

Περιοδεύοντας στην πλατεία Ευόσμου και περνώντας μπροστά από το εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, άκουσε να του φωνάζουν «φέρε πίσω τη φρεγάτα!». Λίγο αργότερα, περιγράφοντας σε ομήγυρη το περιστατικό, είπε ότι «δεν μπορώ να φέρω πίσω τη φρεγάτα, γιατί εγώ την έστειλα. Εγώ ήμουν ο κύριος παράγοντας που οργανώθηκε αυτή η επιχείρηση». Και επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην παραπέρα στρατικοποίηση της ΕΕ, στο όνομα της ...προστασίας των συνόρων της χώρας. Αναρωτιόμαστε αν για να τα πει αυτά ο υπουργός, συμβουλεύτηκε και το πλήρωμα της φρεγάτας «Υδρα», που μόλις επέστρεψε από την Ερυθρά και είδε τον χάρο με τα μάτια ουκ ολίγες φορές, επιχειρώντας για τα ευρωατλαντικά συμφέροντα 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας. Οι αντιδράσεις γι' αυτήν την αποστολή ήταν μεγάλες πριν καν αποπλεύσει η «Υδρα». Πόσο μάλλον τώρα που αποδείχτηκε ότι καμιά δουλειά δεν έχουν οι στρατευμένοι μας σε τέτοιες πολεμικές αποστολές στο στόμα του λύκου. Το γεγονός πάντως ότι η κυβέρνηση κομπάζει για τον ρόλο «λαγού» στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στην παραπέρα στρατικοποίηση της ΕΕ, μόνο ανησυχία θα πρέπει να γεννά στον λαό και ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση από την επόμενη μέρα, για να γυρίσουν τώρα όλα τα ελληνικά στρατεύματα από το εξωτερικό, να μη φύγει κανένα άλλο πλοίο για την Ερυθρά.

Μπουμπούκια

Ενώ η μεγαλοεργοδοσία παρενέβαινε ανοιχτά σε όλη την προεκλογική περίοδο για να ψηφιστούν «κόμματα της ΕΕ», οι συνδικαλιστές της αναλάμβαναν τη βρώμικη δουλειά να απομονώσουν τους εργαζόμενους από το ΚΚΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας και αντιπρόεδρος του Σωματείου Λιμενεργατών Θεσσαλονίκης, ο οποίος προσπάθησε μάταια να βάλει εμπόδια στην περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον υποψήφιο ευρωβουλευτή και πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO, Μάρκο Μπεκρή. Οπως καταγγέλλει η ΚΟ Μεταφορών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο εργατοπατέρας προσπάθησε από την αρχή να δημιουργήσει ένταση λέγοντας ότι «δεν έχουν θέση τα κόμματα στο λιμάνι», ενώ η Ομοσπονδία του είχε συνάντηση με το ΠΑΣΟΚ και μία μέρα πριν περιόδευσε στο λιμάνι υποψήφιος της Ελληνικής Λύσης. Λίγο αργότερα, και ενώ βρισκόταν σε αντικομμουνιστικό παραλήρημα, απειλούσε τους εργαζόμενους που συνομιλούσαν με τον υποψήφιο του ΚΚΕ ότι «όποιος τον ακούσει δεν θα γίνει μόνιμος στο λιμάνι». Και επειδή δεν κατάφερε να εμποδίσει την επαφή με τους εργαζόμενους, έφτασε στο σημείο να λέει ότι «όλοι οι λιμενεργάτες είναι πρόβατα» και πως «το σωματείο είναι το τσιφλίκι μου και κάνω ό,τι γουστάρω». Ο συγκεκριμένος είναι γνωστό ακροδεξιό μπουμπούκι και υπήρξε υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή το 2015. Η απάντηση που πήρε επιτόπου από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ένα πράγμα επιβεβαιώνει: Οτι τα ακροδεξιά κατακάθια του συστήματος είναι τα καλύτερα σκυλάκια της εργοδοσίας και μόνο οργανωμένοι οι εργαζόμενοι, με ισχυρό ΚΚΕ, μπορούν να τους στείλουν στις τρύπες τους.

Γαβ γαβ

Το γνωστό συστημικό παπαγαλάκι του ραδιοφωνικού «ΣΚΑΪ», που στο όνομα τάχα της σάτιρας εκτοξεύει εμετούς σε βάρος του ΚΚΕ, δεν κρατήθηκε ούτε χτες, Κυριακή των ευρωεκλογών. Και τι δεν είπε... Από τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα περί «σταθερότητας στην Ελλάδα και την ΕΕ» (καρμπόν δηλαδή με τα κυβερνητικά συνθήματα) έως τους «αντικοινωνικούς βρομιάρηδες» του ΚΚΕ που ρυπαίνουν με τις «αντιδημοκρατικές τους ιδέες», τις προεκλογικές αφίσες και τα τρικάκια τους... Το παραλήρημα ολοκληρώθηκε με το ποιοι κατά την κρίση του είναι καλό να ψηφίζουν και ποιοι όχι, κάνοντας επίθεση ειδικά στους νέους «που τα μυαλά τους είναι πουρές και δεν έχουν εμπειρία και ευθύνες». Κι όλα αυτά διανθισμένα με τη θεωρία των «δύο άκρων» και την ταύτιση κομμουνισμού - ακροδεξιάς! Ας έχουν στον νου τους οι ιθύνοντες του «ΣΚΑΪ» ότι πέρα από τα πολιτικά ζητήματα που εγείρονται για τη συγκεκριμένη εκπομπή, το χτεσινό «σόου» αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας και θα το βρει μπροστά της. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το πρόθυμο ...σκυλάκι του καναπέ, που γαβγίζει στο όνομα Βουλαρίνος, έβαλε κι άλλη φορά την ουρά στα σκέλια, όταν υπερέβαλε εαυτόν από το μικρόφωνο, για να υπηρετήσει την αντι-ΚΚΕ γραμμή της εργοδοσίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1805 Ο Α' Βερβερικός Πόλεμος με τα κράτη της Μπαρμπαριάς (Βορειοδυτική Αφρική) λήγει με νίκη των ΗΠΑ.

1822 Επειτα από πολύμηνη πολιορκία, η οθωμανική φρουρά της Ακρόπολης παραδίδεται στους επαναστατημένους Ελληνες.

1836 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικομαθηματικός Αντρέ Μαρί Αμπέρ, κύριος θεμελιωτής του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροδυναμικής. Από αυτόν ονομάστηκε η μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος.

1877 Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

1915 Γεννιέται ο Καναδοαμερικανός συγγραφέας Σολ Μπέλοου, που το 1976 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1924 Απάγεται και δολοφονείται από τους φασίστες ο Τζιάκομο Ματεότι, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιταλίας.

1924 Ενοπλη λαϊκή εξέγερση στην Αλβανία ανατρέπει την εξουσία των μπέηδων - φεουδαρχών και εγκαθιδρύει αστική δημοκρατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Φαν Νόλι.

1940 Μετά από 62 μέρες από την έναρξη των συγκρούσεων και παρά τη συνδρομή γαλλικών και βρετανικών στρατευμάτων, η Νορβηγία παραδίδεται στους Γερμανούς. Την ίδια μέρα η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γαλλίας και της Βρετανίας.

1944 Αναζητώντας δυνάμεις του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί μπαίνουν στην κωμόπολη του Διστόμου. Αποκλείουν τις εισόδους και αρχίζουν τις έρευνες στα σπίτια, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους και ξεχωρίζουν 104 άνδρες και 114 γυναίκες (μεταξύ αυτών 45 παιδιά και 20 βρέφη). Τους εκτελούν και στη συνέχεια πυρπολούν το χωριό, αφήνοντας πίσω τους κρανίου τόπο.

1947 Σε ένα άνευ προηγουμένου διήμερο πογκρόμ, συλλαμβάνονται αιφνιδιαστικά στα σπίτια τους 2.613 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ σε Αθήνα και Πειραιά. Οι συλληφθέντες μεταφέρονται στην Ψυτάλλεια και από εκεί στην Ικαρία. Μέσα σε λίγες μέρες οι εξόριστοι από την πρωτεύουσα ξεπέρασαν τους 7.000 και από την επαρχία τους 8.000.

1971 Οι ΗΠΑ τερματίζουν επισήμως, μετά από 20 χρόνια, το εμπορικό εμπάργκο κατά της Κίνας.

1982 Πεθαίνει ο Γερμανός σκηνοθέτης Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ