ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2024
Σελ. /28
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Εντείνονται οι διεργασίες με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα

Eurokinissi

Εντονες διεργασίες σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος και στα κόμματά του πυροδότησε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η κινητικότητα που εκδηλώνεται αφορά αφενός την προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να δείξει ότι «πήρε το μήνυμα» και ότι με διορθωτικές κινήσεις θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, αφετέρου τη δημιουργία εναλλακτικού πόλου στον χώρο της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, που θα επιχειρήσει να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στη ΝΔ, κορυφαία στελέχη συνεχίζουν τις διαβεβαιώσεις σε ξένα και ντόπια κέντρα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα ξεστρατίσει την κυβέρνηση από το μονοπάτι των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, την ίδια ώρα που - στο φόντο ευρύτερων αναδιατάξεων στο αστικό πολιτικό σκηνικό - στο Μαξίμου εξετάζουν το πώς θα «φτιασιδώσουν» το προφίλ τους μετά τις τεράστιες εκλογικές απώλειες.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης ακύρωσε το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στην Ιορδανία (θα έδινε το «παρών» στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα) και αντ' αυτού, το πρωί θα συναντηθεί με τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές της ΝΔ, ενώ το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη στον «Alpha», δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεών του, ανάμεσα στις οποίες πιθανολογείται και ανασχηματισμός, ίσως και αύριο Τετάρτη.


INTIME NEWS

Στο μεταξύ, ήδη από χθες ο υπουργός επικρατείας Α. Σκέρτσος μιλώντας στο τ/σ «Mega» ανέφερε ότι «χρειάζεται μία πολιτική σαν αυτή που εφαρμόζεται, που αναπτύσσει την ελληνική οικονομία ταχύτερη από την ευρωπαϊκή για να καλύψουμε το χαμένο διάστημα της προηγούμενης περιόδου», στην πρεμούρα τους μέσα από ένταση της αντεργατικής επίθεσης να διασφαλίσουν τις θέσεις των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων έναντι ανταγωνιστών τους στο εξωτερικό. Αλλωστε, ξεκαθάρισε ότι η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση συνίσταται σε «δουλειά, δουλειά, δουλειά» για «μεγάλες αλλαγές και ρήξεις» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο στις νέες συνθήκες, όπου πυκνώνουν τα σύννεφα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης διεθνώς και ταυτόχρονα η ΕΕ περνά σε φάση πολεμικής οικονομίας. «Ζούμε σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα με βάση τα αποτελέσματα έβγαλε ξανά την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη στο τιμόνι, και έδωσε εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά των μεταρρυθμίσεων», είπε ενδεικτικά ο Σκέρτσος.

Βαρούν τα όργανα και στον ΣΥΡΙΖΑ

«Αρχισαν τα όργανα» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, όπως άλλωστε αναμενόταν, καθώς στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήταν γνωστό ότι μόνο μικρή πίστωση χρόνου είχε δοθεί στον Στ. Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα.


Eurokinissi

Από το βράδυ των εκλογών και χτες όλη μέρα μια σειρά στελέχη πρώτης γραμμής, όπως Τεμπονέρας, Κοτσακάς, Ζαχαριάδης, Σπίρτζης, Νοτοπούλου κ.ά., έθεσαν ζήτημα επανεξέτασης της πορείας του κόμματος και χάραξης νέας πορείας σύγκλισης με τις άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά.

Την ανάληψη πρωτοβουλίας και άμεσα εξήγγειλε και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά, αν και πηγές της Κουμουνδούρου διατείνονται ότι οι προθέσεις της ηγετικής ομάδας δεν είναι αθώες και αποσκοπούν στην ανάσχεση διεργασιών, και στο να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων ο Στ. Κασσελάκης.

Χτες οι Δ. Τεμπονέρας και Α. Κοτσακάς προχώρησαν σε κοινή δήλωση με την οποία ουσιαστικά επικρίνουν τον Στ. Κασσελάκη, γράφοντας: «Δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επιμέρους προσώπων. Οι ευθύνες που απορρέουν για τον καθένα μας είναι εμφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους». Επικαλούνται στελέχη των κομμάτων του χώρου υπέρ της προοπτικής ανασύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας και καταθέτουν συγκεκριμένη πρόταση για την εκκίνησή της, με άξονες: Τη διατήρηση ιδεολογικής, πολιτικής, οργανωτικής αυτοτέλειας των κομμάτων. Τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου με εκπροσώπηση όλων των φορέων αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και εκπροσώπηση τριτοβάθμιων οργανώσεων και μαζικών κινημάτων. Το Συντονιστικό εκκινεί διάλογο για τη διαμόρφωση minimum συμφωνίας.

Τέλος, καταθέτουν τη διαφωνία τους με τη διεξαγωγή συνεδρίου στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές ότι δεν προσφέρουν λύση», αλλά πρόκειται για διαδικασίες «καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων».

«Εχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που έχει χάσει τρεις μονάδες, πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα. Να ομολογήσουμε ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί», δήλωσε το βράδυ των εκλογών ο Κ. Ζαχαριάδης, προσθέτοντας πως «εδώ πρέπει να ξεκινήσει από την επόμενη ώρα ένας διάλογος για να γίνει ο χώρος κυβερνητικά αξιόπιστος».

«Αναγκαία» χαρακτήρισε τη σύγκλιση των δυνάμεων του χώρου η Κατερίνα Νοτοπούλου και «επιβεβλημένη» ο Γ. Βασιλειάδης. «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και πρέπει να τους διαβάζουμε όχι όπως μας βολεύει, να τους διαβάζουμε πραγματικά», δήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη. Για την «τελευταία ευκαιρία» του χώρου να συγκλίνει έκανε λόγο ο Χρ. Σπίρτζης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν τα ψέματα (...) να αφήσουμε στην άκρη και τακτικισμούς και δογματισμούς, και να γίνει υπέρβαση». «Δεν θεωρώ ότι από τις εκλογές κερδίσαμε», ήταν το σχόλιο του Γ. Τσίπρα.

Μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ

Τα μαχαίρια βγήκαν για τα καλά και στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο πυροδότησε και σε αυτό το αστικό κόμμα ένταση διεργασιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το βράδυ των εκλογών η βουλευτής Ν. Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε αποτυχία το αποτέλεσμα σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί, για να προσθέσει ότι «όλα μα όλα οφείλουμε να τα συζητήσουμε, και όταν λέμε ότι θα τα συζητήσουμε όλα, εννοούμε όλα», βάζοντας θέμα Ανδρουλάκη.

Χτες το πρωί ο τσακωμός συνεχίστηκε από τηλεοράσεως, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του Ανδρουλάκη Π. Δουδουνή να εξαπολύει επίθεση στην Γιαννακοπούλου, λέγοντας ότι «είχε έτοιμη δήλωση» για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Παράλληλα, εκτόξευσε πυρά ότι εξελίσσεται «επί 8 μήνες μια υποτροπιάζουσα συζήτηση εσωστρέφειας, με συγκεκριμένο στόχο», συμπληρώνοντας ότι «δεν βγήκε και το αποτέλεσμα που ήθελε η κα Γιαννακοπούλου, γιατί ανεβήκαμε».

Η δε Γιαννακοπούλου επιτέθηκε εκ νέου στον Δουδουνή με δήλωσή της: «Δεν θέλω να σχολιάσω απαράδεκτες δηλώσεις. Ο διάλογος στο ΠΑΣΟΚ δεν ποδηγετείται. Είμαστε βαθιά δημοκρατικό κόμμα και θα συζητήσουμε έτσι ή αλλιώς τα συμπεράσματα της πορείας μας, όπως αποκρυσταλλωθήκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο καταγράφηκε».


Επιβεβαιώθηκε το διάτρητο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου

Η ολοκλήρωση των ευρωεκλογών επιβεβαίωσε περίτρανα τις ενστάσεις που εξαρχής είχε καταθέσει το ΚΚΕ για την επιστολική ψήφο και δικαίωσε την άρνησή του να στηρίξει μια διάτρητη διαδικασία, όπως πιστοποιούσε η διεθνής εμπειρία από χώρες που έχει εφαρμοστεί και όπως τελικά αποδείχτηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παρατηρήθηκαν παρατυπίες που εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες και ερωτήματα.

Σε πρώτο στάδιο ήταν η διαρροή των προσωπικών στοιχείων επικοινωνίας εκλογέων του εξωτερικού, που πέρασαν απ' το υπουργείο Εσωτερικών στα χέρια της ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννας - Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία τα αξιοποίησε φυσικά για την προεκλογική της εκστρατεία. Παρά τις φαιδρές της δικαιολογίες, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καταλόγισε ευθύνες και πρόστιμα, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει και ουδείς εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθεί.

Στη συνέχεια, στο στάδιο της παραλαβής του υλικού υπήρξαν πολλές καταγγελίες για μη παραλαβή φακέλων ή για αδυναμία αποστολής τους όχι με ευθύνη των εκλογέων αλλά των εταιρειών κούριερ στις οποίες η κυβέρνηση εκχώρησε τη διαδικασία αποστολής και παραλαβής της επιστολικής ψήφου. Δεν υπήρξε καν πρόβλεψη από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών για δυνατότητα επαναποστολής φακέλου όταν χάνεται με ευθύνη της εταιρείας (!) ή όταν ο εκλογέας παραλαμβάνει ελλιπή φάκελο (π.χ. λείπει ο φάκελος ψηφοφορίας).

Ορισμένες απ' τις καταγγελίες που έγιναν στη φάση αυτή αφορούσαν: Φακέλους που παραδόθηκαν σε άλλες μέρες και ώρες από αυτές που είχαν συμφωνηθεί με τον εκλογέα, φακέλους που χάθηκαν από τις εταιρείες κούριερ και ο εκλογέας θα έπρεπε να λύσει το πρόβλημα μόνος του, φακέλους που δεν μπορούσαν να παραληφθούν από τον εκλογέα στη συγκεκριμένη ώρα που απαιτεί η εταιρεία (π.χ. γιατί εργάζεται), με αποτέλεσμα ο φάκελος να επιστρέφεται στο ΥΠΕΣ χωρίς τη δυνατότητα επαναποστολής! Φακέλους που παραδόθηκαν χωρίς καμία ταυτοποίηση, που αφήνονται ακόμα και έξω από το διαμέρισμα που έχει δηλωθεί ως διεύθυνση (!) και πολλά άλλα ακόμα.

Το αποκορύφωμα ήταν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το τελικό στάδιο της παραλαβής των φακέλων. Εκεί διαπιστώθηκε ότι παραλήφθηκε πλήθος εκλογικών φακέλων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (ν. 5083/2024) για την έγκυρη διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο (ανοιγμένοι ή με φθορές φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου), με αποτέλεσμα αφενός αυτοί να μην καταμετρηθούν και αφετέρου να μην ενημερωθούν έγκαιρα οι εκλογείς ότι ο φάκελός τους δεν παραδόθηκε για να μπορέσουν να ψηφίσουν έστω με φυσική παρουσία.

Ακόμα ότι χιλιάδες φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου δεν περιλάμβαναν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα (υπεύθυνη δήλωση / στοιχεία ταυτότητας). Συνολικά, περίπου 27.000 ψήφοι έφτασαν αλλά δεν καταμετρήθηκαν γιατί έλειπαν βασικά νομιμοποιητικά έγγραφα. Το παράδοξο είναι πως αυτές οι ψήφοι δεν καταχωρήθηκαν στα άκυρα αλλά στην ...αποχή!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ