ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας και εκπαίδευσης για το Κίεβο
  • Για όπλα αξίας 40 δισ. ευρώ τον χρόνο θα δεσμεύονται υποχρεωτικά τα κράτη - μέλη
  • Συνεδριάζουν οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ και οι ηγέτες του G7

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ

Copyright 2024 The Associated

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ
Ετήσια στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ, για την οποία θα δεσμεύονται υποχρεωτικά τα κράτη - μέλη, συζητούν από χτες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, πρόταση που προωθεί το τελευταίο διάστημα ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιούλη.

Το ΝΑΤΟ, με φόντο την πολύμηνη καθυστέρηση στην έγκριση του στρατιωτικού πακέτου 61 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό Κογκρέσο και ενόψει μιας ενδεχόμενης επιστροφής του Ντ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζεται «απρόβλεπτη», επιδιώκει να εξασφαλίσει προβλεψιμότητα και σταθερότητα στη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου και να μην αφήνονται πολλά στην «τύχη» τους. Παράλληλα, οι ΗΠΑ, ανεξαρτήτως προεδρίας, επιδιώκουν σταθερά την ανάληψη μεγαλύτερων στρατιωτικών δαπανών (για την Ουκρανία και συνολικότερα) από τους Ευρωπαίους «συμμάχους».

Εκτός από τη συγκέντρωση και τον συντονισμό της αποστολής εξοπλισμών, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει και τον συντονισμό της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών, που τώρα γίνεται είτε από μεμονωμένα κράτη είτε από την ΕΕ.

Στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, εκτός από την κατάσταση στο ουκρανικό πεδίο, βρίσκονται επίσης στρατιωτικά σχέδια που στοχεύουν στην «αποτροπή της Ρωσίας», η αντιμετώπιση πράξεων δολιοφθοράς σε «αμυντικούς» επιχειρηματικούς ομίλους και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και ο πυρηνικός εκσυγχρονισμός και σχεδιασμός της «συμμαχίας».

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 9 - 11 Ιούλη στην Ουάσιγκτον.

Παραδόσεις όπλων υποχρεωτικές για όλα τα κράτη - μέλη

Οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο αναμένεται να γίνουν υποχρεωτικές για όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ εκτός από την Ουγγαρία, δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, πριν από τη συνάντηση, και θα συντονίζονται από τον Αμερικανό στρατηγό Κρ. Κάβολι, διοικητή της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ και από τον ανώτατο συμμαχικό διοικητή Ευρώπης.

Οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν ένα σχέδιο, όπου το ΝΑΤΟ ηγείται του συντονισμού της βοήθειας και της εκπαίδευσης, «ένα βασικό στοιχείο για το πακέτο μας για την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον, μαζί με μια μακροπρόθεσμη οικονομική δέσμευση», τόνισε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι «σύμμαχοι» ήδη παρέχουν γύρω στα 40 δισ. ευρώ σε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία κάθε χρόνο. «Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το ελάχιστο επίπεδο υποστήριξης για όσο χρειαστεί», για να λάβει το μήνυμα η Μόσχα, είπε.

Στο μεταξύ, «είδαμε ότι στις ΗΠΑ πέρασαν έξι μήνες μέχρι να συμφωνήσουν έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την Ουκρανία. Είδαμε επίσης ότι ορισμένες από τις υποσχέσεις που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν έχουν εκπληρωθεί. Επομένως αν μετατρέψουμε τις στρατιωτικές προσφορές από εθελοντικές συνεισφορές σε δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, φυσικά θα γίνει πιο εύρωστη, πιο αξιόπιστη» η στρατιωτική στήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, επισήμανε.

Ο Στόλτενμπεργκ εξήγησε πώς θα συντονιστεί η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία: «Εξετάζουμε τώρα αυτό που συμβαίνει στο πλαίσιο του SAG-U (Ομάδα Βοήθειας Ασφαλείας για την Ουκρανία), η οποία εδρεύει κυρίως στο Βισμπάντεν. Είναι ένας αρκετά μεγάλος οργανισμός που βοηθά στη συγκέντρωση διαφορετικών τύπων όπλων ή πυρομαχικών, με τα σχετικά ανταλλακτικά, στη συντήρηση και επίσης συντονίζει μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης».

Το ΝΑΤΟ προσαρμόζει τις «πυρηνικές δυνατότητες»

Σε μια σπάνια αναφορά στο πυρηνικό οπλοστάσιο της «Δύσης», ο Στόλτενμπεργκ μίλησε για τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να προσαρμόσει τις δυνατότητές του «στις τρέχουσες απειλές για την ασφάλεια», ενώ και η Ρωσία διεξάγει ασκήσεις ετοιμότητας των πυρηνικών της δυνάμεων, έχει αναπτύξει τακτικά πυρηνικά στη Λευκορωσία και απειλεί να αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα.

Ετσι, η σύνοδος των υπουργών Αμυνας περιλαμβάνει επίσης μια συνάντηση της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού.

«Εχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτήν την προσαρμογή: Τον Ιούνη, τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη F-35 κηρύχθηκαν έτοιμα από την Ολλανδία για την πυρηνική αποστολή του ΝΑΤΟ. Και οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους όπλα στην Ευρώπη», είπε.

Πρόκειται για «τις συμφωνίες κοινής χρήσης πυρηνικών του ΝΑΤΟ που είναι πολύ γνωστές εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει νέα πολιτική. Αυτή είναι μια καθιερωμένη διαδικασία, όπου οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυρηνικές βόμβες στην Ευρώπη και όπου ορισμένοι σύμμαχοι συμμετέχουν στην κοινή χρήση».

Παρότι είναι ευρέως γνωστό πως οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυρηνικές βόμβες σε διάφορες τοποθεσίες στην Ευρώπη (όπως σε Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Τουρκία), σπανίως αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αναφέρονται δημοσίως σε αυτά τα όπλα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε επίσης στην «επικίνδυνη ρητορική» της Ρωσίας για τα πυρηνικά, καθώς και στον αυξημένο αριθμό στρατιωτικών ασκήσεων ετοιμότητας για τη χρήση τους.

Ρωσικά και λευκορωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν το δεύτερο στάδιο ασκήσεων επιχειρησιακής ετοιμότητας για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, με φόντο τις συζητήσεις για αποστολή «Δυτικών» στρατιωτικών εκπαιδευτών και την έγκριση για χτυπήματα με ΝΑΤΟικά όπλα σε ρωσικό έδαφος στα σύνορα με το Χάρκοβο.

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αυξήσει τους πυρηνικούς πυραύλους της, εκ των οποίων κάποιοι είναι σε θέση να πλήξουν εδάφη χωρών του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο ίδιος προανήγγειλε ενισχυμένη δράση απέναντι σε Ρώσους κατασκόπους στις χώρες του ΝΑΤΟ, στον απόηχο των «εχθρικών δραστηριοτήτων από τη Μόσχα», που περιλαμβάνουν «πράξεις δολιοφθοράς και κυβερνοεπιθέσεις».

«Εχουμε δει αρκετά παραδείγματα δολιοφθοράς, απόπειρας εμπρησμών ή κυβερνοεπιθέσεων, παραπληροφόρησης», δήλωσε και επισήμανε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας κρίσιμης σημασίας θαλάσσιων υποδομών και υποδομών στον κυβερνοχώρο.

Μίλησε επιπλέον για «αυστηρότερους περιορισμούς στο προσωπικό των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών».

G7: Συνεδριάζει για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του πολέμου

Στην Απουλία της Ιταλίας συνεδριάζουν από χτες μέχρι το Σάββατο οι ηγέτες του G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία), σε μια προσπάθεια μεταξύ άλλων να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τη χρήση των «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων για την «άμυνα» της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, θα είναι επίσης παρών στη σύνοδο, προτού μεταβεί στην Ελβετία για τη Διάσκεψη για την «ειρήνη» στην Ουκρανία που ξεκινάει το Σάββατο.

«Μεγάλο μέρος της συνόδου θα αφιερωθεί στην Ουκρανία, στην άμυνά μας και την οικονομική μας ανθεκτικότητα. Αναμένουμε σημαντικές αποφάσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι το Κίεβο αναμένει κυρίως αποφάσεις που θα αφορούν την πιο γρήγορη εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, τις πιο άμεσες παραδόσεις αεροσκαφών, την απόκτηση περισσότερων μέσων αεράμυνας και όπλων μεγάλου βεληνεκούς.

Το G7 θέλει, από την πλευρά του, να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στο Κίεβο και διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τη χρήση των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για εξοπλισμούς και επενδύσεις στην ανοικοδόμηση.

Οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν στις αρχές Μάη συμφωνία για την κατάσχεση των εσόδων που προέρχονται από τους τόκους των «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων στην Ευρώπη, για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην Ουκρανία, ένα ποσό που εκτιμάται στα 2,5 - 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο οι ΗΠΑ θέλουν να πάνε πιο μακριά και ασκούν πίεση στις χώρες του G7 να συμφωνήσουν να προσφέρουν στην Ουκρανία ένα τεράστιο δάνειο, ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων, για το οποίο θα παράσχουν εγγυήσεις τα μελλοντικά έσοδα από τα «παγωμένα» ρωσικά ενεργητικά. Αυτή είναι μια πρόταση που θα στήριζε και μια μελλοντική προεδρία των Ρεπουμπλικάνων του Ντ. Τραμπ.

Οι δεσμευμένοι ρωσικοί πόροι υπολογίζονται σε 263 δισ. ευρώ στις χώρες του G7.

Παρ' όλα αυτά παραμένουν πολλά ερωτήματα, κυρίως ποιος θα εκδώσει αυτό το δάνειο και τι θα συμβεί σε περίπτωση που τα ρωσικά αυτά περιουσιακά στοιχεία αποδεσμευθούν αν υπάρξει «ειρηνευτική» συμφωνία.

Συμφωνίες ασφαλείας με ΗΠΑ και Ιαπωνία

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο του G7 θα υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με τον Β. Ζελένσκι και ότι θα υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα, που θα πλήξουν το Χρηματιστήριο της Μόσχας.

Η 10ετής διμερής συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ - Ουκρανίας θα είναι η 16η διμερής συμφωνία που έχει υπογράψει το Κίεβο με κράτος του ΝΑΤΟ και θα βοηθήσει στην επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού του ουκρανικού στρατού.

Η συμφωνία δεν είναι μια συνθήκη που απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου και θα μπορούσε να αναιρεθεί από μια μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι οι «εγγυήσεις» για την Ουκρανία είναι ισοδύναμες με εκείνες του Ισραήλ, καλύπτοντας την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, καθώς και τη δυνατότητα κοινής παραγωγής όπλων.

Συμφωνία ασφαλείας αναμένεται να υπογράψει η Ουκρανία και με την Ιαπωνία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρ. Σούνακ, θα ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του G7 νέα διμερή βοήθεια αξίας ως και 242 εκατ. λιρών προκειμένου να αποκατασταθούν «κρίσιμες ενεργειακές υποδομές» στην Ουκρανία, καθώς το 80% από αυτές φέρεται να έχει χτυπηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Κίεβο χαιρέτισε τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ την Τετάρτη, οι οποίες έχουν στόχο να περιορίσουν τη ρωσική «αμυντική» παραγωγή, στοχοθετώντας οντότητες στη Ρωσία αλλά και σε χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Βρετανία προανήγγειλε 50 νέες κυρώσεις που στοχεύουν πλοία στον «σκιώδη ρωσικό στόλο» που χρησιμοποιείται για να παρακαμφθούν οι «δυτικές» κυρώσεις για το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου.

Προμηθευτές πυρομαχικών, εργαλειομηχανών και υλικοτεχνικής υποστήριξης με έδρα την Κίνα, το Ισραήλ, το Κιργιστάν και την Τουρκία που υποστηρίζουν τη στρατιωτική παραγωγή της Ρωσίας είναι μεταξύ εκείνων που στοχεύουν οι κυρώσεις, δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ στην Ουγγαρία για μη συμμόρφωση με την ευρωενωσιακή μεταναστευτική νομοθεσία, το οποίο θα αυξάνεται κατά 1 εκατ. ευρώ ημερησίως μέχρι τη συμμόρφωσή της.

Η δικαστική απόφαση, η οποία λαμβάνεται λιγότερο από 3 εβδομάδες πριν η Βουδαπέστη αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, σχετίζεται με απόφαση του 2020, η οποία έκρινε ότι η Ουγγαρία παραβίασε τη μεταναστευτική νομοθεσία της ΕΕ, περιορίζοντας τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών να ζητήσουν άσυλο, μεταξύ άλλων κρατώντας αιτούντες άσυλο σε στρατόπεδα διέλευσης στα σύνορά της με τη Σερβία.

Το 2020 η ουγγρική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που απαιτεί από τους αιτούντες άσυλο να υποβάλλουν «δήλωση προθέσεων» σε ουγγρική πρεσβεία σε χώρα εκτός ΕΕ πριν εισέλθουν στη χώρα. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν κανείς δεν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ουγγαρία: Οι αρχές έλαβαν μόλις 30 αιτήσεις το 2023.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ