ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΑΑΝ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Αγωνιστική δράση για να ανοίξει κανονικά η Ειδική Αγωγή τη νέα σχολική χρονιά

Κινητοποίηση στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 20 Ιούνη, στις 19.00

«Παίρνουμε την υπόθεση της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών μας, της ασφάλειάς τους, της εκπαίδευσης στα δικά μας χέρια», δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και οι Σύλλογοι Γονέων τριών Ειδικών Δημοτικών Σχολείων της Αθήνας (6ου, 9ου και 10ου) που καλούν την Πέμπτη 20 Ιούνη, στις 19.00, σε κινητοποίηση στο Σύνταγμα, επισημαίνοντας ότι «γονείς, εκπαιδευτικοί, ανάπηροι, αν δεν κινητοποιηθούμε η νέα σχολική χρονιά θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη».

Η ΣΕΑΑΝ και οι γονείς των Ειδικών Σχολείων απαιτούν το αυτονόητο: Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξει κανονικά η Ειδική Αγωγή τη νέα σχολική χρονιά. Σε κοινή τους ανακοίνωση θυμίζουν ότι «πάνω από 1.000 παιδιά έως τον Φλεβάρη του 2024 δεν πήγαιναν καθόλου σχολείο επειδή δεν ήταν λυμένο το θέμα της μεταφοράς - πολλά δε μέχρι το τέλος. Ενώ άλλα δεν πάνε σχολείο επειδή δεν υπάρχει το αναγκαίο ειδικό προσωπικό ή είναι αναγκασμένα να παστώνονται στα λεωφορεία μιάμιση και δύο ώρες για να πάνε στο σχολείο και άλλες τόσες να γυρίσουν, γιατί έτσι βολεύει τους επιχειρηματίες μεταφορείς. Και μιλάμε για παιδιά με νοητική υστέρηση, αυτισμό και πολλαπλές αναπηρίες. Πώς θα αποδώσει αυτό το παιδί ακόμα και το καλύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να υπάρχει, όταν ξέρουμε ότι στην πλειοψηφία τους, επειδή δεν γίνονται οι αναγκαίες θεραπείες στο πρωινό ωράριο λόγω έλλειψης των αναγκαίων ειδικοτήτων, οι γονείς τα απογεύματα αναγκάζονται να γυρνούν από κέντρο σε κέντρο για να κάνουν τις απαραίτητες συνεδρίες.

Σχολεία ακατάλληλα έως επικίνδυνα ακόμα και τα νεόδμητα με υπεράριθμο μαθητικό πληθυσμό, με ελάχιστο προσωπικό και οι περισσότεροι να είναι αναπληρωτές», τονίζουν οι ΣΕΑΑΝ και οι γονείς θυμίζοντας και τις μεγάλες ελλείψεις και τις αναμονές για γνωματεύσεις από τα ΚΕΔΑΣΥ που δεν έχουν πλέον αναπτυξιολόγο, παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο.

Συνεχίζοντας τις κοινές τους δράσεις λοιπόν (συσκέψεις, διαμαρτυρίες στον δήμο της Αθήνας κ.λπ.) δίνουν αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη στο Σύνταγμα, δηλώνοντας ότι «η ευθύνη μας απέναντι στα παιδιά δεν μας επιτρέπει να ολιγωρούμε και να περιμένουμε τον Σεπτέμβρη να μετράμε κενά και να ψάχνουμε τους υπεύθυνους». Και απαιτούν:

  • Σύγχρονα Ειδικά Σχολεία με βάση τις ανάγκες, όχι στα κοντέινερ και τις αποθήκες.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλη την Ειδική Αγωγή, όχι στον απαράδεκτο αντιπαιδαγωγικό και αντεργατικό θεσμό των αναπληρωτών.
  • Να ανοίξουν τώρα όλα τα Ειδικά Σχολεία που είναι στα χαρτιά ΕΕΕΕΚ Αθηνών, ΕΝΕΓΥΛ Αμαρουσίου, Ειδικό Δημοτικό Βύρωνα και Νέας Φιλαδέλφειας αλλά και της Γλυφάδας.
  • Να αναπτυχθεί πλήρως σε όλες τις τάξεις το ΕΕΕΕΚ Περιστερίου για την αποσυμφόρηση των άλλων ΕΕΕΕΚ της ευρύτερης περιοχής.
  • Πραγματικό εθνικό σχέδιο ανέγερσης νέων, σύγχρονων και ασφαλών Ειδικών Σχολείων για την αντικατάσταση των ακατάλληλων και επικίνδυνων και την ίδρυση νέων και πλήρως στελεχωμένων σε όλες τις βαθμίδες με βάση τις ανάγκες.
  • Σύγχρονα επιστημονικά αναλυτικά προγράμματα με βάση την ιδιαιτερότητα της κάθε αναπηρίας με προοπτική την πλήρη επαγγελματική αποκατάσταση όλων των παιδιών με κρατική ευθύνη.
  • Νοσηλευτές σε όλα τα σχολεία ειδικά και τυπικά με εξειδικευμένες και κατάλληλα εξοπλισμένες σχολιατρικές υπηρεσίες. Καθώς και πλήρως στελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κ.λπ.).
  • Κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης σε όλα τα παιδιά με βάση τις γνωματεύσεις, να μπει τέρμα στις ιδιωτικές παράλληλες που έχουν πλημμυρήσει ειδικά και τυπικά σχολεία. Είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να την αναλάβει!
  • Δημόσιο σύστημα μεταφοράς, που να καλύπτει όλα τα παιδιά με ασφάλεια και εξειδικευμένο προσωπικό από την 1η μέρα της σχολικής χρονιάς.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ με μόνιμο προσωπικό

Να μην καταργηθούν οι υπάρχοντες φορείς πρόληψης και θεραπείας

Για το κύμα αποχωρήσεων στο ΚΕΘΕΑ και την επισφαλή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον φορέα λόγω υποστελέχωσης κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Βιβή Δάγκα, Γιάννης Δελής, Νίκος Εξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης, Μανώλης Συντυχάκης προς τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη.

«Στον τελευταίο απολογισμό έργου του ΚΕΘΕΑ (2022) αναφέρεται ότι "εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές ανάγκες σταθερής στελέχωσης" καθώς από το 2009 έχει επέλθει "μείωση του μόνιμου προσωπικού πάνω από 25%", ενώ το ίδιο έτος καταγράφηκε "τάση ανόδου του αριθμού των εξυπηρετουμένων στις περισσότερες κατηγορίες υπηρεσιών".

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, το έτος 2023 πραγματοποιήθηκαν 33 προσλήψεις, που στο σύνολό τους ήταν ευέλικτες μορφές απασχόλησης (ΕΣΠΑ, χορηγία ΟΠΑΠ, ΔΠΥ) και 52 αποχωρήσεις. Αντίστοιχα, μέχρι τον Μάη του 2024 έγιναν 6 προσλήψεις και 18 αποχωρήσεις. Δηλαδή, μόνο κατά τη διάρκεια Γενάρη 2023 - Μάη 2024 το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ είναι μειωμένο κατά 31 άτομα», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει, «προκαλούν μεγάλη ανησυχία τα ποιοτικά στοιχεία των αποχωρήσεων: Από τους συνολικά 70 αποχωρήσαντες, οι 31 ήταν έμπειροι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και οι 55 θεραπευτικό προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια του θεραπευτικού έργου. Το κύμα αποχωρήσεων έμπειρων στελεχών του ΚΕΘΕΑ παρατηρείται κυρίως μετά τον Οκτώβρη του 2023, όταν η κυβέρνηση ανήγγειλε τους σχεδιασμούς της για την κατάργηση του ΚΕΘΕΑ και τη δημιουργία του ΕΟΠΑΕ. Αντίστοιχη εικόνα είχε παρατηρηθεί και μετά την ΠΝΠ του 2019.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εντατικοποίηση βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Ενδεικτικά: Υπάρχουν δομές που λειτουργούν ακόμα και με μόλις 1 άτομο προσωπικό, όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιλίου του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Στο ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ έγινε συγχώνευση δύο μονάδων λόγω έλλειψης προσωπικού, 2 εργαζόμενες καλύπτουν Γυναικείες Φυλακές, Νοσοκομείο Κρατουμένων και Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, ενώ 1 εργαζόμενος μπαίνει μόνος του στις φυλακές Αμφισσας, Μαλανδρίνου και Αυλώνα. Στην Κάλυμνο (ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ) αποχώρησε και η τελευταία εργαζόμενη, με αποτέλεσμα η δομή να είναι κλειστή. Η ανασφάλεια για το μέλλον του φορέα είναι έκδηλη και αφήνει αποτύπωμα στο παρεχόμενο θεραπευτικό έργο».

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε:

  • Να ενισχυθεί άμεσα το ΚΕΘΕΑ με το αναγκαίο, μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να σταματήσει ο σχεδιασμός για κατάργηση των υπαρχόντων Φορέων Πρόληψης και Θεραπείας και να διασφαλιστεί η συνέχεια του έργου και της φιλοσοφίας του ΚΕΘΕΑ.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Την Τετάρτη 19 Ιούνη στο Σύνταγμα η πανελλαδική κινητοποίηση

Mε πανελλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη 19 Ιούνη, στο Σύνταγμα, από τις 5.30 μ.μ. απαντάει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για διάλυση των 75 Κέντρων Πρόληψης, απαιτώντας την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, μόνιμες προσλήψεις, αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Πρόληψη και να μην κατατεθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο σάρωσης των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

«Πάνω από 10 χρόνια δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις και οι συνάδελφοι/ισσες, καθημερινά, με τις δυνάμεις που έχουν, προσπαθούν να καλύψουν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν Κέντρα Πρόληψης, όπως σε μεγάλο τμήμα του Λεκανοπεδίου Αττικής (...).

Ο βασικός λόγος που βρισκόμαστε στη σημερινή κατάσταση, να υπερασπιζόμαστε την πρόληψη, τα Κέντρα Πρόληψης και τις θέσεις εργασίας μας, είναι γιατί καμία κυβέρνηση, έως τώρα, δεν θέλησε να δώσει μια μόνιμη και σταθερή μορφή δημόσιου χαρακτήρα σε αυτό το υβριδικό μοντέλο των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ (...)

Τα 75 Κέντρα Πρόληψης, όπως πολύ καλά γνωρίζουν, είναι "ζυμωμένα" με τις τοπικές κοινότητες, έχουν ρίζες και σχέσεις αμφίδρομες με φορείς, θεσμούς, υπηρεσίες, σχολεία, εκκλησίες, συλλόγους, γονείς, εκπαιδευτικούς, εφήβους, παιδιά, δεν θα είναι ούτε εύκολο ούτε χωρίς κόστος να τα ξεριζώσουν», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο κάλεσμά του για την κινητοποίηση της Πέμπτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ