ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκληματική πολιτική που λογαριάζει την προστασία εργαζομένων και κατοίκων ως κόστος

Ανακοίνωση για τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο

Eurokinissi

«Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χτες (σ.σ. προχτές) σε εργοστάσιο που κατασκευάζει πλαστικά και ανοξείδωτα σκεύη, στην Κάτω Κηφισιά, σε μια περιοχή που έχει μεγάλους βιομηχανικούς και άλλους εργασιακούς χώρους, αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης κινδύνων από τέτοιου είδους περιστατικά, κόντρα στην τοξική πολιτική που λογαριάζει την προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων ως κόστος», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Ακόμη αναφέρει:

«Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς μετά την ισχυρή έκρηξη οι εργαζόμενοι πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο. Η ατμόσφαιρα γρήγορα έγινε αποπνικτική λόγω του τοξικού νέφους. Οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν - μέσω μηνύματος του 112 - να μείνουν μέσα στα σπίτια τους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποθέωσε την ατομική ευθύνη.

Το χτεσινό ατύχημα ανέδειξε για άλλη μια φορά την εγκληματική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων, που θυσιάζει την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων, που θυσιάζει το περιβάλλον, στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αναδείχτηκε η απουσία κρατικού ελέγχου, που αφήνει πρακτικά ασύδοτες τις επιχειρήσεις, να λειτουργούν χωρίς τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, οδηγώντας σε εργατικά ατυχήματα, και εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στους εργαζόμενους, στους κατοίκους και στο περιβάλλον.

Με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που είτε έρχονται προς έγκριση ενώ οι επιχειρήσεις λειτουργούν ήδη, άρα εκ των υστέρων, είτε "εγκαίρως" με την έγκρισή τους να είναι μια ψευδεπίγραφη τυπική διαδικασία, όπως έχει καταγγείλει πολλές φορές η "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Πέραν των άμεσων κινδύνων για την ίδια τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής από την πυρκαγιά και την έκρηξη, τέτοιου είδους ατυχήματα που σχετίζονται με την έκλυση επικίνδυνων ουσιών, μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις που δεν φαίνονται άμεσα, όπως οι συνέπειες από την έκθεση των ανθρώπων σε καρκινογόνες ουσίες, που περνούν και στην τροφική αλυσίδα.

Το χτεσινό ατύχημα φέρνει επιπλέον στο προσκήνιο την εγκληματική πολιτική χρήσεων γης που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη γειτνίαση βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές, χωρίς αποστάσεις ασφαλείας, χωρίς την ύπαρξη των αναγκαίων οδών διαφυγής.

Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση ενός ατυχήματος, που θα πρέπει να διασφαλίζει την άμεση και ασφαλή εκκένωση των εγκαταστάσεων, την προστασία εργαζομένων, την προστασία του πληθυσμού από έκθεση σε επικίνδυνες, καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα:

- Να διασφαλιστούν πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο που κάηκε.

- Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και κατοίκων που εκτέθηκαν στο τοξικό νέφος.

- Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και συνολικά στην Αττική. Η τήρησή τους να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς του κράτους, που πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.

- Να συγκροτηθεί τώρα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης στην ευρύτερη περιοχή και σε όλη την Αττική και ειδικά εκεί που υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα.

- Να υπάρξουν επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό έκτακτης ανάγκης, επαρκής εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων, τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και των κατοίκων».

EUROSTAT
Ενας στους πέντε κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας στην ΕΕ!

Στο 26% το ποσοστό στην Ελλάδα

Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως μίας υπερεθνικής ένωσης του μεγάλου κεφαλαίου, που το μόνο που έχει να προσφέρει στους λαούς της είναι φτώχεια και πόλεμοι, αποκαλύπτουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τα επίσημα στοιχεία αναφορικά με τη φτώχεια.

Ενας στους τέσσερις ανθρώπους στην Ελλάδα και ένας στους πέντε στην ΕΕ ζουν στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (όπως αυτό ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2023 που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το 2023, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (21% του πληθυσμού) διέτρεχαν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους: Φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή/και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας.

Ο αριθμός των ανθρώπων αυτών παρέμεινε σχεδόν ίδιος το 2023 σε σύγκριση με το 2022 (95,3 εκατομμύρια).

Οι υψηλότερες τιμές αναφέρθηκαν στη Ρουμανία (32%), στη Βουλγαρία (30%), στην Ισπανία (27%) και την Ελλάδα (26%). Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (12%), στη Σλοβενία (14%), στη Φινλανδία και την Πολωνία (αμφότερες από 16%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ