ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1 ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ
Ενα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τη σφραγίδα της ΕΕ, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων

Το προδιαγεγραμμένο ναυάγιο του αλιευτικού «Αντριάνα», με τουλάχιστον 600 νεκρούς πριν ακριβώς έναν χρόνο (14/6/23) ανοιχτά της Πύλου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα με ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα νερά της Μεσογείου. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 81, 104 είναι οι διασωθέντες (47 Σύροι, 43 Αιγύπτιοι, 12 Πακιστανοί, 2 Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους 10 ανήλικοι - 5 Αιγύπτιοι, 5 Σύροι), ενώ καταγγέλθηκε ότι γυναίκες και παιδιά ήταν κλειδωμένοι στα αμπάρια και πνίγηκαν χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα. Το έγκλημα αυτό έχει την ξεκάθαρη σφραγίδα της βάρβαρης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και όλων διαχρονικά των ευρωπαϊκών και ελληνικών αστικών κυβερνήσεων. Ολων αυτών που για τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων πρώτα διεξάγουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους και στη συνέχεια τους «εργαλειοποιούν» και είτε τους πνίγουν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, είτε τους φυλακίζουν στα σύγχρονα Νταχάου, είτε τους αξιοποιούν ως φτηνό εργατικό δυναμικό στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα.

Το χρονικό

Το αλιευτικό «σαπάκι» «Αντριάνα» είχε ξεκινήσει από την Αίγυπτο φορτώνοντας κατατρεγμένους και από το Τομπρούκ της Λιβύης, που ελέγχει ο προνομιακός συνομιλητής της ΕΕ, πολέμαρχος Χ. Χαφτάρ, και για πέντε μέρες αρμένιζε υπερφορτωμένο με συνολικά 750 επιβαίνοντες.

Copyright 2023 The Associated

Εγινε αντιληπτό από την Frontex, τον κατασταλτικό μηχανισμό φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, και παρότι ήταν εμφανές ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, αφού η κατάστασή του ήταν τραγική και οι άνθρωποι κρέμονταν σαν τα «τσαμπιά» σε κάθε τμήμα του πλοίου, το άφηνε να συνεχίζει την πορεία του και να φτάσει σε διεθνή ύδατα 47 μίλια από την Πύλο, όπου και ανατράπηκε. Εκτός από την Frontex, συνένοχοι στη βύθιση του πλοίου είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και το Λιμενικό. Το τελευταίο, ενώ στην αρχή δεν ανέφερε ότι επιχείρησε να ριμουλκήσει το «σαπάκι», στη συνέχεια το παραδέχτηκε, ως «διαδικασία προσέγγισής του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του Α/Κ (σ.σ. αλιευτικού) σκάφους και των επιβαινόντων».

Δεκάδες είναι οι μαρτυρίες επιζώντων που έχουν καταγγείλει ότι η δράση του Λιμενικού, το οποίο επιχείρησε με σκοινί να ρυμουλκήσει το σαπιοκάραβο, είναι αυτή που οδήγησε στο ναυάγιο, προκαλώντας ταλαντεύσεις και στη συνέχεια την ανατροπή του. Οι επιζώντες έλεγαν ότι οι επιβάτες ζήτησαν να διασωθούν και είδαν άλλους στο σκάφος να παρακαλούν για διάσωση μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, αρκετές ώρες πριν ανατραπεί. Σημειώνεται δε πως αρκετοί επιζώντες είπαν επίσης ότι οι αρχές κατάσχεσαν τα τηλέφωνά τους μετά το ναυάγιο, αλλά δεν τους έδωσαν κανένα σχετικό έγγραφο, ούτε τους είπαν πώς να ανακτήσουν την περιουσία τους.

Κι ενώ αυτή είναι η βαρβαρότητα που περιγράφουν πως έζησαν οι κατατρεγμένοι, αμέσως μετά το έγκλημα ξεκίνησε η προσπάθεια συγκάλυψης και οι πρώτοι που σύρθηκαν σε δίκη ως «διακινητές» ήταν 9 Αιγύπτιοι, από τους επιζώντες του ναυαγίου. Μάλιστα, η δίκη τους έγινε στις 21/5/24 στην Καλαμάτα όπου τελικά αθωώθηκαν, αλλά τους είχαν κρατούμενους για δύο επιπλέον βδομάδες. Στη δίκη οι φορείς του μαζικού κινήματος απαίτησαν να καθίσουν στο σκαμνί οι πραγματικοί ένοχοι για το έγκλημα, ενώ δέχθηκαν και την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, κατά την οποία τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο ο Γιώργος Καραγιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ενώ προσήχθησαν ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Στέλιος Παπαβραμίδης, φοιτητής.

Να σημειώσουμε ότι με αφορμή το έγκλημα της Πύλου ξεκίνησε ένας αποπροσανατολιστικός καβγάς ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για το επιχειρησιακό κομμάτι της υπόθεσης, που κυρίως επιχειρεί να κρύψει την ουσιαστική συμφωνία τους στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ (Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, Δουβλίνο 2 κ.λπ.), τη σταδιακή εξάλειψη της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες και τελικά την εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων για τις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, με το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των ροών όταν αυτό το συμφέρει.

Αυτή η βάρβαρη πολιτική είναι που τροφοδοτεί τα κυκλώματα των δουλεμπόρων που πνίγουν τον κόσμο στη Μεσόγειο, με τις όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές που ανεβάζουν την «ταρίφα» του τρόμου για τους κατατρεγμένους. Μόνο από το 2014 οι καταγεγραμμένοι άνθρωποι που χάθηκαν (νεκροί και αγνοούμενοι) ξεπερνούν τους 20.000.

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα

Συνέντευξη Τύπου χθες από οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων

Εναν χρόνο μετά το πιο πολύνεκρο ναυάγιο - έγκλημα που καταγράφηκε στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, νεκροί, αγνοούμενοι, συγγενείς και επιζώντες αναζητούν δικαίωση. Ακόμα αναμένεται η ολοκλήρωση της διερεύνησής του. Οι αιτιάσεις της μήνυσης 53 επιζώντων για τις ευθύνες των ελληνικών λιμενικών αρχών τελούν υπό διερεύνηση στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας δόθηκε σχετική συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι το ναυάγιο της Πύλου δεν είναι απλά ένα τραγικό δυστύχημα, είναι ένα έγκλημα και δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Είναι ένα χρονικό πολλών προαναγγελθέντων θανάτων, ένα έγκλημα που διαπράχθηκε σε διάρκεια 15 ωρών, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων των ελληνικών λιμενικών αρχών, με κύριο χαρακτηριστικό τη μη ενεργοποίηση της οφειλόμενης επιχείρησης διάσωσης - σε γνώση και της Frontex - και την κατάφωρη παραβίαση όλων των κανόνων Διεθνούς και Εθνικού Δικαίου που διέπουν τη διάσωση στη θάλασσα και την προστασία κάθε ανθρώπινης ζωής.

Οπως υπογραμμίστηκε, για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι δολοφονούν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι πρακτικές εφαρμογής τους. Την ίδια στιγμή η ΕΕ πανηγυρίζει τις υπογραφές στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο και ετοιμάζει νέα σχέδια αποτροπής και τιμωρίας για όσους τολμούν να πλησιάσουν τα σύνορά της, ενώ χιλιάδες άνθρωποι πνίγονται στα θαλάσσια περάσματα, που γι' αυτούς είναι τόποι μαρτυρίου.

Η συνέντευξη Τύπου διοργανώθηκε από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, την Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και την Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).

Ομιλήτριες ήταν οι δικηγόροι Γιάννα Κούρτοβικ, Δήμητρα Λιναρδάκη, Μαρία Παπαμηνά, Κατερίνα Πουρναρά και Ελένη Σπαθανά. Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος και πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Η Κ. Πουρναρά αναφέρθηκε στα 7 «γιατί» του πολύνεκρου ναυαγίου:

1. Γιατί δεν ενεργοποιείται καμία επιχείρηση διάσωσης και αποτροπής κινδύνου σε κανένα στάδιο, παρότι ήταν αναγκαία και επείγουσα από το πρωί της 13/6/2023 και παρότι οι επιβαίνοντες με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο κάνουν έκκληση για διάσωση; Δεν ξεκινάει επιχείρηση διάσωσης ούτε στις 11.00, όταν φτάνει η πληροφορία, ούτε όταν επαληθεύεται η κατάσταση κινδύνου μετά τον εντοπισμό του αλιευτικού από το ελικόπτερο του Λιμενικού στις 15.30, ούτε μετά την επιτήρηση από τα εναέρια μέσα της Frontex, ούτε μετά τις αναφορές της Alarm Phone (16.53) και των παραπλεόντων ιδιωτικών σκαφών («Lucky Sailor» 18.00, «Faithfull Warrior» 21.45), ούτε και όταν το ΠΛΣ 920 καταπλέει στις 22.40 (12 ώρες μετά) πλησίον του αλιευτικού σκάφους. Γιατί η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης κηρύσσεται μόνο μετά την ανατροπή και βύθιση του αλιευτικού;

2. Γιατί δεν ενεργοποιούνται και δεν χρησιμοποιούνται όλες οι διαθέσιμες μονάδες και μέσα διάσωσης που βρίσκονται σε κοντινές παράκτιες περιοχές, όπως το εξοπλισμένο ναυαγοσωστικό σκάφος «Αιγαίο Πέλαγος», που βρισκόταν στο Γύθειο; Γιατί στέλνεται το σκάφος του Λιμενικού ΠΛΣ 920, που βρίσκεται πιο μακριά από άλλα σκάφη και είναι ακατάλληλο και μη εξοπλισμένο για διάσωση, ενώ δεν διαθέτει ούτε καν ικανό αριθμό σωστικών μέσων και σωσιβίων;

3. Γιατί, ενώ η Frontex προσφέρεται τρεις φορές να εισφέρει στην επιχείρηση με εναέρια μέσα επιχείρησης (στις 19.35, στις 00.34 και στις 00.52), οι ελληνικές αρχές δεν απαντούν σε κανένα αίτημα, αλλά αντιθέτως του ζητούν να συνδράμει σε έτερο περιστατικό έρευνας και διάσωσης, νότια της Κρήτης;

4. Γιατί τα εμπορικά πλοία καλούνται να αποδεσμευτούν και να απεμπλακούν από την επιχείρηση (το «Lucky Sailor» στις 21.00 και το «Faithfull Warrior» στις 00.18);

5. Γιατί το αλιευτικό μέχρι τη στιγμή του ναυαγίου κινείται βορειοανατολικά, ενώ μετά την προσέγγισή του από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος αλλάζει ξαφνικά την κατεύθυνσή του προς τα δυτικά, μέχρι την ακινητοποίηση και τη βύθισή του;

6. Γιατί όλοι οι επιζώντες που καταθέτουν μιλάνε για ρυμούλκηση του αλιευτικού, με αποτέλεσμα την ανατροπή του;

7. Γιατί μετά την ανατροπή δεν ξεκινά ούτε τότε, άμεσα, επιχείρηση διάσωσης των ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα, αλλά υπάρχει τεράστια καθυστέρηση ακόμα και στο αίτημα συνδρομής παραπλεόντων πλοίων;

Επίσης, όπως ειπώθηκε, οι ευθύνες της Frontex είναι ερευνητέες, καθώς ενώ διαπίστωσε από νωρίς την κατάσταση κινδύνου του πλοίου και διαβίβασε τις πληροφορίες στις ελληνικές αρχές, δεν εξέδωσε σήμα συναγερμού έκτακτης ανάγκης ούτε στην αρχή αλλά ούτε και στη συνέχεια, όταν δεν πήρε ενημέρωση για έναρξη επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, το σχετικό πόρισμα για τις ευθύνες της χαρακτηρίστηκε σκανδαλωδώς απαλλακτικό.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στη μετατροπή των θαλασσών μας σε υγρά νεκροταφεία!

Εκδήλωση καταδίκης των πραγματικών ενόχων ΕΕ και κυβερνήσεων σήμερα στο λιμάνι της Καλαμάτας στις 7.30 μ.μ.

Εκδήλωση για τον έναν χρόνο από το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, με τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες, πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή 14 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ στο λιμάνι της Καλαμάτας (απέναντι από το Λιμεναρχείο).

«Εναν χρόνο μετά δεν ξεχνάμε! Εναντιωνόμαστε στην πολιτική που μετατρέπει τις θάλασσές μας σε υγρά νεκροταφεία!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μεσσηνίας. Απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες του ναυαγίου και να καταδικαστούν οι πραγματικοί ένοχοι. Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

«Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει τι έγινε το μοιραίο βράδυ, γιατί δεν σώθηκαν εκατοντάδες απελπισμένοι άνθρωποι που κινδύνευαν, ανάμεσά τους εκατοντάδες γυναίκες και ανυπεράσπιστα παιδιά.

Εναν χρόνο μετά η Μεσόγειος συνεχίζει να γίνεται θάλασσα νεκρών.

Γιατί συνεχίζεται η αιτία, η πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων.

-- Η πολιτική που γεννά φτώχεια και πολέμους, αναγκάζοντας ολόκληρους λαούς να ξεσπιτώνονται κατά εκατομμύρια από τον τόπο τους για να βρουν μια καλύτερη ζωή.

-- Η πολιτική που σπρώχνει εξαθλιωμένους ανθρώπους στα χέρια των δουλεμπόρων, να τους στοιβάζουν σε σαπιοκάραβα για να διασχίσουν τη Μεσόγειο, που έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για πάνω από 28.000 από αυτούς.

-- Η πολιτική που αντί να διευκολύνει τη μετάβαση των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, τους εγκλωβίζει σε στρατόπεδα τύπου Μόριας, με τα διάφορα "Δουβλίνα" και το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Που με εργαλείο τις δυνάμεις της Frontex εφαρμόζει τη βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών, πολλές φορές οδηγώντας σε ναυάγια.

Την ίδια στιγμή, αυτοί που τους πνίγουν προωθούν "δουλεμπορικές" συμφωνίες μεταξύ χωρών εντός και εκτός ΕΕ, για την εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Εναν χρόνο μετά, ΕΕ και κυβερνήσεις κλιμακώνουν την εγκληματική πολιτική τους. Από τη μία κλιμακώνουν τις πολεμικές συγκρούσεις για τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών. Από την άλλη, με το νέο Σύμφωνο - έκτρωμα προχωράνε στον ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, κλιμακώνοντας τις επαναπροωθήσεις, τον εγκλωβισμό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κ.λπ. Υπόλογοι είναι και τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) της ΕΕ, που έχουν συνδιαμορφώσει το αντιμεταναστευτικό πλαίσιο της ΕΕ.

ΕΕ, κυβέρνηση της ΝΔ και Frontex είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που οδηγεί τους ξεριζωμένους στον πάτο της θάλασσας, με την πολιτική της καταστολής και το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των μεταναστευτικών ροών, ανάλογα με το πόσους και ποιους έχει ανάγκη κάθε φορά το κεφάλαιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ