ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πατά γκάζι στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Eurokinissi

Να παρερμηνεύσει το μήνυμα που έστειλε ο λαός στις ευρωεκλογές επεχείρησε για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός, μιλώντας το Σάββατο στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου παρουσίασε τη λαϊκή αποδοκιμασία ως τάχα παρότρυνση να «τρέξει» ακόμα ταχύτερα καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, έχοντας εξασφαλισμένη την ανοχή ή και τη στήριξη της συμπολιτευόμενης «αντιπολίτευσης» των κομμάτων του συστήματος.

Χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο λαός εμπιστεύεται τη ΝΔ - όταν στο μεταξύ έχασε σχεδόν 1 εκατομμύριο ψήφους - και δήθεν της έστειλε μήνυμα «προσπάθησε περισσότερο» και «πατήστε γκάζι και όχι φρένο» στην υλοποίηση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Το ότι σκοπεύει να βαδίσει στον ίδιο δρόμο επιβεβαιώθηκε και από τις κοινοτοπίες του περί «λεφτόδεντρων» που δεν υπάρχουν, όπως ανέφερε, φυσικά μόνο όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναδεικνύοντας τις προτεραιότητες της ΝΔ στην ΕΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως θα συνεχίσει να προσπαθεί για την «αναθεώρηση της ΚΑΠ», που ξεκληρίζει τους αγρότες και την οποία οι ίδιοι ψήφισαν πριν λίγο καιρό. Επίσης, για την «ενιαία αμυντική πολιτική της ΕΕ», η οποία περνά σε φάση πολεμικής οικονομίας, δαπανώντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, σπρώχνοντας τους λαούς πιο βαθιά στο μακελειό για τις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Εξάλλου, δεν περνά απαρατήρητο ότι ο Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας, επικαλούμενος λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επιβεβαίωσε τις ταυτίσεις των αστικών κομμάτων στα κρίσιμα ζητήματα για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν είναι «ούτε κεντρώος, ούτε δεξιός, ούτε αριστερός, ώστε να μπορώ να επιλέγω κάθε φορά αυτό που συμφέρει τον τόπο μου», όπου «τόπος» τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Τα ίδια δηλαδή που λένε και κάνουν όλοι τους, από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Βελόπουλο, όπως έχει φανεί κι από την ταύτισή τους σε πάμπολλα νομοσχέδια στη Βουλή και τις ψηφοφορίες στην Ευρωβουλή.

Σημειωτέον, σε αυτό το φόντο παραποίησης του μηνύματος αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής και συνέχισής της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έλεγε χτες ότι ο ανασχηματισμός «δεν ακυρώνει το έργο των υπουργών που αποχώρησαν από τη θέση τους». Εξάλλου, ο ίδιος παρουσίασε ως κατόρθωμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την Παρασκευή θετική προκαταρκτική αξιολόγηση για το αίτημα εκταμίευσης 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είχε καταθέσει η κυβέρνηση, τονίζοντας πάντως ότι «αποτελεί μια ακόμα επιβράβευση της συνέπειας της χώρας ως προς την τήρηση των προαπαιτούμενων οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης», την τήρηση δηλαδή μιας σειράς αντιλαϊκών δεσμεύσεων προκειμένου να εκταμιευτούν νέοι πόροι για το κεφάλαιο.

Την ίδια ώρα, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει ανοίξει συζητήσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ. Χαρακτηριστικά, ο Νικ. Κακλαμάνης έγραψε στην «Εστία της Κυριακής»: «Το σοκαριστικό ποσοστό της αποχής και η άνοδος των "δεξιών" απομιμήσεων, χωρίς σοβαρές προτάσεις και πρόγραμμα, δεν είναι ένα απλό "καμπανάκι" για την κυβέρνηση. Είναι μια μεγάλη "καμπάνα". Και όλοι ξέρουμε για ποιον χτυπάει...». «Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύουμε ότι ένας ανασχηματισμός θα εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια», πρόσθεσε, βάζοντας ταυτόχρονα θέμα ότι «η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή Δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης. Οπότε ήταν λογικό και επόμενο πως αυτό θα προκαλούσε αποστροφή - αν όχι οργή. Κι αυτό γιατί η ΝΔ είχε πάντα τη δική της εσωτερική, αλλά συμπαγή πολυμορφία. Δεν χρειάστηκε ποτέ δεκανίκια».

Απαντώντας ο Π. Μαρινάκης έλεγε χτες ότι «η διεύρυνση της ΝΔ, η διεύρυνση των τελευταίων ετών (...) έφτασε την παράταξη σε νίκες που είχε να τις δει σχεδόν μια 20ετία». «Ανθρωποι που δεν ήταν, ενδεχομένως και ποτέ, στη ΝΔ, συστρατεύθηκαν με το όραμα του Κυρ. Μητσοτάκη (...) και φτάσαμε στο σημείο, μετά από πάρα πολλά χρόνια, να ισχυροποιηθεί και η παράταξη και, στη συνέχεια, με την ετυμηγορία των πολιτών, σε αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, να έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση».

Αντίλογος βέβαια υπάρχει κι από τον Χρ. Λαζαρίδη, στενό συνεργάτη παλαιότερα του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος έγραψε στην «Καθημερινή» ότι «δεν ήταν η "στροφή στο Κέντρο" που είχε εξασφαλίσει το 40,5% της ΝΔ πέρυσι. Ηταν ο φόβος επιστροφής του Τσίπρα. Οταν εξέλιπε ο φόβος αυτός, η "στροφή στο Κέντρο" έδιωξε από την κάλπη μαζικά τους νεοδημοκράτες. Οι οποίοι αρχικά έμειναν σπίτι τους. Λίγοι πήγαν δεξιότερα. Αλλά αν η αλλοίωση της φυσιογνωμίας της ΝΔ συνεχιστεί, είναι πιθανό να πάνε αλλού. Και πάντως δεξιότερα».

Σε αυτό το κλίμα, την επόμενη Τετάρτη συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ.


ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Συνεχίζονται το παζάρι και οι κολιγιές

Ατυπη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η πρώτη μετά τις ευρωεκλογές, έγινε χτες στις Βρυξέλλες, κατά την οποία παζαρεύτηκαν τα ονόματα για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.

Το κλίμα από τις πρώτες δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά την άφιξή τους παρέπεμψε σε μια πρώτη συμφωνία γύρω από τα ονόματα, της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ρομπέρτα Μέτσολα ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Εσθονής Κάγια Κάλας ως επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής. Για μια ακόμα φορά, δηλαδή, τα περί «χάους» που τάχα τους χωρίζει πάνε περίπατο και φαίνεται να επιβεβαιώνεται η σύμπλευση όλων, ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκρατών, των «φιλελεύθερων» της ομάδας Renew Europe, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα φον ντερ Λάιεν και λοιποί κλείνουν το μάτι και στην... «όχι και τόσο ακροδεξιά» πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζ. Μελόνι.

Κατά την άφιξή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε εκ νέου την υποστήριξή του στην εν ενεργεία πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, απέφυγε να απαντήσει για το αν θα υποστηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρο για μια δεύτερη θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αντ' αυτού τόνισε πως «είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συνεννόηση το συντομότερο δυνατό».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, επίσης δεν απάντησε σε ερώτηση για το αν θα στηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της Κομισιόν.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, προσερχόμενη στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπέβαλε την υποψηφιότητά της για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, της οποίας το όνομα «κυκλοφορούσε» για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφια, ερωτηθείσα σχετικά κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ