ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
Σελ. /24
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Επόμενοι σταθμοί στην Αττική το Περιστέρι και το Αιγάλεω

Δύο μεγάλες εκδηλώσεις ετοιμάζονται για τις 28 και 29 Ιούνη

Από τον «σταθμό» του Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη
Από τον «σταθμό» του Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη
«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»: Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18, 19, 20, 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 49 χρόνια.

Επόμενοι σταθμοί αυτής της διαδρομής, μετά την Καισαριανή, την Γκράβα και την Πανεπιστημιούπολη, είναι το Περιστέρι στις 28 Ιούνη και το Αιγάλεω στις 29 Ιούνη.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» επιστρέφει στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, όπου εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό θεσμό στη χώρα. Στο Περιστέρι πραγματοποιήθηκε το κεντρικό Φεστιβάλ από το 1977 έως το 1983, ενώ επέστρεψε εκεί το 1991, μόλις 1 μήνα μετά την απόφαση ανασυγκρότησης της ΚΝΕ. Στο Αιγάλεω έγινε το κεντρικό Φεστιβάλ το 1994, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια του θεσμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο αυτών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 28 Ιούνη, γήπεδο Αγ. Ιεροθέου - Περιστέρι

20.00 Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.00 Μουσικό αφιέρωμα με την «Ορχήστρα των Ονείρων».

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Γαβράς. Ερμηνευτές: Θοδωρής Κυριακόπουλος, Βασιλική Παρασκευοπούλου. Παίζουν: Γιάννης Γαβράς (μπουζούκι), Θέμος Ζαχαράκης (κιθάρα), Γιώργος Πολίτης (ηλεκτρικό μπάσο), Γιώργος Καραμουλάς (κρουστά), Φώτης Richard Κοκαβέσης (τύμπανα).

22.00 Συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Συμμετέχει ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

00.00 Γλέντι με τους Otra Rotaband.

Σάββατο 29 Ιούνη, Μπαρουτάδικο - Αιγάλεω

19.30 Παρουσίαση από το «Δια-κρητικό» χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ - «Τραβέρσο». Επιμέλεια: Νίκος Ζαντιώτης.

20.00 Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.00 Ρεμπέτικο Τρίο & Δίδυμο τρέλα!

Συμμετέχουν: Γιάννης Ζαρίας (βιολί, μπαγλαμάς), Ιφιγένεια Ιωάννου (κανονάκι, τραγούδι), Δημήτρης Μηταράκης (κιθάρα, τραγούδι), Βασίλης Σκούτας (τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι), Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν, τραγούδι).

22.00 Συναυλία με την Μάρθα Φριντζήλα.

23.15 Banda Calda - Παραδοσιακό γλέντι από τη Μακεδονία και την Ηπειρο.

Συμμετέχουν: Νίκος Αρμάγος (κλαρίνο), Πάνος Γουρνάκης (κρουστά), Γιώργος Δάρης (τρομπέτα), Σωτήρης Ντζιαβός (τραγούδι), Μάρκος Τζιούκαλιας (τρομπέτα), Γιώργος Τσίγγανας (τρομπόνι), Aydin Ciracioglu (ακορντεόν), Fausto Sierakowski (σαξόφωνο).

00.30 «Γιορτή» - Ενα ταξίδι στο Αιγαίο και τη Μικρά Ασία.

Συμμετέχουν: Μαρία Αναματερού (τραγούδι), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Γιαννούλης Μαργώνης (κιθάρα), Θεολόγος Μιχελλής (βιολί, μουσική επιμέλεια), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο), Νίκος Τσιατσούλης (κρουστά).

Μαζική η συμμετοχή στις εκδηλώσεις στη Φλώρινα

Η «στάση» του 50ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στη Φλώρινα, την περασμένη Παρασκευή, έδωσε την εντύπωση ότι ήταν ένα από τα μαζικότερα φεστιβάλ που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη.

Οι κερκίδες και τα τραπέζια στο νέο πάρκο γέμισαν ασφυκτικά από μεγάλους και μικρούς, αποδεικνύοντας ότι το Φεστιβάλ τούς αγκάλιασε όλους, ότι η ΚΝΕ με τη δράση της όλη αυτήν την περίοδο έχει πλατιά αναγνώριση.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με χαιρετισμό από την Ανδρονίκη Σουλτανιά, Γραμματέα του ΤΣ Φλώρινας και μέλος του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εμείς οι νέες κομμουνίστριες διδασκόμαστε από το παράδειγμα των εξόριστων γυναικών στο Τρίκερι, έναν τόπο μαρτυρίου όπου εκτοπίστηκαν χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, κομμουνίστριες και κομμουνιστές, αγωνίστριες και αγωνιστές αλλά και μέλη οικογενειών αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Οπως έγραψε και ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος, "στον Παρθενώνα του Τρίκερι όπου χιλιάδες Καρυάτιδες πέτρωσαν στην εξορία". Από αυτές τις γυναίκες παίρνουμε τη σκυτάλη και συνεχίζουμε».

Εδωσε έτσι έναυσμα στον κόσμο να επισκεφτεί την έκθεση για τους «Κομμουνιστές παιδαγωγούς - αρχιτέκτονες της ελπίδας», την οποία επιμελήθηκαν φοιτητές και φοιτήτριες των παιδαγωγικών σχολών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αντιπολεμικό δρώμενο από τους μικρούς φίλους του «κόκκινου Αερόστατου», που απήγγειλαν στίχους από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου για την ειρήνη, υψώνοντας τη σημαία της Παλαιστίνης.

Στην κεντρική ομιλία, ο Ανδρέας Κοράκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε ότι «και εδώ στη Φλώρινα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστάτησαν στους μαζικούς αγώνες για να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, έβαλαν μπλόκο στην παρουσία των φασιστών στην πόλη, συμμετείχαν και συνέβαλαν στην επιτυχία των συλλαλητηρίων για τη θέρμανση, στους αγώνες ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης με τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, και στα μπλόκα των αγροτών». Επίσης, σημείωσε ότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές, για το ΚΚΕ «στη Φλώρινα καταγράφηκε άνοδος ακόμα και σε απόλυτο αριθμό ψήφων σε σχέση με τις περσινές βουλευτικές», προσθέτοντας: «Η επόμενη μέρα της ευρωκάλπης είναι ήδη εδώ! Το ΚΚΕ καταθέτει ήδη τη δύναμη που του έδωσε ο λαός για να δυναμώσει η φωνή του και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και πάνω από όλα για να οργανωθεί η εργατική - λαϊκή πάλη».

Η βραδιά κορυφώθηκε με την όμορφη συναυλία από την Νεφέλη Φασούλη, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες νέοι, ενώ το κέφι κορυφώθηκε με παραδοσιακά τραγούδια από το συγκρότημα «Μουσικόραμα».

  • Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στην ΕΡΑ Φλώρινας, η Νεφέλη Φασούλη εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή που νιώθει για τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ, αφενός για την ιστορική αξία των 50 χρόνων του Φεστιβάλ, καθώς και γιατί και η ίδια επισκεπτόταν το Φεστιβάλ, οπότε, όπως ανέφερε, είναι πολύ συγκινητικό που μπορεί να συμμετάσχει με το όνομά της. Επίσης, έστειλε το δικό της μήνυμα για να σταματήσει το συντομότερο η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ. Και τόνισε πως από την αρχή η Κομμουνιστική Νεολαία είχε ξεκάθαρη θέση για το συγκεκριμένο θέμα και βρέθηκε στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης.
Εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες

Τα Τομεακά Συμβούλια Χανίων και Σπουδάζουσας Χανίων της ΚΝΕ καλούν τον λαό και τη νεολαία της πόλης στη μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη, που διοργανώνουν την Παρασκευή 21 Ιούνη στον Προμαχώνα San Salvatore (παλιό «Ξενία»). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη σκυτάλη παίρνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Πανεπιστημίων, Μαθητών και Εργαζομένων της ΚΝΕ στο Ηράκλειο, που διοργανώνουν μεγάλη συναυλία επίσης με τον Μίλτο Πασχαλίδη, το Σάββατο 22 Ιούνη, στις 20.30, στο δυτικό πάρκινγκ του Παγκρήτιου Σταδίου Ηρακλείου. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι συναυλίες σε Ηράκλειο και Χανιά εγκαινιάζουν τις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβρη στις δύο πόλεις της Κρήτης.

Στη Σάμο

Επίσης, το ταξίδι του Φεστιβάλ το Σάββατο 22 Ιούνη περιλαμβάνει στάση στη Σάμο, στην Πορφυριάδα στο Καρλόβασι. Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 19.30 και περιλαμβάνει: Συναυλίες από μαθητικά - φοιτητικά συγκροτήματα. Ομιλία από τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από τη Λαϊκή Ορχήστρα Σάμου. Παραδοσιακό γλέντι με τους «Γκιντίκι».

Ενα ταξίδι στην Ιστορία... στο Γεντί Κουλέ

Ιστορικό περίπατο με τίτλο «Ενα ταξίδι στην Ιστορία... όταν θεριέψει ο γίγαντας λαός σπάει δεσμά και αλυσίδες!» στο Γεντί Κουλέ, οργανώνουν οι Μαθητικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, αύριο, Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ.

Ο ιστορικός περίπατος θα γίνει με επίκεντρο τη χρησιμοποίηση των φυλακών του Επταπυργίου τόσο την περίοδο μετά τον Μάη του '36, με τη δικτατορία του Μεταξά, που γέμισαν με αγωνιστές, όσο και στη συνέχεια, μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές, που οι δυνάμεις της αστικής τάξης χτύπησαν το εργατικό - λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα.

Εκατοντάδες αγωνιστές δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, φυλακίστηκαν και αρκετοί εκτελέστηκαν στο Γεντί Κουλέ. Το Επταπύργιο είναι ένας τόπος που έδωσε παράδειγμα αντίστασης και αγωνιστικότητας. Που έδειξε στην πράξη ότι όταν ένας άνθρωπος αγωνίζεται για να κάνει αυτόν τον κόσμο καλύτερο, δεν λυγίζει μπροστά στις δυσκολίες, γιατί έχει αγαπήσει τη ζωή περισσότερο από τον ίδιο.

Στο τέλος του περιπάτου θα δοθεί αναμνηστικό σε όλους τους συμμετέχοντες.

Αθλητικό Camp στη Θεσσαλονίκη

Το Αθλητικό Camp της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται και φέτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο δημοτικό στάδιο Νεάπολης «Στρεμπενιώτη» την Τετάρτη 26 Ιούνη στις 7 μ.μ., ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών.

Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αθλητισμού Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και σε συνεργασία με αθλητικά σωματεία και φορείς της περιοχής, οι επισκέπτες του Αθλητικού Camp θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αλλά και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδείξεων, όπου θα παρουσιάσουν αθλητικοί σύλλογοι τα αγωνίσματά τους.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα των επιδείξεων έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής οι εξής σύλλογοι: Αθλητικός - Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιωάννης Παπάφης»: Τμήμα Πυγμαχίας - Papafis Boxing Club. Ενωση Τζούντο - Judo Tokei Maru. Α.Σ. Νεάπολης Μακεδονική Δύναμη - Τae Kwon Do.

Οι συμμετοχές στο πρόγραμμα επιδείξεων παραμένουν ανοιχτές (τηλέφωνο επικοινωνίας 6978.453.265).

Επιπλέον, στις 7.15 μ.μ., στον χώρο του δημοτικού σταδίου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες δρόμου 5 χλμ. ανδρών και γυναικών.

Φόρμα δήλωσης συμμετοχής μπορεί να υποβληθεί στο: https://forms.gle/BXsMKhe4d9z8GXrb6



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ