ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2001
Σελ. /32
1822: Η νίλα του Δράμαλη στα Δερβενάκια

Ζωγραφιά του Θεόφιλου, όπου ο Κολοκοτρώνης γλεντάει με τους άντρες του μετά τη νίκη τους στα Δερβενάκια
Ζωγραφιά του Θεόφιλου, όπου ο Κολοκοτρώνης γλεντάει με τους άντρες του μετά τη νίκη τους στα Δερβενάκια
Τον Ιούνη του 1822 η Επανάσταση των Ελλήνων γνώρισε ίσως το μεγαλύτερο κίνδυνο από τότε που άρχισε. Μετά την κατάπνιξη της εξέγερσης στην Ηπειρο, ο σουλτάνος διέταξε τον Μεχμέτ Πασά, τον οποίο οι Ελληνες ονόμαζαν Δράμαλη, να οργανώσει μεγάλο στρατό και να πάει στο Μοριά. Στα μέσα Ιούνη ο Δράμαλης ξεκίνησε από τη Λάρισα με 24.000 πεζούς, 6.000 ιππείς και αρκετά κανόνια. Χωρίς να συναντήσει αντίσταση πέρασε από τη Βοιωτία, έκαψε τη θήβα, λεηλάτησε τον κάμπο της Κωπαΐδας και μετά πέρασε από τον Ισθμό στην Πελοπόννησο. Στις 5 Ιούλη έφτασε στην Κόρινθο, την οποία και κατέλαβε.

Η πορεία του Δράμαλη προκάλεσε φόβο και πανικό στους Ελληνες. Στις 12 Ιούλη έφτασε στο Αργος και στη συνέχεια κινήθηκε προς το Ναύπλιο. Η ελληνική κυβέρνηση που είχε την έδρα της στο Αργος επιβιβάστηκε σε δυο καράβια και ανοίχτηκε στον Αργολικό και από εκεί έδινε «διαταγές».

Οι μόνοι που διατήρησαν την ψυχραιμία τους ήταν ο Κολοκοτρώνης και ο Υψηλάντης. Ο Υψηλάντης με 700 άνδρες, με μια παράτολμη επιχείρηση, επιτέθηκε και κατέλαβε το φρούριο του Αργους «Λάρισα». Ανέκοψε έτσι την προέλαση του Δράμαλη προς την Αρκαδία.

Ο Κολοκοτρώνης πήγε στην Τρίπολη και μαζί με τους προύχοντες έβγαλε προκήρυξη με την οποία καλούσε τους Μοραΐτες να πολεμήσουν. «Οποιος αρνηθεί να πολεμήσει- τονιζόταν στην προκήρυξη- θα τουφεκίζεται».

Ο «Γέρος του Μοριά» εφάρμοσε το σχέδιο του Ρώσου στρατάρχη Κουτούζοφ. Πρόσταξε να καεί όλη η σοδειά στον αργείτικο κάμπο. Κάηκαν επίσης όλες οι αποθήκες με τρόφιμα και γεννήματα. Η τουρκική στρατιά αντιμετώπιζε τώρα σοβαρό πρόβλημα επισιτισμού. Σε αποτυχία κατέληξε, ακόμη, η επίθεση του τουρκικού ιππικού κατά του στρατοπέδου των Ελλήνων στους Μύλους. Ετσι ο Δράμαλης αποφασίζει να ανασυνταχθεί, επιστρέφοντας στην Κόρινθο.

Στο συμβούλιο που γίνεται στους Μύλους, ο Κολοκοτρώνης προτείνει να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις στα Δερβενάκια, για να χτυπήσουν εκεί τους Τούρκους στην επιστροφή τους προς Κόρινθο. Τα ξημερώματα της 25ης Ιούλη η πρώτη τουρκική φάλαγγα, καθώς έφτανε στα Δερβενάκια, αιφνιδιάζεται και διαλύεται από τους Ελληνες. Ο Δράμαλης με τον υπόλοιπο στρατό του αποφασίζει να φύγει από τον Αγιο Σώστη. Εκεί τους περίμενε το δεύτερο χτύπημα του Κολοκοτρώνη. Η φοβερή στρατιά του Δράμαλη αποδεκατίστηκε, χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν. Η καταστροφή του Δράμαλη ήταν ολοκληρωτική, μια πραγματική νίλα. Η Επανάσταση νίκησε.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1908 Γεννιέται ο Σαλβαντόρ Αλιέντε.

Ο Σαλβαντόρ Αλιέντε, γιατρός στο επάγγελμα, από νωρίς στρατεύτηκε στην πολιτική με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Χιλής. Ηταν μια λαμπρή, ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο της Αριστεράς όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά και για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Η μαρξιστική του μόρφωση και η γενικότερη παιδεία του τον οδηγούσαν στη δράση του κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που ήταν ο δυνάστης και ο κοινός εχθρός των λαών της Νότιας Αμερικής. Παρά τις παλινωδίες του, ο Σαλβαντόρ Αλιέντε υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας με τους κομμουνιστές. Η ευρύτερη συνεργασία κομμουνιστών, σοσιαλιστών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων οδήγησε στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου στο οποίο ηγήθηκε ο Αλιέντε και το οποίο αναδείχτηκε στην κυβέρνηση της Χιλής. Ο Αλιέντε ως Πρόεδρος διακρίθηκε για την κοινωνική του ευαισθησία και την προώθηση κάποιων σημαντικών αλλαγών, όπως οι εθνικοποιήσεις. Δεν έδωσε, όμως όση προσοχή χρειαζόταν στις προειδοποιήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής ότι οι Αμερικανοί και η ντόπια αντίδραση θα επιχειρήσουν την ανατροπή της κυβέρνησης και επομένως θα έπρεπε να στηριχτεί στο λαό και να τον εξοπλίσει. Ηρθε η χούντα του Πινοτσέτ και ο Αλιέντε σκοτώθηκε με το όπλο στο χέρι, δίνοντας μάχη με τους στασιαστές μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 25 ΙΟΥΛΗ

1929 Στην εφημερίδα της κυβέρνησης δημοσιεύεται το φασιστικό «ιδιώνυμο» που γίνεται έτσι νόμος του κράτους.

1934 Φασιστικό πραξικόπημα επικρατεί στην Αυστρία. Δολοφονείται ο καγκελάριος Ντόλφους.

1935 Στη Μόσχα συνέρχεται το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από κομμουνιστικά κόμματα 65 χωρών.

1943 Ολοκαύτωμα στη Νουδιωτίτσα της Ηπείρου.

1947 Αγρια σφαγή από χωροφύλακες 30 γυναικών στη Νιγρίτα. Σφάζουν ακόμη και βρέφη 6 μηνών.

1947 Δύο τάγματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μπαίνουν στα Γρεβενά.

1953 Ανακηρύσσεται ανεξάρτητη η Λιβερία.

1974 Επιστρέφουν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τη Γυάρο, ταυτόχρονα με πολλούς αυτοεξόριστους στο εξωτερικό Ελληνες.

1984 Ενα εκατομμύριο Γάλλοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Μορουά.

1984 Καθήκοντα γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει ο λόρδος Κάρινγκτον, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας της Βρετανίας στη θέση του αποχωρούντος Ολλανδού, Γιόζεφ Λουνς.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο τις απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στα πελάγη βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-36, στα νησιά από 22-33 και στη Θεσσαλονίκη από 22-33 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-35 βαθμούς.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθώς και ο εκπρόσωπός του Φρεντ Εκχαρτ, επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ότι επίκειται η υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό (σελίδα 12)

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ παραμένει η ατμόσφαιρα στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις ακριβείας των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον «καταζητούμενων εξτρεμιστών», αλλά και οι προσπάθειες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας να περιορίσουν τη δράση των ενόπλων (σελίδες 16 - 17)

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ φέρνει για συζήτηση το θέμα της αποψίλωσης του λυκείου το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών Γ. Χουρμουζιάδη και Λ. Κανέλλη προς τον υπουργό Παιδείας (σελίδα 18)

ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ Ελλάδας ταξιδεύει το 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» και συγκεκριμένα στις 26/5 και 23/6 πραγματοποιήθηκαν δυο εκδηλώσεις στη Γερμανία (σελίδα 19)

ΜΑΚΡΙΑ από τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού της Φωκίδας, στέκεται η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αποδεικνύοντας έτσι, ότι φιλοκυβερνητικοί και νεοδημοκράτες σύμβουλοι υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική (σελίδα 20)

ΜΕ 24ΩΡΕΣ επαναλαμβανόμενες απεργίες και αυτή τη βδομάδα, συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι 52 εργαζόμενοι στην επιχείρηση μεταλλικών κατασκευών «ΒΙΟΜΕΚ» στην περιοχή Αλιβερίου, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα που εκκρεμούν από το Δεκέμβρη του 2000, μετά τον εμπαιγμό και στη συνέχεια την αρνητική στάση που έχει κρατήσει η εργοδοσία (σελίδα 21)

ΚΛΕΙΣΤΑ κρατά τα χαρτιά της η διοίκηση της Alpha Bank, σχετικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τη γαλλική BNP Paribas, ενισχύοντας χρηματιστηριακές προσδοκίες για τη μετοχή της και το γενικό δείκτη της Σοφοκλέους, αλλά και δημιουργώντας ερωτηματικά (σελίδα 22)

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ πολιτική, σε ό,τι αφορά στα προβλήματα των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, έκανε χτες για άλλη μια φορά το «θαύμα» της, βάζοντας λουκέτο και χτες (Τρίτη) στην Ακρόπολη, στους άλλους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία όλης της χώρας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση στις εισόδους των μνημείων (σελίδα 25)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ