ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΕΔΩ
Επικίνδυνη φωτιά στο Κορωπί, εστίες και σε άλλες περιοχές

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βοήθησαν στην κατάσβεση και να σωθούν σπίτια

Από τη μάχη με τις φλόγες χτες στο Κορωπί

Eurokinissi

Από τη μάχη με τις φλόγες χτες στο Κορωπί
Οι φωτιές απείλησαν και πάλι χτες περιοχές της Αττικής αλλά και άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα. Παρά τα διαφημιζόμενα τεχνικά μέσα επιτήρησης που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το νέο δόγμα με την άμεση κινητοποίηση των εναέριων μέσων, η φωτιά στο Κορωπί κοντά στη Λ. Βάρης - Κορωπίου εξελίχθηκε γρήγορα, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Παρά το «μπαράζ» μηνυμάτων του 112 στους πολίτες να τρέξουν να σωθούν, πολλοί ήταν αυτοί που παρέμειναν για να σώσουν τα σπίτια τους. Δραματικοί ήταν οι ...τόνοι από τον υπουργό, που ανακοίνωσε ότι «οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης - Κορωπίου, ενώ λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε και μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπί. Οταν έχουμε την άδεια από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ. θα δώσουμε στη δημοσιότητα το υλικό».

Κοντά στην εστία της φωτιάς βρίσκονταν εργοστάσια που καλούνταν να είναι σε ετοιμότητα. Λίγο αργότερα, με νέο μήνυμα, κλήθηκαν όσοι βρίσκονται στην περιοχή Λαμπρικά να απομακρυνθούν προς τη Λ. Αγίας Μαρίνας, ενώ όσοι μένουν στο Κίτσι καλούνταν να μετακινηθούν προς τη Βάρη και αρκετά εργοστάσια εκκενώνονταν.

Κατεστραμμένη κατοικία στο Κίτσι Κορωπίου

INTIME NEWS

Κατεστραμμένη κατοικία στο Κίτσι Κορωπίου
Πολλά ρεπορτάζ έκαναν λόγο για ακαθάριστα οικόπεδα και ότι το κράτος «δεν μπορεί να τα κάνει όλα, αν δεν βοηθήσουν και οι πολίτες». Ομως για το αστικό κράτος, που είναι επιτελικά ανίκανο όταν πρόκειται για λαϊκές ανάγκες, για άλλη μια φορά τα δάση παραμένουν απροστάτευτα, γιατί είναι ανύπαρκτα τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, ως απόρροια της συνεχιζόμενης πολιτικής της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων τα οργανικά κενά στην Πυροσβεστική (με ξεπερασμένα οργανογράμματα) είναι 4.000, τη στιγμή που συνεχίζεται η έλλειψη 2.000 δασολόγων και τουλάχιστον 10.000 δασεργατών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλο, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον δύο σπίτια με ζημιές. Επίσης, δήλωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε στις δύο σήραγγες της λεωφόρου και εξαπλώθηκε γρήγορα με κατεύθυνση πλέον προς τη Βάρη. Πληροφορίες έκαναν λόγο για ηλικιωμένη που απεγκλωβίστηκε από το σπίτι της λίγο πριν φτάσει το πύρινο μέτωπο. Η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, επιχειρήσεις, μία μάνδρα σκαφών και μια αίθουσα εκδηλώσεων. Κατά πληροφορίες εκκενώθηκαν και τρία ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Επιπλέον, εκκενώθηκε ο Ιππικός Ομιλος Βάρης.

Στην πρώτη γραμμή οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Στο σημείο της φωτιάς από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Δαφνή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέα της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής, και τον Κωστή Παναγιώτου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής, ενώ πολλά μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ βοήθησαν στην κατάσβεση.

Ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του KKE και δημοτικός σύμβουλος Κρωπίας, σε δήλωσή του σημείωσε: «Ακόμα μία χρονιά οι κάτοικοι της Αττικής βιώνουν από πρώτο χέρι την έλλειψη μέτρων προστασίας από τις φωτιές, τις φυσικές καταστροφές. Βιώνουν από πρώτο χέρι όλο αυτό που λογαριάζουν οι κυβερνήσεις ως κόστος. Απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια, όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν τώρα όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για να περιοριστεί η φωτιά, αλλά και από αύριο, την επόμενη μέρα της φωτιάς, όλα εκείνα τα μέτρα για να αποκατασταθούν οι λαϊκές περιουσίες, οι επιχειρήσεις που καταστράφηκαν, τα σπίτια του κοσμάκη που έχουν κινδυνέψει σήμερα, και το φυσικό περιβάλλον.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο πύρινο μέτωπο, μπήκαμε μπροστά, βοηθήσαμε όπως καλύτερα μπορούσαμε ανθρώπους λαϊκούς να σώσουν τα σπίτια τους, να σώσουν τις περιουσίες τους. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί για μας ο λαός θα σώσει τον λαό, δεν είναι μόνο σύνθημα, είναι πράξη και το κάνουμε καθημερινά στον δρόμο».

Και άλλες μεγάλες φωτιές

Αλλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11.15 το πρωί σε οικοπεδικούς χώρους κοντά σε μεγάλο σούπερ μάρκετ, αλλά και σε δασική έκταση στο Μαρκόπουλο.

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι και στην περιοχή Δάρδιζα, κοντά στο Κρανίδι της Ερμιονίδας, στην Αργολίδα, καίγοντας χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου στις 5.30 μ.μ., ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά από την περιοχή, ζημιές υπέστη μια εξοχική κατοικία.

Σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Μόρια της Λέσβου επιχειρούσαν 21 πυροσβέστες, 7 οχήματα, 1 αεροσκάφος, 1 ελικόπτερο και συνέδραμαν εθελοντές πυροσβέστες. Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μουτσούνα εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 9.30 χτες το πρωί στη Νάξο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης μέχρι τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης εκδηλώθηκαν 62 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν ακόμη 16.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Συγκροτεί ομάδες πυρασφάλειας για την περιφρούρηση δασικών εκτάσεων

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στα σωματεία και στον λαό της περιοχής για την προάσπιση της ζωής, του φυσικού πλούτου και της λαϊκής περιουσίας με ταυτόχρονη διεκδίκηση άμεσων μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που προχωρά και στη συγκρότηση ομάδων πυρασφάλειας για την περιφρούρηση δασικών εκτάσεων, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Τονίζει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και μέσων πυρόσβεσης, παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, και επισημαίνει: «Εκατοντάδες φωτιές έχουν ξεσπάσει ήδη ανά τη χώρα και φέτος, αφήνοντας πίσω καμένη γη καθώς και ζημιές σε σπίτια και υποδομές. Οι κυβερνητικές δηλώσεις περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού μόνο ως εμπαιγμός ή στην καλύτερη περίπτωση ως φαιδρός αστεϊσμός μπορεί να εκληφθεί. Οσο η πυροπροστασία καταλήγει να είναι θέμα "ατομικής ευθύνης" και το κράτος απαλλάσσεται των ευθυνών του, μετακυλίοντας το οικονομικό κόστος στους πολίτες, η ζωή και η περιουσία του λαού θα αφήνονται στην τύχη τους».

Υπογραμμίζοντας ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, ο συνδικαλιστικός φορέας σημειώνει: «Καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία της πόλης μας να συγκροτήσουν ομάδες πυρασφάλειας ώστε να συμβάλουν στην περιφρούρηση δασικών εκτάσεων της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, να πλαισιώσουν τις ομάδες πυροπροστασίας και κατάσβεσης που έχει συγκροτήσει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα.

Οι ομάδες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, που έχει συγκροτήσει το ΕΚ Πάτρας με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων από σωματεία, αν παραστεί ανάγκη, θα βρεθούν ξανά στην πρώτη γραμμή, όπως κάνουν κάθε χρόνο δίνοντας όλες τους τις δυνάμεις με αυτοθυσία, για να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή, να μη γίνουν στάχτη ο τόπος μας και τα σπίτια μας».


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ
Η λαϊκή δυσαρέσκεια για την υδροδότηση να γίνει δύναμη αγώνα

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση για τα απαραίτητα έργα υποδομών, στις 8 μ.μ. στον Αγιο Μηνά

Αμεση χρηματοδότηση και κατασκευή έργων υδροδότησης, σύγχρονης μονάδας βιολογικού καθαρισμού και δικτύου αποχέτευσης απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας, πραγματοποιώντας κινητοποίηση σήμερα στις 8 μ.μ. στον Αγιο Μηνά. Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Αλέκο Βερροιώτη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και τις διεκδικήσεις απέναντι σε αυτά.

Οπως σημειώνει για τους λόγους της κινητοποίησης, «κάθε καλοκαίρι λέμε "το νερό νεράκι". Ο κεντρικός αγωγός από τις πηγές του Λούρου είναι σε πολύ κακή κατάσταση, σε πάρα πολλά σημεία είναι σπασμένος και το νερό τρέχει ανεξέλεγκτο σε χωράφια, αφού δεν υπάρχει συστηματική επίβλεψη ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Το εσωτερικό δίκτυο στο νησί της Λευκάδας επίσης είναι σε κακό χάλι, και μόλις πρόσφατα έχουν γίνει κάποιες ενέργειες αντικατάστασής του, αφού η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο.

Η πίεση που δέχεται το δίκτυο το καλοκαίρι, με τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις άλλες δραστηριότητες, οδηγεί στην εξάντληση του δικτύου, με αποτέλεσμα να μη μένει νερό για τους κατοίκους. Ολόκληρα χωριά και περιοχές δεν έχουν νερό για αρκετές μέρες, όπως Σφακιώτες, Τσουκαλάδες, Καλαμίτσι. Αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της χρόνιας εγκατάλειψης αυτών των βασικών υποδομών από τη μεριά του κράτους και των κυβερνήσεων, και της ανάθεσης της ευθύνης συντήρησης στους δήμους και τις Περιφέρειες χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση που απαιτείται».

Τεράστια προβλήματα υπάρχουν και με τον βιολογικό καθαρισμό, που έχει ξεπεράσει τα όριά του, με αποτέλεσμα - όπως καταγγέλλει ο συνδικαλιστής - λύματα να ρίχνονται ανεπεξέργαστα στην ανατολική πλευρά του νησιού, μια εγκληματική επιλογή, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Σχετικά με κάποιες πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για έργα ύδρευσης στους νομούς Αρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας, ο Αλ. Βερροιώτης τονίζει:

«Καμία επανάπαυση δεν μπορεί να υπάρξει από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Γνωρίζουμε καλά ότι όλες αυτές οι υποδομές, που σχετίζονται με τον πυρήνα των αναγκών των εργαζομένων, δεν αποφέρουν άμεσα κέρδη σε επιχειρηματίες, σε εργολάβους, δεν είναι σε προτεραιότητα για την κυβέρνηση τη σημερινή και τις προηγούμενες, όπως έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι σε προτεραιότητα για την ΕΕ, γι' αυτό και οι σχετικές χρηματοδοτήσεις είτε δεν υπάρχουν καθόλου, είτε δίνονται τα χρήματα με το σταγονόμετρο, "κακοφορμίζουν", ανάλογα με τις αντοχές και της ιεραρχήσεις της οικονομίας τους.

Εξάλλου, πριν έναν χρόνο ανακοίνωσαν την απένταξη της χρηματοδότησης του αγωγού ύδρευσης Αρτας - Πρέβεζας - Λευκάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης, την ώρα που προκλητικά ρέει κανονικά το χρήμα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της περιοχής. Δηλαδή η πείρα δείχνει ότι η όποια χρηματοδότηση δεν είναι δεδομένη και μπορεί να διακόπτεται, ανάλογα με το τι συμφέρει την πολιτική ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση που υπάρχει στους εργαζόμενους και στους κατοίκους στο νησί τώρα πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη κινητοποίησης και διεκδίκησης των υποδομών, με άμεση χρηματοδότηση και υλοποίηση με ευθύνη του κράτους. Ηδη 16 φορείς, εργατικά σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι και επιτροπές κατοίκων έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο: Μέχρι να φτιαχτούν τα έργα, δεν θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ