ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για την πώληση γαλλικών «Caesar» στην Αρμενία

Η Λευκορωσία, «σύμμαχος» της Αρμενίας, φέρεται να στήριξε με εξοπλισμούς το Αζερμπαϊτζάν

Στην πώληση αυτοκινούμενων οβιδοβόλων «Caesar» στην Αρμενία προχωρά η Γαλλία προκαλώντας αντιδράσεις από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν καθώς εντείνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στον Νότιο Καύκασο, περιοχή όπου «διασταυρώνονται» δρόμοι μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων και συγκρούονται διάφορα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η Γαλλία προκαλεί νέα κλιμάκωση στον Νότιο Καύκασο, η πώληση των «Caesar» «είναι η πρόσφατη απόδειξη», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, την ώρα που Αρμενία και Γαλλία έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας στην άμυνα και στους εξοπλισμούς.

Η Μόσχα κατηγόρησε τη Γαλλία ότι επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες διαφορές στο εσωτερικό των χωρών και μεταξύ των κρατών του Νότιου Καυκάσου για «την επίτευξη των δικών της καιροσκοπικών στόχων» και σε ευθυγράμμιση με το ΝΑΤΟ.

Αντίστοιχα και το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τη Γαλλία, η οποία «προμηθεύει την Αρμενία με θανατηφόρες και επιθετικές δυνατότητες πυροβολικού», αποδεικνύοντας «τον προκλητικό χαρακτήρα της πολιτικής αυτής της χώρας στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου».

Πάντως, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, οι επαφές με την Αρμενία στον στρατιωτικό - τεχνικό τομέα συνεχίζονται κανονικά σε τακτική βάση, ωστόσο «οι παραδόσεις στρατιωτικών προϊόντων σε ξένες χώρες από τη Ρωσία πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία», διευκρίνισε.

Η Αρμενία απομακρύνεται από τη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας μετά τις δύο συγκρούσεις με το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη «Δύση». Την περασμένη βδομάδα ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, άφησε νέες αιχμές ότι η χώρα του προτίθεται να αποχωρήσει από τη στρατιωτική «συμμαχία» της Ρωσίας, τον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO).

Τότε ο Πασινιάν είχε αναφερθεί σε δύο μέλη της «συμμαχίας» που όχι μόνο «δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις» βοηθώντας στρατιωτικά την Αρμενία, αλλά επιπλέον υποστηρίζουν το Αζερμπαϊτζάν.

Η Λευκορωσία παρέδωσε σύγχρονους εξοπλισμούς στο Αζερμπαϊτζάν

Σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το «Politico», η Λευκορωσία φέρεται να παρέδωσε προηγμένα όπλα στο Αζερμπαϊτζάν, παρότι Μινσκ και Γερεβάν είναι «σύμμαχοι» στον CSTO και θεωρητικά είναι υποχρεωμένοι να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον σε περίπτωση επίθεσης.

Οι περισσότερες από 12 επιστολές, διπλωματικές σημειώσεις, βεβαιώσεις εκτελωνισμού και τιμολόγια που επικαλείται το «Politico» δείχνουν ότι η Λευκορωσία βοήθησε ενεργά τις Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ 2018 και 2022, την περίοδο του πολέμου το 2020 με την Αρμενία.

Οι υπηρεσίες προς το Αζερμπαϊτζάν περιλάμβαναν τον εκσυγχρονισμό παλαιότερου εξοπλισμού πυροβολικού και την παροχή εξελιγμένων συστημάτων για ηλεκτρονικό πόλεμο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ