ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
Σελ. /40
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Επόμενοι σταθμοί στην Αττική το Περιστέρι και το Αιγάλεω

Ο Θέμης Γκιώνης και ο Γιάννης Πρωτούλης θα μιλήσουν στις εκδηλώσεις στις 28 και 29 Ιούνη, αντίστοιχα

«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»: Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18, 19, 20, 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 49 χρόνια.

Επόμενοι σταθμοί αυτής της διαδρομής, μετά την Καισαριανή, την Γκράβα και την Πανεπιστημιούπολη, είναι το Περιστέρι στις 28 Ιούνη και το Αιγάλεω στις 29 Ιούνη.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» επιστρέφει στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, όπου εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό θεσμό στη χώρα. Στο Περιστέρι, πραγματοποιήθηκε το κεντρικό Φεστιβάλ από το 1977 έως το 1983, ενώ επέστρεψε εκεί το 1991, μόλις έναν μήνα μετά την απόφαση ανασυγκρότησης της ΚΝΕ. Στο Αιγάλεω έγινε το κεντρικό Φεστιβάλ το 1994, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια του θεσμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο αυτών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 28 Ιούνη, γήπεδο Αγ. Ιερόθεου - Περιστέρι

20.00 Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.00 Μουσικό αφιέρωμα με την «Ορχήστρα των Ονείρων».

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Γαβράς. Ερμηνευτές: Θοδωρής Κυριακόπουλος, Βασιλική Παρασκευοπούλου. Παίζουν: Γιάννης Γαβράς (μπουζούκι), Θέμος Ζαχαράκης (κιθάρα), Γιώργος Πολίτης (ηλεκτρικό μπάσο), Γιώργος Καραμουλάς (κρουστά), Φώτης Richard Κοκαβέσης (τύμπανα).

22.00 Συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Συμμετέχει ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

00.00 Γλέντι με τους Otra Rotaband.

Σάββατο 29 Ιούνη, Μπαρουτάδικο - Αιγάλεω

19.30 Παρουσίαση από το «Δια-κρητικό» χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ - «Τραβέρσο». Επιμέλεια: Νίκος Ζαντιώτης.

20.00 Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.00 Ρεμπέτικο Τρίο & Δίδυμο τρέλα!

Συμμετέχουν: Γιάννης Ζαρίας (βιολί, μπαγλαμάς), Ιφιγένεια Ιωάννου (κανονάκι, τραγούδι), Δημήτρης Μηταράκης (κιθάρα, τραγούδι), Βασίλης Σκούτας (τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι), Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν, τραγούδι).

22.00 Συναυλία με την Μάρθα Φριντζήλα.

23.15 Banda Calda - Παραδοσιακό γλέντι από τη Μακεδονία και την Ηπειρο.

Συμμετέχουν: Νίκος Αρμάγος (κλαρίνο), Πάνος Γουρνάκης (κρουστά), Γιώργος Δάρης (τρομπέτα), Σωτήρης Ντζιαβός (τραγούδι), Μάρκος Τζιούκαλιας (τρομπέτα), Γιώργος Τσίγγανας (τρομπόνι), Aydin Ciracioglu (ακορντεόν), Fausto Sierakowski (σαξόφωνο).

00.30 «Γιορτή» - Ενα ταξίδι στο Αιγαίο και τη Μικρά Ασία.

Συμμετέχουν: Μαρία Αναματερού (τραγούδι), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Γιαννούλης Μαργώνης (κιθάρα), Θεολόγος Μιχελλής (βιολί, μουσική επιμέλεια), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο), Νίκος Τσιατσούλης (κρουστά).

Πληθαίνουν οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Στο πλαίσιο του γιορτασμού των 50 χρόνων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», οι εκδηλώσεις του φέτος απλώνονται από πολύ νωρίς σε όλη τη χώρα και είναι πολλά τα φεστιβαλικά ραντεβού που έχουν οριστεί γι' αυτήν τη βδομάδα στην επαρχία με πολιτικές συγκεντρώσεις, γνωστούς καλλιτέχνες, εκθέσεις, περίπτερα, αθλητικές δραστηριότητες κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο γίνεται εκδήλωση του 50ού Φεστιβάλ στη Σάμο στην Πορφυριάδα στο Καρλόβασι. Το πρόγραμμα, που ξεκινάει στις 19.30, περιλαμβάνει: Συναυλίες από μαθητικά - φοιτητικά συγκροτήματα. Ομιλία από τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από τη Λαϊκή Ορχήστρα Σάμου. Παραδοσιακό γλέντι με τους «Γκιντίκι».

Στην Κεντρική Μακεδονία

Την Παρασκευή 28 Ιούνη, στις 8 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση στο κεντρικό πάρκο Σερρών (Δορυλαίου). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα «Καρότα στο Ψυγείο». Συναυλία με τους Bailemos.

Το Σάββατο 29 Ιούνη, στις 8 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση στο σιντριβάνι του πάρκου Κατερίνης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Συναυλία με νεανικά συγκροτήματα. Μεγάλο ρεμπέτικο λαϊκό γλέντι με τους «Γιαγκίνηδες».

Επίσης, το Σάββατο 29 Ιούνη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση θα γίνει στο πάρκο Αγίων Αναργύρων στη Βέροια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Γιώργο Καψάλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Συναυλία με νεανικά συγκροτήματα. Λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα «Το Λαϊκόν».

Τουρνουά μπάσκετ στην Παραμυθιά

«Τρίποντο ζωής ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά» έχει τίτλο το 5ο τουρνουά 3on3 μπάσκετ, που διοργανώνει η ΚΝΕ στην Παραμυθιά, την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιούνη, στο γήπεδο Παγκρατίου Παραμυθιάς, με τη συμμετοχή του ΚΕΘΕΑ Ηπειρος. Δηλώσεις συμμετοχής στο 6977.058.371.

Στη Φλώρινα

Την Πέμπτη 27 Ιούνη προγραμματίζεται εκδήλωση στο Ξινό Νερό. Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 8 μ.μ. και περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από τον Μιχάλη Τσιγγένη, στέλεχος της ΚΝΕ, και γλέντι από την ορχήστρα «Μουσικόραμα». Στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην Ξάνθη

Στην πόλη της Ξάνθης το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Ιούνη στο πάρκο Λιμνίου στις 20.30.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: Ομιλία από τον Φρίξο Μπρούσγο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα». Λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι με την Ορχήστρα του Πλατάνου.

Στον χώρο του Φεστιβάλ επίσης θα λειτουργούν: Escape room, κουίζ, αθλητικές δραστηριότητες, γωνιά αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, γωνιά παρατήρησης άστρων με τηλεσκόπιο, έκθεση καθώς και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στη Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα το Φεστιβάλ κάνει διήμερη στάση στις 28 και 29 Ιούνη στο Πάρκο Λαού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Παρασκευή 28 Ιούνη

20.30 Εκδήλωση - συζήτηση «Σπάμε τον "φαύλο κύκλο" της βίας, βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας». Θα μιλήσουν οι Μαρίνα Λαβράνου, δικηγόρος, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, και Ελένη Αλλαγιάννη, κοινωνική λειτουργός. 22.00 Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα FRAYED TEMPER. 23.00 Παραδοσιακό γλέντι με τους ΜΑΝΤΑΡΑ.

  • Σάββατο 29 Ιούνη

20.30 Πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. 21.30 Συναυλία με τους ΜΕΝΙΑΝ. 22.30 Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τους Διονύση Τσακνή, «Κίτρινα Ποδήλατα» και Μιρέλα Πάχου.

Και τις δύο μέρες, στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν παιδότοπος και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην Καρδίτσα

Το 50ό Φεστιβάλ κάνει επίσης αρχή στη Θεσσαλία από την πόλη της Καρδίτσας. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν το Σάββατο 29 Ιούνη, στο αθλητικό πάρκο, από τις 8 μ.μ.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από την Αγγελική Μάνου, Γραμματέα της ΤΟ Καρδίτσας της ΚΝΕ. Συναυλία με τους «Prophetis mortui» και «See#». Μουσικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ με τους: Γιώργο Καραδήμο (κιθάρα), Ναπολέοντα Μουλιάκο (μπουζούκι), Αγγελο Παλαπέλα (πλήκτρα), Ρίτσα Πέτσα (φωνή), Αρη Φαλιάγκα (φωνή). Ομιλία από τον Νίκο Τέγο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Μεγάλη συναυλία με τους Ρίτα Αντωνοπούλου και «Ρεβάνς». Λαϊκό γλέντι.

Στον χώρο θα λειτουργούν: Μαθητικό στέκι, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου».

  • Λόγω ασθένειας του Μίλτου Πασχαλίδη, οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες αυτές τις μέρες σε Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης, αναβάλλονται για την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο και Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στα Χανιά.
Στις 26 Ιούνη το Αθλητικό Camp στη Θεσσαλονίκη

Το Αθλητικό Camp της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται και φέτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο δημοτικό στάδιο Νεάπολης «Στρεμπενιώτη» την Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις 7 μ.μ., ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών.

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και σε συνεργασία με αθλητικά σωματεία και φορείς της περιοχής, οι επισκέπτες του Αθλητικού Camp θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αλλά και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιδείξεων, όπου θα μας παρουσιάσουν αθλητικοί σύλλογοι τα αγωνίσματά τους (οι συμμετοχές στο πρόγραμμα επιδείξεων παραμένουν ανοιχτές - Τηλέφωνο επικοινωνίας: 697.8453.265).

Επιπλέον, στις 7.15 μ.μ., στον χώρο του δημοτικού σταδίου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες δρόμου 5 χλμ. ανδρών και γυναικών. Φόρμα δήλωσης συμμετοχής μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά στο https://forms.gle/BXsMKhe4d9z8GXrb6

Συγκέντρωση αρχειακού υλικού

Σε συγκέντρωση αρχειακού υλικού, που αφορά το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» προχωρά η ΚΝΕ με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων του. Ετσι, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους συντρόφους, φίλους και συναγωνιστές, οι οποίοι διαθέτουν αρχειακό υλικό που αφορά το Φεστιβάλ, να συμβάλουν στην προσπάθεια της ΚΝΕ για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχείου των Φεστιβάλ.

Οπως ανέφερε το κάλεσμα του ΚΣ της ΚΝΕ, «φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έντυπα, αναμνηστικά, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν υπάρχουν (έντυπη ή ηλεκτρονική, σε πρωτότυπο ή αντίγραφο), μας ενδιαφέρουν! Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους στις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ, ενώ στόχος είναι και η παραπέρα αξιοποίησή του στο μέλλον.

Η βοήθεια και συμβολή όλων των συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων είναι απαραίτητη!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση kne@kne.gr και στο τηλέφωνο 210.2592.314».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ