ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Συνεχίζουμε μαχητικά...

Από την επομένη των ευρωεκλογών, κυριαρχούν οι συζητήσεις για το αν πήρε ή όχι το μήνυμα ο Μητσοτάκης, τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα δρομολογηθούν και ποιες θα είναι οι διεργασίες για την αναστήλωση της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και η έκφραση μιας δήθεν ανησυχίας για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Για το ΚΚΕ, το γεγονός της εκλογικής ανόδου του αποτελεί μια επιβεβαίωση ότι σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της ΕΕ, της κυρίαρχης πολιτικής που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη φυσικά και των άλλων κομμάτων.

Εδωσε δύναμη και ορμή στον αγώνα μας η άνοδος των ποσοστών του Κόμματος στα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αττική, όπου αναδείχθηκε ξανά τρίτη δύναμη, αλλά και σε άλλες περιοχές σε όλη τη χώρα, όπου αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες, με πιο ξεχωριστό παράδειγμα τις περιοχές γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, προσμετρώντας βέβαια σε όλα αυτά και το γεγονός ότι το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ επιτεύχθηκε σε συνθήκες ενός πρωτοφανούς αποπροσανατολισμού, που τροφοδοτούσε η αντιπαράθεση των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Με όλες αυτές τις ανούσιες και ακίνδυνες για το σύστημα κοκορομαχίες προσπάθησαν να κρύψουν πολλά. Πρώτα απ' όλα τις εξελίξεις που ήδη δρομολογούνται με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξελίξεις που ισχυροποιούν στρατιωτικά ακόμη περισσότερο την ΕΕ. Το γεγονός βέβαια είναι ότι η ΕΕ είναι ένωση του κεφαλαίου και του πολέμου και όσο περισσότερο ισχυροποιείται στρατιωτικά τόσο πιο επιθετική γίνεται ενάντια στους λαούς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της. Κανένα μα κανένα πολιτικό κόμμα στη χώρα μας, πλην του ΚΚΕ, δεν ανέδειξε τις πλευρές της ΕΕ που ωθούν τη χώρα και τον λαό σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, αντίθετα, μεθοδευμένα όλοι μαζί ένοχα τις απέκρυψαν.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανείς σήμερα να αμφισβητεί ότι η ΕΕ πρωτοστατεί σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, με τελευταίο παράδειγμα την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα («Aspides»). Η ΕΕ επιχειρεί στην περιοχή με πολεμικά πλοία των χωρών - μελών της, αλλά και σε συνεργασία με την άλλη αρμάδα, όπου ηγούνται οι ΗΠΑ, έχοντας ως κριτήριο της πολεμικής αποστολής τη διασφάλιση των γεωπολιτικών συμφερόντων της στην περιοχή, που είναι βέβαια κρίσιμη για τον ανεφοδιασμό της σε Ενέργεια, πρώτες ύλες και εμπορεύματα, επομένως και για τη λειτουργία της οικονομίας της.

Κανείς επίσης δεν αμφισβητεί ότι στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) η ΕΕ έχει δρομολογήσει και εκτελέσει πάνω από 40 επιχειρήσεις και αποστολές από το 2003 μέχρι σήμερα, επεμβαίνοντας σε τρεις ηπείρους, Αφρική, Δυτικά Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Ηδη σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 24 αποστολές και επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ, εκ των οποίων οι 11 είναι απροκάλυπτα στρατιωτικές: Χερσαίες σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ουκρανία, Νίγηρα, Σομαλία, Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Μοζαμβίκη, Δυτική Αφρική (Κόλπος της Γουινέας) και ναυτικές σε Ερυθρά Θάλασσα, Μεσόγειο, Σομαλία.

Ολα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να κρατούν τον λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (μόνιμους και στρατευμένους) σε διαρκή εγρήγορση, γιατί μπλέκουν άμεσα την Ελλάδα σε επεμβάσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, ούτε φυσικά με την άμυνα των συνόρων και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα στηρίζουν τη δρομολογούμενη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ, ενώ τηρούν «σιγήν ιχθύος» για την προαναγγελλόμενη απ' τα επιτελεία της ΕΕ «πολεμική οικονομία» και τις δραματικές επιπτώσεις που αυτή θα επιφέρει σε κάθε τομέα της ζωής του λαού, αφού κυρίαρχο θα είναι η κατεύθυνση κάθε διαθέσιμου οικονομικού πόρου της χώρας στον ματωμένο βωμό της επιτυχίας των μαχών στα έμπεδα της Ουκρανίας.

Είναι σήμερα ευκαιρία ο λαός, μετά την ενίσχυση των ποσοστών του ΚΚΕ, να συνεχίσει μαχητικά, με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα, για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς την παραμικρή αντίθεση των άλλων κομμάτων, πλην ΚΚΕ, μπλέκει ολοένα και περισσότερο τη χώρα στο σφαγείο της Ουκρανίας. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της, μεταξύ αυτών φυσικά και η Ελλάδα, έχουν διαθέσει ή δεσμεύσει πάνω από 143 δισ. ευρώ για τη στήριξη στο καθεστώς Ζελένσκι: 81 δισ. σε χρηματοδοτική ενίσχυση, δημοσιονομική στήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια, 33 δισ. σε στρατιωτική υποστήριξη, 17 δισ. για στήριξη των Ουκρανών προσφύγων στην ΕΕ και 12,2 δισ. σε επιχορηγήσεις, δάνεια και εγγυήσεις που παρέχονται από τα κράτη - μέλη. Επιπλέον, η αποστολή όπλων και πυρομαχικών, από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι, μέσω Τσεχίας και Ρουμανίας ή και απευθείας στο Κίεβο, θα συνεχιστεί, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, την Κυριακή 16 του Ιούνη, στη λεγόμενη «Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία», που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία. Κι ας αδειάζουν οι αποθήκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αναγκαίο για την άμυνα της χώρας μας πολεμικό εξοπλισμό.

Στην Ερυθρά Θάλασσα, η χώρα συμμετέχει ενεργά στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση, 12μηνης (τουλάχιστον) διάρκειας, που σχεδίασε ποτέ η ΕΕ. Την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ». Στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται εκεί με τον σφαγιασμό του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Ηδη η φρεγάτα «Υδρα» επέστρεψε στη βάση της στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, μετά από αποστολή της στην Ερυθρά, που διήρκεσε 3 μήνες, ενώ μια 2η, η φρεγάτα «Ψαρά», την αντικατέστησε ή είναι στον δρόμο για να την αντικαταστήσει. Το πλήρωμα της φρεγάτας «Υδρα» που επέστρεψε, αντιμετώπισε επιθέσεις των Χούθι, που έθεσαν σε κίνδυνο τόσο το ίδιο (το πλήρωμα) όσο και το πολεμικό πλοίο, πέρα απ' το ότι το κόστος συμμετοχής της ελληνικής φρεγάτας ανέρχεται στα 500.000 ευρώ ημερησίως, σε σύνολο δε, για τον έναν χρόνο, θα κοστίσει περίπου 180.000.000 ευρώ. Χρήματα του ελληνικού λαού που του υφαρπάζει η κυβέρνηση της ΝΔ με την ανελέητη φορολεηλασία και φοροαφαίμαξη. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων, εμμένει στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό αυτόν πόλεμο, με το επιχείρημα της ασφάλειας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, το οποίο προκλητικά φορολογεί «εθελοντικά».

Από την άλλη, στο στρατόπεδο της σοσιαλδημοκρατίας, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη στα κόμματά της (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά), συντελούνται διεργασίες ώστε, με τις ευχές της αστικής τάξης, αυτή να δομηθεί ως η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Δεν είναι τυχαία και η επιλογή του χρόνου πραγματοποίησης και της «1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο «Αλέξης Τσίπρας» και το Ιδρυμα «Ζόραν Ζάεφ» στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι ετών από την υπογραφή της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών, εξωραΐζοντας τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που υπηρέτησαν, επαναλαμβάνοντας τα περί σταθερότητας και ειρήνης που ήταν δήθεν το κίνητρο της Συμφωνίας, παραδεχόμενοι βεβαίως ότι η Συμφωνία αυτή δεν αποσκοπούσε παρά στο να σφίξει ο ευρωενωσιακός και ΝΑΤΟικός κλοιός στα Βαλκάνια, δηλώνοντας ότι «έδωσε νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αποκατέστησε τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή και ανέδειξε τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας».

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη, από σήμερα κιόλας, να καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις στους καθημερινούς αγώνες που είναι σε εξέλιξη και που δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή, ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο. Εκεί βλέπουμε, άλλωστε, εμείς και τη διέξοδο για μια ριζικά διαφορετική πορεία για τη χώρα μας και τον λαό μας. Στη συμμετοχή και δράση στο κίνημα του λαού και της νεολαίας, μπροστάρη στην πάλη για να αλλάξουν οι αρνητικοί συσχετισμοί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, παντού, σε όλες τις μάχες.

Τώρα πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για την πλήρη απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Εμείς θα συνεχίσουμε μαχητικά τον αγώνα μας. Θα συνεχίσουμε να ξεμπροστιάζουμε την πολιτική της ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει τον αγώνα του για την ειρήνη, όσο τα αστικά κόμματα θα πίνουν νερό στο όνομα των πολεμικών προετοιμασιών. Τα σύννεφα του πολέμου που μαζεύονται στην περιοχή μας μπορούν να διαλυθούν μόνο από τη δύναμη του λαού.


Ανέστης Τσουκαράκης
Συνταγματάρχης ε.α.Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ) καιεπίτιμος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ