ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Οι στρατιωτικοί στη σημερινή πραγματικότητα

ISAAK_PATSIDIS

Ο «Ριζοσπάστης», προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα των αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκινάει σήμερα μια σειρά άρθρων στρατιωτικών, με πρώτο το άρθρο του Υπολοχαγού (ΥΠ-Π) Βάιου Τσαπρούνη. Θα ακολουθήσουν και άλλα.

***

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη του 2024 ήδη τελείωσαν. Η επόμενη μέρα βρήκε εδώ τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει διαμορφωθεί, βρήκε τους χαμηλούς μισθούς, βρήκε όλες τις λεγόμενες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», που υλοποιούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα που για δεκαετίες κυβέρνησαν και νομοθέτησαν. Βρήκε τα αποτελέσματα της «φιλολαϊκής» πολιτικής τους, που τα περιγράφει ο λαός με τη φράση «κάθε πέρσι και καλύτερα». Η επόμενη μέρα βρήκε τη γενικευμένη πολεμική προετοιμασία της ΕΕ, τη στροφή στην «πολεμική οικονομία», όπως λένε οι αξιωματούχοι της ΕΕ, με τις στρατιωτικές δαπάνες να σπάνε κάθε ρεκόρ.

Ο στρατιωτικοί ως εξ επαγγέλματος, έχοντας κι αυτοί γνώση των μελλούμενων, σε μια Ευρώπη που αλλάζει, σε μια ΕΕ που ήδη μεταλλάσσεται σε «πολεμική» και οχυρώνεται για έναν πόλεμο που καθημερινά επεκτείνεται και σε μια οικονομία που απομειώνει τα εισοδήματα των λαών της, είχαν έναν λόγο παραπάνω να σταθούν απέναντι σε επιλογές που αβίαστα παίρνουν τον τίτλο των αντιλαϊκών.

Τα τύμπανα του πολέμου φαίνεται ότι χτυπούν ολοένα και πιο έντονα, ενώ τα σύννεφα του πολέμου κοντά στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή μας φαίνεται ότι πυκνώνουν. Η χώρα μας με την επιλογή στήριξης μιας απ' τις εμπόλεμες πλευρές εκθέτει σε τρομακτικούς κινδύνους τον λαό μας, στοχοποιώντας τον. Ηδη οι προειδοποιήσεις έρχονται. Η ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, πλην του ΚΚΕ που διαχρονικά τάσσεται κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων όπως του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είναι μεγάλη και δεν αποτάσσεται με συγχωροχάρτια και ευχολόγια τύπου «δεν είναι αυτό που νομίζετε».

Ηδη, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία με συμμετοχή και Ευρωπαίων ηγετών, διαφάνηκαν οι πραγματικές αιμοσταγείς προθέσεις των αυτοσυστηνόμενων ως δήθεν ειρηνοποιών, αναφορικά με το μέλλον του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, που διεξάγεται ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη μία και Ρωσία από την άλλη.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μάλιστα, με μια παρέμβασή του υποστήριξε ότι «οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την παύση του πολέμου θα πρέπει να βρουν την Ουκρανία από μια θέση αυτοπεποίθησης και όχι από μια θέση αδυναμίας». Αυτή η παρέμβαση δείχνει ενδεχομένως ότι η ελληνική υποστήριξη θα συνεχίσει να συνοδεύεται όχι μόνο με παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 2 δισ. ευρώ του ελληνικού λαού, αλλά και με σημαντική στρατιωτική βοήθεια, ακόμη και με διάθεση έμψυχου δυναμικού.

Μέσα από αυτές τις θέσεις και τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, ξεκινούν και πολλά απ' τα προβλήματα που βιώνουν ή που θα βιώσουν οι στρατιωτικοί, αφού η χώρα μας έχει εμπλακεί ακόμη πιο βαθιά στα γρανάζια του πολέμου.

Η Ελλάδα, από την έναρξη ακόμη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία, στέλνει οπλισμό και πυρομαχικά για την υποστήριξη των εκεί πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά και ενισχύοντας ποικιλότροπα αυτές τις επιχειρήσεις. Οι στρατιωτικοί, πέρα απ' τα πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν στη δύσκολη επαγγελματική καθημερινότητά τους, ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι και με ηθικά ζητήματα σε προσωπικό και ανθρώπινο επίπεδο, γιατί τα χιλιάδες βλήματα που φορτώνουν οι ίδιοι σε τρένα, νταλίκες και αεροπλάνα, αναμφίβολα θα καταλήξουν στο τσάκισμα κορμιών μαχίμων και αμάχων ανθρώπων, γιατί τροφοδοτούν μια ιμπεριαλιστική σύγκρουση, που καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των λαών που αλληλοσφάζονται. Αυτή η συνειδησιακή σύγκρουση μπορεί να υπάρξει και σε επαγγελματικό επίπεδο, γιατί η αποστολή τόσο μεγάλου όγκου πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων και πολλά σημαντικά για την άμυνα της χώρας μας, γεννά ερωτήματα για μια ενδεχόμενη απομείωση της αμυντικής της θωράκισης.

Τα παραπάνω ηθικά και πρακτικά ζητήματα, με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης πλην ΚΚΕ, ουδέποτε τέθηκαν, αντίθετα χρησιμοποιήθηκε κάθε μέσον ηλεκτρονικό ή έντυπο, για να προπαγανδιστεί η επίπλαστη εικόνα της αναγκαιότητας υποστήριξης αυτού του πολέμου.

Είναι σημαντικό για εμάς τους στρατιωτικούς ότι υπήρξε ένα πολιτικό κόμμα, το ΚΚΕ, που χωρίς περιστροφές δήλωσε την αντίθεσή του σ' αυτόν τον πόλεμο, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τους ναζί του Αζόφ! Και οφείλει ο καθένας από εμάς να εκτιμήσει ότι αυτό το κόμμα αποδοκίμασε την ενίσχυση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ με ελληνικά όπλα και πυρομαχικά, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αποτρέψει την κίνηση έμφορτης αμαξοστοιχίας με αμερικανικό πολεμικό υλικό που εκτελούσε το δρομολόγιο από Αλεξανδρούπολη για βόρεια!

Αυτό βέβαια δεν έγινε ευκαιριακά. Το ΚΚΕ πάντα αφύπνιζε τον λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, υποστηρίζοντας ως αποκλειστική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων την υπεράσπιση των συνόρων της πατρίδας μας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Την επιστροφή όλων των στρατιωτικών που βρίσκονται εκτός συνόρων σε αποστολές ή ασκήσεις που επιβουλεύονται άλλους λαούς. Εμείς οι στρατιωτικοί επίσης οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αυτό το κόμμα στάθηκε δίπλα μας στις δύσκολες συνθήκες που εργαζόμαστε, προβάλλοντας με συνέπεια και γνώση τα αιτήματά μας. Κανένα άλλο κόμμα δεν τα ανέδειξε με την ένταση που το έκανε το ΚΚΕ, καταθέτοντας εκατοντάδες κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις προς την κυβέρνηση.

Είναι ευνόητο ότι όλα τα παραπάνω δεν αφορούν κάποιους άλλους. Μαζί με τον ελληνικό λαό, αφορούν κι εμάς τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές μας. Δεν είναι άσχετο με τις επιλογές της κυβέρνησης ότι οι δυσάρεστες, επικίνδυνες και παραλίγο θανάσιμες εμπειρίες που αποκόμισε το πλήρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» κατά την πολεμική του ευρωενωσιακή αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα, οδήγησαν στην αναθεώρηση των απόψεών τους σχετικά με τις εκτός συνόρων αποστολές! Αυτή ακριβώς η αναθεώρηση δεν προέκυψε απλά εξαιτίας του φόβου του θανάτου, αλλά ενδεχομένως εξαιτίας του φόβου ενός αναίτιου θανάτου, δίνοντας όμως σίγουρα υπόσταση στο σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», μιας και με τον θάνατό τους θα τροφοδοτούσαν τα κέρδη των εφοπλιστών και των πολυεθνικών του εμπορίου. Αλλωστε, το πόσο κοντά μπορεί μια εκτός συνόρων αποστολή, ακόμα και χαμηλού δήθεν ρίσκου, να καταλήξει σε σφαγή, το γνωρίσαμε πέρσι, τον Σεπτέμβριο του 2023. Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τον θάνατο των 5 Ελληνίδων και Ελλήνων στη Λιβύη, οι τρεις εκ των οποίων ήταν στρατιωτικοί.

Επιστρέφοντας στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την αποστολή στρατιωτικών και στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας μας στην Ομάδα Ταχείας Αντίδρασης, όπου με τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών, ενδεχομένως αυτό το στρατιωτικό τμήμα να βρεθεί στα ουκρανικά πεδία των μαχών. Ηδη η φράση που ακούγεται όλο και πιο έντονα σε συζητήσεις στα στρατόπεδα είναι ότι καμιά Ελληνίδα και κανένας Ελληνας στρατιωτικός δεν πρόκειται να συμμετάσχει σ' αυτό το μακελειό. Προτιμούν την παραίτηση και την ανεργία, παρά να καταθέσουν τη ζωή τους στην κρεατομηχανή του πολέμου για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της Ενέργειας και άλλων οικονομικών κολοσσών.

Η ευκολία, πλέον, με την οποία ακούγεται η λέξη παραίτηση στο στράτευμα, από ανθρώπους μάλιστα χαμηλόβαθμους και χαμηλόμισθους, που με μεγάλη δυσκολία τα βγάζουν πέρα, είναι πρωτόγνωρη! Δεν είναι δυνατό, στην εποχή που δαπανώνται δεκάδες δισεκατομμύρια για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35 και φρεγατών «Belharra», να αρνείται η κυβέρνηση να καλύψει βασικές οικονομικές ανάγκες, αυτών που θα κληθούν να χειριστούν και να συντηρήσουν αυτά τα πανάκριβα οπλικά συστήματα.

Ο δρόμος που έχει χαράξει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και που πιστά ακολουθεί η κυβέρνηση με σύσσωμη την αντιπολίτευση στο πλάι της πλην του ΚΚΕ, είναι κυριολεκτικά ναρκοθετημένος. Οι επιπτώσεις της επιλογής αυτού του δρόμου δεν αφήνουν εμάς τους στρατιωτικούς στο απυρόβλητο των συνεπειών που αυτός ο δρόμος μάς οδηγεί. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στο γεγονός ότι πληρωνόμαστε με ειδικό «φτωχολόγιο», χωρίς αναγνωρισμένες υπερωρίες, χωρίς ουσιαστικό ωράριο και χωρίς πλήρη αποζημίωση για τη νυχτερινή μας εργασία και ζώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα μακριά από τις οικογένειές μας, αλλά και επειδή οι επιλογές αυτές δεν είναι δικές μας επιλογές και σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού μας. Είναι πλέον ώρα, τα απατηλά και καλλιεργημένα για δεκαετίες ψευδεπίγραφα στερεότυπα όπως του «πατριωτισμού», του «εθνικού συμφέροντος», του «καλού της πατρίδας» και άλλων τέτοιων βαρύγδουπων εκφράσεων, να αποκτήσουν πραγματική υπόσταση, αποκτώντας περιεχόμενο σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού, άρα και τα δικά μας.


Βάιος Τσαπρούνης
Υπολοχαγός εν ενεργεία και πρόεδρος της Ενωσης Στρατιωτικών Ξάνθης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ