ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2024 - Κυριακή 23 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
Πάνω από 21 δισ. στην τριετία για πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ

Μόνο η συμμετοχή της «Υδρας» στην αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά κόστισε 45 εκατ. ευρώ στον ελληνικό λαό που στενάζει

Μετά την «Υδρα», ο υπουργός Αμυνας αποχαιρέτησε για το «στόμα του λύκου» και το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά»

Eurokinissi

Μετά την «Υδρα», ο υπουργός Αμυνας αποχαιρέτησε για το «στόμα του λύκου» και το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά»
«

Ζαλίζουν» τα πολεμικά κονδύλια που πληρώνει ο λαός για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, πάνω από 21 δισ. ευρώ μόνο την τελευταία τριετία.

Αποκαλυπτικά είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία («Defence Expenditure of NATO Countries» 2014 - 2024), σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα φιγουράρει στην 5η θέση μεταξύ των κρατών - μελών, στη σχετική λίστα με το ποια πιάνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα που ορίστηκε στη Σύνοδο της Ουαλίας το 2014, οι χώρες να δίνουν ετησίως τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες.

Συγκεκριμένα, στις 5 πρώτες θέσεις καταγράφονται: Πολωνία (με 4,12% του ΑΕΠ), Εσθονία (3,43%), ΗΠΑ (3,38%), Λετονία (3,15%), Ελλάδα (3,08%).

Να σημειωθεί βέβαια ότι με φόντο την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και καθώς σύσσωμος ο ευρωατλαντικός άξονας περνά ταχέως σε φάση «πολεμικής οικονομίας», από μόλις 3 χώρες που έπιαναν τη νόρμα το 2014, 7 το 2022 και 10 το 2023, το 2024 οι χώρες που «συμμορφώνονται» με τον κανόνα εκτοξεύονται στις 23 (σε σύνολο 32 που είναι τα μέλη του ΝΑΤΟ)!

Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα πάντα με τους ΝΑΤΟικούς πίνακες, ο ελληνικός λαός πλήρωσε για στρατιωτικές δαπάνες 8,054 δισ. ευρώ το 2022, 6,224 το 2023, ενώ προϋπολογίζεται να καταβάλει 7,126 δισ. ευρώ το 2024. Το αντίστοιχο ποσό το 2014 ήταν 3,939 δισ.

Αναλύοντας το ποσό των 7,126 δισ. ευρώ για το 2024, το 36,1% προϋπολογίζεται για «Δαπάνες εξοπλισμού» (περιλαμβάνουν τις δαπάνες για μείζονα συστήματα, π.χ. μαχητικά ή φρεγάτες, καθώς και για έρευνα που εστιάζει σε τέτοια όπλα). Μάλιστα, η Ελλάδα φιγουράρει στη 10η θέση σε ό,τι αφορά αυτές τις δαπάνες στο σύνολο των στρατιωτικών δαπανών.

Παραπέρα, το 7,7% προγραμματίζεται να πάει για «επιχειρήσεις, συντήρηση κι άλλες δαπάνες» («Operations & maintenance and other expenditures»).

Το «κοντέρ» συνεχίζει να γράφει στην Ερυθρά

Σ' αυτήν ακριβώς την κατηγορία εντάσσεται και η επιχείρηση «Aspides» στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν, ζώνη από τις πιο «καυτές» του πλανήτη, για την οποία απέπλευσε την Τετάρτη η φρεγάτα «Ψαρά». Θυμίζουμε ότι η αποστολή κοστίζει στον ελληνικό λαό 500.000 ευρώ τη μέρα, όταν η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει «λόγω δημοσιονομικού κόστους» και τα πιο στοιχειώδη αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την ανακούφιση από την ακρίβεια.

Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα του στρατηγείου στη Λάρισα, πληρωμένα κι αυτά από τον ελληνικό λαό, κι ενώ η ανάπτυξη της «Υδρας» για την «Aspides» κόστισε πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ.

Τα 195 μέλη του πληρώματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι βατραχάνθρωποι και το πλήρωμα του οργανικού ελικοπτέρου, αναμένεται να αντιμετωπίσουν τους ίδιους κινδύνους που βίωσαν οι συνάδελφοί τους στη φρεγάτα «Υδρα», η οποία είχε αναπτυχθεί επί τρίμηνο στην ίδια περιοχή.

Λίγο πριν επιστρέψει από την περιοχή, η φρεγάτα βρέθηκε στο βεληνεκές «εισερχόμενου», που έσκασε περίπου 200 μέτρα από το πλοίο, στο εσωτερικό του οποίου φέρεται να επικράτησαν μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση με κυνισμό στέλνει τις Ενοπλες Δυνάμεις σε «περιοχή κινδύνου», όπως είπε ο υπουργός Αμυνας κατά τον απόπλου της φρεγάτας «Ψαρά», συμπληρώνοντας στον ίδιο τόνο ότι «η αποστολή σας δεν είναι "αποστολή κρουαζιέρας". Είναι αποστολή στην οποία εκτίθεστε η καθεμιά και ο καθένας από εσάς σε κίνδυνο, επιτελώντας το συνταγματικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων»!

Δηλαδή, η προάσπιση των συμφερόντων των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, και όχι βέβαια της άμυνας της χώρας.

Και όχι μόνο εκεί. Αλλωστε, ελληνική φρεγάτα πλέει και λίγο βορειότερα, στα ανοιχτά του Λιβάνου, στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIFIL, για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία, θυμίζουμε, μεσοβδόμαδα απείλησε ανοιχτά τη Λευκωσία με αντίποινα εφόσον συνεχίσει η στρατιωτική συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Περιττό να ειπωθεί ότι όλα αυτά τα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια και οι αποστολές υπηρετούνται και από ένα εκτεταμένο δίκτυο βάσεων ανά την Ελλάδα, στην υπηρεσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, αδιατάρακτο και επί 4ετίας ΣΥΡΙΖΑ. Δίκτυο για τη συντήρηση του οποίου προϋπολογίζονται για φέτος - πάντα σύμφωνα με τους ΝΑΤΟικούς πίνακες - 21,38 εκατ. ευρώ.

ΝΑΤΟική εμπροσθοφυλακή στην Ουκρανία

Τέλος, με δεδομένη τη συμφωνία όλων των κομμάτων και ...αποκομμάτων του αστικού πολιτικού τόξου, συνεχίζονται οι αποστολές όπλων και πυρομαχικών στην κυβέρνηση του Κιέβου, όπως και η παροχή εκπαίδευσης στα στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κυβέρνηση έχει ήδη παραδεχτεί την πώληση μεγάλης ποσότητας όπλων στην Τσεχία, με στόχο αυτά να καταλήξουν στην Ουκρανία, και έπεται συνέχεια όσο ο «δυτικός» εξοπλισμός καταναλώνεται με απίστευτες ταχύτητες στα πεδία των μαχών.

Θυμίζουμε ότι στο τραπέζι βρίσκονται ήδη οι «Patriot» και οι S-300, με πιέσεις από ΝΑΤΟικούς συμμάχους να παραδοθούν στην Ουκρανία, όπως και τα άρματα μάχης «Leopard 1Α5», για τα οποία πληροφορίες παλαιότερα έλεγαν ότι Γερμανοί και Αμερικανοί έχουν ζητήσει τουλάχιστον 100 από το ελληνικό απόθεμα για αποστολή στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Προηγήθηκε άλλωστε σε αυτό το επίπεδο οπλισμού η παραχώρηση από την Ελλάδα 40 αρμάτων τύπου BMP1.

Λέγεται επίσης ότι έχει ήδη παρασχεθεί εκπαίδευση στον χειρισμό αρμάτων «Leopard», στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων και στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών («demining»), ενώ το επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση στα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, Ελληνας πιλότος βρίσκεται στην Ουκρανία και έγινε ο πρώτος ξένος εκπαιδευτής για τη χρήση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Η κυβέρνηση κάνει το θέμα «γαργάρα», θυμίζουμε ωστόσο ότι τον Ιούλη του 2023, στη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, συγκροτήθηκε «συνασπισμός εκπαίδευσης F-16» για την Ουκρανία, στον οποίο δήλωσε συμμετοχή και η ελληνική κυβέρνηση. Θυμίζουμε επίσης πως όταν ήρθε στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 2023, ο Ζελένσκι είχε ανακοινώσει ότι «σήμερα έχουμε ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τον αεροπορικό συνασπισμό: Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση των πιλότων μας στα F-16»...


Θ. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ