ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΧΑΪΑ - ΗΛΕΙΑ
Αποζημιώσεις στο 100% διεκδικούν οι πυρόπληκτοι αγροτοκτηνοτρόφοι

Eurokinissi

Αμεσα μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον νομό, όπως αποζημίωση στο 100% των ζημιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, διεκδικούν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας και Ηλείας μετά το καταστροφικό πέρασμα των πυρκαγιών την Παρασκευή από τον δήμο Ερυμάνθου και την Πηνεία αντίστοιχα.

Ετοιμασίες για κινητοποιήσεις

Στον Ερύμανθο, το βράδυ της Δευτέρας έγινε σύσκεψη μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου του δήμου. Συμμετείχαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, με την πρόεδρό του Αθηνά Ηλιοπούλου, και οι Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» και Ωλενίας, με επικεφαλής τους προέδρους τους, Γιάννη Μποδιώτη και Αλέκο Θανόπουλο αντίστοιχα, καθώς και αγροτοκτηνοτρόφοι, που εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή, καθώς είναι μεγάλες οι ζημιές που έχουν υποστεί σε καλλιέργειες και εγκαταστάσεις.

Μέχρι στιγμής οι καμένες εκτάσεις υπολογίζονται σε πάνω από 30.000 στρέμματα μόνο στην Αχαΐα και στον δήμο Ερυμάνθου και αφορούν σπίτια, δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις (κυρίως ελιές και αμπέλια, αλλά και καλλιέργειες ζωοτροφών κ.λπ.), στάνες, ζώα, αποθήκες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.ά. Εντονο μάλιστα ήταν το πρόβλημα έλλειψης νερού, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και τα ζώα που επέζησαν και βρέθηκαν μέσα στις περιοχές, τόσο από το σοκ που υπέστησαν όσο και από τον καπνό που εισέπνευσαν.

Εκτός από τη διεκδίκηση αποζημιώσεων στο 100%, συμφωνήθηκε άμεσα να ξεκινήσει η συγκέντρωση ζωοτροφών για την περιοχή, με δράσεις και από τους υπόλοιπους Αγροτικούς Συλλόγους, που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους. Επίσης, απαιτούν άμεση αρωγή 10.000 ευρώ σε όλους τους πληγέντες, να εξασφαλιστούν τώρα όλες οι αναγκαίες ποσότητες ζωοτροφών με ευθύνη του κράτους (κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος), καθώς και καταγραφές όλων των ζημιών που έχουν σημειωθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τον ΕΛΓΑ, χωρίς καμία καθυστέρηση. Ο ΑΣ Ερυμάνθου επιπλέον απαιτεί άμεσες εκτιμήσεις της υγείας των ζώντων κοπαδιών ζώων που επέζησαν, από κτηνιάτρους.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις σε όλα τα χωριά, για την προετοιμασία κινητοποιήσεων προς κάθε αρμόδιο φορέα με την απαίτηση για ικανοποίηση όλων των μέτρων, μόλις ολοκληρωθούν οι καταγραφές των ζημιών.

Από τους εκπροσώπους και των Αγροτικών Συλλόγων σημειώθηκαν τα διαχρονικά προβλήματα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού από τα ελλιπέστατα μέτρα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας, οι ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, καθώς και η ανάγκη έστω και αυτές τις ώρες να υπάρξει άμεση μέριμνα πραγματοποίησης τέτοιων έργων, μπροστά και στο υπόλοιπο καλοκαίρι.

Πάλη για τα καμένα και ενάντια στα «αγροτοδικεία»

Προγραμματίζοντας και συνεδρίαση του ΔΣ της, σήμερα Τετάρτη στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία της Ξυλοκέρας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλεί επίσης σε κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια Πύργου την Παρασκευή 28 Ιούνη (9 μ.μ.), μέρα που θα πραγματοποιηθεί «αγροτοδικείο» για κινητοποιήσεις των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων το 2022.

Στο σημερινό ΔΣ εξάλλου η Ομοσπονδία θα συζητήσει και το μεγάλο πρόβλημα της άρδευσης, που απασχολεί τους αγρότες στον νομό, προκειμένου να καθορίσει και τις επόμενες δράσεις της.

Σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων στη Βέροια

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δήμου Αλεξάνδρειας, Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Ημαθίας, «Πιερίων» Ημαθίας και Πύδνας - Κολινδρού οργανώνουν σύσκεψη σήμερα Τετάρτη στις 8.30 μ.μ. στη Βέροια, στο ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Συνεχίζουν να διεκδικούν ΣΣΕ με αυξήσεις και δικαιώματα

Δίωρες στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα 1 έως και την Πέμπτη 4 Ιούλη, από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ., προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «Δ. Κελαϊδίτης ΕΠΕ - Σκαλέζα - Μαζαράκι» στη Νέα Αρτάκη Χαλκίδας μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους κινητοποιούνται ενάντια στην άρνηση της εργοδοσίας να ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να κατοχυρώνει τις αυξήσεις και τα όσα έχουν κατακτήσει τα τελευταία 3 χρόνια και θα ικανοποιεί μια σειρά ακόμη δικαιώματα. Παράλληλα αντιδρούν απέναντι στην αναίρεση των δεσμεύσεων της εργοδοσίας σχετικά με τον προγραμματισμό καταχώρησης παλαιών ενσήμων που οφείλονται στους εργαζόμενους, ενώ διεκδικούν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας.

Απόφαση για επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας το επόμενο διάστημα πήραν σε Γενική Συνέλευση και οι εργαζόμενοι στο πτηνοσφαγείο της HQF (πρωην ΜΙΜΙΚΟΣ) στην Εύβοια, συνεχίζοντας τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και δικαιώματα.

ΟΕΝΓΕ
Να ακυρωθούν τα «φίλτρα» για την έναρξη ειδικότητας

Στάση εργασίας αύριο, Πέμπτη, με κινητοποίηση στο ΚΕΣΥ

Να ακυρωθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση του ΚΕΣΥ που εισάγει «φίλτρα» στην έναρξη ειδικότητας, υποβαθμίζει το πτυχίο της Ιατρικής και συνιστά ευθεία επίθεση σε βάρος των νέων γιατρών σε ό,τι αφορά τα μορφωτικά τους δικαιώματα, απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και καλεί στην αυριανή στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) και στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στο ΚΕΣΥ (Μακεδονίας 6-8, Αθήνα) στις 10 το πρωί, καλώντας τους φοιτητές της Ιατρικής, «τους μελλοντικούς συναδέλφους μας, να συμμετάσχουν μαζικά».

Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για τοποθέτηση φραγμών στην έναρξη ειδικότητας με παραβίαση της σειράς αναμονής μέσω ποσόστωσης και "εξετάσεων", πρέπει να σημάνει συναγερμό για τους νέους γιατρούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι ανάλογο. Οπως και στο παρελθόν παρόμοιες αποφάσεις έμειναν στα χαρτιά, έτσι και τώρα η προσπάθεια της κυβέρνησης θα πέσει στο κενό».

Στον αντίποδα των αντιδραστικών σχεδιασμών της κυβέρνησης, οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν να μπει φρένο στη «δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων» και να μην υπάρξει καμιά κατηγοριοποίηση των αποφοίτων Ιατρικής. Επίσης, διεκδικούν την πλήρη στελέχωση και ανάπτυξη των ιατρικών τμημάτων των νοσοκομείων και την ουσιαστική αναβάθμιση του περιεχομένου της εκπαίδευσης, με εξασφάλιση ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος ώστε να απορροφάται άμεσα το σύνολο των αποφοίτων της Ιατρικής και να καταργηθεί η αναμονή για την ειδικότητα. Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «μόνο έτσι θα εξαλειφθεί το φαινόμενο ορισμένα τμήματα να έχουν πολύμηνες, πολύχρονες αναμονές και άλλα να έχουν πολλές κενές θέσεις ειδικευόμενων». Απέναντι στη λογική των «φίλτρων» απαιτούν μοναδική προϋπόθεση για έναρξη ειδικότητας να είναι το πτυχίο Ιατρικής.

ΠΑΜΕ
Εθελοντική αιμοδοσία στις 6 Ιούλη

Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 6 Ιούλη, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). «Η μη ύπαρξη αποθεμάτων αίματος στο ΕΚΕΑ, η έξαρση των ιώσεων, τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για την Υγεία και Περίθαλψη, η θλιβερή εικόνα του συστήματος Υγείας, οι αυξημένες ανάγκες για αίμα, ιδιαίτερα των ατόμων με μεσογειακή αναιμία, κάνουν αναγκαία τη μαζική συμμετοχή μας στην εθελοντική αιμοδοσία», τονίζει στην ανακοίνωσή του και καλεί τα σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση τη μαζική προσέλευση.

Ξεκινούν σήμερα οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

«Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας, για να γίνει ακόμα πιο ισχυρό όπλο στα χέρια μας. Για να μπορούμε να οργανώνουμε καλύτερα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας!»: Με τον στόχο να μετρήσει ενισχυμένες τις δυνάμεις του στις μάχες του επόμενου διαστήματος, ξεκινούν σήμερα οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν στις 26, 27, 28 Ιούνη και στις 1, 2, 3, 4 Ιούλη, τα πρωινά σε χώρους δουλειάς και τα απογεύματα (6 μ.μ. έως 9.30 μ.μ.) στα παραρτήματα του Συνδικάτου.

Νέες αυξήσεις σε εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα

Με νέο χαράτσι στα φάρμακα θα έρθει αντιμέτωπος ο λαός, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας για μεγαλύτερη κερδοφορία. Ο λόγος για τη λίστα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), στην οποία περιλαμβάνονται τα αιτήματα των φαρμακοβιομηχανιών για νέα αναπροσαρμογή τιμών σε εκατοντάδες σκευάσματα και τις προτεινόμενες τιμές. Και φυσικά οι ανατιμήσεις συνοδεύονται με τον κυνικό εκβιασμό «ή θα πληρώσεις πανάκριβα ή δεν θα βρίσκεις το φάρμακό σου, αφού έτσι λειτουργεί η αγορά».

Ενδεικτικά, ένα σκεύασμα κατά των λοιμώξεων («FLEXELITE») τριπλασιάζεται, με την τιμή του να φτάνει τα 9,60 ευρώ. Το «CUROSURF», που χορηγείται σε πρόωρα νεογνά για τη θεραπεία αναπνευστικής δυσχέρειας, η λιανική τιμή από 260,80 ευρώ φτάνει στα 312,77 ευρώ. Το φάρμακο για τους καρδιοπαθείς «NORADREN» φτάνει τα 111,95 ευρώ από 64,97 ευρώ. Ενώ για το αντιβιοτικό «BACTRIMEL» για τη θεραπεία ουρολοιμώξεων, ωτίτιδας κ.λπ. τριπλασιάζεται η λιανική τιμή από 5,46 ευρώ στα 15,53 ευρώ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Παναττική στάση εργασίας αύριο για ένταξη στα ΒΑΕ

Σε παναττική στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 10.30 π.μ. και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, απαιτώντας την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης, μεταξύ άλλων, απαιτούν αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας της διετίας 2016 - 2017 για μισθολογική εξέλιξη. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Εφαρμογή 5ήμερου - 6ωρου - 30ωρου με 1 εφημερία τη βδομάδα για τους γιατρούς, και 1 νυχτερινή βάρδια για όσους δουλεύουν κυκλικό ωράριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ