ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
Σελ. /24
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σε Περιστέρι και Αιγάλεω οι επόμενες «στάσεις»

Ο Θ. Γκιώνης και ο Γ. Πρωτούλης θα μιλήσουν στις εκδηλώσεις, αύριο και το Σάββατο αντίστοιχα

«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»: Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει ήδη το ταξίδι του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής από όπου πέρασε τα προηγούμενα 49 χρόνια.

Επόμενοι σταθμοί αυτής της διαδρομής, μετά την Καισαριανή, την Γκράβα και την Πανεπιστημιούπολη, είναι το Περιστέρι αύριο Παρασκευή και το Αιγάλεω το Σάββατο 29 Ιούνη.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» επιστρέφει στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, όπου εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό θεσμό στη χώρα. Στο Περιστέρι πραγματοποιήθηκε το κεντρικό Φεστιβάλ από το 1977 έως το 1983, ενώ επέστρεψε εκεί το 1991, μόλις έναν μήνα μετά την απόφαση ανασυγκρότησης της ΚΝΕ. Στο Αιγάλεω έγινε το κεντρικό Φεστιβάλ το 1994, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια του θεσμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο αυτών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Αύριο Παρασκευή, γήπεδο Αγ. Ιερόθεου - Περιστέρι

20.00 Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.00 Μουσικό αφιέρωμα με την «Ορχήστρα των Ονείρων».

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Γαβράς. Ερμηνευτές: Θοδωρής Κυριακόπουλος, Βασιλική Παρασκευοπούλου. Παίζουν: Γιάννης Γαβράς (μπουζούκι), Θέμος Ζαχαράκης (κιθάρα), Γιώργος Πολίτης (ηλεκτρικό μπάσο), Γιώργος Καραμουλάς (κρουστά), Φώτης Richard Κοκαβέσης (τύμπανα).

22.00 Συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Συμμετέχει ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

00.00 Γλέντι με τους Otra Rotaband.

Σάββατο 29 Ιούνη, Μπαρουτάδικο - Αιγάλεω

19.30 Παρουσίαση από το «Δια-κρητικό» χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ - «Τραβέρσο». Επιμέλεια: Νίκος Ζαντιώτης.

20.00 Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.00 Ρεμπέτικο Τρίο & Δίδυμο τρέλα!

Συμμετέχουν: Γιάννης Ζαρίας (βιολί, μπαγλαμάς), Ιφιγένεια Ιωάννου (κανονάκι, τραγούδι), Δημήτρης Μηταράκης (κιθάρα, τραγούδι), Βασίλης Σκούτας (τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι), Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν, τραγούδι).

22.00 Συναυλία με την Μάρθα Φριντζήλα.

23.15 Banda Calda - Παραδοσιακό γλέντι από τη Μακεδονία και την Ηπειρο.

Συμμετέχουν: Νίκος Αρμάγος (κλαρίνο), Πάνος Γουρνάκης (κρουστά), Γιώργος Δάρης (τρομπέτα), Σωτήρης Ντζιαβός (τραγούδι), Μάρκος Τζιούκαλιας (τρομπέτα), Γιώργος Τσίγγανας (τρομπόνι), Aydin Ciracioglu (ακορντεόν), Fausto Sierakowski (σαξόφωνο).

00.30 «Γιορτή» - Ενα ταξίδι στο Αιγαίο και τη Μικρά Ασία.

Συμμετέχουν: Μαρία Αναματερού (τραγούδι), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Γιαννούλης Μαργώνης (κιθάρα), Θεολόγος Μιχελλής (βιολί, μουσική επιμέλεια), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο), Νίκος Τσιατσούλης (κρουστά).

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Από τη Χαλκίδα μέχρι την Καρδίτσα και την Ξάνθη απλώνονται οι εκδηλώσεις

Με κεντρικό σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!» απλώνονται οι εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη

-- Ξινό Νερό της Φλώρινας, στην πλατεία στις 8 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από τον Μιχάλη Τσιγγένη, στέλεχος της ΚΝΕ, και γλέντι από την ορχήστρα «Μουσικόραμα». Στον χώρο θα λειτουργούν ταβέρνα και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Αύριο Παρασκευή

-- Σέρρες, στο Κεντρικό Πάρκο (Δορυλαίου) με ώρα έναρξης 8 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Ομιλία από τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα «Καρότα στο Ψυγείο». Λαϊκό αφιέρωμα από τους Σερραίους καλλιτέχνες Γιάννη Δέντσα, Εύα Σοφιάδου, Δημήτρη Ψαρρά. Συναυλία από το νεανικό ρέγκε - σκα συγκρότημα Bailemos.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν φοιτητικό και μαθητικό στέκι, χώρος του «κόκκινου Αερόστατου» για τα παιδιά και τους μικρούς φίλους, γωνιά για την 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Ξάνθη, στο πάρκο Λιμνίου στις 8.30 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Πολιτική ομιλία από τον Φρίξο Μπρούσγο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα».
  • Λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι με την Ορχήστρα του Πλατάνου.

Στον χώρο του Φεστιβάλ: Escape room με θέμα «Γνώρισε τον επαναστάτη που κρύβεις μέσα σου!», κουίζ «Τριπλές πανελλαδικές: Μάντεψε ποιος και πώς θα τους εμποδίσει!» και αθλητικές δραστηριότητες όπως badminton, τοξοβολία και mini ping pong. Επίσης, γωνιά αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, γωνιά αστρο-παρατήρησης με τηλεσκόπιο, έκθεση με θέμα «"Πράσινη ανάπτυξη" για το κεφάλαιο - μαύρα σχέδια για τον λαό, της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης» και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Το Σάββατο 29 Ιούνη

-- Καρδίτσα, στο αθλητικό πάρκο στις 8 μ.μ. Περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από την Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Καρδίτσας της ΚΝΕ Αγγελική Μάνου και ομιλία από τον Νίκο Τέγο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Συναυλία με τους Prophetis mortui και See#. Μουσικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο οποίο θα συμμετάσχουν (με αλφαβητική σειρά) οι Καραδήμος Γιώργος (κιθάρα), Μουλιάκος Ναπολέων (μπουζούκι), Παλαπέλας Αγγελος (πλήκτρα), Πέτσα Ρίτσα (φωνή), Φαλιάγκας Αρης (φωνή). Μεγάλη συναυλία με τους Ρίτα Αντωνοπούλου & «Ρεβάνς» και λαϊκό γλέντι.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν Μαθητικό Στέκι, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου».

-- Κατερίνη, στο σιντριβάνι του πάρκου στις 8 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία με νεανικά συγκροτήματα και μεγάλο ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι με τους Γιαγκίνηδες.

-- Βέροια, στο Πάρκο Αγίων Αναργύρων στις 8 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιώργο Καψάλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία με νεανικά συγκροτήματα και λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα «Το Λαϊκόν».

Το διήμερο 28 και 29 Ιούνη στη Χαλκίδα

Διήμερες εκδηλώσεις διοργανώνονται στη Χαλκίδα, στο Πάρκο Λαού, με ώρα έναρξης 8 μ.μ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Αύριο Παρασκευή:

8.30 μ.μ.: Εκδήλωση - συζήτηση «Σπάμε τον φαύλο κύκλο της βίας, βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας». Θα μιλήσουν η Μαρίνα Λαβράνου, δικηγόρος, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Ελένη Αλλαγιάννη, κοινωνική λειτουργός.

10 μ.μ.: Συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα Frayed Temper.

11 μ.μ.: Παραδοσιακό γλέντι με τους «Μαντάρα».

Επίσης, στον Παιδότοπο του Φεστιβάλ θα δοθεί παράσταση θεάτρου σκιών, με το τον καραγκιοζοπαίχτη Κωνσταντίνο Ντούμπα να παρουσιάζει την παράσταση «Ο Μέγας Αλέξανδρος, το καταραμένο φίδι και ο Σκαρίμπας».

  • Σάββατο:

8.30 μ.μ.: Πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

9.30 μ.μ.: Συναυλία με τους ΜΕΝΙΑΝ.

10.30 μ.μ.: Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, με τους Διονύση Τσακνή, «Κίτρινα Ποδήλατα» και Μιρέλα Πάχου.

Στον Παιδότοπο θα γίνει παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Οι παπουτσωμένοι δράκοι», έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής». Η αφήγηση θα γίνει από την συγγραφέα, Ελένη Κίλιμπα, με τη συνοδεία της μουσικής του Βαγγέλη Φουντάνα.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Αθλητικό Camp στην Παραμυθιά

Σήμερα Πέμπτη στην Παραμυθιά ξεκινά διήμερο τουρνουά μπάσκετ 3on3, με τη συμμετοχή του ΚΕΘΕΑ «Ηπειρος».

ΚΝΕ
Συγκέντρωση αρχειακού υλικού

Σε συγκέντρωση αρχειακού υλικού που αφορά το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» προχωρά η ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων του. Ετσι, η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους συντρόφους, φίλους και συναγωνιστές οι οποίοι διαθέτουν αρχειακό υλικό που αφορά το Φεστιβάλ να συμβάλουν στην προσπάθειά της για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Αρχείου των Φεστιβάλ.

Οπως αναφέρει το κάλεσμα του ΚΣ της ΚΝΕ, «φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έντυπα, αναμνηστικά, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν υπάρχουν (έντυπη ή ηλεκτρονική, σε πρωτότυπο ή αντίγραφο), μας ενδιαφέρουν! Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους στις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ, ενώ στόχος είναι και η παραπέρα αξιοποίησή του στο μέλλον.

Η βοήθεια και συμβολή όλων των συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων είναι απαραίτητη!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση kne@kne.gr και στο τηλέφωνο 210.2592.314».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ