ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιλαϊκός δεκάλογος σε περιβάλλον «αβεβαιοτήτων» και «γεωπολιτικών εντάσεων»

Eurokinissi

«

Σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από νέες αβεβαιότητες και γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς και τεχνολογικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της αποτελεσματικής χρήσης των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων για την αύξηση των επενδύσεων, και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας».

Με αυτά τα λόγια και φόντο μια νέα ύφεση να καραδοκεί στην Ευρωζώνη, «ορθά - κοφτά» η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2023 - 2024 που δημοσιεύτηκε χτες, καλεί την κυβέρνηση σε επιτάχυνση του αντιλαϊκού της έργου σε όλους τους τομείς προκειμένου να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία που συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις της, ως αποτέλεσμα των καθηλωμένων μισθών, της έντασης της εκμετάλλευσης, των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» που συνοδεύουν το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τον σκοπό αυτό η Τράπεζα προτείνει έναν «δεκάλογο» - κόλαφο για τον λαό, δείχνοντας και τις ράγες πάνω στις οποίες πρέπει να κινηθεί η οικονομική πολιτική το επόμενο διάστημα για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, η ΤτΕ ζητάει:

- Τη διατήρηση της πολιτικής που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα προκειμένου να «αποκλιμακώσει» τον πληθωρισμό, ζητώντας «τόσο οι αυξήσεις των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών όσο και οι μισθολογικές αυξήσεις (...) να είναι συνεπείς με το μεσοπρόθεσμο στόχο του πληθωρισμού», οι εργαζόμενοι δηλαδή να ξεχάσουν τις αυξήσεις στους μισθούς πάνω απ' όσα «αντέχει» η καπιταλιστική κερδοφορία. Μάλιστα, η ΤτΕ, όπως άλλωστε και η κυβέρνηση με την επιστολή στην φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζει το φαρμάκι ως φάρμακο, λέγοντας ότι μεσοπρόθεσμα «απαιτείται η άρση των πάσης φύσεως εμποδίων στον ανταγωνισμό στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών με κατάλληλες εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες», δείχνοντας δηλαδή την παραπέρα «απελευθέρωση» μιας σειράς αγορών, που δρομολογείται στο πλαίσιο της «έκθεσης Ντράγκι» και που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ακόμη ακριβότερα εμπορεύματα, ως δήθεν λύση για την ακρίβεια...

- Την «έγκαιρη απορρόφηση και εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης» προς τον ιδιωτικό τομέα, που, όπως λέει, «είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των προβλεπόμενων ρυθμών αύξησης των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου κατά την περίοδο 2024 - 2026». Επί της ουσίας δείχνει έτσι προς την επιτάχυνση των εκατοντάδων αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» που συνοδεύουν τα δάνεια και τα υπόλοιπα πακέτα του Ταμείου, τα οποία και αυτά φορτώνονται στον λαό.

- Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα αυτά είναι και η «εφαρμογή, κατά προτεραιότητα, των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην εξάλειψη διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση και το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων». Οπου βέβαια πίσω από τα περί «καθυστερήσεων» και «γραφειοκρατίας» βρίσκονται τα δρομολογημένα σχέδια για μια Δικαιοσύνη και συνολικά ένα αστικό κράτος ακόμα πιο ταξικό, εχθρικό και «θωρακισμένο» απέναντι στον λαό, στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Ενώ σε άλλο σημείο ξεκαθαρίζεται ότι στόχος είναι η «προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων» αφού η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα θα ενθαρρύνει την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

- Παράλληλα η ΤτΕ δείχνει και προς την παραπέρα ένταση των πλειστηριασμών σπιτιών λαϊκών οικογενειών, αφού καλεί σε «περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων εντός και εκτός του τραπεζικού συστήματος», προκειμένου να ενισχυθεί παραπέρα η «ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα». Κι αυτό την ίδια ώρα που εμμέσως πλην σαφέστατα στην έκθεση σημειώνεται ότι οι τραπεζικοί όμιλοι έχουν «σκάσει» από τα κέρδη τα τελευταία χρόνια, με βάση την εκτόξευση των επιτοκίων που γδύνουν και τα λαϊκά στρώματα, όπως βέβαια και μια σειρά από προνόμια, με πρώτο και καλύτερο τους περιβόητους «αναβαλλόμενους φόρους» των τραπεζών. Αυτά τη στιγμή που η Τράπεζα στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος ζητάει «λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση της απόκτησης κατοικίας», προαναγγέλλοντας νέα προγράμματα που αντί για φτηνή κατοικία στους εργαζόμενους, διασφαλίζουν πελατεία στις τράπεζες και νέα δάνεια και βάρη στον λαό.

- Νέο γύρο αντεργατικής επίθεσης με την «αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων στην αγορά εργασίας», όπως λέει, θέτοντας ως στόχο, για να «καλυφθεί το καίριο κενό εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων στην εγχώρια αγορά εργασίας», την «ενσωμάτωση μεταναστών» με τις γνωστές δουλεμπορικές συμφωνίες που υπογράφει η κυβέρνηση, όπως και με «κίνητρα» (βλέπε εκβιασμούς κάθε είδους) «για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών, των νέων, των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) και των ατόμων της τρίτης ηλικίας και των συνταξιούχων στο εργατικό δυναμικό».

- Νέα «συστημένα πακέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους από τις αποταμιεύσεις των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και μέσα από το παραπέρα «τζογάρισμα» των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις «επενδύσεις» των καπιταλιστών, με «στοχευμένα φορολογικά κίνητρα έτσι ώστε να τονωθεί η αποταμίευση σε προϊόντα της κεφαλαιαγοράς» αλλά και με «ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα του πρώτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος (Κοινωνική Ασφάλιση) και την ενίσχυση του τρίτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος (ιδιωτική Ασφάλιση)».

Ερχεται το «τσεκούρι» της ΕΕ στις δαπάνες

Η έκθεση ξεχωριστά επισημαίνει και την «ανάγκη» για την «επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων μέσω μιας φιλικής προς την ανάπτυξη δημοσιονομικής πολιτικής», με τον λαό, σύμφωνα και με όσα θεσμοθετούνται πλέον με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, να συνεχίζει να ματώνει από τη φοροληστεία και τις περικοπές σε κρατικές δαπάνες για τις δικές του ανάγκες, αφού, όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Τράπεζα, «είναι απαραίτητη η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων, σε κυκλικά διορθωμένους όρους, ύψους 2% του ΑΕΠ ετησίως. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών», λέγεται χαρακτηριστικά.

Οπου «αποτελεσματικότητα» το «τσεκούρι» που μπαίνει από του χρόνου με «βούλα» ΕΕ στις δαπάνες που πηγαίνουν για κοινωνικές ανάγκες, ως «το άλλο μισό» των ματωμένων πλεονασμάτων που θα συνεχίσουν: Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε οι κυβερνητικοί κύκλοι έχουν ξεκινήσει να διαρρέουν πως το όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεσοπρόθεσμα για την Ελλάδα θα είναι στο 3%, δηλαδή περίπου 3,2 δισ. ευρώ περισσότερες δαπάνες από χρόνο σε χρόνο, με τα περίπου 900 εκατομμύρια μάλιστα να έχουν επί της ουσίας προϋπολογιστεί από τις έως τώρα ανακοινώσεις - ψίχουλα της κυβέρνησης.

Οσο για το από πού θα «καλυφθούν» όλα αυτά, χαρακτηριστικά είναι και όσα σημειώνονται στην έκθεση της ΤτΕ όπου σημειώνεται ότι «θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», δείχνοντας και προς ένα νέο «πογκρόμ» κατά των λαϊκών στρωμάτων.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις Σκουριές Χαλκιδικής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Παρασκευή στις 10 π.μ. θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση των Σωματείων των Μεταλλείων της Κασσάνδρας, στις Σκουριές Χαλκιδικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ