ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΝΔ
Σε πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης

Eurokinissi

Ενταση της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στην ΚΟ της ΝΔ, που συνεδρίασε στον απόηχο του άσχημου για την κυβερνώσα παράταξη αποτελέσματος των ευρωεκλογών και εσωκομματικής μουρμούρας.

«Οι πολίτες μας ζητούν μεγαλύτερη ταχύτητα και χειροπιαστά αποτελέσματα», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ερμηνεύοντάς το όπως εξυπηρετεί την κυβέρνησή του, ανέφερε: «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν καταγράφει τον στόχο που είχαμε θέσει, καταγράφει όμως την υπεροχή της παράταξής μας να ερμηνεύσουμε σωστά τη στάση των ψηφοφόρων που επέλεξαν άλλες λύσεις ή απείχαν». Κι αυτό την ώρα που ο λαός υποφέρει από τη φορομπηχτική πολιτική, την ακρίβεια, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Στον οποίο λαό συνέστησε βασικά υπομονή, καθώς στη γνωστή τακτική του «ζήσε Μαύρε μου», είπε ότι ναι μεν «οι πολίτες ζητούν άμεσα αποτελέσματα», αλλά «στον έναν χρόνο προβάλλουν τις προσδοκίες τους και τις φιλοδοξίες τους για αυτά τα οποία μπορούν να γίνουν μόνο σε ορίζοντα τετραετίας»...

Στο μεταξύ, διαβεβαιώνοντας το κεφάλαιο - την εμπιστοσύνη του οποίου διεκδικεί εκ νέου για τη διαχείριση της εξουσίας του - επέμεινε ότι η ΝΔ αποτελεί «το πιο στιβαρό ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια επιστροφής στην εποχή του λαϊκισμού», ανέφερε πως θα προχωρήσει σε «μία πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο, αλλά με κατεύθυνση μόνο μπροστά». Απευθυνόμενος στα ίδια κέντρα, τόνισε «τη σημασία αυτής της πολυπόθητης πολιτικής σταθερότητας που έχουμε πια κατακτήσει», όπως και το γεγονός ότι η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία «έχει ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα, παρουσιάζει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και μειώνει διαρκώς το χρέος της», άρα απελευθερώνονται έξτρα πόροι για τη χρηματοδότηση όσων επιχειρηματικών ομίλων δραστηριοποιούνται εδώ.

Στην προσπάθειά του να παρουσιάσει ως φιλολαϊκό το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ, αναφέρθηκε στις αυξήσεις - ψίχουλα μισθών και συντάξεων που εξανεμίστηκαν πριν καν δοθούν από τον πληθωρισμό, στις παρεμβάσεις στο ΕΣΥ, που εμπορευματοποιείται όλο και περισσότερο, στο ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο την ώρα που λείπουν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, στα ηλεκτρικά λεωφορεία, αλλά και στην επιστολική ψήφο, που παρουσίασε τόσα προβλήματα στην εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών.

Εξακολουθώντας, δε, τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων για την ακρίβεια, ανέφερε πανηγυρίζοντας ότι υπάρχουν ...ενδείξεις πως ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ ο τουρισμός φαίνεται να χτυπά νέο ρεκόρ επισκέψεων, στο πλαίσιο του «τουριστικού θαύματος» από το οποίο κερδίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας.

Επιχειρώντας, τέλος, μια απάντηση στην κριτική που του γίνεται εσωκομματικά περί συμπερίληψης «υπερβολικά πολλών» ΠΑΣΟΚων, απάντησε με ένα «όχι», όπως είπε, «σε αυτούς οι οποίοι θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ», προσθέτοντας ότι «όταν διευρυνθήκαμε, όταν ανοίξαμε τις πόρτες μας, όταν μεγαλώσαμε, νικήσαμε. Με ενότητα, με διεύρυνση, με ανανέωση».

Διαφοροποιήσεις

Οι απόψεις του δεν έκαμψαν μια σειρά βουλευτές, που ζήτησαν τον λόγο στη συνεδρίαση της ΚΟ για να εκφράσουν διαφορετικές θέσεις. Π.χ. ο Ν. Κακλαμάνης απάντησε στον πρωθυπουργό και στο επιχείρημα ότι η διεύρυνση έφερε μεγάλες εκλογικές νίκες, λέγοντας ότι η παράταξη της ΝΔ έχει κερδίσει και μεγαλύτερες νίκες. «Ολοι έκαναν διεύρυνση. Και ο Κώστας Καραμανλής με τον μεσαίο χώρο και ο πατέρας σας έκαναν αμφίπλευρη διεύρυνση. Αλλά ουδείς έκανε μετάλλαξη», φέρεται να είπε στον Μητσοτάκη, στον οποίο επίσης διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι «κάνατε πέντε ανασχηματισμούς και δεν έχετε αλλάξει ποτέ κανέναν εξωκοινοβουλευτικό».

Σε παραπλήσιο μοτίβο, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Βλάχος, σχολίασε με νόημα ότι οι διευρύνσεις που είχαν γίνει κατά το παρελθόν είχαν μία διαφορά, καθώς, όπως είπε, «και ο Κων. Μητσοτάκης σε διεύρυνση ήρθε στη ΝΔ, αλλά με σταυρό, όχι κατευθείαν υπουργός».

Από κοντά και ο Μ. Σαλμάς, ο οποίος θεωρείται ότι κάρφωσε την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση συμφερόντων: «Εμείς είμαστε με τους πολλούς. Ερχόμαστε από τα βάθη της φτώχειας. Οι ψηφοφόροι μας είναι λαϊκοί άνθρωποι», είπε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, που είχε ζητήσει και με επιστολή προς τον Μητσοτάκη τη σύγκληση της ΚΟ.

Οπως αναμενόταν, πολλοί βουλευτές αναφέρθηκαν και στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέτοντας «ταυτοτικό» ζήτημα για τη ΝΔ. Ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Θ. Καραόγλου τόνισε ότι ακόμη και σήμερα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι μεγάλο θέμα συζήτησης στον «δεξιό χώρο» και εκτίμησε ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο δε βουλευτής Μεσσηνίας («χρεώνεται» στον Σαμαρά) Μ. Χρυσομάλλης φωτογράφισε τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη Μητσοτάκη, Α. Σκέρτσο, λέγοντας ότι «κάποιοι βγήκαν στο πάρτι για τα ομόφυλα ζευγάρια». Εβαλε επίσης ερώτημα τι σημαίνει το «πάμε μπροστά και όχι δεξιά».

Ο βουλευτής Χίου Ν. Μηταράκης κάρφωσε συνεργάτες του πρωθυπουργού και τον τρόπο δουλειάς στο Μαξίμου, λέγοντας ότι «κρινόμαστε στην κοινωνία και όχι στα excel», ενώ επανέλαβε πως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι δεξιός.

Ζήτημα ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ έθεσε και ο βουλευτής Ροδόπης Ευ. Στυλιανίδης. Αναφέρθηκε στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, σε καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις των αγροτών, στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών και επέστησε την προσοχή στο «γκρίζο» του εκλογικού χάρτη σε Ροδόπη και Ξάνθη (όπου πήρε πολύ υψηλά ποσοστά ένα μειονοτικό κόμμα).


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι

Στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη | Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ Δ. Κουτσούμπας

Αύριο Παρασκευή στις 9 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Γης, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι την οποία οργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τίτλο τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου, «Κάποτε θ' ανταμώσουμε στους λόφους του ήλιου. Μην ξεχνάς. Περπάτα», και ερμηνευτές την Μαρία Φαραντούρη και την Φωτεινή Βελεσιώτου. Θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος δουλεύουν με ενθουσιασμό γι' αυτήν τη μοναδική συναυλία, που είναι αφιερωμένη στους μεγάλους αγώνες που έρχονται. Μέχρι και την τελευταία ώρα κλιμακώνουν την προσπάθειά τους για να φτάσουν και στον τελευταίο που έκανε το βήμα να ψηφίσει ΚΚΕ αλλά και σε όσους δίστασαν, παρότι αγανακτούν και οργίζονται με τα ίδια πράγματα.

Στόχος είναι αύριο το βράδυ να είναι χιλιάδες οι φωνές που θα ενωθούν, σιγοτραγουδώντας και συνάμα προετοιμάζοντας τους αγώνες του μέλλοντος.

Σε μια βραδιά που οι εκπληκτικές ερμηνείες της εμβληματικής Μαρίας Φαραντούρη και η Φωτεινή Βελεσιώτου με το ξεχωριστό ηχόχρωμα της φωνής της θα μας δώσουν την ευκαιρία να ανταμώσουμε με τις μνήμες, να νιώσουμε τη φωτιά που κουβαλά το πολιτικό τραγούδι, συνολικά τα τραγούδια των αγώνων.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Οργανώσεις Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να παραχαράσσει το ηχηρό εκλογικό «χαστούκι»

Σε σχόλιό του για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να παραχαράσσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το ηχηρό "χαστούκι" που δέχτηκε η ΝΔ. Σήμερα το παρουσίασε ως μήνυμα για περισσότερη "αποτελεσματικότητα", το πρόβλημα, όμως, είναι ακριβώς η μεγάλη αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο "τσάκισμα" των δικαιωμάτων και του εισοδήματος του λαού, για να εξυπηρετούνται τα κέρδη των λίγων.

Γι' αυτό και η κυβέρνηση επιλέγει ως βολικό αντίπαλο τα κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, που βρίσκονται σε παρατεταμένη περιδίνηση, ακριβώς λόγω της διαχρονικής ταύτισής τους στην ίδια πολιτική που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, την πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ.

Πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης της ΝΔ και της αντιλαϊκής της πολιτικής είναι οι αγώνες του λαού που βρίσκονται σε εξέλιξη και στους οποίους το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ