ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Οδικοί χάρτες με προορισμό την ίδια αντιλαϊκή πολιτική

Δούκας και Ανδρουλάκης σε πρόσφατο ενσταντανέ διαφορετικού κλίματος...

Eurokinissi

Δούκας και Ανδρουλάκης σε πρόσφατο ενσταντανέ διαφορετικού κλίματος...
Συνεχίζονται οι κόντρες στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την προσεχή Κυριακή, τη στιγμή που ο Χάρης Δούκας προτείνει συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για την εκλογή ηγεσίας εντός του φθινοπώρου. Ενας «οδικός χάρτης» που στο τέλος της διαδρομής έχει τη συγκρότηση ενός νέου εναλλακτικού αντιλαϊκού πόλου.

Ο Χ. Δούκας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακοινώσει σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης. Με αυτόν τον τρόπο προκαταλαμβάνει τις ανακοινώσεις που θα κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, την Κυριακή, κατά τις οποίες αναμένεται να παρουσιάσει τη δική του πρόταση για τις εσωκομματικές εκλογές. Προχτές, ο δήμαρχος Αθηναίων πρότεινε να διεξαχθεί στις αρχές Οκτώβρη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και να στηθούν κάλπες για εκλογή ηγεσίας στις 3 και στις 10 Νοέμβρη. Στο μεταξύ, τη στήριξή του στον Χ. Δούκα για την ηγεσία του κόμματος εξέφρασε ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Εξάλλου, οι προθέσεις του Χάρη Δούκα σχετικά με το αν θα συνεχίσει να είναι δήμαρχος Αθηναίων ή αν θα αποχωρήσει σε περίπτωση διεκδίκησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, τέθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Το ερώτημα έθεσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, λέγοντας πως αναπόφευκτα αφορά το ΔΣ η όποια πρόθεση του δημάρχου, αν δηλαδή θα συνεχίσει να είναι δήμαρχος ή αν θα αποχωρήσει για να γίνει πρόεδρος κόμματος ή αν θα είναι και τα δύο. Οταν έφτασε η στιγμή να τοποθετηθεί ο Χ. Δούκας σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, αρκέστηκε στο τέλος να πει πάνω σε αυτό: «Είμαι εδώ, δουλεύω και θα είμαι δήμαρχος, θα παραμείνω δήμαρχος με οποιαδήποτε εξέλιξη και θέλω εδώ να συζητάμε όπως συζητάμε και να αφήσουμε τα πολιτικά, να μην πολιτικοποιούμε τα θέματα, για να μπορούμε να έχουμε και αποτέλεσμα».

Τέλος, ο Γιάννης Μανιάτης, επικεφαλής της Ευρω-ομάδας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στο Ευρωκοινοβούλιο, εξελέγη αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, «η επιτυχία αυτή επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και την ανοδική πορεία που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια».

ΣΥΡΙΖΑ: «Εκκαθάριση εν λειτουργία»...

Σε περιδίνηση διαρκείας έχει μπει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δηλώσεις Κασσελάκη για μαύρα ταμεία, για αποστρατεία στελεχών, την απόφαση για αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», συνολικά τη δρομολόγηση μιας διαδικασίας στην οποία πολλοί στην Κουμουνδούρου αναφέρονται ως «εκκαθάριση εν λειτουργία».

Χτες, ο Στ. Κασσελάκης επανήλθε στο θέμα της «Αυγής», υποστηρίζοντας πως οι δύσκολες αποφάσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν μόνο με μαύρο χρήμα, ότι «ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει μαύρο χρήμα» και πως αν αυτό δεν αρέσει στους ψηφοφόρους του κόμματος, τότε να εκλέξουν άλλο πρόεδρο, «ο οποίος να αποδέχεται τον υπόγειο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα περισσότερα κόμματα στην Ελλάδα», ενώ κάλεσε τη ΝΔ να δεχτεί έλεγχο από ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών λογιστών...

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι του λαού και των ψηφοφόρων του» ήταν η απάντηση των Δ. Τεμπονέρα, Α. Κοτσακά και Χ. Τσιόκα, που με κοινή τους δήλωση γνωστοποίησαν την παραίτησή τους απ' όλα τα όργανα, επιτείνοντας τη διαλυτική κατάσταση. Στη δήλωσή τους κάνουν λόγο για «μετάλλαξη» και «διολίσθηση σε έναν άνευ όρων εξουσιοδοτισμό».

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι κυκλοφορεί κείμενο με αίτημα την άμεση σύγκληση των οργάνων προκειμένου να συζητηθούν τα όσα έχει πει ο Κασσελάκης τα τελευταία 24ωρα, το οποίο συγκεντρώνει ήδη πολλές υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής που σε κάθε περίπτωση είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Στην κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος αναφέρθηκε ο Χρ. Σπίρτζης, δηλώνοντας πως «ποινικοποιούνται όσοι έχουν διαφορετική άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ». Κατήγγειλε πως κανένα όργανο δεν συνεδρίασε για να αποφασίσει για την «Αυγή». Σχολιάζοντας την παραίτηση των τριών προαναφερόμενων απ' τα όργανα, υποστήριξε πως «είναι πραγματικά τεράστια η υπομονή που έχουμε κάνει με αυτά που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ». Εξηγώντας τις κινήσεις Κασσελάκη, εκτίμησε ότι «αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί εσωστρέφεια και να μην απολογηθεί για τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την ήττα των ευρωεκλογών», ενώ κάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος αν έχει στοιχεία για μαύρο χρήμα να τα πάει στον εισαγγελέα.

Στοιχεία ζήτησε και η Ολγα Γεροβασίλη, δηλώνοντας: «Περιμένω να γυρίσει από τις ΗΠΑ, να συνεδριάσουν τα όργανα και να πάρουμε απαντήσεις, καθαρές απαντήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνοντας πως όποιος έχει στοιχεία για παράνομους χρηματισμούς οφείλει να πάει στον εισαγγελέα.

Ο Κ. Ζαχαριάδης υπερασπίστηκε την περίοδο Τσίπρα, λέγοντας πως ούτε «οι πιο σκληροί πολιτικοί αντίπαλοι του Τσίπρα δεν αμφισβήτησαν ποτέ την εντιμότητά του» και πρόσθεσε: «Αν κάποιος έχει στοιχεία για κάτι διαφορετικό, μπορεί να τα πάει στον εισαγγελέα».

Ο Ευ. Αποστολάκης, που έσπευσε πρώτος να υποστηρίξει τα περί μαύρου χρήματος του προέδρου του, χτες τα μάζεψε, υποστηρίζοντας ότι το υποθέτει και το φαντάζεται, ενώ άφησε να διαφανεί πού αποσκοπεί η σχετική συζήτηση όταν τάχτηκε υπέρ των θεσμοθετημένων χορηγών. Οπως είπε, «τουλάχιστον αν γίνεται, θα έπρεπε να γίνεται με θεσμοθετημένο τρόπο, να μπορεί να κάνει κάποιος χορηγία, με διαδικασία να φαίνεται αυτός που τα δίνει και αυτός που τα παίρνει»


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ σταθερά διεκδικεί την κάλυψη όλων των αναγκών του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και μέσα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, αποτελούμενη από τους Χρήστο Αγγελίδη, πρόεδρο, Κωνσταντίνο Τσιτσιλικάκη, αντιπρόεδρο, Μάριο Σφακιανάκη, γενικό γραμματέα, Φίλιππο Παπαστεργιόπουλο, γραμματέα οργανωτικού, και Δημήτρη Χαλεπλή, μέλος Γενικού Συμβουλίου.

Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα ο Γιώργος Νάνος, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των εργαζομένων, σημείωσε ότι το ΚΚΕ σταθερά διεκδικεί την κάλυψη όλων των αναγκών του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και μέσα και τόνισε: «Μιας και μπαίνουμε και σε καλοκαιρινή περίοδο, θα επιδεινωθούν τα προβλήματα, οι τεράστιες δηλαδή ελλείψεις και σε προσωπικό και σε στόλο, οχήματα και ασθενοφόρα. Γιατί έχουμε έξαρση ατυχημάτων την περίοδο αυτή, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική ή η Κεντρική Μακεδονία, που γύρω τους έχουν πολλά σημεία που επισκέπτεται πολύς κόσμος και εσωτερικός τουρισμός και από το εξωτερικό».

Και κατέληξε: «Από αυτή την άποψη είναι δυο φορές πιο επείγον αυτό που η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει χτες, να το κάνει σήμερα, δηλαδή να προκηρύξει θέσεις μόνιμου προσωπικού, να προσλάβει, να το κάνει έστω και σήμερα. Και βεβαίως να πάρει νέα ασθενοφόρα, γιατί τα παλιά έχουν και μεγάλες βλάβες».

Κατά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας παρουσίασε στους εκπροσώπους της ΠΟΠΕΚΑΒ τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ και για τις ανάγκες του προσωπικού του, όπως: Αυξήσεις στους μισθούς, με επαναφορά 13ου - 14ου μισθού και ένταξή τους στα ΒΑΕ. Σύγχρονα, επαρκή σε αριθμό ασθενοφόρα, με αναβάθμιση του εξοπλισμού τους. Πανελλαδικό σχεδιασμό τμημάτων αεροδιακομιδών και πλωτών μέσων για την πραγματοποίηση των διακομιδών, ενάντια στην απαξίωση του ΕΚΑΒ, στις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα και στην εκχώρηση υπηρεσιών του ΕΚΑΒ σε ιδιώτες.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ευχαρίστησαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την ανταπόκριση στο αίτημά τους για συνάντηση, εξέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις ελλείψεις προσωπικού, οχημάτων, τις άσχημες συνθήκες εργασίας με εντατικοποίηση των όρων και ωραρίων εργασίας τους, καθώς και την κακή κατάσταση των οχημάτων του στόλου του ΕΚΑΒ, με μεγάλους κινδύνους για τους ίδιους, αλλά και για την παροχή του σημαντικού για τη δημόσια Υγεία έργου της παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, με την προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών.

Ακόμα εξέφρασαν την έντονη διαφωνία της Ομοσπονδίας στις κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν το να παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και να πραγματοποιείται η διακομιδή τραυματιών και ασθενών από μαθητευόμενους και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των ΟΤΑ, ζητώντας την άμεση μονιμοποίηση των άνω των 800 επικουρικών συναδέλφων τους.

Ο Δ. Κουτσούμπας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΠΟΠΕΚΑΒ ότι το ΚΚΕ θα φέρει τα αιτήματά τους και μέσα στη Βουλή, αλλά και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα διεκδικήσει μαζί τους την ικανοποίησή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ