ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η απομάκρυνση των εργαζομένων από το εργοστάσιο είναι άκρως επικίνδυνη

Τεκμηριωμένες θέσεις και επιχειρήματα για την καθοριστική σημασία της παραμονής όλων στις θέσεις εργασίας τους

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους για ενδεχόμενο δυστύχημα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις
Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους για ενδεχόμενο δυστύχημα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις
Συνεχίζοντας δυναμικά και αποφασιστικά τον αγώνα τους αλλά και εξαντλώντας κάθε περιθώριο, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους απευθύνουν πρόσκληση στην κυβέρνηση, στην ειδική διαχείριση και στην Επιθεώρηση Μεταλλείων για διάλογο σχετικά με τη «διατήρηση μέτρων ασφαλείας μέχρι τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη», τονίζοντας την καθοριστική σημασία της παραμονής όλων των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους.

Μέσα από μια πολυσέλιδη επιστολή τους τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ καταθέτουν συγκεκριμένα επιχειρήματα, τεχνικού και νομικού χαρακτήρα, βάσει των οποίων επιβάλλεται η παραμονή και παρουσία του εξειδικευμένου προσωπικού στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ για λόγους ασφαλείας. Τεκμηριώνουν μάλιστα τις θέσεις τους για την αναγκαιότητα και τον αναντικατάστατο ρόλο του προσωπικού της ΛΑΡΚΟ, μέσα από τους ίδιους τους νόμους της κυβέρνησης.

Παράλληλα, αποκαλύπτουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για το πώς μέσα από τις νομοθετικές της παρεμβάσεις φτάσαμε από την αρχική πρόβλεψη για εκκαθάριση και εκποίηση της ΛΑΡΚΟ εν λειτουργία στο σταμάτημα τελικά της παραγωγής, στις μεθοδεύσεις για διάλυση της επιχείρησης και πέταγμα των εργαζομένων στον δρόμο.

Αναντικατάστατοι οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

«Στις 28/7/2022 απολύσατε, αποζημιώσατε και επαναπροσλάβατε το σύνολο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Η λογική αυτής της πράξης ήταν ότι μέχρι τη μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος θα διαλέξει όσους θέλει για τη συνέχεια, (προβλέπατε τότε ότι θα ολοκληρωθεί εντός 5 μηνών) πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια, η συντήρηση και η φύλαξη της ΛΑΡΚΟ. Το περιεχόμενο των πρακτικών που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το απεικονίζουν ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις και των δυο μερών», τονίζουν χαρακτηριστικά τα Σωματεία, αναδεικνύοντας ότι ακόμα κι όταν έπαψαν να θεωρούνται μόνιμο προσωπικό παρέμειναν στις θέσεις εργασίας τους, για τους ίδιους λόγους που επιβάλλουν και σήμερα την παραμονή τους. Και προσθέτουν:

«Στις 3/8/2022 με δική σας απόφαση, και παρά τις διαμαρτυρίες μας, διακόψατε την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ. Ομως επειδή το προσωπικό που παρέμεινε με σύμβαση ορισμένου χρόνου επαρκούσε οριακά να καλύψει τις ανάγκες ασφάλειας, συντήρησης και φύλαξης της ΛΑΡΚΟ, σωστά επιλέχθηκε να παραμείνουν με σύμβαση ορισμένου χρόνου όλοι οι εργαζόμενοι (και οι εργαζόμενοι με σύμβαση έργου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΛΑΡΚΟ). Μάλιστα, για την ενίσχυση της φύλαξης συνάψατε νέα σύμβαση με ανάλογη εταιρεία που για την ασφάλεια του προσωπικού της, και μόνο υπό την καθοδήγηση του προσωπικού της ΛΑΡΚΟ, προσφέρει, βοηθητικά και μόνο περιμετρικά από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, τις υπηρεσίες της».

Αποκαλυπτικές οι μεθοδεύσεις για να πεταχτούν στον δρόμο

Παραθέτοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και την πορεία των διαγωνισμών εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, τα Σωματεία σημειώνουν ότι ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη η κυβέρνηση έρχεται να πετάξει τους εργαζόμενους στον δρόμο, προχωρώντας σε μια σειρά μεθοδεύσεις.

«Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των διαγωνισμών και η μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ σε νέο ιδιοκτήτη ξέφυγαν της πρόβλεψής σας. Προβλέπατε ότι θα ολοκληρωθεί εντός 5 μηνών και έχουν περάσει 23. Η διαδικασία όμως δεν έχει ακυρωθεί, απεναντίας είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, έγινε διαγωνισμός και με το αντίτιμο των 6 εκατομμυρίων ευρώ ο "προτιμητέος επενδυτής" είναι η κοινοπραξία AD HOLDINGS - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο ανταγωνιστής ενδιαφερόμενος, ήτοι η εταιρεία CMI, έχει προσφύγει στο ΣτΕ, η υπόθεση εκδικάστηκε στις 26/3/2024 και αναμένεται η έκδοση της απόφασης, ήτοι η διαδικασία είναι σε επιχειρησιακή και νομικοδικαστική εξέλιξη και εκκρεμότητα.

Το συμφωνητικό μεταβίβασης έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει τοποθετηθεί ότι η μέχρι σήμερα διαδικασία είναι στο πλαίσιο των όρων και των κανονισμών της απόφασής της.

Εντελώς ξαφνικά και έξω από τις διαβεβαιώσεις που δίνατε ότι "θα συντηρούμε και θα φυλάμε τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ μέχρι τη μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη", όπως αυτές κατατέθηκαν στο ΑΣΕ, και ενώ μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα των 2 ετών σάς έχουμε κοινοποιήσει και έχετε απορρίψει δεκάδες καλέσματα διαλόγου και υπομνήματα προτάσεων στην κατεύθυνση αναπροσαρμογής επιχειρησιακού σχεδίου που να προβλέπει την ακόμη καλύτερη συντήρηση, φύλαξη και προετοιμασία επαναλειτουργίας, στις 31/3/2024 μας ανακοινώσατε ότι στις 12/5/2024 δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων (...)

Θυμίζουμε ότι ο ανάδοχος έδωσε προσφορά έχοντας πλήρη εικόνα της λειτουργικής κατάστασης της ΛΑΡΚΟ και είχε συμφωνήσει στο συμφωνητικό μεταβίβασης, το οποίο στη συνέχεια εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η αλλοίωση των συμφωνημένων αποτελεί κίνδυνο ακύρωσης της συμφωνίας, με ευθύνη αυτού που παρεμβαίνει και αλλοιώνει. Γι' αυτό, άλλωστε, ακόμη και η νέα νομοθετική ρύθμιση στην αιτιολογική έκθεση σχεδόν σε όλα τα σημεία προβλέπει την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Ενώ δεν ανταποκρινόσασταν στα επανειλημμένα καλέσματα σε διάλογο στην κατεύθυνση να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, που επηρεάζει συνολικότερα πολλά χωριά γύρω από αυτή σε 5 νόμους, αλλά και τα υποτυπώδη εργασιακά δικαιώματα, αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε σε ασφαλιστικά μέτρα και αίτημα προσωρινής διαταγής μέχρι την εκδίκαση τους. Ημερομηνία εξέτασης του αιτήματος ορίστηκε η 10/5/2024.

Στις 10/5/2024 δημοσιεύτηκε ΚΥΑ η οποία προέβλεπε προγράμματα ανεργίας "για τους απολυμένους στις 12/5/2024 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ".

Επίσης στις 10/5/2024, η πρόεδρος του Πρωτοδικείου εξέτασε το αίτημα των σωματείων της ΛΑΡΚΟ για "προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων" που έχουμε καταθέσει και στις 13/5/2024 το ενέκρινε, εκδίδοντας "προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 18/6/2024".

Στις 17/6/2024 η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία νομοθετικών ρυθμίσεων για τη ΛΑΡΚΟ και στις 20/6/2024 την ψήφισε.

Παρά την τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας κ. Βορίδη, όπου κατά τη συζήτηση στη Βουλή δήλωσε ότι "καμία σχέση δεν έχει η νομοθετική ρύθμιση για την εξέλιξη των συμβάσεων των εργαζομένων που εξετάζει η Δικαιοσύνη", κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 18/6/2024 επιχειρήθηκε από την πλευρά σας να παρουσιάσετε ως "ενισχυτικό ντοκουμέντο" των απολύσεων το σχέδιο της προτεινόμενης τροπολογίας.

Σοβαρός κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος

Παρά τις εκθέσεις επικινδυνότητας που έχετε λάβει από στελέχη ειδικευμένους τεχνικούς μηχανικούς, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία προσπάθεια από την ειδική διαχείριση για ουσιαστικό διάλογο, στη βάση διασφάλισης της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ και αποφυγής βιομηχανικού ατυχήματος (...)

Ευτυχώς που η προσωρινή διαταγή μέχρι την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων μάς κράτησε μέσα στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, στο εργοστάσιο και στα μεταλλεία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα που μας οδηγούν να λέμε "ευτυχώς" είναι το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιουνίου, όπου μετά από βραχυκύκλωμα προβολέα σε γερανογέφυρα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα προκλήθηκε πυρκαγιά, οι συνέπειες της οποίας περιορίστηκαν στο ελάχιστο μετά την επέμβαση του εξειδικευμένου προσωπικού. Το ίδιο συνέβη με τη διαρροή μαζούτ, καθώς και με τις διαδοχικές ζημιές στο δίκτυο υδροδότησης του οικισμού, όπου όλα εντοπίστηκαν και αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από τους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας έτσι την άμεση αποκατάσταση τους.

Ιδια εξίσου είναι η επικινδυνότητα σε όλα τα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ. Μέσα στο διάστημα της προσωρινής διαταγής έχουν παρθεί δεκάδες προληπτικά μέτρα ασφαλείας από τους εργαζόμενους, όπως π.χ. ο καθαρισμός του ταινιόδρομου 7 χιλιομέτρων στην Εύβοια, η αποστράγγιση νερών στα μεταλλεία της Βοιωτίας, της Καστοριάς και του λιγνιτωρυχείου Σερβίων Κοζάνης.

Αποδεικνύεται περίτρανα πως εάν είχαν πραγματοποιηθεί οι απολύσεις στις 12 Μαΐου 2024, αυτήν τη στιγμή θα μπορούσε να είχε προκληθεί ένα βιομηχανικό ατύχημα απροσδιόριστης έκτασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται γενικά για το εργοστάσιο, τις εγκαταστάσεις αλλά και τους οικισμούς και τα χωριά γύρω από τη ΛΑΡΚΟ.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί χρήζει άμεσης συζήτησης και ουσιαστικού διαλόγου, και σε αυτήν τη βάση τα Σωματεία μας έχουν προτάσεις, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλα διασφαλίζουν την περιουσία της ΛΑΡΚΟ, την προοπτική επαναλειτουργίας της, τις θέσεις εργασίας και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος».

Η απομάκρυνση των εργαζομένων είναι μια πράξη άκρως επικίνδυνη

Συνεχίζοντας, τα Σωματεία καταθέτουν στοιχεία με τα οποία αναδεικνύουν ότι η απομάκρυνση των εξειδικευμένων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ από τις εργασίες τους έρχεται σε αντίθεση και παραβιάζει τους κανονισμούς και το νομικό πλαίσιο που θέτει η Επιθεώρηση Μεταλλείων σχετικά με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, ακόμα κι όταν αυτές δεν λειτουργούν.

Κάνουν αναλυτική αναφορά στους κινδύνους που θα προκύψουν για την περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, και καταλήγοντας τονίζουν:

«Η "γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου και εκτίμηση επικινδυνότητας", που ισχύει μέχρι σήμερα για το σύνολο των τμημάτων της ΛΑΡΚΟ, το πρώτο λαμβανόμενο μέτρο που προτείνει είναι "διέλευση, έλεγχος και παρέμβαση μόνο από ειδικευμένα έμπειρα άτομα". Είναι χαρακτηριστικό ότι μας απαγορεύουν ρητά τη μετακίνηση σε άλλο, διπλανό τμήμα, ακόμα κι αν εργαζόμαστε στη ΛΑΡΚΟ για 35 συνεχόμενα έτη.

Αλλωστε το ιστορικό των 80 νεκρών στις βάρδιες και των εκατοντάδων σοβαρών ατυχημάτων δεν προήλθε τυχαία (...)

Η απομάκρυνση των εργαζομένων είναι μια πράξη άκρως επικίνδυνη τόσο για τις εγκαταστάσεις όσο και για τα σχολεία και τους κατοίκους συνολικά που διαμένουν πέριξ των εγκαταστάσεων, γι' αυτό και αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία.

Σας καλούμε έστω και τώρα να ακυρώσετε τον σχεδιασμό σας και με υπευθυνότητα να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο που πέραν όλων και πρωτίστως θα διασφαλίζει τις ζωές των εργαζομένων και των κατοίκων, και δευτερευόντως τη δημόσια περιουσία και τις εγκαταστάσεις.

Εκφράζουμε ξανά κραυγή αγωνίας για το δυστύχημα που αναπόφευκτα θα ζήσουμε, όχι για να σας αποδώσουμε τις ευθύνες γι' αυτό που θα γίνει, αλλά για να μη γίνει, να το προλάβουμε.

Εκφράζουμε κραυγή αγωνίας για να μη ζήσουμε στη χώρα μας νέα "Τέμπη". Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας με ορισμό ημερομηνίας, τόπου και ώρας έναρξης διαλόγου».

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ «ΛΑΡΚΟ ΑΝΟΙΧΤΗ» ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ!


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ