ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΟΛΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΟΛΙΑΣ
ΦΩΤΟ

Πριν από έναν χρόνο (29/6/2023) «έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή ο ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΨΑΣ, σταθερός και ένθερμος υποστηρικτής του Κόμματος. Αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του στον χώρο δουλειάς, στη γειτονιά. Στη μνήμη του η μητέρα του Βούλα προσφέρει στο ΚΚΕ, που με όλες του τις δυνάμεις στήριζε, 400 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 9 χρόνια από όταν «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος σύντροφος, πατέρας και παππούς ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΑΡΙΔΑΣ. Ομως, πεθαίνουν μόνο όσοι ξεχνιούνται και δεν θα τον ξεχάσουμε πότε. Φρόντισε γι' αυτό όντας ένας αγωνιστής, με καλοσύνη και ηθική. Στη μνήμη του προσφέρουμε το ποσό των 100 ευρώ στο λατρεμένο του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη των συντρόφων και φίλων ΓΑΡΙΔΑ ΘΑΝΑΣΗ και ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΥ (φωτ.) προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ που υπηρέτησαν σε όλη τους τη ζωή.

Αποστόλης - Ελένη

***

ΦΩΤΟ

Στις 28 Ιούνη 2024 συμπληρώθηκε ένας χρόνος που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας σύζυγος - σύντροφος, πατέρας και παππούς ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΜΟΡΑΚΟΣ, αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό και απέραντη θλίψη στην οικογένειά του και τους φίλους του. Υπήρξε πάντα ένας σεμνός αγωνιστής και μαχητής της ζωής. Πάντα υπερασπιζόταν τις αρχές και τις αξίες του Κόμματος. Η στάση ζωής του ήταν πάντα φωτεινό παράδειγμα σε όλους εμάς, την οικογένειά του, παιδιά και εγγόνια, τους φίλους. Η απουσία του από τη ζωή μας αλλά όχι από την καρδιά μας είναι πολύ δύσκολη.

Στη μνήμη του η οικογένειά του, η σύζυγος - σύντροφος Πόπη Τσιμοράκου, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουμε στο τιμημένο ΚΚΕ το ποσό των 200 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ζωγράφου.

***

ΦΩΤΟ

Το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στη μνήμη της συναγωνίστριας ΚΑΤΙΝΑΣ ΜΑΝΙΤΑΡΑ, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, προσφέρει, αντί για στεφάνι, 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή», όπου φιλοξενήθηκε τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΤΣΙΑΚΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΤΣΙΑΚΟΥ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πατέρα μου, ΦΛΩΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, προσφέρω στο Κόμμα 100 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση.

***

ΦΩΤΟ

Την 1/1/2024 «έφυγε» από κοντά μας ένας ακέραιος, ελεύθερος άνθρωπος, αφήνοντας μεγάλο κενό στην οικογένειά μας, σε συγγενείς και φίλους. Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931 από δημοκράτες, Μικρασιάτες γονείς με υψηλό πατριωτικό σθένος. Ο μικρός Χάρης αντίκρισε τη ζωή στη χειρότερη περίοδο της Ελλάδας, την περίοδο της κατοχής από τους ναζί κατακτητές. Οι εικόνες που του αποτυπώθηκαν με τα σκελετωμένα παιδιά, τα συσσίτια, τους εκτελεσμένους αγωνιστές, τα κυνηγητά σε όσους αντιστέκονταν, ατσάλωσαν τον χαρακτήρα του. Η μεγάλη του αδερφή, Αννα, στα 17 της παίρνει μέρος στην αντίσταση και στα 18 της καταδικάζεται σε θάνατο.

Ο Χάρης, τελειώνοντας το γαλλικό Γυμνάσιο, πέρασε με άριστα στο πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Φιλολογίας. Λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων, διορίστηκε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση ως καθηγητής. Υπηρέτησε με εντιμότητα και σεβασμό το λειτούργημα του καθηγητή επί 34 χρόνια, από το 1962, στο ορεινό Τσοτύλι, στην Κοζάνη, στη Σιάτιστα και στη συνέχεια στον Κολινδρό, σε χρόνια δύσκολα, μέσα στη χούντα. Στόχος του όλα αυτά τα χρόνια να μεταλαμπαδεύσει τις βαθιές έννοιες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στους εκάστοτε μαθητές του ώστε να αγωνίζονται γι' αυτές, να ενδιαφέρονται για τα κοινά, να συμμετέχουν και να αγωνίζονται με το κεφάλι ψηλά. Με την αγάπη που τους έδειχνε σα να είναι δικά του παιδιά, τα εμψύχωνε για να έχουν πίστη στις δυνάμεις τους και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Παρέδωσε άξιους, αγωνιστές, χρήσιμους ανθρώπους στην κοινωνία, με την ανταμοιβή του να είναι η επιτυχής είσοδός τους στο πανεπιστήμιο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ
Το 1983 - '85 εκλέχθηκε πρόεδρος του Κοινωνικού Συνδέσμου κατοίκων Χαριλάου, του οποίου ιδρυτικό μέλος ήταν ο πατέρας του, Σάββας Εφραιμίδης, με σκοπό τη βελτίωση και τη λύση των προβλημάτων της συνοικίας. Ο Χάρης μαζί με άλλους συντρόφους δώσανε ώθηση για να ξαναζωντανέψει ο σύνδεσμος, πάντα με μέριμνα για τη συμμετοχή της νέας γενιάς. Συμμετείχε στην ΕΔΥΕΘ με συνεχή παρουσία σε εξορμήσεις, εκδηλώσεις, πορείες, λαμπαδηφορίες, συναυλίες. Ηταν πιστός οπαδός, αγωνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, η οικογένειά του και ένας συνάδελφος - σύντροφος προσφέρουν στη μνήμη του 100 ευρώ και 40 ευρώ, αντίστοιχα, μέσω της ΚΟΒ Χαριλάου.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΜΗΤΣΙΑΚΟΥ, που στις 9 Ιούνη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τον θάνατό της, προσφέρουν 50 ευρώ στο Κόμμα μέσω ΚΟΒ Αιανής Κοζάνης ο Μητσιάκος Γιάννης και η Μωυσιάδου Ευδοξία.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και της ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ (ΓΚΑΤΖΗ) ΜΑΡΙΑΣ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Τα παιδιά τους Δελβινιώτη Ανθούλα και Δελβινιώτης Θωμάς, και τα εγγόνια τους Δελβινιώτης Αλέξανδρος, Γκούσεβ Ανδρέας και Γκούσεβ Αλέξανδρος

***

ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 2/6 «έφυγε» από κοντά μας ο σ. ΤΑΣΟΣ ΖΗΣΙΜΟΥ από το Σπαθάρι Ευβοίας. Γεννήθηκε το 1948 στο Σπαθάρι Ευβοίας από οικογένεια βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων. Από μικρό παιδί συμμετέχει στους αγώνες της περιοχής, δουλεύει στα μεταλλεία της περιοχής και το 1974 οργανώνεται στο ΚΚΕ. Συμμετείχε από όπου κι αν βρέθηκε στους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων στον Σκαλιστήρη, στον Παπαστρατή, στη συνέχεια στο Μετρό της Αθήνας, στην κατασκευή του Αεροδρομίου. Εκλέχθηκε πολλές φορές στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος. Εμεινε αταλάντευτος στην κρίση του Κόμματος το 1991 και έφερε επάξια, μέχρι τέλους, τον τιμημένο τίτλο του μέλους και στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ
Στη μνήμη του προσφέρουν για την ενίσχυση του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Μαντουδίου, 210 ευρώ τα παιδιά του Γρηγόρης, Γιώργος, Ασημίνα, Ντίνα, 70 ευρώ ο αδερφός του Ζησίμου Γιώργος, 50 ευρώ ο σύντροφος Βρεττός Στέλιος, 20 ευρώ η εγγονή του Ειρήνη - Γεωργία Ζησίμου, 20 ευρώ η εγγονή του Ελένη Ζησίμου.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πατέρα τους, ΠΟΤΟΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ, από την Καβάλα, λοχαγού του ΕΛΑΣ, που παρέμεινε πιστός στο ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, τα παιδιά του Χρήστος και Κώστας Ποτόλιας προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΤΕ Καβάλας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της συντρόφισσάς μας ΜΑΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ προσφέρουμε στο Κόμμα 60 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Βόρειου Μενιδίου.

Οι συντρόφισσές σου Λέττα και Παυλίνα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗ, που «έφυγε» τόσο αναπάντεχα από κοντά μας αυτές τις μέρες πριν από 8 χρόνια, προσφέρω στο Κόμμα το ποσό των 100 ευρώ.

Ο σ. Θανάσης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα από οικογένεια βιοπαλαιστών. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1996, όταν ήταν σπουδαστής στο ΤΕΙ Λάρισας, από όπου πήρε το πτυχίο του τεχνολόγου Γεωπονίας. Εκανε διάφορες δουλειές και από το 2008 εργαζόταν στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στο Σωματείο του οποίου ήταν εκλεγμένος.

Ολα τα χρόνια αγωνίστηκε δραστήρια μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και στη συνέχεια του Κόμματος, από διάφορες στελεχικές θέσεις, χωρίς ποτέ να παραμελήσει τη συντρόφισσά του στη ζωή και το Κόμμα, Χριστίνα, και τα δυο τους παιδιά, τον Γιώργο και την Αριστέα, που υπεραγαπούσε. Τα τελευταία χρόνια ήταν Γραμματέας του Τομέα Τοπικής, Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ, δίνοντας με επιμονή και αυτοθυσία τη μάχη για την ισχυροποίηση του Κόμματος.

ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μανώλης Δ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μου συντρόφισσας ΡΑΝΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, με τη συμπλήρωση των τριών χρόνων από το φευγιό της, προσφέρω στο ΚΚΕ που στήριζε μέχρι το τέλος της ζωής της 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Δάφνης.

Ράντος Δημήτρης

***

ΦΩΤΟ

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1919 στη Στενήμαχο της Βουλγαρίας, απ' όπου ήρθε ως πρόσφυγας το 1925. Φοίτησε στη Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας, η οποία τον συνέλαβε και τον φυλάκισε. Στην Κατοχή ανέπτυξε αντιστασιακή δράση ως μέλος του ΕΑΜ, τόσο στην Αθήνα τις πρώτες μέρες της κατοχής, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Συνελήφθη στο Χοροπάνι Νάουσας τον Μάρτη του 1944 από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη. Ως γεωπόνος διετέλεσε διευθυντής της ΥΕΒ Δράμας και στη συνέχεια διευθυντής Γεωργίας Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, μέχρι το 1979 που συνταξιοδοτήθηκε. Μέχρι τον θάνατό του, τον Αύγουστο του 2017, έζησε στη Δράμα, στηρίζοντας πάντοτε το ΚΚΕ και τους αγώνες του.

Στη μνήμη του τα παιδιά του Χρήστος, Κώστας και Σωτήρης προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 460 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν τρεις μήνες από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο κομμουνιστής ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ. Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ηρωικό και τιμημένο ΚΚΕ για την πολιτική και οικονομική ενδυνάμωσή του.

Η οικογένειά του

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν τρία χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, στέλεχος της Αριστεράς. Παρά την απουσία του, οι συναντήσεις των φίλων και συναγωνιστών του, που ήταν δική του ιδέα, δεν σταμάτησαν και δεν θα σταματήσουν. Αυτήν τη φορά, για τα τρία χρόνια που μας λείπει, στη μνήμη του προσφέρουμε στον «Ριζοσπάστη» 190 ευρώ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
***

Στις 10/06/2024 «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο αγαπημένος μου θείος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΡΑΜΑΛΗΣ, από το Ρούσσο Καρδίτσας.

Ανήκε στην ηρωική γενιά των οικοδόμων των δεκαετιών του '50 και του '60, που με τον τενεκέ στον ώμο ανέβαιναν τις σκαλωσιές των οικοδομών, δουλεύοντας κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες. Από τα νεανικά του χρόνια στην ΕΔΑ και απ' το '74 και μετά, πιστός οπαδός του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, δεν έλειψε ποτέ απ' τους μεγαλειώδεις αγώνες των οικοδόμων και του ΚΚΕ, για κατακτήσεις και δικαιώματα, για μια καλύτερη ζωή των εργαζομένων. Θα μας λείψουν ο ήρεμος χαρακτήρας του και το γλυκό του χαμόγελο.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο αγαπημένο του κόμμα, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καματερού. Καλό σου ταξίδι, θείε, και σ' ευχαριστώ για ό,τι έκανες για μένα, τόσο εσύ, όσο και η αείμνηστη σύζυγός σου, η θεία Πολυξένη.

Πέτρος Δραμαλής

***

ΦΩΤΟ

Ο σύντροφος και φίλος μου ΑYΛΩΝΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ είχε αφιερώσει τη ζωή του στο Κόμμα και όποια θέση και χρέωση είχε πάντα την έφερνε εις πέρας. Ημασταν πολλά χρόνια μαζί στην Αχτιδική Επιτροπή της Νότιας Αχτίδας. Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας, ως φόρο τιμής για την προσφορά του χρόνια στο Κόμμα.

Σύντροφος Δημήτρης Αθανασάκης

ΚΥΡΙΑΚΗ ΡΑΝΤΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΡΑΝΤΟΥ
***

Η αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και συναγωνίστρια ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, «έφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών, στις 12 Ιούνη 2024. Η κυρα - Κούλα, όπως την ξέραμε πολλοί, παιδί προσφύγων απ' τη Μικρά Ασία, από πολύ μικρή ηλικία ήταν εργάτρια στην κλωστοϋφαντουργία, στα μεγάλα εργοστάσια της Νέας Ιωνίας. Αγωνίστρια, μέσα και έξω απ' τη δουλειά της, κράτησε ψηλά τις αξίες και την ηθική της εργατικής τάξης. Με την περηφάνια που πρέπει να έχει αυτός που παράγει τον πλούτο, σε δύσκολες συνθήκες, ως τα βαθιά γεράματα, δεν πρόδωσε ποτέ τον αγώνα της τάξης μας για ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και τα ιδανικά της οργανωμένης πρωτοπορίας, του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της, συγγενείς και σύντροφοι από την Αθήνα και το Αλιβέρι Ευβοίας προσφέρουμε στο Κόμμα μας 200 ευρώ μέσω ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΜΟΡΑΚΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΜΟΡΑΚΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΨΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΓΡΑΨΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ
ΤΑΣΟΣ ΖΗΣΙΜΟΥ
ΤΑΣΟΣ ΖΗΣΙΜΟΥ
ΚΑΤΙΝΑ ΜΑΝΙΤΑΡΑ
ΚΑΤΙΝΑ ΜΑΝΙΤΑΡΑ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ ΓΚΑΤΖΗ
ΜΑΡΙΑ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ ΓΚΑΤΖΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΛΩΚΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΛΩΚΟΣ
Προσφορές

-- Για το τιμημένο ΚΚΕ, το κόμμα των αγώνων, των θυσιών και της ελπίδας, προσφέρω το ποσό των 500 ευρώ, ως πέμπτη δόση, μέσω της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Δημήτρης Βίγλας

-- Στη μνήμη των αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καθώς και των 41 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους ναζί τον Δεκέμβρη του 1943 στον Πασσαβά Γυθείου, προσφέρω προς τιμήν τους 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Μπουγαζιάνος ή Σωπίλης Βασίλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ