Παιδιά από την Αττική, την Κρήτη και την Κεντρική Μακεδονία με ηθικό ακμαίο ξεκίνησαν από τις περιοχές τους και αντάμωσαν στη Χαλκιδική, στο Λύκειο των Νέων Μουδανιών.
Η αλλαγή στο σημείο συνάντησης ήταν δεδομένη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αναμένονταν στο Ποσείδι. Εχοντας πάντα ως γνώμονα το να περάσουν τα παιδιά όμορφα, με ασφάλεια η ομάδα της παιδικής κατασκήνωσης πραγματοποίησε αυτήν τη μικρή αλλαγή στο πρόγραμμα με την αρωγή του δημάρχου, Μανώλη Καρρά και του δημοτικού συμβουλίου Νέας Προποντίδας, τη συμβολή της διευθύντριας του Λυκείου, Κρυσταλλίας Πολίτου και την καθοριστική, ολόπλευρη στήριξή της τοπικής κομματικής οργάνωσης.
Ο προαύλιος χώρος του σχολείου γέμισε χαρούμενες παιδικές φωνές, διάφορα παιχνίδια ξετυλίγονταν στον χώρο, ενώ υπήρξε και υπαίθρια προβολή παιδικής ταινίας. Αλλωστε, ο πρώτος πάγος είχε ήδη «σπάσει» από το ταξίδι... Οι ομάδες έχουν γνωριστεί μεταξύ τους, έχουν βρει τα ονόματα τους. Οι «παλιότεροι» μοιράζονταν όμορφες αναμνήσεις τους και οι «νεότεροι» ανυπομονούσαν να γνωρίσουν την παιδική κατασκήνωση που τόσα έχουν ακούσει για αυτή!
Από σήμερα αναμένεται, εκτός απροόπτου, το πρόγραμμα να πραγματοποιηθεί, όπως έχει σχεδιαστεί. Ετσι, οι μικροί κατασκηνωτές θα επισκεφθούν το σπήλαιο των Πετραλώνων, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο παλαιοντολογικό, ανθρωπολογικό και αρχαιολογικό πλούτο, ενώ θα ακολουθήσουν παιχνίδια στον χώρο της κατασκήνωσης και στην παραλία, όπου θα έχουν φτάσει και τα παιδιά από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Η μέρα θα ολοκληρωθεί με τον καθιερωμένο πλέον διαγωνισμό για την ανάδειξη του τραγουδιού της κατασκήνωσης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε την Παρασκευή 21 Ιουνίου με την παρουσίαση του νέου beat tape με τίτλο «Diamat» του Drugitiz (Σπύρου Δρογγίτη), μουσικού παραγωγού, rapper και δασκάλου του εργαστηρίου «Beat Making» του Στεκιού, ενώ ακολούθησε dj set με τον Bullet 46. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν όλοι οι μαθητές του εργαστηρίου, που μέσα στη χρονιά με τη βοήθεια του δασκάλου τους έμαθαν τα βασικά εργαλεία για το πώς «στήνεται» ένα κομμάτι, μαζί με πολλούς ακόμα φίλους του Στεκιού.
Τη σκυτάλη πήρε την Κυριακή 30 Ιουνίου η παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου με τίτλο «Γεννήθηκα Εδώ», αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα από περισσότερους από 150 θεατές που γέμισαν ασφυκτικά το Στέκι! Το Θεατρικό Εργαστήρι δούλεψε όλη τη χρονιά με συνέπεια, πολύ μεράκι και αφοσίωση, δημιουργώντας μία αντιπολεμική παράσταση με θέμα την Παλαιστίνη. Οι μαθητές του Εργαστηρίου, με την παράστασή τους, απέναντι στις εικόνες φρίκης του εγκλήματος που συντελείται κατά του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ με την ενεργή στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, έστειλαν δυνατό μήνυμα ότι «η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά»! Η δουλειά του Θεατρικού Εργαστηρίου «συναντήθηκε» έτσι, με τον καλύτερο τρόπο, με τις συγκλονιστικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, δίνοντας τη δική της πνοή στο σύνθημα που αντηχεί «Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!». Στο κλείσιμο της παράστασης το Θεατρικό Εργαστήρι ανανέωσε το ραντεβού του στη σκηνή του Στεκιού Πολιτισμού του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», αφού η παράσταση θα ανέβει ξανά το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου! Ξεχωριστό «ευχαριστώ» έλαβαν ο σκηνοθέτης και δάσκαλος του εργαστηρίου Αγγελος Αγγελακόπουλος, όπως και η βοηθός σκηνοθέτη και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ Χριστιάνα Κιόσια από τους μαθητές και το κοινό για την πολύτιμη συμβολή τους!
Η έκθεση, όπως σημείωσε και η Ευγενία Καπάνταη, δασκάλα του εργαστηρίου, αποτυπώνει τον τρόπο που δούλεψαν οι μαθητές προσεγγίζοντας μέσα από διάφορα κινήματα και τις τεχνικές τους τη ζωγραφική, με στόχο να πλησιάσουν τις δομές των αντικειμένων και την αφαιρετικότητά τους μέσα από το σχέδιο και το χρώμα.
Η εκδήλωση με τίτλο «Τολστόι ή Ντοστογιέφσκι;» ανέδειξε γιατί η δουλειά που πραγματοποιεί μέσα στη χρονιά η Ομάδα Ανάγνωσης Λογοτεχνίας κερδίζει σταθερά τους μαθητές, είναι μία από τις πιο πετυχημένες δραστηριότητες του Στεκιού Πολιτισμού - «Μάνος Λοΐζος». Οι συμμετέχοντες στην Ομάδα μίλησαν μέσα από κείμενα δικά τους, αλλά και τις προσεγγίσεις των Ι. Β. Λένιν και Α. Λουνατσάρσκι για τα έργα των δύο σπουδαίων συγγραφέων που μελέτησαν: «Ο Θάνατος του Ιβάν Ιλιτς», «Η Ανάσταση» του Λ. Τολστόι, «Ο Παίκτης», «Εγκλημα και Τιμωρία», «Το Υπόγειο» του Φ. Ντοστογιέφσκι. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ των δύο, αλλά ένας ενδιαφέρων διάλογος, τον οποίο εξερεύνησαν οι μαθητές της Ομάδας Ανάγνωσης μέσα από τη συλλογική μελέτη και συζήτηση, με την πολύτιμη βοήθεια της Μαρίας Πεσκετζή, διδάκτορα Φιλολογίας, προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, συνεργάτιδας του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, που έχει τον ρόλο της συντονίστριας και χωρίς εκείνη δεν θα ήταν κατορθωτή η λειτουργία της Ομάδας Ανάγνωσης όλα τα προηγούμενα χρόνια και φέτος.