Την ψήφο εμπιστοσύνης μόνο των 98 από τους συνολικά 240 νέους βουλευτές έλαβε τελικά χτες η κυβέρνηση του Ροσέν Ζελιάσκοφ, την οποία είχε προτείνει το κεντροδεξιό κόμμα GERB, αφού εκείνο έλαβε πρώτο εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, έχοντας τερματίσει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Ιούνη, τις έκτες στη Βουλγαρία μέσα σε τρία χρόνια.
Την πρόταση του GERB καταψήφισαν 138 βουλευτές και ήδη συζητιέται νέα προσφυγή στις κάλπες.
Αν και η ηγεσία του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθερίας» (DPS) είχε ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης Ζελιάσκοφ, υπέρ ψήφισαν οι 30 βουλευτές του, 14 την καταψήφισαν και ένας απείχε από τη ψηφοφορία.
Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του «μεταρρυθμιστικού» κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (WCC), μαζί με το σχήμα «Δημοκρατική Βουλγαρία». Εκπρόσωποί τους χαρακτήρισαν το προτεινόμενο σχήμα «κυβέρνηση του παρελθόντος χωρίς μέλλον» και ζήτησαν μια «μακροπρόθεσμη κυβέρνηση», υποδεικνύοντας την ανάγκη για «εποικοδομητικό διάλογο» και επικρίνοντας την τελευταία κυβέρνηση του GERB (την οποία στήριζε το WCC αλλά «έπεσε» μετά την αποχώρησή του) για «ανεκπλήρωτες μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις».
Το προτεινόμενο σχήμα το καταψήφισε και το φιλορωσικό κόμμα «Αναγέννηση», εκφράζοντας αντιρρήσεις ειδικά στη σύμπραξη GERB - DDS, που κατά τη δική του τοποθέτηση θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, ενώ προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ίδιου του GERB.
Πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής κατέγραψε ότι το τμήμα του πληθυσμού της Βουλγαρίας που διαφωνεί με τις αυξημένες προμήθειες όπλων στην Ουκρανία φτάνει το 63%. Επιπλέον, όσοι τάσσονται κατά της ανάπτυξης στρατευμάτων απευθείας στην Ουκρανία φτάνουν το 90%.
Στο μεταξύ, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς υποδέχθηκε προχτές στο Βελιγράδι τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο και εξήρε τη συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας, την οποία το Βελιγράδι συνειδητά δεν υποβάθμισε, ούτε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα όσα έχουν ακολουθήσει.
Ο Βούτσιτς είπε πως «τονίσαμε ότι είναι πολύ καλές» οι διμερείς σχέσεις, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Ρωσία για την υποστήριξή της «στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και αναφορικά με το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Σρεμπρένιτσα».
Ο Γκρούσκο συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, Αλεξάνταρ Βουλίν, με τον οποίο συζήτησε «τις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας» και «την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας μεταξύ θεσμών» των δύο χωρών.