Το πρώτο θέμα είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι "φλέβα" χρυσού για τους ομίλους. Ενα δεύτερο ζήτημα είναι η στρατηγική που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εάν η στρατηγική η οποία υπάρχει είναι ότι θα γίνει ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, δηλαδή καύση, καταλαβαίνουμε ότι εμείς αν έχουμε βάλει κεντρικό στόχο ότι θα πάμε για καύση, τότε τι σόι ανακύκλωση να κάνεις; Λέμε ότι θα φτιαχτούν 7 εργοστάσια, αυτά θα καούν, εμείς τώρα πρέπει να δουλεύουμε για την παραγωγή προϊόντων από τη διαχείριση των απορριμμάτων για να τα στέλνουμε για καύση».
Και πρόσθεσε ότι «υπάρχει τέτοια σκανδαλώδης εύνοια απέναντι σε κάποιους οι οποίοι θέλουν να κάνουν μπίζνες στην πλάτη του λαού μας, των δήμων και γενικότερα. Πώς γίνεται και ενεργοποιείται ο πρεσβευτής των ΗΠΑ γι' αυτά τα συμφέροντα και εμείς το παρακολουθούμε και σφυρίζουμε αδιάφορα; Δηλαδή, τι κάνει η κυβέρνηση. Δεν πηγαίνει να πάρει μέτρα απέναντι σε αυτούς οι οποίοι κάνουν μπίζνες; Και εμείς ερχόμαστε μετά και ως εκ τούτου έρχεται το αποτέλεσμα και σου λέει: Πάρ' τα δήμε να διαχειριστείς εσύ το θέμα της ανακύκλωσης.
Ποιανού ευθύνη είναι αυτό; Δεν είναι νομοθετικά προσδιορισμένο ότι οι παραγωγοί των συσκευασιών θα πρέπει αυτοί να έχουν όλη την ευθύνη για να συγκεντρώσουν αυτά που παράγουν; Αυτοί δεν πρέπει να πληρώνουν; Και γιατί τυγχάνουν ασυλίας; Ποιοι είναι αυτοί; Αν είναι απλός άνθρωπος τρέχουμε να τον φάμε. Κι αν είναι οι όμιλοι να τυχαίνουν ασυλίας; Αρα, λοιπόν, έχουμε σημαντικά ζητήματα.
Ερχόμαστε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ. Εμείς εδώ δεν ερχόμαστε να περιγράφουμε. Το θέμα είναι ότι όλοι ξέρουμε την αιτία του και τα προβλήματα. Δεν μπορεί, όμως, να συνεχιστεί αυτό. Δηλαδή, όταν θα τελειώσει αυτή η συνεδρίαση θα έχουμε αποφάσεις. Λέει ο γγ ότι τον Σεπτέμβρη θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Πλην όμως αυτό το θέμα μας απασχολεί πολλά χρόνια. Μακάρι, λοιπόν, να δούμε το τι θα έχουμε τον Σεπτέμβρη. Θα λυθούν αυτά τα ζητήματά μας; Θα παρθούν μέτρα; Σε όλο αυτό το ζήτημα που έχουμε μπροστά μας, εμείς καλούμε την κυβέρνηση και το λέμε και στην εισήγησή μας να εφαρμόσει τη νομοθεσία που η ίδια και οι προηγούμενες ψήφισαν για να σταματήσει η ασυλία των εταιρειών, να επιβάλει ειδική φορολογία στις επιχειρήσεις παραγωγής ανακυκλώσιμων που να καλύπτει συνολικά το κόστος ανακύκλωσης, να θέσει σε άμεση εφαρμογή αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης της υψηλής φοροδιαφυγής, να καλυφθούν τα κενά χρηματοδότησης της εταιρείας ανακύκλωσης, η εταιρία ανακύκλωσης να αναλάβει τη συνολική ευθύνη υλοποίησης των υποχρεώσεων των παραγωγών, όπως προκύπτει από τη νομοθεσία, συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση των ανακυκλώσιμων συσκευασιών».
Κλείνοντας, σχετικά με το τέλος ταφής σημείωσε: «Τα χρήματα αυτά είναι ένα χαράτσι απαράδεκτο, το οποίο μπαίνει, και μπαίνει πάλι για τα ίδια συμφέροντα. Εαν συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και δεν πάρουμε μέτρα σαν ΔΣ, αρχίζουν και μπαίνουν ορισμένα ζητήματα. Εμείς εδώ τι ερχόμαστε και κάνουμε; Εκφράζουμε τις ανάγκες και τις αγωνίες εκατομμυρίων ανθρώπων. Αρα να τελειώσουμε. Ηρθε η ώρα των αποφάσεων. Να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα και να δούμε όσοι είναι οι κρίκοι οι οποίοι εμποδίζουν τον ορθολογισμό, αυτά που λέει ο κοινός νους για να λύσουμε ένα θέμα».
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε η ξεκάθαρη αντίθεση ανάμεσα στη διεκδικητική αντίληψη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στην πρακτική της πλειοψηφίας, που αντί να διεκδικεί παρακαλά για ελεύθερους χώρους, οδηγώντας τελικά στο να χάνονται και να παραδίδονται σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.
Αφορμή αποτέλεσε η εκτεταμένη προσπάθεια της Εκκλησίας να αποδώσει προς οικοδόμηση - με τη μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης ή της αντιπαροχής - 9 οικόπεδα που βρίσκονται εντός του δήμου Θεσσαλονίκης, και το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με το οποίο ζητά από την Εκκλησία να σταματήσει αυτήν την απόπειρα εκμετάλλευσης και να τα παραχωρήσει στον δήμο για να αξιοποιηθούν ως ελεύθεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής, στάθμευσης και σχολικής στέγης.
Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ψήφισε «λευκό» καλώντας τη διοίκηση του δήμου και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να βγει μπροστά διεκδικητικά, αντί να παρακαλά την ευαισθησία του καθενός.
Οπως είπε μεταξύ άλλων, «εδώ και καιρό κάνουμε μια προσπάθεια ως παράταξη να αναδείξουμε την πραγματική, την πολιτική ουσία του ζητήματος και των ελεύθερων χώρων, που συνδέεται με την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Στο πλαίσιο συγκεκριμένων αναπτυξιακών επιλογών, οι οποίες υιοθετούνται και από το Δημοτικό Συμβούλιο, όλοι αυτοί οι χώροι λειτουργούν ως φιλέτα.
Αυτή είναι η επιδίωξη της κεντρικής διοίκησης, της αστικής τάξης της χώρας. Γι' αυτόν τον λόγο οι δήμοι υποχρηματοδοτούνται και δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις απαλλοτριώσεις, πέρα από τις όποιες ευθύνες των διοικήσεων διαχρονικά.
Ο δεύτερος βασικός λόγος και το δεύτερο στοιχείο που συνηγορεί σ' αυτό είναι ότι οι νόμοι για τις απαλλοτριώσεις γίνονται όλο και περισσότερο ευνοϊκοί για τους ιδιώτες. Η δραστηριότητα της Εκκλησίας, ως ιδιωτικού φορέα που έχει ακίνητα, εντάσσεται εκεί.
Εμείς θεωρούμε ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι "σας παρακαλούμε, μην το κάνετε αυτό" και μολονότι δεν είναι αυτή - φαντάζομαι - η επιδίωξη, τελικά αυτή είναι η ουσία του ψηφίσματος.
Θεωρούμε επίσης ότι αφήνει απέξω και όλους τους υπόλοιπους ιδιώτες, οι οποίοι λειτουργούν αντίστοιχα, σε βάρος των αναγκών των πολλών.
Με αυτήν την έννοια, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη σκοπιμότητα του ψηφίσματος. Ως δήμος, αυτό το οποίο οφείλουμε να πούμε στον λαό της Θεσσαλονίκης είναι: Κατεβείτε στους δρόμους, διεκδικήστε τα χρήματα, να αλλάξει και ο νόμος, για να μπορέσουμε αυτούς τους χώρους να τους περισώσουμε. Είμαστε δήμος, έχουμε αρμοδιότητες, έχουμε ευθύνες, δεν μπορεί με ένα ψήφισμα να λέμε "σας παρακαλούμε"».
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναδείχθηκε άλλο ένα εμβληματικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι ο λαός δεν έχει κανένα όφελος από τις «μεγάλες επενδύσεις», αντίθετα τις ακριβοπληρώνει ποικιλότροπα.
Αφορμή αποτέλεσε η λήξη της σύμβασης του δήμου Θεσσαλονίκης με τη «Cisco» για τη χρήση του Labattoir στα Σφαγεία, ενός κτιρίου που είχε παραχωρηθεί από την προηγούμενη διοίκηση στην αμερικανική εταιρεία για τη στέγαση του «Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων - Digital Transformation & Digital Skills Center».
Οπως έγινε γνωστό, το κτίριο αυτό όχι μόνο δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο παραχωρήθηκε, αλλά και όλα τα προηγούμενα 4 χρόνια η «Cisco» δεν είχε πληρώσει ποτέ τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος, με αποτέλεσμα να οφείλει στον δήμο 147.300 ευρώ, ποσό που με καθυστέρηση εισπράχθηκε τελικά.
Σήμερα Πέμπτη αναμένεται η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κομοτηνής για τους τρεις «σερίφηδες» του Εβρου που τον περασμένο Αύγουστο είχαν συλληφθεί για πογκρόμ σε βάρος 13 μεταναστών και παρέμεναν προφυλακισμένοι μέχρι τη δίκη τους, με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για αρπαγή, παράνομη κατακράτηση και περιφορά, η οποία είχε ρατσιστικά χαρακτηριστικά και για χρήση βίας εναντίον τους.
Προκλητική ήταν η πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε μεν την ενοχή των τριών για αρπαγή των 13 μεταναστών, αλλά χωρίς ρατσιστικό κίνητρο.
Θυμίζουμε ότι οι τρεις είχαν στοιβάξει με τη βία μέσα σε φορτηγάκι 13 πρόσφυγες, κρατώντας τους για ώρες ομήρους, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή. Πρόκειται για έναν Αλβανό και δύο Ελληνες από την Αλεξανδρούπολη. Με επικεφαλής τον Αλβανό, ιδιοκτήτη εταιρείας κατασκευών, είχαν «συλλάβει» τους 13 μετανάστες, τους έκλεισαν σε ένα τρέιλερ και τους περιέφεραν επί ώρες, ενώ τους βιντεοσκόπησαν και ανέβασαν στο διαδίκτυο το βίντεο.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης οι 13 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν απαλλαχθεί οριστικά από την κατηγορία του εμπρησμού.