ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ζητά αποφυγή μονομερών ενεργειών που «υποσκάπτουν επιστροφή στις συνομιλίες»

Σε αποφυγή «μονομερών ενεργειών», που «μπορεί να προκαλέσουν ένταση και να υποσκάψουν την επιστροφή στις συνομιλίες», καλεί ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη νέα έκθεση που συντάχθηκε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού (ΟΗΕ) όπως γίνεται κάθε έξι μήνες, καταγράφοντας τις εξελίξεις.

Με φόντο νέες προσπάθειες να επανεκκινήσει το παζάρι για τη διχοτόμηση του Νησιού στο πλαίσιο και συμβιβασμών που εξετάζονται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, με πρώτο διακύβευμα νέους ενεργειακούς διαδρόμους μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η έκθεση απευθύνει νέες συστάσεις και για να προχωρήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Θυμίζουμε ότι στη διαμόρφωση ΜΟΕ πρωτοστατεί και η ίδια κυπριακή κυβέρνηση, στο όνομα της «ανάπτυξης του Νησιού» και ενώ όλους τους τελευταίους μήνες έχει επιβεβαιωθεί ότι «τρέχουν» διάφορα παζάρια.

Για παράδειγμα, προτεραιότητα φαίνεται ότι αποκτά η διεύρυνση σχημάτων για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της ευρύτερης περιοχής, όπως το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου πολλοί τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης και της Τουρκίας, ανάλογα με την εξέλιξη βέβαια σε «μέτωπα» όπως και το Κυπριακό.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση του γγ ζητά να προχωρήσουν «με ουσιαστικό τρόπο» οι συζητήσεις πάνω σε προτάσεις που έχουν ήδη γίνει, όπως αυτές «του Τουρκοκύπριου ηγέτη της 1ης και 8ης Ιουλίου 2022» αλλά και του «Ελληνοκύπριου (...) στις 26 Ιανουαρίου 2024», προτάσεις που συν τοις άλλοις στρώνουν το έδαφος για μια πιθανή ενεργειακή συνεργασία ακόμα και πριν διευθετηθεί το Κυπριακό.

Ετσι, η έκθεση ενθαρρύνει «τους δύο ηγέτες και τους εκπροσώπους τους να συζητήσουν, να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν αμοιβαία αποδεκτά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να συμβάλουν σε ένα περιβάλλον που θα ευνοεί περισσότερο τη διευθέτηση», υποστηρίζοντας ανοιχτά και με έμφαση ότι «θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά σε συζητήσεις σχετικά με υφιστάμενες προτάσεις συνεργασίας ή νέες ιδέες - να συνεργαστούν για την από κοινού εκμετάλλευση και αξιοποίηση των κοινών φυσικών πόρων...».

Κατά τα άλλα, πρέπει να σημειωθεί ότι εκφράζεται ανησυχία για τον - όπως διατυπώνεται - «αριθμό ρεκόρ» των παραβιάσεων και των δύο πλευρών στη λεγόμενη «Νεκρή Ζώνη» (που μεσολαβεί ανάμεσα στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές) που - όπως αναφέρεται - «σηματοδοτεί τη διάβρωση του σεβασμού προς την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (σ.σ. της ειρηνευτικής δύναμης που διατηρεί ο ΟΗΕ στο νησί)» και «την περιφρόνηση που επιδεικνύεται και από τις δύο πλευρές».

Η έκθεση καταλήγει δε μεταξύ άλλων ότι «η μακροχρόνια έλλειψη συμφωνίας δημιουργεί περαιτέρω εμπόδια - τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά» για μια διευθέτηση του Κυπριακού και ότι «η επέτειος των 60 χρόνων από την ίδρυση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ χρησίμευσε ως έντονη υπενθύμιση ότι η επίλυση του Κυπριακού έχει καθυστερήσει πολύ».

Σταθερές προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, αναμενόταν να παραβρεθεί και στη νέα σύνοδο (άτυπη) του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (που θα ολοκληρωθεί σήμερα), στο Αζερμπαϊτζάν.

Πριν φύγει από τα Κατεχόμενα δήλωσε ότι «πάμε να βρεθούμε με την (υπόλοιπη) οικογένειά (μας). Μαζί είμαστε πιο δυνατοί». Τόνισε ότι μεταβαίνει στο Μπακού μετά από πρόσκληση του Αζέρου Προέδρου, Ιλχάμ Αλίεφ, και πως στις συναντήσεις θα χρησιμοποιηθεί το «συνταγματικό» όνομα της «χώρας», δηλαδή «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Επέμεινε ότι η «ΤΔΒΚ» είναι αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου και «θεματοφύλακας της τουρκικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Επέμεινε δε ότι «για τον «τουρκοκυπριακό λαό» είναι «πολύ σημαντική η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς για να μπορεί να ζει σε ειρήνη και ευημερία», κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους πάλι ότι βλέπουν τον εαυτό τους ως τον μόνο «ιδιοκτήτη του Νησιού και δεν υπολογίζουν τους Τουρκοκύπριους».

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων, με προτεραιότητα στις υποθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου

INTIME NEWS

«

Και αυτό το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της κυβερνητικής πολιτικής και του χαρακτήρα του αστικού κράτους: Πολύ αποτελεσματικό, γρήγορο και ικανό για τα μεγάλα συμφέροντα, και την ίδια ώρα εντελώς ανίκανο, αργό και αναποτελεσματικό όταν είναι να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού. Ενα ταξικό κράτος, που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού στα συμφέροντα των λίγων, που μεταφέρει τη δική του ευθύνη στην ατομική».

Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Γκιόκας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σημείωσε ότι και αυτό έρχεται στο όνομα της επιτάχυνσης απονομής δικαιοσύνης, όχι μόνο από τη σημερινή αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καταγγέλλοντας όμως ότι αυτή η επίσπευση δεν θα επιτευχθεί για τον λαό.

«Πώς θα επιτευχθεί όταν δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, δεν βελτιώνονται η κτιριακή υποδομή και ο απαραίτητος εξοπλισμός;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Η κυβέρνηση, μέσα από αλλαγές δικονομικού χαρακτήρα που οδηγούν ακόμα και σε δικονομικές ακροβασίες, θυσιάζει την ποιότητα στην απονομή της δικαιοσύνης με μειώσεις στις συνθέσεις δικαστηρίων, συγχωνεύσεις δικαστηρίων, σύντμηση διαδικασιών, κάνοντας τη Δικαιοσύνη πιο δυσπρόσιτη για τον λαό, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που επιβαρύνει το αδύναμο μέρος μιας υπόθεσης και, κυρίως, προσαρμόζοντας τη Δικαιοσύνη στις υποθέσεις μεγάλου οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Υπενθύμισε δε ότι αυτό ανέφερε και η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη, όπου «στόχος είναι η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των επιχειρηματιών στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, μέσα από τη γρήγορη επίλυση των οικονομικών διαφορών. Αυτός είναι και ο στόχος όλων των αλλαγών που γίνονται στη Δικαιοσύνη, όλων των νομοθετημάτων, αυτός είναι και του σημερινού νομοσχεδίου για το ΣτΕ και την ακυρωτική δίκη, όπου μάλιστα προβλέπεται εξαίρεση των υποθέσεων με οικονομικές δυσκολίες, δηλαδή των υποθέσεων μεγάλου οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, προβλέπει πως όσοι επιθυμούν την παραπομπή στο ακροατήριο θα πληρώνουν το πενταπλάσιο των παραβόλων».

Κλείνοντας κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί και να υιοθετήσει την τροπολογία του ΚΚΕ για την καταβολή επιδόματος ειδικών συνθηκών στους δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ για τη βουλευτική ασυλία, στην οποία αναφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ εκτιμά πως χρειάζεται για να προστατεύεται ο βουλευτής όταν πηγαίνει να εμποδίσει έναν πλειστηριασμό ή να υπερασπιστεί μια απεργία. Για το ΚΚΕ πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ξεκαθάρισε, υπενθυμίζοντας ότι αυτό είχε προτείνει το Κόμμα στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να αρνούνται την πρόταση αυτή.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στο νομοσχέδιο και θα το καταψηφίσει, ξεκαθάρισε η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα και κατήγγειλε την κυβέρνηση, που αρνήθηκε να συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς - δικαστές, δικηγόρους, δικηγορικούς υπαλλήλους - και αντίθετα συνομίλησε μόνο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Η πιο αντιδραστική ρύθμιση του νομοσχεδίου - επεσήμανε - είναι η μεταφορά της διαδικασίας της ακυρωτικής δίκης από το ακροατήριο στο συμβούλιο, μια διαδικασία υποτιμημένης παροχής δικαστικής προστασίας σε σχέση με εκείνη που γίνεται στο ακροατήριο, αφού λείπουν βασικές εγγυήσεις. Ουσιαστικά είναι ξεπέταγμα της πλειοψηφίας των υποθέσεων με συνοπτικές διαδικασίες, ανέδειξε.

Οσο για την εξαίρεση που προβλέπει το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις επείγοντος χαρακτήρα, που θα πηγαίνουν απευθείας στο ακροατήριο, η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι όπως όλα δείχνουν η εξαίρεση αυτή θα τεθεί στη διάθεση των υποθέσεων του μεγάλου κεφαλαίου και άλλων μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος.

ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗ
Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα προσπαθεί η κυβέρνηση

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα προσπαθεί η κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και μέχρι πρότινος βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος τραμπούκισε και χειροδίκησε εναντίον εργαζόμενου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» την περασμένη Παρασκευή.

Μετά τον σάλο, κι ενώ προσπαθούσαν επί μέρες να κρατήσουν το θέμα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ή να το υποβαθμίσουν, η ΝΔ αναγκάστηκε προχτές να ανακοινώσει τη διαγραφή Αυγενάκη από την ΚΟ της. Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση «σεβαστή», ξεκαθάρισε ωστόσο πως διατηρεί τη βουλευτική του έδρα για να «υπηρετεί» τους πολίτες της Κρήτης. «Ανήκω στη ΝΔ και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, υποχρεώθηκε να διευκρινίσει ότι ο διαγραφείς βουλευτής δεν θα είναι ξανά υποψήφιος με τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές: «Συμπεριφορές του "ξέρεις ποιος είμαι εγώ", είναι η πρώτη και η κυριότερη αντένδειξη για να είναι κάποιος μέλος μιας κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκ νέου υποψήφιος για να είναι μέλος αυτής», είπε, όπως και ότι με τη διαγραφή από την ΚΟ ο Αυγενάκης έχασε και το δικαίωμα συμμετοχής στα κομματικά όργανα της ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ