ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2024
Σελ. /28
«Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών»

Με μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο και πορεία στους δρόμους της πόλης κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις

«Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών»: Το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα χιλιάδων νέων ανθρώπων από όλη τη χώρα «παραδόθηκε» έξω από την πύλη του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, με τη μεγάλη συγκέντρωση την Κυριακή το πρωί, με την οποία κορυφώθηκε η 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ.

Με την ορμή της 33ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης, χιλιάδες νέες και νέοι βροντοφώναξαν: «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Νέοι και νέες από κάθε γωνιά της χώρας, με πίστη στο δίκιο και τη νίκη του αγώνα ενάντια στα βρώμικα σχέδια των ιμπεριαλιστών, πάντα με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, μετέφεραν εκεί την απαίτηση για καμία εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους... Σε μια συγκέντρωση που ένωνε τα όνειρα και τη θέληση των νέων που δεν χωρούν στο σύστημα των πολέμων και της εκμετάλλευσης... Επεκτείνοντας στο σήμερα και για όσο χρειαστεί το νήμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, με σημείο αναφοράς τον μεγάλο σταθμό του 1999, όταν μαινόταν ο βρώμικος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και ο λαός μας ήταν στους δρόμους, με πρωτοπόρο το ΚΚΕ και τη Νεολαία του την ΚΝΕ.

***

«Ενας αγώνας αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» ακουγόταν όταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέβαινε στο βήμα χαιρετίζοντας τους νέους και τις νέες που συμμετείχαν στην κατασκήνωση και στη συγκέντρωση έξω από το Γ' Σώμα Στρατού - ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, στη Θεσσαλονίκη, διαμηνύοντας: «Είμαστε με τους λαούς»!


«Η νεανική αμφισβήτηση, η οργή, η δυσαρέσκεια να συναντηθούν με τις ανατρεπτικές ιδέες του ΚΚΕ, να γίνουν μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο, να σαρώσουν τα ταξικά τείχη της καταπίεσης και της αδικίας», κάλεσε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση.

«Αγώνας, γνώση τόλμη κι αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική», ήταν ένα από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν καθώς ξεκινούσε η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

***

Τη συγκέντρωση ακολούθησε μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, που επί 25 χρόνια αποτελεί ορμητήριο αντίστασης και αγώνα ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

Στην κεφαλή της πορείας στάθηκαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Ακολουθούσε το μεγάλο ορμητικό ποτάμι των χιλιάδων νέων από όλη την Ελλάδα, που διαδήλωσαν συγκροτημένα με τα μπλοκ και τα πανό των Οργανώσεών τους.

Μπροστά το μεγάλο πανό, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ από την Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, που φιλοξένησε την 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής. Σήμανε: «Συναγερμός. Εξω η Ελλάδα από το μακελειό. Να κλείσουν οι βάσεις και τα Στρατηγεία των ΝΑΤΟ - ΕΕ. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα». Ακολουθούσαν τα πανό των Οργανώσεων από όλη τη χώρα που συμμετείχαν στο μεγάλο αγωνιστικό αντάμωμα της νεολαίας στη Χαλκιδική και την κορύφωσή του.


Οι χιλιάδες νέες και νέοι, με τις κόκκινες σημαίες υψωμένες, γεμάτοι ζωντάνια και πάθος, ξεσήκωσαν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Διαδήλωναν ασταμάτητα με συνθήματα όπως «Φτώχεια, πόλεμοι, ξεριζωμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», «Εξω το ΝΑΤΟ, να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις».

Εξω από το αμερικάνικο προξενείο οι διαδηλωτές έγραψαν με κόκκινη μπογιά «Killers go home» και το σύνθημα «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» δόνησε την ατμόσφαιρα.

Παράλληλα διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης, φωνάζοντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» αλλά και δίνοντας την υπόσχεση «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».

Η μεγάλη πορεία ολοκληρώθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που για άλλη μια φορά τις τελευταίες μέρες παρέδωσε τις υποδομές του για την εξυπηρέτηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων. Εκεί ακούστηκε δυνατά το σύνθημα - αίτημα του λαού: «Η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».


RIZOSPASTIS








Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ