ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
Σελ. /28

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση ανταποκρίσεων από την 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στο Ποσείδι Χαλκιδικής, με ρεπορτάζ από την εκδήλωση τιμής στον πρώτο Γραμματέα της ΚΝΕ, Μήτσο Τσιάρα, την παρουσίαση της νέας έκδοσης «Από το παράνομο τυπογραφείο της "Πανσπουδαστικής" στην Ασφάλεια Μεσογείων - Αναμνήσεις από τον αντιδικτατορικό αγώνα», αποσπάσματα από τους χαιρετισμούς εκπροσώπων Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης κ.ά.


Πηγή δύναμης και έμπνευσης για τα σημερινά μέλη και στελέχη της ΚΝΕ

Τον Μήτσο Τσιάρα, πρώτο Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, τίμησε η ΚΝΕ με αποκαλυπτήρια μνημείου στον Πολύγυρο

RIZOSPASTIS

Με μια σεμνή εκδήλωση, γεμάτη συγκίνηση και σεβασμό προς μια αλύγιστη στάση ζωής, μια ακάματη δράση που αποτελεί έμπνευση για το σήμερα και το αύριο, η ΚΝΕ τίμησε τον πρώτο Γραμματέα του ΚΣ της Οργάνωσης, Μήτσο Τσιάρα, με αποκαλυπτήρια μνημείου στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Η ΚΝΕ ενέταξε αυτήν την ξεχωριστή στιγμή στο πλαίσιο της 33ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης, που μετέφερε το αγωνιστικό, ανατρεπτικό, ελπιδοφόρο μήνυμά της στη Χαλκιδική. Νέες και νέοι, κρατώντας περήφανα κόκκινες σημαίες, πάνω στα χνάρια της φυλακής που υπήρχε σε εκείνο το σημείο, στάθηκαν ακριβώς στα ίχνη του κτίσματος, όπου διακρίνονται ακόμα τα περιγράμματα των κελιών, φτάνοντας από την κατασκήνωση για να συμμετάσχουν σε αυτήν την εκδήλωση τιμής. «Ενας αιώνας αγώνα και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», «Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» τα συνθήματα - υπόσχεση συνέχισης, όταν κάτω από την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ αποκαλυπτόταν η τιμητική πλάκα. Σε μια συγκινητική στιγμή, από μπροστά της πέρασαν ένας ένας οι νέοι και οι νέες, αποδίδοντας φόρο τιμής.

Το «παρών» έδωσε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος διετέλεσε Γραμματέας της ΚΝΕ μετά τον Μήτσο Τσιάρα. Επίσης παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και της Τομεακής Επιτροπής Χαλκιδικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της δεύτερης, Θ. Βλάχο.


RIZOSPASTIS

«Μήτσος Τσιάρας, πρώτος Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, 1968 - 1972», αναγράφεται στην πλάκα.

Τιμάμε τον μαζικό λαϊκό ηρωισμό

«Στο πρόσωπό του τιμάμε όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που πολέμησαν με το όπλο στο χέρι τον κατακτητή, που πέρασαν ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες στις εξορίες και στις φυλακές, που κράτησαν "φωλιές νερού μέσα στις φλόγες" στα πέτρινα χρόνια, που συνέβαλαν στην ίδρυση και ανάπτυξη της ΚΝΕ μέσα στη δικτατορία, που έμειναν στο κόκκινο λάβαρο πάντα πιστοί και κατάφεραν η ψυχή τους να 'ναι πάντα ψυχή μαχητή», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αναλυτικά, σημείωσε:

«Τιμάμε τους χιλιάδες ήρωες και ηρωίδες του Κόμματός μας. Εναν μαζικό λαϊκό ηρωισμό που μόνο η πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης μπορεί να εμπνεύσει, μόνο το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, μπορεί να γεννήσει. Ο σύντροφος Μήτσος Τσιάρας γεννήθηκε στη Συκιά Χαλκιδικής το 1925. Εμεινε ορφανός από πατέρα σε μικρή ηλικία και βγήκε νωρίς στη βιοπάλη.

Ηρθε από μικρός σε επαφή με τις επαναστατικές ιδέες και τα ιδανικά του ΚΚΕ, έχοντας θείο εξόριστο κομμουνιστή στην Ακροναυπλία και ξάδερφο στην ΟΚΝΕ. 16χρονο παιδί οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ το 1941. Το 1942, που δημιουργήθηκε το ΕΑΜ, ανέλαβε το ΕΑΜ Νέων στο χωριό του, και έναν χρόνο αργότερα έγινε Γραμματέας της ΕΠΟΝ του χωριού του και υπεύθυνος των γύρω χωριών.


RIZOSPASTIS

Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ, στην υπόθεση του οποίου αφιέρωσε όλη του τη ζωή. Εναν χρόνο αργότερα κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ, έγινε καπετάνιος διμοιρίας.

Το καλοκαίρι του 1945, ενώ οργίαζε η λευκή τρομοκρατία, συνελήφθη, βασανίστηκε και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Πολύγυρου Χαλκιδικής. Σε αυτό ακριβώς το σημείο στεκόμαστε σήμερα. Πάνω στο έδαφος είναι χαραγμένα τα θεμέλια της φυλακής, τα όρια των κελιών.

Μετά την αποφυλάκισή του, το 1946, συνελήφθη εκ νέου και κρατήθηκε στο Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης (Παύλου Μελά), και έπειτα στο Μεταγωγών της Λήμνου. Οπως χιλιάδες ακόμα σύντροφοι και συντρόφισσες, ο Δ. Τσιάρας φοίτησε στο μεγάλο πανεπιστήμιο των φυλακών και της εξορίας. Βγήκε όρθιος, περήφανος, νικητής.

Το Δεκέμβρη του 1947 μεταφέρθηκε στον Ξυλοσύρτη Αγίου Κήρυκου Ικαρίας, ενώ το 1949 στη Μακρόνησο και στη συνέχεια στον Αη Στράτη.

Στο Μακρονήσι βασανίστηκε άγρια στο ΒΕΤΟ, στο Β' Ειδικό Τάγμα Οπλιτών. Ανέβηκε κι αυτός τον μεγάλο ανήφορο με "τη μεγάλη πέτρα στον ώμο" και με τη "μεγάλη απόφαση στην καρδιά". Εμεινε αλύγιστος.

Ανέλαβε υπεύθυνες κομματικές χρεώσεις στις εξορίες, όπως στην καθοδήγηση των νέων ηλικιακά εξόριστων, στη διαφώτιση, δάσκαλος ιδεολογικών μαθημάτων, υπεύθυνος για το θέατρο των εξόριστων στον Αη Στράτη και πολλά άλλα.


RIZOSPASTIS

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, το 1957, δούλεψε στη Νεολαία της ΕΔΑ, αργότερα στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και αναδείχθηκε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της.

Από την πρώτη μέρα της χούντας πέρασε στην παρανομία, δούλεψε στις παράνομες Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Τάχθηκε αποφασιστικά με τις Αποφάσεις της 12ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ το 1968, ενάντια στην οπορτουνιστική ομάδα που επιχείρησε να διαλύσει το Κόμμα. Τον Αύγουστο του '68, το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ παίρνει την ιστορική απόφαση ίδρυσης της ΚΝΕ.

Τον Σεπτέμβρη του 1968 συγκροτήθηκε το πρώτο καθοδηγητικό όργανο της Οργάνωσης. Γραμματέας αναλαμβάνει ο σύντροφος Δημήτρης Τσιάρας, μέχρι και το 1972.

Στο 10ο και 11ο Συνέδριο του ΚΚΕ ο Δ. Τσιάρας εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. "Εφυγε" από τη ζωή στις 30/7/1984, σε ηλικία 59 ετών, ακριβώς πριν από 40 χρόνια. Αυτός ήταν ο Μήτσος ο Τσιάρας. Τέτοια ήταν η "μαγιά" των μελών και στελεχών που ανέλαβαν το μεγάλο καθήκον να συγκροτήσουν την ΚΝΕ, καλύπτοντας το κενό που υπήρχε από την πολύχρονη απουσία επαναστατικής οργάνωσης νεολαίας του ΚΚΕ, μετά την αυτοδιάλυση της ΟΚΝΕ το 1943.

Τα σημερινά μέλη και στελέχη της ΚΝΕ αντλούμε δύναμη, εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους. Μελετάμε την Ιστορία του Κόμματός μας, της Οργάνωσής μας, για να γίνουμε ικανότεροι στον αγώνα που δίνουμε σήμερα. Συνεχίζουμε να βαδίζουμε τον δρόμο της ανατροπής μέχρι τη νίκη, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Και είμαστε σίγουροι ότι η συνάντηση των πρωτοπόρων, ανατρεπτικών ιδεών του ΚΚΕ με χιλιάδες νέους αγωνιστές και αγωνίστριες, το δυνάμωμα της ΚΝΕ, μπορεί να φουντώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, να θεριέψει πάλι τον γίγαντα λαό, να σπάσει δεσμά και αλυσίδες».

Ο Θ. Κωτσαντής ευχαρίστησε εκ μέρους της Οργάνωσης τον σύντροφο Αλέξανδρο Σολομωνίδη για την κατασκευή της πλακέτας. «Ας γίνει μια αφορμή οι νέοι και οι νέες του Πολύγυρου να ψάξουν και να μάθουν την Ιστορία αυτού του χώρου και του συντρόφου Δ. Τσιάρα», τόνισε κλείνοντας τον χαιρετισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ