ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κούβα βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, πραγματοποιώντας επίσκεψη μέχρι και τις 15 Ιούλη, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κούβας.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος αποτελείται ακόμα από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή, Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή, Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, και Γιώργο Ελταχήρ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

Η αντιπροσωπεία έφτασε στο αεροδρόμιο της Αβάνας την περασμένη Τετάρτη, όπου την υποδέχτηκαν στελέχη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, εκφράζοντας τη χαρά τους για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και τονίζοντας τη σημασία των συναντήσεων και των επαφών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιό της.

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει μακροχρόνια αδελφική σχέση με το ΚΚ Κούβας, και επεσήμανε ότι στόχος της επίσκεψης είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της αλληλεγγύης στον αδελφό λαό της Κούβας μέσα στις σημερινές σύνθετες συνθήκες.

Το πρόγραμμα της χθεσινής μέρας περιλάμβανε επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CGIB) - Κέντρο της BioCubafarma. Πρόκειται για επιστημονικό κέντρο ανάπτυξης εμβολίων, φαρμάκων, καθώς και έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών για την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, το οποίο μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, εξαιτίας του υπερεξηντάχρονου αποκλεισμού της Κούβας, αναπτύσσει πρωτοπόρο έργο στην υπηρεσία του κουβανικού λαού, όπως με την ανάπτυξη εμβολίων για την πανδημία του κορονοϊού. Ακολούθησε συνάντηση με την Αννα Μαρία Μαρί Ματσάδο, αντιπρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας (κοινοβούλιο).

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης μια σειρά συναντήσεων και επαφών, μεταξύ άλλων με στελέχη του ΚΚ Κούβας, της κυβέρνησης και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, με τον ΓΓ της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κούβας, με την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, με τον πρόεδρο του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών και άλλους φορείς, ενώ η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα επισκεφτεί και χώρους δουλειάς.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Γνωριμία με τα σπουδαία επιτεύγματα στην Επιστήμη στην υπηρεσία του λαού

Επισκέψεις στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας και την BioCubafarma

Από τη συνάντηση στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CGIB)
Από τη συνάντηση στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CGIB)
Με σημαντικές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις συνεχίζει την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κούβα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων ξεκίνησε την Τετάρτη με την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις που στεγάζουν το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CGIB) και την έδρα της BioCubafarma, επιστημονικό κέντρο με πρωτοπόρο έργο στην υπηρεσία του κουβανικού λαού, στην έρευνα, στην ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων.

Στη συνάντηση από την πλευρά του επιστημονικού κέντρου συμμετείχαν ο Μανουέλ Ραΐσες, επιστημονικό στέλεχος του κέντρου, και ο δρ. Χούλιο Μπαλντομέρο, διευθυντής κλινικών μελετών και στέλεχος των Οργανώσεων του ΚΚ Κούβας στο κέντρο.

Μέσα από μία πραγματικά εντυπωσιακή παρουσίαση για το έργο και τα επιτεύγματα του κέντρου και της BioCubafarma, αναδείχθηκαν οι τεράστιες δυνατότητες που απελευθερώνονται για την επιστήμη όταν αυτή τίθεται στην υπηρεσία του λαού και όχι του καπιταλιστικού κέρδους, κόντρα μάλιστα στις μεγάλες και πολύμορφες δυσκολίες που προκαλεί ο εγκληματικός αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ.

Με μία σύντομη αναδρομή στα 40 χρόνια της ιστορίας της βιοτεχνολογίας της Κούβας και στο πρωτοποριακό έργο Κουβανών επιστημόνων στον τομέα, το οποίο άνοιξε νέα μονοπάτια, υπογραμμίστηκε η τεράστια διαφορά ανάμεσα στην Κούβα, όπου στο επίκεντρο της έρευνας και της ανάπτυξης φαρμάκων βρίσκονται οι κοινωνικές ανάγκες, σε αντίθεση με όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου στο επίκεντρο βρίσκονται η αγορά και τα κέρδη.

Από το 1986 που εγκαινιάστηκε το επιστημονικό κέντρο βιοτεχνολογίας CGIB με τις κατευθύνσεις του Κουβανού επαναστάτη ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο, σήμερα έχει φτάσει να αριθμεί 1.500 επιστήμονες και εργαζόμενους, ενώ συνολικά η BioCubafarma έχει 45 κέντρα, τα 34 στην Κούβα και τα 15 σε άλλες χώρες, με πάνω από 20.000 επιστήμονες, ερευνητές, εργαζόμενους.

Οπως υπογραμμίστηκε, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα κέντρα στον καπιταλιστικό κόσμο που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για χρηματοδότηση, συμβόλαια κ.τ.λ., τα κέντρα της Κούβας συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους για τον εξορθολογισμό των πόρων και την πρόοδο του έργου τους.

Σήμερα μάλιστα η Κούβα έχει συμφωνίες με πάνω από 57 χώρες, στις οποίες διατίθενται τα φαρμακευτικά προϊόντα της, εξασφαλίζοντας σημαντικούς πόρους όχι για το προσωπικό κέρδος κάποιων καπιταλιστών, αλλά για την υπηρέτηση των συμφερόντων του κουβανικού λαού και την παραπέρα ανάπτυξη της έρευνας, η οποία τελικά ωφελεί όλους τους λαούς.

Χαρακτηριστικά ως προς τα παραπάνω, καθώς και για τη σημασία που έχει η ύπαρξη πολιτικής βούλησης και κρατικού σχεδίου τόσο για την ανάπτυξη φαρμάκων όσο και για το να φτάσουν αυτά σε όλο τον λαό, ήταν τα παραδείγματα που δόθηκαν στο πλαίσιο της παρουσίασης, όπως η αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β στην Κούβα.

Την περίοδο 1992 - 2019 πραγματοποιήθηκε μαζικός εμβολιασμός σε παιδιά και ενήλικες. Το εμβόλιο σε άλλες χώρες κοστίζει 40 δολάρια, ωστόσο στην Κούβα εμβολιάστηκε όλος ο πληθυσμός δωρεάν, με αποτέλεσμα και την εξαφάνιση της ηπατίτιδας Β, καθώς τελικά και την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων που θα έπρεπε να σπαταλούνται σε φάρμακα για την ασθένεια.

Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την αντιμετώπιση της Covid-19 στην Κούβα, σε πλήρη αντίθεση με τα τραγικά στοιχεία ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Στην αρχική περίοδο της πανδημίας (2020-2021), μέχρι την ανάπτυξη των εμβολίων, η Κούβα μπόρεσε να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της ασθένειας με αντιικά φάρμακα, χάρη στην προηγούμενη επιστημονική έρευνα για άλλες ασθένειες. Οπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, σε αυτήν την περίοδο, το 85% των ασθενών σε ΜΕΘ με κορονοϊό επέζησε, ενώ σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο η εικόνα ήταν αντίστροφη, καθώς πάνω από το 80% των ασθενών που έμπαιναν σε ΜΕΘ πέθαιναν.

Στη συνέχεια, χάρη στην υποδομή από την ανάπτυξη πολλών άλλων εμβολίων που παρασκευάζονται στη χώρα, η Κούβα μπόρεσε να αναπτύξει σε σύντομο χρονικό διάστημα εμβόλια κατά της Covid-19, ενώ μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας εξασφαλίστηκε ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού, ελαχιστοποιώντας τους θανάτους από κορονοϊό το 2022, την ίδια περίοδο που στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες εξακολουθούσαν να υπάρχουν πάρα πολλές χιλιάδες θάνατοι από την ασθένεια.

Παρουσιάστηκαν επίσης άλλα σημαντικά αποτελέσματα που έχει δώσει η πρωτοποριακή ανάπτυξη φαρμάκων στην Κούβα για τον καρκίνο του πνεύμονα και τη σημαντική παράταση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών, για τον καρκίνο του δέρματος, για τον διαβήτη και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση συνεπειών του, όπως το «διαβητικό πόδι» κ.ά.

Υπογραμμίστηκε επίσης η βαρύτητα που δίνεται για όλα τα παραπάνω στον τομέα της πρόληψης, ώστε οι γιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να μπορούν να κάνουν έγκαιρη διάγνωση και οι σχετικές θεραπείες να έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, καθώς και στη συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση των γιατρών για τα νέα φάρμακα, τις θεραπείες που αναπτύσσονται από την έρευνα της βιοτεχνολογίας και για τα αποτελέσματά τους.

Εντυπωσιακή ήταν εξάλλου η παρουσίαση μιας σειράς στοιχείων για την Ελλάδα, για τις βασικές αιτίες θανάτων, για τους καρκίνους με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα, για την πανδημία του κορονοϊού κ.ά., δίνοντας παραδείγματα από την επεξεργασία των αντίστοιχων στοιχείων στην Κούβα, όπου προσανατολίζεται η έρευνα και η ανάπτυξη φαρμάκων και θεραπειών με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.

Μεγάλη σημασία δίνεται επίσης για τη διεθνή επιστημονική αξιοποίηση των επιτευγμάτων στον τομέα, όπως για παράδειγμα με το σχετικό Επιστημονικό Συνέδριο που οργανώνεται στις 1-5 Σεπτέμβρη στην Κούβα, στο Βαραδέρο.

Tο σοσιαλιστικό κράτος μπορεί να υπηρετεί τον άνθρωπο

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι όλα όσα παρουσιάστηκαν από τους επιστήμονες του κέντρου αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς οι κομμουνιστικές ιδέες, το σοσιαλιστικό κράτος και οι επιστήμονες μπορούν να υπηρετούν τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη και την εμπορευματοποίηση της Υγείας και του Φαρμάκου όπως γίνεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Υπογράμμισε ότι παρότι το ΚΚΕ παρακολουθεί τις σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της Υγείας στην Κούβα και τις παρουσιάζει στον ελληνικό λαό μέσα από άρθρα και άλλες πρωτοβουλίες, όπως η υποστήριξη της πρωτοβουλίας για την απόδοση του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην κουβανική ιατρική ταξιαρχία Henry Reeve για τη μεγάλη προσφορά της σε άλλες χώρες μέσα στην πανδημία, τα επιτεύγματα της κουβανέζικης βιοτεχνολογίας που παρουσιάστηκαν είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Τόνισε δε πόσο σημαντικό θα είναι να έρθουν και οι Ελληνες υγειονομικοί σε επαφή με αυτά τα επιτεύγματα, μέσα από διάφορες μορφές ανταλλαγής επιστημονικής πείρας, όπως και το προσεχές συνέδριο στην Κούβα.

Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας ενημέρωσε για την κατάσταση στον τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου στην Ελλάδα, όπου κυριαρχούν μεγάλα καπιταλιστικά μονοπώλια, με τεράστια κέρδη, με πατέντες σε φάρμακα αναγκαία για τον λαό, με δεσμεύσεις από την ΕΕ και άλλα στοιχεία που λειτουργούν ενάντια στις κοινωνικές ανάγκες.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ παρέδωσε αναμνηστικά δώρα, μεταξύ των οποίων το συλλεκτικό εικαστικό λεύκωμα με τίτλο «Η Κούβα δεν είναι μόνη της», με έργα του ζωγράφου Τ. Βαρελά σε έκδοση του 2021 από την Ελληνική Πρωτοβουλία για την απόδοση του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην κουβανική ιατρική ταξιαρχία «Henry Reeves».

Να σταματήσει ο απαράδεκτος αποκλεισμός από τις ΗΠΑ, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη

Συνάντηση στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας

Χτες, επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας (το Κοινοβούλιο της Κούβας) και μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ανα Μαρία Μαρί Ματσάδο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα η Μάρτα Μαρία Βαλενσιάνο, πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Επιστήμης της Εθνοσυνέλευσης και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας των Κοινοβουλίων Κούβας - Ελλάδας, και ο Χεσούς Ραφαέλ Μόρα, διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της Εθνοσυνέλευσης και του Συμβουλίου του Κράτους.

Η αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης εξέφρασε τη μεγάλη χαρά της για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και παρουσίασε στοιχεία για τη λειτουργία της Εθνοσυνέλευσης και το νομοθετικό της έργο, επισημαίνοντας ότι αυτό έχει ενταθεί παραπέρα με βάση και το νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε στη χώρα το 2019.

Υπογράμμισε ότι στόχος του έργου αυτού είναι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και η προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών εμποδίων και των ελλείψεων που επιβάλλει ο αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ.

Επισήμανε δε ότι στην Εθνοσυνέλευση της Κούβας, η οποία έχει μέσο όρο ηλικίας τα 46 έτη, το 55% των μελών είναι γυναίκες (το 2ο Κοινοβούλιο στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή γυναικών), αποτέλεσμα της ίδιας της Επανάστασης και της συμμετοχής των γυναικών.

Αναφέρθηκε στη Σύνοδο της Ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης τον περασμένο Δεκέμβρη και στους βασικούς στόχους που έθεσε σε νομοσχέδιο για την οικονομία, μεταξύ άλλων για την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας, τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων του κράτους, την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, την ανάπτυξη των κρατικών σοσιαλιστικών επιχειρήσεων, ως βασικό οικονομικό παράγοντα και τη συνεργασία τους με άλλους τομείς της οικονομίας κ.ά.

Επισημάνθηκε ότι και η επόμενη σύνοδος της Ολομέλειας, τις αμέσως επόμενες μέρες, θα ασχοληθεί με αντίστοιχα σημαντικά νομοσχέδια.

Χαιρέτισε ιδιαίτερα τη στάση του ΚΚΕ για την καταδίκη της ένταξης της Κούβας στη λίστα των ΗΠΑ για τις χώρες «υποστηρικτές της τρομοκρατίας», ενώ επισήμανε και τη στάση του Ευρωκοινοβουλίου εναντίον της Κούβας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι καταδίκασε την Εθνοσυνέλευση της Κούβας γιατί απαγόρευσε την είσοδο στην Κούβα ακροδεξιών ευρωβουλευτών που δεν είχαν καν άδεια για αυτό, ενώ είχαν προφανείς σκοπούς.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε τη μεγάλη χαρά και τιμή από την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης στην έδρα της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας, η οποία αποτελεί έκφραση του αγώνα του κουβανικού λαού να ζει ελεύθερος και ανεξάρτητος, χωρίς επεμβάσεις και επικυρίαρχους από ξένες δυνάμεις, κάτι που έχει κατακτήσεις με την πάλη του και τις θυσίες του εδώ και δεκαετίες.

Υπογράμμισε τις παρεμβάσεις που έκανε και τον τελευταίο μήνα το ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενάντια στην απαράδεκτη λίστα των ΗΠΑ για τις χώρες «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» και την ένταξη της Κούβας σε αυτή (από τις ΗΠΑ που είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες, όπως τόνισε), ενώ παράλληλα το ΚΚΕ συνεχίζει τη μάχη και στην Ελλάδα και στο Ευρωκοινοβούλιο ενάντια στον βάρβαρο αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, εντείνει τη δράση του μέσα στον ελληνικό λαό και τη νεολαία για να δυναμώνει ένα ρεύμα λαϊκής στήριξης της Κούβας και του λαού της.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις διαφορετικές συνθήκες στις οποίες δρα το ΚΚΕ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι σε σε αυτές τις συνθήκες το κύριο για την κοινοβουλευτική δράση του Κόμματος είναι η στήριξη των αγώνων των εργαζομένων και του λαού, η αύξηση της πίεσης στις κυβερνήσεις που ενάντια στα συμφέροντα του λαού συντάσσονται με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, υποχρεώνουν τον λαό να χρυσοπληρώνει τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα και αποστολές στρατευμάτων και όπλων εκτός συνόρων για αυτούς τους σχεδιασμούς, μετατρέπουν τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου.

Οι ίδιες κυβερνήσεις, επισήμανε, σε πλήρη αντίθεση με το έργο της κουβανέζικης Εθνοσυνέλευσης για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, νομοθετούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ενάντια στον λαό σε όλους τους τομείς, στα Εργασιακά, στην Υγεία, στην Παιδεία κ.ο.κ., για να διασφαλίσουν την εκτόξευση των κερδών του κεφαλαίου.

Με τη δράση του ΚΚΕ μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και στη Βουλή, πρόσθεσε, ενισχύεται στην κοινωνία ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ενίσχυση του Κόμματος, τόσο στις εκλογικές μάχες, όσο και με την αύξηση του κύρους των κομμουνιστών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και τις άλλες μαζικές οργανώσεις.

Μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης στο Καπιτώλιο της Αβάνας, ακολούθησε μία σύντομη ξενάγηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο εντυπωσιακό κτίριο του Καπιτωλίου.

Σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη»

Το χτεσινό πρόγραμμα της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κούβα, για το οποίο θα δημοσιευτεί ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη», περιλάμβανε επίσης συναντήσεις με τον Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμιέντο, γγ της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Κούβας (CTC) και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κούβας, με τον Εμίλιο Λοσάδα Γκαρσία, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, καθώς και με τον Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και Οργανωτικό Γραμματέα της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ