ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ
Τη σαπίλα και την αθλιότητα αναδείκνυε σταθερά ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Περιφέρεια

Αποκαλυπτικές οι αναφορές και τα δελτία Τύπου, ενώ οι διοικήσεις «κώφευαν»

Ενα πλήθος έκνομων ενεργειών, στο πλαίσιο της «προστασίας», που όπως αποδείχθηκε «πουλούσαν» μεγαλοστελέχη της Περιφέρειας Αττικής σε επιχειρηματίες, είχε αποκαλύψει και καταγγείλει εδώ και χρόνια ο Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας.

Απανωτές αναφορές υπαλλήλων που έβλεπαν τις υποδείξεις τους ακόμα και για σφράγισμα συγκεκριμένων επιχειρήσεων να αραχνιάζουν στα συρτάρια προϊσταμένων, είχαν μετατραπεί και σε ανακοινώσεις του Συλλόγου, που υπεύθυνα τις προωθούσε στις περιφερειακές αρχές, χωρίς όμως να λαμβάνει καμιά απάντηση.

Τόσο η πρόεδρος του Συλλόγου Βέτα Πανουτσάκου όσο και η γενική γραμματέας Αριάδνη Παγανέλη έχουν αντιμετωπίσει την παραπάνω αδιαφορία από συνεργάτες αλλά και την ίδια την περιφερειακή αρχή, προηγούμενη και σημερινή, που σήμερα «πέφτει απ' τα σύννεφα».

Πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς αποτέλεσμα της συγκάλυψης ήταν και κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, αφού οι έλεγχοι γίνονται από επόπτες δημόσιας υγείας, π.χ. για εστιατόρια και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά υπαλλήλου επόπτριας δημόσιας υγείας, για δύο περιπτώσεις εστιατορίων στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, όπου η αυτοψία του κλιμακίου κατέληγε σε πρόταση για σφράγισμά τους, στις 24/10/2022, για λόγους κινδύνου της δημόσιας υγείας. Ομως προφανώς με «παρέμβαση από τα πάνω», η σφράγιση δεν προχώρησε ποτέ, κάτι που όπως μεταφέρεται ήταν σε γνώση και της προηγούμενης περιφερειακής αρχής Γ. Πατούλη και της σημερινής του Ν. Χαρδαλιά, στις 25/2/2024.

Επίσης σε αναφορές υπαλλήλων που έγιναν και ανακοινώσεις του Συλλόγου, καταγγέλλονταν ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα ότι έχει ως συνεργάτη του χωρίς καμία νομιμοποίηση, χωρίς καμία διοικητική πράξη ή απόφαση που να το επιτρέπει, τον Σ. Λ. (σήμερα εμπλεκόμενο στο κύκλωμα εκβιαστών), υπάλληλο του δήμου Αθηναίων, εδώ και 3 χρόνια στην Περιφέρεια, χωρίς καμία απόσπαση από τον δήμο από τον οποίο πληρώνεται. Ακόμα καταγγέλλονταν ότι η περιφερειακή αρχή ανεχόταν και κάλυπτε αναπληρώτρια προϊσταμένη (στη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής) που δεν πάει κανένα πρωί στο γραφείο της, που εφαρμόζει δικό της ωράριο, μακριά από τους υπαλλήλους και τους πολίτες, ενώ είναι αυτή που καταχρηστικά ακύρωσε τις αποφάσεις για σφράγισμα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ολα αυτά και άλλες έκνομες ενέργειες έμειναν αναπάντητες παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις - καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων, από την προηγούμενη και τη σημερινή περιφερειακή αρχή.

Σε πρόσφατη δε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος κατέληγε:

«Ως Σύλλογος, εκφράζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, που εργάζονται ευσυνείδητα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να πάψουν τέτοια φαινόμενα και οι υπηρεσίες μας να μη λειτουργούν ως εκμεταλλευτές του λαού. Εξάλλου, και η "έρευνα" της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής ξεκίνησε μετά από έγγραφο - αίτημα του Συλλόγου».

Πρωτοκλασάτοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ

Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες αφορούν μεταξύ άλλων ένα μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του, γραμματέα του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ ΥΠΠΟ), πρώην πρόεδρο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Επίσης, τον αναπληρωτή γραμματέα του τομέα πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και γενικό γραμματέα της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Πρόκειται για συνδικαλιστές εκλεγμένους με την ΠΑΣΚΕ, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, εμπλέκεται πρόεδρος Πανελλαδικού Σωματείου, εκλεγμένος με τη ΔΑΚΕ και υποψήφιος με τον συνδυασμό δημάρχου μεγάλου δήμου.

Στο μεταξύ, στη φυλακή οδηγήθηκαν προχτές μετά την απολογία τους δύο από τους οκτώ κατηγορουμένους, οι οποίοι φέρεται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα, αποκομίζοντας χρήματα από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας. Οι υπόλοιποι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα. Συνολικά 14 άτομα έχουν συλληφθεί ως μέλη του κυκλώματος. Εκτιμάται δε ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται 23 άτομα και αναμένονται τα υπόλοιπα εντάλματα.

Μία εκ των δύο είναι 43χρονη αρχιτέκτονας - μηχανικός, υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, η οποία κατείχε υψηλόβαθμη θέση. Η δεύτερη είναι 56χρονη υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών και πιο συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Απαιτεί τώρα λύση για τις χρηματοδοτήσεις έργων διαφόρων προγραμμάτων

Επιστολή στον πρωθυπουργό με κοινοποίηση στον υπουργό Εσωτερικών

Αμεσα η κυβέρνηση να δώσει λύση για την πληρωμή των εγκεκριμένων λογαριασμών έργων, με έκτακτη χρηματοδότηση, αλλά και με αποκατάσταση της επάρκειας χρηματοδότησης των έργων που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και «Πράσινο Ταμείο», απαιτεί ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης με επιστολή του στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο.

«Από τις αρχές τρέχοντος έτους αντιμετωπίζουμε στάση πληρωμών σε εξελισσόμενα εγκεκριμένα έργα εξαιτίας της ανεπάρκειας πιστώσεων στα βασικά χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και Πράσινο Ταμείο. Για τα περισσότερα και πιο σημαντικά έργα του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου μας, αλλά και όλων των δήμων και Περιφερειών, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καθυστερήσουν και να μην ολοκληρωθούν, αν δεν δοθεί άμεση λύση για την ομαλοποίηση της ροής των εγκεκριμένων πληρωμών», σημειώνει, τονίζοντας αναλυτικά:

«Αρκετοί ανάδοχοι έχουν προχωρήσει σε έγγραφη διακοπή εργασιών και άλλοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να κάνουν το ίδιο. Αν αναγκαστούμε να επαναλάβουμε διαγωνιστικές διαδικασίες οι καθυστερήσεις θα είναι πολύ μεγάλες, με σοβαρότατες συνέπειες.

Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται αναπλάσεις στο Ιστορικό Κέντρο και σε συνοικίες της πόλης, ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων, μετατροπή κτιρίων σε κέντρα πολιτισμού. Οι επιπτώσεις από τη διάλυση των συμβάσεων θα είναι σοβαρές στην Εκπαίδευση, στον Πολιτισμό, στις Τέχνες, στη λειτουργία, στη ζωή των κατοίκων και στην εν γένει εικόνα της πόλης. Παράλληλα, θα προκαλέσει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και στους επαγγελματίες, με τη δυσλειτουργία που θα προκύψει. Ανατρέπεται συνολικά ο προγραμματισμός της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη, γιατί το πρόβλημα είναι σε γνώση των αρμοδίων τους τελευταίους έξι μήνες, χωρίς να γίνεται κάποια ενέργεια προς την επίλυση του.

Κύριε πρωθυπουργέ

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση για την άμεση πληρωμή των εγκεκριμένων λογαριασμών των έργων με έκτακτη χρηματοδότηση και να αποκαταστήσει την επάρκεια της χρηματοδότησης των έργων, ώστε να μην εμφανιστεί και πάλι κίνδυνος διακοπής της υλοποίησης των έργων και αναγκαστικής επανάληψης των διαγωνιστικών διαδικασιών».

Συνεχίστηκε η δίκη για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Συνεχίστηκε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Στο εδώλιο βρίσκονται δύο αδέλφια, 41 και 49 χρόνων.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ιδιοκτήτης εταιρείας κινητών τηλεφώνων στους Αμπελοκήπους. Πρόκειται για καίρια μαρτυρία, καθώς, σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κάρτες που χρησιμοποίησαν οι δράστες του φόνου στον Αλιμο, ενεργοποιήθηκαν με δύο φθηνές συσκευές που είχαν αγοραστεί από το παραπάνω κατάστημα, μία εβδομάδα πριν από το χτύπημα.

«Δεν κόπηκε απόδειξη για τα δύο κινητά, που κόστιζαν 30 ευρώ το καθένα. Δεν ζητήθηκε τιμολόγιο, έτσι ακόμη και απόδειξη να κόβαμε, θα έγραφε "πελάτης λιανικής", χωρίς άλλα στοιχεία», είπε ο μάρτυρας. Ο ίδιος περιέγραψε ότι οι αστυνομικοί πήγαν στο κατάστημα της Πανόρμου τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου, με αποτέλεσμα, στο μεταξύ, τα βίντεο από την κάμερα ασφαλείας στο εσωτερικό του καταστήματος να έχουν σβηστεί. Οι δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής υπέβαλαν σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν γνωριμία του ιδιοκτήτη με δύο συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για υποθέσεις εκβιασμών και «προστασίας». Στη δικογραφία αναφέρεται ότι οι παραπάνω σχετίζονταν με τον πρώτο κατηγορούμενο στην υπόθεση.

«Τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα τα γνώριζα από το μαγαζί και από κοινούς γνωστούς. Είχαμε, όμως, τυπικές κοινωνικές σχέσεις», απάντησε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κινητών. «Στον πρώτο εξ αυτών, έστελνα καμία φορά μηνύματα για να με ξεματιάσει», πρόσθεσε. «Κάποια στιγμή, μου είπε ότι είχε ένα μεγάλο δικαστήριο, έτσι του ζήτησα να μην ξαναβρεθούμε, γιατί είμαι οικογενειάρχης, έχω κατάστημα, και δεν ήθελα μπλεξίματα», απάντησε ο μάρτυρας.

Επίσης, κατέθεσε υπάλληλος της εταιρείας «Piaggio», ο οποίος προανακριτικά είχε εξεταστεί από την Αστυνομία για την αναγνώριση του σκούτερ, που φέρεται να χρησιμοποίησαν οι δύο δράστες της δολοφονίας, τον Απρίλη του 2021 στον Αλιμο.

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 44χρονος

Προφυλακιστέος κρίθηκε χτες μετά την απολογία του ενώπιον της 32ης ανακρίτριας ο 44χρονος ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό, την περασμένη βδομάδα.

Ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και οπλοφορία - οπλοχρησία το πρωί οδηγήθηκε συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στο ανακριτικό γραφείο, προκειμένου να απολογηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι είναι ο εκτελεστής του τοπογράφου.

Οι αρχές, πάντως, συνεχίζουν τις έρευνες για να εντοπίσουν τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του θύματος στη Μύκονο αλλά και οι ενδεχόμενες αντιδικίες που είχε με πρόσωπα στο νησί.

Το πιθανότερο κίνητρο πίσω από τη δολοφονία, όπως εκτιμούν, ήταν η διαμάχη που είχε για εκτάσεις - φιλέτα σε περιοχές της Μυκόνου. Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται τα κινητά τηλέφωνα του θύματος και του φερόμενου ως δράστη. Σε δήλωσή του ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Ν. Αλετράς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο εντολέας του αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών

Εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνελήφθησαν πέντε αλλοδαποί - ένας Ιρακινός και 4 Σύροι - μέλη της σπείρας (ηλικίας 31, 36, 38, 39 και 60 χρόνων) και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους, κατά περίπτωση, για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, κατοχή εγγράφων τρίτων προσώπων και παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι πέντε αλλοδαποί που υποστήριζαν τη δράση της συμμορίας, ενώ, εντοπίστηκε και συνελήφθη 33χρονος αλλοδαπός που αναζητούνταν με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, από τις αρχές της Γερμανίας, ως διακινητής μεταναστών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 39χρονος αρχηγός της συμμορίας που κατάγεται από τη Συρία, σύστησε νομιμοφανή εταιρεία που ασχολούνταν με την πώληση τροφίμων και στη συνέχεια ενοικίασε χώρο, όπου προσχηματικά θα λειτουργούσε ως έδρα της επιχείρησης.

Μετέτρεψε, όμως, τον χώρο αυτό σε εργαστήριο κατάρτισης - νόθευσης εγγράφων, εξοπλίζοντάς το με τις απαραίτητες πρώτες ύλες, αφού προηγουμένως είχε προμηθευτεί μεγάλη ποσότητα γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων διαφόρων χωρών, τα οποία κατά κύριο λόγο ήταν κλεμμένα ή απολεσθέντα. Σημειώνεται πως οι αλλοδαποί μεταφέρονταν στον Αερολιμένα Αθηνών και τα μέλη της σπείρας τους συνόδευαν και καθοδηγούσαν σε όλα τα στάδια ελέγχου στο περιβάλλον του αεροδρομίου, έως την άφιξή τους στην πύλη αναχώρησης της πτήσης. Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονταν κυμαίνονταν από 3.000 έως 15.000 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ