ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς θα αναπτύξουν οι ΗΠΑ στη Γερμανία

Θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση, δήλωσε η Μόσχα

Από τη συνάντηση χτες Μπάιντεν και Ζελένσκι

Copyright 2024 The Associated

Από τη συνάντηση χτες Μπάιντεν και Ζελένσκι
Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, υπερηχητικούς πυραύλους και «άλλες δυνατότητες» θα αναπτύξουν οι ΗΠΑ στη Γερμανία, όπως συμφώνησαν προχτές στην Ουάσιγκτον οι δυο κυβερνήσεις, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Καθώς εντείνονται οι πολεμικές προετοιμασίες στην Ευρώπη, μπροστά στο ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι ανταγωνισμοί να οξυνθούν και να οδηγήσουν σε μια ακόμα πιο άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ΗΠΑ και Γερμανία ενισχύουν τη στρατιωτική τους σύμπραξη στο ΝΑΤΟ, ως ηγέτιδες δυνάμεις. Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση στη γεωπολιτική σύγκρουση με τη Ρωσία, που είχε ήδη «προαναγγελθεί» από το 2018, όταν οι ΗΠΑ, επί προεδρίας Ντ. Τραμπ, είχαν αποσυρθεί από τη Συνθήκη INF για τον περιορισμό των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Η μόνιμη ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα θέσει τέλος στο μορατόριουμ που είχε αναγγείλει η Ρωσία, δηλαδή αναμένεται αντίστοιχη κίνηση και από τη Μόσχα.

Οι συμβατικοί πύραυλοι και πύραυλοι Cruise των ΗΠΑ πρόκειται να εγκατασταθούν στο Βισμπάντεν της Γερμανίας το 2026, «προκειμένου να καλυφθεί το κενό στις δυνατότητες αποτροπής της Ρωσίας», ανακοίνωσαν η αμερικανική και η γερμανική πλευρά, διευκρινίζοντας ότι αρχικά θα πρόκειται για προσωρινή εγκατάσταση, στόχος ωστόσο είναι οι πύραυλοι μελλοντικά να εγκατασταθούν μονίμως στη Γερμανία. Οι ΗΠΑ δεν έχουν αναπτύξει τέτοιες επίγειες δυνατότητες στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980.

Οπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν, στο μέλλον θα μεταφερθούν στη Γερμανία και υπερηχητικά όπλα, τα οποία αυτήν τη στιγμή είναι στο στάδιο της ανάπτυξης.

«Η άσκηση με αυτές τις προηγμένες δυνατότητες θα καταδείξει την αφοσίωση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και τη συμβολή τους στην ολοκληρωμένη αποτροπή στην Ευρώπη», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», αυτές οι δυνατότητες αφορούν οπλικά συστήματα εμβέλειας 240 έως 460 χλμ., αλλά ακόμα και 1.300 έως 2.500 χλμ. για τους πυραύλους τύπου Tomahawk.

Τα νέα οπλικά συστήματα θα υπάγονται στην αρμοδιότητα της «Multi-Domain Task Force», μιας αμερικανικής στρατιωτικής μονάδας που είναι από το 2021 υπό διαμόρφωση στο Βισμπάντεν και η οποία περιλαμβάνει δυνάμεις πυροβολικού, αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς και ειδικούς στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», Ουάσιγκτον και Βερολίνο συζήτησαν αυτό το θέμα με άκρα μυστικότητα, ενώ η Γερμανία επέμενε να τοποθετηθούν τα νέα αμερικανικά συστήματα αποκλειστικά σε γερμανικό έδαφος.

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν λίγα τέτοια συστήματα προς το παρόν και τα έχουν αναπτύξει στην Ευρώπη και την Ασία ως μέρος των δοκιμών πεδίου, έως το 2026 ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή τους και να αρχίσουν να τα αναπτύσσουν μαζικά σε όλο τον κόσμο, αναφέρουν αναλυτές.

Η προοπτική εγκατάστασης των αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, με τους υποστηρικτές της να υποστηρίζουν ότι «καθιστά την Ευρώπη ασφαλέστερη».

Ανησυχία εξέφρασαν οι Πράσινοι, υποστηρίζοντας ότι αιφνιδιάστηκαν από τον Ολαφ Σολτς και ζήτησαν εξηγήσεις από τον καγκελάριο. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσης ότι μια νέα αμερικανική αντιαεροπορική βάση στη βόρεια Πολωνία, που έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει και να αναχαιτίζει βαλλιστικές πυραυλικές επιθέσεις ως τμήμα μιας ευρύτερης πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, είναι σε ετοιμότητα.

Από το Βισμπάντεν ο συντονισμός των εξοπλισμών για την Ουκρανία

Από τη βάση στο Βισμπάντεν θα συντονίζεται στο εξής και η προμήθεια οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και η εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον. Μέχρι τώρα τον συντονισμό στους εξοπλισμούς είχε η ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ την εκπαίδευση αναλαμβάνει η ΕΕ και κράτη - μέλη.

Σύμφωνα μάλιστα με το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa), τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την έναρξη λειτουργίας του στρατηγείου από σήμερα, Παρασκευή.

Μέχρι στιγμής την ευθύνη για τον συντονισμό της αποστολής όπλων στην Ουκρανία και της εκπαίδευσης των στρατιωτών είχαν οι ΗΠΑ μέσω της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας και για τον σκοπό αυτό είχαν αναπτύξει στα τέλη του 2022 στο αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Βισμπάντεν μονάδα 300 στρατιωτών, υπό την ονομασία «Security Assistance Group-Ukraine» (SAG-U).

Η ΝΑΤΟική διοίκηση στο Βισμπάντεν θα αριθμεί στο εξής 700 στελέχη, από τα οποία τα 40 θα διαθέσει η Γερμανία και ο αναπληρωτής διοικητής της βάσης θα είναι Γερμανός στρατηγός.

Το σχετικό ανακοινωθέν της Συνόδου αναφέρει ότι «στόχος είναι να τεθεί σε πιο μόνιμη βάση η υποστήριξη ασφαλείας της Ουκρανίας και με τον τρόπο αυτό να διασφαλιστεί μια βελτιωμένη, προβλέψιμη και συνεκτική υποστήριξη», ενώ τονίζεται ότι θα υποστηριχθεί και ο μετασχηματισμός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για περαιτέρω διασύνδεση της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ.

Στην εν λόγω διοίκηση δεν συμμετέχει η Ουγγαρία, η οποία έχει εγείρει ενστάσεις στην ονομασία NSATU (Nato Security Assistance and Training for Ukraine), με το επιχείρημα ότι μπορεί να παρασύρει το ΝΑΤΟ σε απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία. Στην ανακοίνωση μάλιστα του ΝΑΤΟ υπογραμμίζεται ότι, βάσει του διεθνούς δικαίου, η διοίκηση NSATU δεν θα καταστήσει το ΝΑΤΟ εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, διμερείς συναντήσεις με αρκετούς ηγέτες είχε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοινώθηκε στρατιωτική βοήθεια 225 εκατ. ευρώ, στο οποίο πακέτο περιλαμβάνεται το σύστημα Patriot.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζητούν πώς «θα επιτευχθεί ένα δίκαιο τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία» και ζήτησε μια δεύτερη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής φέτος.

Η Ρωσία θα απαντήσει στρατιωτικά

Η Μόσχα θα αναπτύξει «μια στρατιωτική απάντηση στη νέα απειλή ήρεμα, με ψυχραιμία», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σ. Ριάμπκοφ.

«Οι εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο κλιμακώνονται», σχολίασε για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ. «Βλέπουμε τις αποφάσεις που έχει λάβει το ΝΑΤΟ για να δημιουργήσει ξεχωριστούς κόμβους επιμελητείας σε πόλεις της Μαύρης Θάλασσας, η δημιουργία πρόσθετων εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, και βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα οι στρατιωτικές υποδομές του ΝΑΤΟ κινούνται συνεχώς και σταδιακά προς την κατεύθυνση των συνόρων μας», είπε.

Το Κρεμλίνο τόνισε μάλιστα ότι το ΝΑΤΟ «συμμετέχει πλήρως» στον πόλεμο στην Ουκρανία και προανήγγειλε μέτρα αντιμετώπισης της «σοβαρής απειλής».

Η Μόσχα «είχε προβλέψει» την αμερικανο-γερμανική πυραυλική κίνηση, ανέφερε εξάλλου ο Ριάμπκοφ.

Προ ημερών ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία θα επαναλάβει την παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς με πυρηνικές δυνατότητες, αφού οι ΗΠΑ άρχισαν να παράγουν τέτοιους πυραύλους και στη συνέχεια να εξετάσει αν και πού θα τους αναπτύξει.

Προηγουμένως είχε μιλήσει για συμφωνία να μην αναπτυχθούν τέτοιοι πύραυλοι στον ρωσικό θύλακα της Βαλτικής, το Καλίνινγκραντ, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ επανέλαβαν την παραγωγή τους, τους έφεραν στη Δανία για ασκήσεις και τους πήγαν επίσης στις Φιλιππίνες.

Αλλωστε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, αντιδρώντας στην απόφαση της συνόδου του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει την Ουκρανία «στην αμετάκλητη πορεία της» προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Το συμπέρασμα είναι προφανές. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η "μη αναστρέψιμη πορεία" της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ να τελειώσει είτε με την εξαφάνιση της Ουκρανίας είτε με την εξαφάνιση του ΝΑΤΟ. `Η ακόμα καλύτερα - με εξαφάνιση και των δύο».


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων που αντέδρασαν στην παρουσία ΝΑΤΟικών

Σε μια πρωτοφανή προσπάθεια τρομοκράτησης, εκφοβισμού και φίμωσης των εργαζομένων, η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού διέταξαν Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τους εργαζόμενους του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, επειδή τόλμησαν να εκφραστούν ενάντια στην παρουσία ΝΑΤΟικών δολοφόνων στο μουσείο, χαρακτηρίζοντάς τους ανεπιθύμητους.

Την προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους καταγγέλλουν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης, Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Εβρου, η ΠΕΜΕΝ και η Ομοσπονδία Φαρμάκου, και απαιτούν να ανακληθεί η ΕΔΕ.

Οι εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Εβρου είχαν εκδώσει και κοινοποιήσει ανακοίνωση με την οποία αντιδρούσαν στην επίσκεψη των ΝΑΤΟικών στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 13 Ιούνη. Απαιτούσαν να ακυρωθεί η επίσκεψη, που είχε προγραμματιστεί από τη 12η Μεραρχία Πεζικού και μάλιστα θα γινόταν εκτός ωραρίου, το απόγευμα, που το Μουσείο κανονικά είναι κλειστό.

Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα ότι «το ΥΠΠΟ έδωσε άδεια να ανοίξει για να εξυπηρετηθούν οι ΝΑΤΟικοί, την ίδια ώρα που δεν φροντίζει να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας και κάποιων απογευμάτων, που θα εξυπηρετούσε συνολικά τους πολίτες αλλά και τα εσπερινά σχολεία που έχουν ζητήσει κατά καιρούς να έρθουν απόγευμα, αλλά δεν έχουν εξυπηρετηθεί. Μάλιστα, οι συνάδελφοί μας συμβασιούχοι εργαζόμενοι με 7μηνη σύμβαση είναι απλήρωτοι ήδη 2 μήνες, ανάμεσά τους και φύλακες του Μουσείου, που τους καλούν να δουλέψουν και εκτός ωραρίου την Πέμπτη (σ.σ. 13/6). Επίσης, οι ΝΑΤΟικοί ζητούν να μπουν στο Μουσείο δωρεάν, μέσω αιτήματος της Μεραρχίας. Την ίδια στιγμή, εάν ένα στέλεχος του ελληνικού στρατού ή κάποιος άλλος πολίτης θέλει να επισκεφτεί το Μουσείο, πρέπει να πληρώσει εισιτήριο 6 ευρώ, που από 1/1/2025 θα γίνει 10 ευρώ!».

Επίσης κατήγγειλαν ότι «αποτελεί προσβολή για τον Πολιτισμό να γίνουν τα εκθέματα "ντεκόρ" για να δηλώσει τον "πολιτισμό" του το ΝΑΤΟ, καθώς Πολιτισμός και βομβαρδισμοί λαών - καταστροφή αρχαιολογικών χώρων είναι έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους. Δεν ξεχνάμε τις καταστροφές του αμερικανικού στρατού στη Βαβυλώνα και τη λεηλασία, από τους Αμερικανούς στρατιώτες, του αρχαιολογικού πλούτου του Ιράκ. Δεν ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει το Ισραήλ, που σκοτώνει χιλιάδες παιδιά στην Παλαιστίνη».

Τελικά, η Μεραρχία ακύρωσε για δικούς της λόγους την επίσκεψη, αλλά κυβέρνηση και υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβαν να «συμμορφώσουν τους απείθαρχους», διατάσσοντας ΕΔΕ.

Τα σωματεία του Εβρου σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Συνάδελφοι, είμαστε περήφανοι για τη στάση σας! Πολλοί ήταν αυτοί που όταν διάβασαν την ανακοίνωσή σας χαμογέλασαν και είπαν "να αγιάσει το στόμα τους"!».

«Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων που έχουν διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση παίρνει πλέον τη μορφή της ευθείας λογοκρισίας και της ποινικοποίησης σε όποια κριτική ασκείται σε αυτή», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΠΕΜΕΝ.

Η δε Ομοσπονδία Φαρμάκου τονίζει ότι η ΕΔΕ για την ανακοίνωση των εργαζομένων αποτελεί «μια καταφανέστατη προσπάθεια να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, για να μην υπάρχει καμία αντίθετη φωνή στις επιλογές της ηγεσίας του ΥΠΠΟ, της κυβέρνησης, και ενάντια στο ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ