ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Pass Pass... και διακοπές δεν μπορείς να πας

Τετρασέλιδο φυλλάδιο για τις διακοπές και τον τουρισμό κυκλοφόρησε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, το οποίο αναφέρει αναλυτικά:

...PASS, PASS... ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ με...

Tα ακτοπλοϊκά που για μια 4μελή οικογένεια με μεταφορικό ξεπερνούν τον κατώτατο μισθό.

Τη διαμονή απλησίαστη... εκτός αν έχεις «σπιτάκι στο χωριό».

Τα διόδια και τα καύσιμα, που αδειάζουν την κάρτα και την τσέπη πριν καν φτάσεις στον προορισμό σου.

Τον μισθό να τελειώνει στα μισά του μήνα, ενώ η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει.

Την εφορία, που χρειάζεσαι άλλους 6 μήνες για να ξεχρεώσεις.

Αυτές είναι μόνο μερικές σκέψεις που τριγυρνάνε στο μυαλό χιλιάδων εργαζομένων, βιοπαλαιστών επαγγελματιών, νέων, αναζητώντας μερικές ανάσες ξεκούρασης, μερικές μέρες διακοπών με οικογένεια και φίλους.

Γιατί η αντιλαϊκή πολιτική για την εξασφάλιση των κερδών των λίγων μετατρέπει το δικαίωμα στις διακοπές και στην αναψυχή σε «εικονική πραγματικότητα» για την πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, τα ρεκόρ που σπάνε το ένα μετά το άλλο στα κέρδη των τουριστικών, μεταφορικών και άλλων ομίλων, μετατρέποντας την Αττική και όλη τη χώρα σε τουριστικό προορισμό για τους «έχοντες και κατέχοντες», εξωτερικού και εσωτερικού. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2024 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 20% από το 2023 και οι τουριστικές εισπράξεις 22%.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης αποτελούν πρόκληση για τον λαό, αφού:

Σχεδόν 1 στους 2 δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει ούτε μία βδομάδα διακοπών.

Η πλειοψηφία δυσκολεύεται να πάει ακόμα και για μια βουτιά στις παραλίες της Αττικής, που έχουν παραδοθεί προς εκμετάλλευση, με «τσουχτερό» αντίτιμο.


Ελάχιστοι κάνουν πολυήμερες διακοπές σε ποιοτικά καταλύματα, έχουν πρόσβαση σε υποδομές πολιτισμού, μουσεία, προορισμούς φυσικού κάλλους, ψυχαγωγίας, ελεύθερες παραλίες.

Ούτε για παρηγοριά δεν φτάνουν τα λεγόμενα κοινωνικά προγράμματα, καθώς μόλις 300.000 θα πάρουν τελικά vouchers κοινωνικού τουρισμού, από τις 536.000 αιτήσεις. Αυτά τα προγράμματα ένα σημαντικό τμήμα δικαιούχων δεν καταφέρνει να τα αξιοποιήσει, αφού δεν καλύπτουν το μεταφορικό κόστος, απαιτούν «συμμετοχή», όταν με την ακρίβεια στα ύψη τίποτα δεν περισσεύει.

Το «τουριστικό θαύμα της Ελλάδας 365 μέρες τον χρόνο» είναι «χρυσωρυχείο» για τους μεγάλους ομίλους

Είναι «χρυσωρυχείο» για τους λίγους, φτιαγμένο με τον κόπο και τον ιδρώτα των πολλών.

Ετσι χτίζεται η «ατμομηχανή της οικονομίας» της εκμετάλλευσης:

- Από τη δουλειά χωρίς ρεπό των εργαζομένων στον κλάδο, τα καθηλωμένα μεροκάματα, τη συνεχή εξόντωσή τους κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, με το ραντεβού με την ανεργία να δίνεται κάθε χειμώνα.

- Τα διαλυμένα μυοσκελετικά των σερβιτόρων, τους σερβιτόρους - κολυμβητές, τις σακατεμένες καμαριέρες από την υπερεργασία, τα εργοδοτικά και τα κρατικά εγκλήματα που αποτελούν καθημερινότητα.

- Την επιχείρηση επιβολής ακόμα και ποινικής ρήτρας στους εποχικούς εργαζόμενους σε περίπτωση που τυχόν παραιτηθούν, ακριβώς επειδή δεν αντέχουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τη «γαλάζια» διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προβάλλουν και διαφημίζουν τα μεγάλα projects σαν απόδειξη πετυχημένης αναπτυξιακής πορείας... Εργα όπως το Ελληνικό, ο νέος «Αστικός Περίπατος», το «Επιχειρηματικό Πάρκο» στη Φυλή, η μεταφορά του Καζίνο στο Μαρούσι, τα πρώην Βασιλικά Ανάκτορα στο Τατόι, οι «Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις» στην Παιανία κ.ά.


Για ποιον φτιάχνονται τα τεράστια τουριστικά θέρετρα;

Για ποιον φτιάχνονται οι προβλήτες της κρουαζιέρας, οι μαρίνες και εκσυγχρονίζονται τα λιμάνια της Αττικής;

Ποιος πραγματικά ωφελείται και απολαμβάνει την πολυδιαφημισμένη «Αθηναϊκή Ριβιέρα»;

Περιοχές και παραλίες - «φιλέτα» που «χαρίζονται» στους επιχειρηματικούς ομίλους για κερδοφόρα αξιοποίηση.

Εργα που διαχειρίζονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και χρηματοδοτούνται αδρά με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τους λεγόμενους αναπτυξιακούς νόμους.

Εργα που δεν έχουν στόχο να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες για στέγαση, αναψυχή, δημιουργικό ελεύθερο χρόνο και διακοπές, αλλά να υπηρετήσουν την κερδοφορία των τουριστικών και ξενοδοχειακών ομίλων και απευθύνονται σε «χοντρά πορτοφόλια», με ακριβό αντίτιμο για τον λαό της Αττικής.

Η πολυδιαφημισμένη «ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» για τον λαό σημαίνει:

  • Αποκλεισμός από την αναψυχή για τους πολλούς!
  • Πανάκριβες ολιγοήμερες διακοπές για όσους τελικά καταφέρουν να πάνε!
  • Υποβάθμιση του περιβάλλοντος, συνολικά της ζωής του λαού!

Γιατί την ίδια ώρα βασικά έργα υποδομών για την προστασία του λαού από πλημμύρες, πυρκαγιές και αντισεισμική θωράκιση μένουν εκτός...

Η Αττική βρίσκεται για ακόμα μια χρονιά στο έλεος των πυρκαγιών με τις τεράστιες ελλείψεις στα μέσα πρόληψης, πυροσβεστών και προσωπικού στα Δασαρχεία. Κέντρα Υγείας φυτοζωούν ή κλείνουν, ενώ στην Ανατολική Αττική της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης και του Διεθνούς Αεροδρομίου δεν υπάρχει ακόμα νοσοκομείο! Ακόμα και τα όποια έργα και υποδομές που προωθούνται, έρχονται να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής κερδοφορίας.


Γιατί η μετατροπή της Αθήνας και της Αττικής σε τουριστικό θέρετρο για υψηλά βαλάντια «δίνει την πάσα» στο AirBnb να «αλωνίζει» σε όλο το Λεκανοπέδιο, διαμορφώνει απρόσιτες τιμές στα ενοίκια, μεγάλα προβλήματα στη στέγη για τους νέους εργαζόμενους, τα νέα ζευγάρια, τους φοιτητές.

Γιατί εντείνεται η εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς με την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιταχύνει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, να προσπαθεί να επιβάλει την 6ήμερη εργασία, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» για λογαριασμό των μεγάλων ομίλων.

Γιατί «λεφτόδεντρα» υπάρχουν για τις επενδύσεις των λίγων και την εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους, ενώ για τον λαό και τις ανάγκες του συνεχώς «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού» και δεν βρίσκουν τίποτα... Πληρώνουμε ήδη πανάκριβα τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες των μονοπωλίων, την «εξωστρέφειά» τους. Τώρα θέλουν να πληρώσουμε και τη μετατροπή της οικονομίας της ΕΕ σε πολεμική. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός περηφανεύεται για την προώθηση του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης με νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, με στόχο την αύξηση των πολεμικών δαπανών για λογαριασμό των βιομηχανικών και ενεργειακών ομίλων της χώρας και της ΕΕ.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που έρχεται αντιμέτωπη η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.

Εχει τη σφραγίδα των Οδηγιών και Κατευθύνσεων της ΕΕ, που συνδιαμορφώνει και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη της συναινετικής «αντιπολίτευσης» ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και διαφόρων ακόμα προθύμων, των περιφερειακών και της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών.

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ || ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Απέναντι στην εχθρική πολιτική για τη ζωή και τα δικαιώματά μας, μπορούμε να προτάξουμε τους δίκαιους αγώνες μας, να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, των σωματείων, των φορέων του λαϊκού κινήματος για:

  • Μείωση κατά 50% της τιμής των εισιτηρίων και των ναύλων, χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές.
  • Κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Κατάργηση των διοδίων. Ο λαός τα έχει ήδη πληρώσει!
  • Δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές, στρατευμένους, ΑμεΑ, χρονίως πάσχοντες. Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους κ.ά.
  • Επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια αγροτών και κτηνοτρόφων, διαγραφή των χρεών τους. Κατάργηση των «πράσινων» χαρατσιών στο ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Συχνή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, με πλοία σύγχρονα και ασφαλή και με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • Να διευρυνθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, να ξεκινήσουν όλα τα προγράμματα που καταργήθηκαν.

Με τον αγώνα μας και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ να ενισχύσουμε το ρεύμα αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ανθρώπινη και αξιοπρεπή εργασία, την ξεκούραση και την αναψυχή, να πετύχουμε ανάσες ανακούφισης, να γίνει ρεύμα ανατροπής!

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι καθολικά φθηνές και ποιοτικές διακοπές. Γιατί οι διακοπές και η αναψυχή είναι ανθρώπινη ανάγκη!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τον τουρισμό και την αναψυχή όχι ως πανάκριβο εμπόρευμα, αλλά ως λαϊκό δικαίωμα που επιβάλλεται να κατοχυρωθεί για όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Αυτή η ανάγκη μπορεί να ικανοποιηθεί σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου οι παραγωγοί του πλούτου θα είναι και ιδιοκτήτες του για να τον απολαμβάνουν.

Ηξερες ότι στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος, στη Σοβιετική Ενωση:

- Οι εργάτες είχαν ελεύθερες μέρες μέσα στη βδομάδα για ανάπαυση και ελεύθερο χρόνο κάθε μέρα. Ο εργάσιμος χρόνος δεν ξεπερνούσε τις 41 ώρες τη βδομάδα, ενώ για τις βαριές και ανθυγιεινές εργασίες το όριο έφτανε τις 36 ώρες.

- Υπήρχαν για όλους προσβάσιμο δίκτυο πολιτιστικών ιδρυμάτων, κατασκηνώσεις νέων, τουριστικά κέντρα, εξοχικά. 13.141 κέντρα διακοπών όπου μπορούσε κάποιος να μείνει 24 - 26 μέρες τον χρόνο.

- Υπήρχαν σπίτια αναψυχής, τουριστικοί ξενώνες και άλλες υποδομές, με ελάχιστο κόστος για τους εργαζόμενους: Για διαμονή 24 μέρες τον χρόνο το κόστος δεν ξεπερνούσε το 1/3 του μηνιάτικου εισοδήματος της εποχής, ενώ μεγάλο μέρος καλυπτόταν από το εργατικό σωματείο, τα ιδρύματα Κοινωνικής Ασφάλισης ή τους κρατικούς οργανισμούς.

Με αυτόν τον τρόπο το εργατικό κράτος εξασφάλιζε αναψυχή, περίθαλψη, άσκηση, ψυχαγωγία και ξεκούραση για δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένων, παιδιών, εφήβων, φοιτητών.

Αν όλα αυτά τα κατοχύρωσε ο σοσιαλισμός πριν από 5 δεκαετίες, η εργατική εξουσία σήμερα μπορεί να κατοχυρώσει πολλά περισσότερα! Μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας θα υπηρετήσουν τον εργαζόμενο άνθρωπο, τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για μόνιμη και σταθερή δουλειά, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, διακοπές και αναψυχή, ειρήνη και συνεργασία με όλους τους λαούς.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή διεκδίκηση, για να ανασάνει ο λαός πραγματικά, στον δρόμο του αγώνα και της αντεπίθεσης.

Γιατί σήμερα πραγματική πρόοδος, σύγχρονο και ρεαλιστικό

είναι ο λαός να απολαμβάνει όλα όσα δημιουργεί με την εργασία του και να ικανοποιεί

την ανάγκη του για ελεύθερο χρόνο, διακοπές, ξεκούραση και αναψυχή!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ