ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΥΠΠΟ
Οταν οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων προσέκρουαν στις «άνωθεν» εντολές

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με την πρόεδρο του Συλλόγου, Βέτα Πανουτσάκου | Επανειλημμένες οι καταγγελίες για τα «εμπόδια» που συναντούσαν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους

Αποκαλυπτικά είναι όσα καταγγέλλουν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής και ο Σύλλογός τους, εκθέτοντας όσους παριστάνουν ότι «πέφτουν από τα σύννεφα» με το κύκλωμα εκβιαστών που δρούσε τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον δήμο Αθήνας και στο υπουργείο Πολιτισμού. Υπενθυμίζεται ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται στελέχη των παραπάνω οργανισμών, τα οποία πουλούσαν κάθε είδους «προστασία» σε επιχειρηματίες, είτε με παροχή πλαστών πιστοποιητικών είτε παρακάμπτοντας νόμιμες διαδικασίες, εξασφαλίζοντας «ασυλία» από ελέγχους και κυρώσεις κ.ο.κ.

Πρέπει λοιπόν να επισημανθεί ότι εδώ και χρόνια ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, εκτός από την οργάνωση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αναδεικνύει και τα σοβαρά προβλήματα που τους δημιουργούσαν διευθυντικές αρχές βάζοντάς τους κάθε λογής εμπόδια σε ελέγχους που όφειλαν να πραγματοποιούν σε επιχειρήσεις π.χ. υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και το γεγονός ότι συστάσεις για σφραγίσματα καταστημάτων λόγω παρανομιών ...αράχνιαζαν στα συρτάρια. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά υπαλλήλου, επόπτριας Δημόσιας Υγείας, για δύο περιπτώσεις εστιατορίων στον κεντρικό τομέα της Αθήνας όπου η αυτοψία του κλιμακίου κατέληγε σε πρόταση για σφράγισμά τους στις 24/10/2022, για λόγους κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Ομως, προφανώς με «παρέμβαση από τα πάνω», το σφράγισμα των εστιατορίων δεν προχώρησε ποτέ, κάτι που όπως μεταφέρεται ήταν σε γνώση και της προηγούμενης περιφερειακής αρχής Γ. Πατούλη και της σημερινής του Ν. Χαρδαλιά, στις 25/2/2024.

Επίσης, σε αναφορές υπαλλήλων και ανακοινώσεις του Συλλόγου γινόταν η καταγγελία ότι ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα έχει ως συνεργάτη του, χωρίς καμία νομιμοποίηση, χωρίς καμία διοικητική πράξη ή απόφαση που να το επιτρέπει, τον Σ. Λ. (σήμερα εμπλεκόμενο στο κύκλωμα εκβιαστών), υπάλληλο του δήμου Αθηναίων, εδώ και 3 χρόνια στην Περιφέρεια, χωρίς καμία απόσπαση από τον δήμο από τον οποίο πληρώνεται! Ακόμα, καταγγέλθηκε ότι η περιφερειακή αρχή ανεχόταν και κάλυπτε αναπληρώτρια προϊσταμένη (στη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής) που δεν προσέρχεται στο γραφείο της, εφαρμόζει δικό της ωράριο και είναι αυτή που καταχρηστικά ακύρωσε τις αποφάσεις για σφράγισμα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ολα αυτά και άλλες έκνομες ενέργειες, παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις - καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων, έμεναν αναπάντητα και από την προηγούμενη και από τη σημερινή περιφερειακή αρχή.

Οι επισημάνσεις του Συλλόγου προσέκρουαν σε «άνωθεν» εντολές

Με αφορμή τη δυσωδία που αναδίδεται, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής, Βέτα Πανουτσάκου.

Οπως επισημαίνει, καταδικάζοντας κατηγορηματικά αυτά τα φαινόμενα, «αυτό που επιδιώκαμε και επιδιώκουμε είναι να έρθουν στο προσκήνιο οι αιτίες. Γι' αυτό άλλωστε με συνεχείς ανακοινώσεις και υπηρεσιακά υπομνήματα, βασισμένα στις εκθέσεις συναδέλφων υπαλλήλων σε διάφορους τομείς, είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ιδιαίτερα από το 2021 για τα ζητήματα που αφορούν άνωθεν παρεμβάσεις, και ιδιαίτερα τη λειτουργία των υπηρεσιών και την εφαρμογή των διαδικασιών».

Και εξηγεί η Β. Πανουτσάκου: «Στις υπηρεσίες μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένα περιστατικά διεφθαρμένων υπαλλήλων. Οταν όμως έχεις κύκλωμα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι είναι η ίδια η λειτουργία της διοίκησης και των υπηρεσιών που αφήνει το περιθώριο για τέτοια φαινόμενα.

Οταν το νομοθετικό πλαίσιο όπου δρουν διάφοροι φορείς στο ίδιο αντικείμενο είναι διαφορετικό και μάλιστα στημένο για να υπηρετεί επενδυτικά σχέδια, είτε είναι έλεγχος υγειονομικής κατάστασης είτε πολεοδομικές διατάξεις και χρήσεις γης, δημιουργείται το έδαφος για διαφορετικές "ερμηνείες", "παρερμηνείες", παρεμβάσεις και μηχανισμούς ...εξυπηρετήσεων.

Η «μη διατάραξη της αγοράς» στρώνει το έδαφος

Σε αυτό βάζει τη σφραγίδα του το πλαίσιο ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης στα πάντα, στο όνομα της "μη διατάραξης της αγοράς", που μεταφράζεται σε "απλοποίηση των διαδικασιών". Οταν το πλαίσιο λειτουργίας από προληπτικό, δηλαδή με την από τα πριν ενημέρωση των ενδιαφερόμενων με διαφάνεια και συγκεκριμένες προδιαγραφές, γίνεται κατασταλτικό, προκύπτουν καταστάσεις όπου οι υπάλληλοι έρχονται αντιμέτωποι με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, και πρέπει να υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις στην υπηρεσία, με αυστηρές και δίκαιες διαδικασίες, ώστε να μην υπάρχει έδαφος για διάφορα αλισβερίσια».

Για τις καταγγελίες του Συλλόγου, η πρόεδρός του φέρνει στην επιφάνεια επιπλέον στοιχεία που επιβεβαιώνουν το στρωμένο έδαφος που υπάρχει για τέτοιου είδους αλισβερίσια:

«Εχουμε επανειλημμένα καταγγείλει ότι οι υπηρεσίες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, υποστελεχωμένες και χωρίς μέσα. Οι υπάλληλοι είναι χαρακτηριστικό ότι δεν καλύπτονται ούτε για τα οδοιπορικά τους, δεν υπάρχουν αυτοκίνητα της Περιφέρειας και ο αναγκαίος εξοπλισμός ώστε να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει και οι υποθέσεις να διεκπεραιώνονται γρήγορα, ώστε να μην αφήνεται χρόνος για κάθε είδους παρεμβάσεις. Αυτό χρειάζεται να γίνει και στις πειθαρχικές και στις ποινικές διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να ολοκληρώνονται και όχι να "βαλτώνουν" για χρόνια, αλλιώς δεν μπορούν καν να ελέγχονται έγκαιρα και όποιοι υπάλληλοι εμπλέκονται σε κυκλώματα διαφθοράς».

Καταλήγοντας, η πρόεδρος του Συλλόγου σημειώνει ότι «μια τέτοια λειτουργία του Δημοσίου, έστω και στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος, απαιτεί την επαγρύπνηση των ίδιων των εργαζομένων και τη συλλογική τους διεκδίκηση».

Προφυλάκιση 7 μελών του κυκλώματος

Σε ό,τι αφορά τη δικαστική εξέλιξη, την Πέμπτη το βράδυ με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα πήραν τον δρόμο για τη φυλακή οι 5 από τους 6 κατηγορούμενους, οι οποίοι απολογήθηκαν για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα εκβιαστών σε ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης. Πρόκειται για την 43χρονη αρχιτέκτονα με το προσωνύμιο «Νάνσυ», υπάλληλο του ΥΠΠΟ, η οποία εμφανίζεται ως αρχηγικό μέλος μαζί με έναν ακόμα κατηγορούμενο, συγγενικό πρόσωπο υψηλόβαθμου στελέχους της Τοπικής Διοίκησης, ο οποίος επίσης προφυλακίστηκε, όπως και ο αδελφός της αρχηγού και δύο ακόμα υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών, ενώ ελεύθερος με όρους αφέθηκε ένας κατηγορούμενος που εμφανίζεται να είχε ρόλο περιφερειακό.

Μετά το τέλος του πρώτου μέρους της ανακριτικής διαδικασίας, από τους συνολικά 14 συλληφθέντες στο πλαίσιο του αυτοφώρου κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι 7 και οι άλλοι 7 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει συνολικά 23 άτομα και η έρευνα συνεχίζεται. Αποκαλύπτεται ότι υπήρχαν δύο κατηγορίες ανθρώπων οι οποίοι χρημάτιζαν το κύκλωμα: Αυτοί που εκβιάζονταν και αυτοί που το προσέγγιζαν από μόνοι τους, για να αποφύγουν τη βεβαίωση παραβάσεων.

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων

Μέχρι τις 18 Ιούλη παρατείνονται οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Ετσι, το πρόγραμμα των εκλογών διαμορφώνεται ως εξής:

Η κεντρική κάλπη την Τρίτη 16/7, την Τετάρτη 17/7 και την Πέμπτη 18/7 τις πρωινές ώρες θα βρίσκεται στα εργοτάξια και τους χώρους δουλειάς και το απόγευμα της Πέμπτης 18/7 στην έδρα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1 Πλ. Κάνιγγος 2ος ορ.) από τις 6 μ.μ. έως και τις 9.30 μ.μ.

Οι κάλπες των παραρτημάτων του Συνδικάτου θα λειτουργήσουν την Πέμπτη 18/7 από τις 6 μ.μ. έως και τις 9.30 μ.μ. Η κάλπη του παραρτήματος του Πειραιά την Πέμπτη 18/7 από τις 6 μ.μ. έως και τις 9.30 μ.μ. θα λειτουργεί στην έδρα του παραρτήματος Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19 ).

Συλλυπητήρια

Η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην σ. Ναυσικά Νάνου και την οικογένειά της, για την απώλεια της μητέρας της, Αναστασίας Τσίχλα.

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ξανά θύμα εργάτης δημοτικής καθαριότητας

Ακόμα ένας εργάτης και μάλιστα για μια ακόμα φορά σε δημοτική καθαριότητα έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς. Ενας 48χρονος υπάλληλος που δούλευε σε εργολάβο για την καθαριότητα του δήμου Κασσάνδρας, σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στον δρόμο από Χανιώτη προς Πευκοχώρι στη Χαλκιδική. Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που οδηγούσε 26χρονος, το οποίο στη συνέχεια προσέκρουσε στο απορριμματοφόρο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 48χρονου. Το νέο εργατικό θανατηφόρο δυστύχημα έγινε στις 5 τα ξημερώματα, στο 42,5ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μουδανιών - Παλιουρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ