ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σοβαρή κλιμάκωση με F-16 και αμερικανικούς πυραύλους στη Γερμανία

Αποφάσεις και συμφωνίες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ «σπρώχνουν» την επέκταση του πολέμου στην Ευρώπη

Από παλιότερη επίσκεψη του Ζελένσκι στη Ολλανδία και στη βάση των F-16

Copyright 2023 The Associated

Από παλιότερη επίσκεψη του Ζελένσκι στη Ολλανδία και στη βάση των F-16
Αποφάσεις και συμφωνίες που κλιμακώνουν την ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας και αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου στην Ευρώπη, ανακοινώθηκαν και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον από μεμονωμένα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Τα πρώτα αμερικανικά μαχητικά F-16 είναι καθ' οδόν προς την Ουκρανία και θα αρχίσουν να πραγματοποιούν πτήσεις αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με δήλωση των κυβερνήσεων της Ολλανδίας και της Δανίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ΗΠΑ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Επίσης, αυτές οι χώρες, μαζί με Βέλγιο και Νορβηγία, ηγούνται από πέρυσι του συνασπισμού «F-16 για την Ουκρανία» και έχουν δεσμευτεί να μεταφέρουν τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο και συμμετέχουν στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.

Οπως δήλωσαν στο περιθώριο της συνόδου ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ντικ Σχοφ, και η Δανή ομόλογός του, Μέτε Φρεντέρικσεν, η «διαδικασία μεταφοράς» των F-16 στο Κίεβο βρισκόταν σε εξέλιξη μετά από μήνες εκπαίδευσης πιλότων και πολιτικών διαπραγματεύσεων. Ακόμη, η Ολλανδία αγοράζει πυρομαχικά αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ για τα F-16. Η Νορβηγία θα παραδώσει 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία και οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν φέτος, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γ. Γκ. Στέρε.

Συνολικά, περίπου 85 μαχητικά αεροσκάφη F-16 έχουν δεσμευτεί να δοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε βάθος χρόνου, αν και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δεν απέκλεισε να παραδοθούν περισσότερα και να αυξηθούν σε 130.

Προς επέκταση του πολέμου

Τα μαχητικά F-16 με βεληνεκές 70 χλμ. θα μπορούν να αποκρούουν ρωσικές επιθέσεις και μέσα σε ρωσικό έδαφος, π.χ. στην περιοχή του Χαρκόβου, ή στην Κριμαία. Μεταξύ των ΝΑΤΟικών «συμμάχων» δεν υπάρχει κοινή γραμμή ως προς τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα. Η Ολλανδία έχει ήδη επιτρέψει χρήση των δικών της F-16 για «αναχαιτίσεις» και πάνω από ρωσικό έδαφος, ενώ το Βέλγιο έχει δηλώσει πως προορίζονται αυστηρά για τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει πως θα απαντήσει και μάλιστα ασύμμετρα σε χτυπήματα με δυτικά όπλα στο έδαφός της και ειδικότερα για τα F-16 έχει προειδοποιήσει ότι θα τα αντιμετωπίσει ως πυρηνική απειλή, καθώς είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ξεκαθάρισε τον Μάρτη ότι αν τα F-16 που θα επιχειρούν στην Ουκρανία, σταθμεύουν σε αεροδρόμια μελών του ΝΑΤΟ, π.χ. στη Ρουμανία, τότε και αυτά τα αεροδρόμια θα είναι νόμιμοι στόχοι της Ρωσίας.

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα μεταφερθούν από τη Δύση στο Κίεβο θα έχουν βάση εντός της Ουκρανίας, διευκρίνισε την Πέμπτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Οι ΗΠΑ αποφασίζουν «κάθε μέρα» για το βάθος των χτυπημάτων στη Ρωσία

Ενα ακόμη ζήτημα σοβαρής κλιμάκωσης του πολέμου, η έγκριση των ουκρανικών χτυπημάτων σε ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, επανήλθε στο περιθώριο της Συνόδου. Ορισμένα κράτη, όπως η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία κ.ά., έχουν ήδη δώσει το «πράσινο φως».

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφασίζει «σε καθημερινή βάση» πόσο βαθιά στη ρωσική επικράτεια θα πρέπει να επιτρέπεται στο Κίεβο να χτυπήσει με αμερικανικά όπλα, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της Συνόδου. Προς το παρόν η έγκριση των ΗΠΑ αφορά ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα σύνορα με το Χάρκοβο.

Στη διαβεβαίωση ότι και η νέα κυβέρνηση των Εργατικών - όπως και η προηγούμενη, των Συντηρητικών - επιτρέπει τη χρήση βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» για ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος προχώρησε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Kιρ Στάρμερ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς απέρριψε από την Ουάσιγκτον το αίτημα του Ουκρανού Προέδρου να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στη χρήση δυτικών όπλων προκειμένου «να νικήσουμε».

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στη Γερμανία

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Γερμανία συμφώνησαν οι πρώτες να αναπτύξουν μεγάλου βεληνεκούς, υπερηχητικούς πυραύλους και «άλλες δυνατότητες» στο Βισμπάντεν της Γερμανίας από το 2026.

Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση στη γεωπολιτική σύγκρουση με τη Ρωσία, που είχε ήδη «προαναγγελθεί» από το 2018, όταν οι ΗΠΑ, επί προεδρίας Ντ. Τραμπ, είχαν αποσυρθεί από τη Συνθήκη INF για τον περιορισμό των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Η μόνιμη ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα θέσει τέλος στο μορατόριουμ που είχε αναγγείλει η Ρωσία, δηλαδή αναμένεται αντίστοιχη κίνηση και από τη Μόσχα.

Οι συμβατικοί πύραυλοι και πύραυλοι Cruise των ΗΠΑ πρόκειται να εγκατασταθούν «προκειμένου να καλυφθεί το κενό στις δυνατότητες αποτροπής της Ρωσίας», ανακοίνωσαν η αμερικανική και η γερμανική πλευρά. Οι ΗΠΑ δεν έχουν αναπτύξει τέτοιες επίγειες δυνατότητες στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980.

Οπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν, στο μέλλον θα μεταφερθούν στη Γερμανία και υπερηχητικά όπλα, τα οποία αυτήν τη στιγμή είναι στο στάδιο της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την «Frankfurter Allgemeine Zeitung», αυτές οι δυνατότητες αφορούν οπλικά συστήματα εμβέλειας 240 έως 460 χλμ., αλλά ακόμα και 1.300 έως 2.500 χλμ. για τους πυραύλους τύπου Tomahawk.

Τα νέα οπλικά συστήματα θα υπάγονται στην αρμοδιότητα της «Multi-Domain Task Force», μιας αμερικανικής στρατιωτικής μονάδας που είναι από το 2021 υπό διαμόρφωση στο Βισμπάντεν και περιλαμβάνει δυνάμεις πυροβολικού, αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, ειδικούς στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων.

Ενώ οι ΗΠΑ έχουν λίγα τέτοια συστήματα προς το παρόν και τα έχουν αναπτύξει στην Ευρώπη και την Ασία ως μέρος των δοκιμών πεδίου (Δανία, Φιλιππίνες), έως το 2026 ενδέχεται να αυξήσουν την παραγωγή τους και να αρχίσουν να τα αναπτύσσουν σε όλο τον κόσμο, αναφέρουν αναλυτές.

Επίσης Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία σχεδιάζουν να κατασκευάσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, στο πλαίσιο της λεγόμενης «στρατηγικής αυτονομίας» πέραν εκείνων που παρέχουν οι ΗΠΑ.

Νάρκες θα αναπτυχθούν στη Βαλτική Θάλασσα

Η Βαλτική Θάλασσα, στρατηγικής σημασίας στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, πιθανά να αποτελέσει στο μέλλον σημείο ανάφλεξης.

Η Γερμανία και οκτώ άλλες χώρες του NATO (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Νορβηγία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σουηδία) στοχεύουν να προμηθεύονται από κοινού ναυτικές νάρκες, τις οποίες θα αναπτύξουν στη Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους, ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Οι νάρκες θαλάσσης είναι «μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος αποτροπής ενός επιτιθέμενου από τη θάλασσα και αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική ικανότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», σημείωσε.


Αντιδράσεις από Ρωσία και Κίνα ενάντια στις αποφάσεις της NΑΤΟικής Συνόδου

Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Η ρωσική κυβέρνηση μέσω του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου του Βλ. Πούτιν, σχολίασε: «Οι εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο κλιμακώνονται. Βλέπουμε τις αποφάσεις που έχει λάβει το ΝΑΤΟ για να δημιουργήσει ξεχωριστούς κόμβους επιμελητείας σε πόλεις της Μαύρης Θάλασσας, τη δημιουργία πρόσθετων εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, και βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα οι στρατιωτικές υποδομές του ΝΑΤΟ κινούνται συνεχώς και σταδιακά προς την κατεύθυνση των συνόρων μας».

Προ ημερών ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα επαναλάβει την παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς με πυρηνικές δυνατότητες, αφού οι ΗΠΑ άρχισαν να παράγουν τέτοιους πυραύλους, και στη συνέχεια θα εξετάσει αν και πού θα τους αναπτύξει. Ακόμα πιο χαρακτηριστικός ήταν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ: «Το συμπέρασμα είναι προφανές. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η "μη αναστρέψιμη πορεία" της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ να τελειώσει είτε με την εξαφάνιση της Ουκρανίας είτε με την εξαφάνιση του ΝΑΤΟ. 'Η, ακόμα καλύτερα, με εξαφάνιση και των δύο».

«Τρομοκρατικό» χαρακτήρισε το απόσπασμα της Διακήρυξης της Συνόδου του ΝΑΤΟ για την Ασία και τον Ειρηνικό ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λιν Ζιαν, ενώ οι αναφορές ειδικά για την Κίνα «περιέχουν ένα σωρό προκαταλήψεις, συκοφαντίες και προκλήσεις», υποστήριξε.

«Το ΝΑΤΟ δημιουργεί φανταστικούς εχθρούς για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του και να δράσει εκτός της περιοχής του», είπε, και το κάλεσε «να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, να δυσφημεί την Κίνα και να διαταράσσει τις σχέσεις Κίνας - Ευρώπης», διαμηνύοντας σε έντονο ύφος: «Μη φέρετε αστάθεια στην Ασία και στον Ειρηνικό, όπως έχετε κάνει στην Ευρώπη. Η Κίνα θα υποστηρίξει σταθερά τη δική της κυριαρχία, την ασφάλειά της και το αναπτυξιακό της συμφέρον, μέσω της δικής της ανάπτυξης και της συνεργασίας με άλλες χώρες».

Η Κίνα έχει υποστηρίξει το επιχείρημα της Μόσχας ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. Να σημειωθεί δε ότι κινεζικά στρατεύματα βρίσκονται από τις 8 Ιούλη στη Λευκορωσία για κοινές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ. Οι ασκήσεις είναι οι πρώτες με τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας, και σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ «δεν απευθύνονται σε καμία συγκεκριμένη χώρα».

Το Πεκίνο δεν θα αποδεχτεί ποτέ τις «ανυπόστατες κατηγορίες» που διατυπώθηκαν στο ανακοινωθέν της Συνόδου του NATO, τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι και κάλεσε το ΝΑΤΟ να μη θέτει υπό αμφισβήτηση τα κινεζικά συμφέροντα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μ. Μπ. Γκαλιμπάφ διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι παρά την αλλαγή Προέδρου, το Ιράν θα συνεχίσει να υλοποιεί όλα τα μεγάλα ρωσο-ιρανικά έργα που δρομολογήθηκαν επί θητείας Εμπ. Ραϊσί. Ο Ρώσος Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Γκαλιμπάφ στο περιθώριο του 10ου Κοινοβουλευτικού Φόρουμ των BRICS στην Αγία Πετρούπολη.

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου κάλεσε εξάλλου να συνεχιστεί η στρατιωτικο-τεχνική αλλά και η οικονομική συνεργασία Ρωσίας - Ιράν, ενώ Μόσχα και Τεχεράνη θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μαζί τις «προκλήσεις» από τις ΗΠΑ, όπως κυρώσεις κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ