ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2024
Σελ. /28
Συνένοχοι

Στη ΛΑΡΚΟ, στο πλευρό των εργαζομένων που παλεύουν για τις δουλειές τους, χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης
Στη ΛΑΡΚΟ, στο πλευρό των εργαζομένων που παλεύουν για τις δουλειές τους, χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης
Εχει ενδιαφέρον η κλάψα στελεχών της κυβέρνησης, για το πόσο πολύ ...«πονάνε» και υποφέρουν που η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει εκτοξευθεί. Κι έχουν επίσης ενδιαφέρον όσα ακούγονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που παραθέτουν στοιχεία από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να δείξουν ότι το πρόβλημα της αύξησης της τιμής του ρεύματος είναι «εξαίρεση» από μια κατά τ' άλλα ...τζάμπα Ενέργεια στην ΕΕ. Πλέον, όπως πάει η κατάσταση, θα χρειαστεί μισό μηνιάτικο από τα λαϊκά νοικοκυριά για να πληρώσουν τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος. Και - όσο κι αν καβγαδίζουν στα τηλεπαράθυρα σαν τα κοκοράκια - την απόλυτη ευθύνη γι' αυτό την έχουν και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο γιατί κοροϊδεύουν ασύστολα τον λαό με αυτά που λένε, αλλά γιατί προσπαθούν να συσκοτίσουν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος για τις οποίες είναι συνένοχοι. Η υλοποίηση της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης», του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, είναι βασικό συστατικό της πολιτικής της ΕΕ που εφάρμοσαν και στήριξαν αυτά τα κόμματα. Και που έχει βυθίσει βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό.

Διευκρινίσεις

«Περνάω σε μια αναγκαία αποκατάσταση της αλήθειας: ΔΕΝ καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα...». Τη διευκρίνιση κάνει ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μία ακόμα κυβερνητική παρέμβαση μπας και «διασκεδαστεί» η κατακραυγή για το νέο ξεχείλωμα του ωραρίου, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 1η Ιούλη. Μόνο που οι «διευκρινίσεις» προκαλούν ακόμα περισσότερη οργή. Αλήθεια, η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ότι π.χ. στο Εμπόριο ήδη εργάζονται 6 μέρες (τουλάχιστον) τη βδομάδα; Δεν γνωρίζει ότι σε Επισιτισμό - Τουρισμό, με βάση και τις ΣΣΕ που έχουν υπογράψει οι συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η 6η μέρα εργασίας και μάλιστα χωρίς πρόσθετη αμοιβή; Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που έτσι κι αλλιώς δούλευαν 48 ώρες τη βδομάδα και τώρα, με την εφαρμογή του νόμου Γεωργιάδη, θα προστεθούν ακόμα περισσότεροι και μάλιστα από μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως από τη Βιομηχανία. Δεν γνωρίζει επίσης ότι με τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και μια σειρά ακόμα εργαλεία της ΕΕ, το ωράριο μπορεί να φτάσει μέχρι τις 78 ώρες σε μια βδομάδα; Εκεί όμως που η κοροϊδία απογειώνεται είναι στην επίκληση της «συγκατάθεσης του εργαζόμενου», κάτι που βέβαια δεν προβλέπεται πουθενά στον σχετικό νόμο, χώρια που και να προβλεπόταν, όλοι γνωρίζουν πώς αποσπάται αυτή η ...«συγκατάθεση» από την εργοδοσία. Οπότε, πέρα από τις «διευκρινίσεις» υπάρχει και η πραγματικότητα της εργασιακής ζούγκλας, που φέρει την υπογραφή της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και η οποία δεν εξωραΐζεται, όσα ψέματα κι αν επιστρατευτούν.

Αστεγία

Σε όλη την Ευρώπη, το ζήτημα της στέγης αποτελεί εφιάλτη για όλο και περισσότερα από τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι τιμές λοιπόν στην ΕΕ, μεταξύ 2010 και 2023, έχουν εκτοξευθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σχεδόν 50% για την αγορά σπιτιών και σχεδόν 25% για την ενοικίαση, στην ΕΕ. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στέγασης ή και έλλειψη στέγης, ενώ σχεδόν 1 εκατομμύριο είναι οι άστεγοι, με τη Γερμανία να καταμετρά πάνω από 262.000. Στους αστέγους βέβαια δεν καταμετρούνται τα εκατομμύρια των νέων που αναγκάζονται μέχρι και τα 34 έτη τους να ζουν στα σπίτια των γονιών τους, αριθμός που επίσης αυξάνεται δραματικά. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, πάνω από το 60% των νέων από 18 έως 34 ετών παραμένουν στην οικογενειακή εστία των γονιών τους. Ακόμα μια σημαντική πλευρά είναι οι εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την Ενωση Εθνικών Οργανώσεων για τους Αστεγους (FEANTSA), που διαπιστώθηκε πως ζουν σε ακατάλληλους χώρους: Το 20% του πληθυσμού της Γαλλίας ζούσε το 2020 σε συνθήκες ακατάλληλες για διαβίωση, ενώ σχεδόν το 25% όσων νοικιάζουν σπίτια στη Βρετανία ανήκουν στην ίδια κατηγορία! Οι αιτίες αναζητούνται σε διάφορους παράγοντες, όπως η «τουριστικοποίηση» των ευρωπαϊκών πόλεων, η άφιξη των αποκαλούμενων «ψηφιακών νομάδων» και διάφορα άλλα. Κύρια αιτία ωστόσο, στη σκιά της οποίας μεγαλώνουν και οι υπόλοιπες, από την Αθήνα έως τη Λισαβόνα και από τη Βαλέτα μέχρι το Ελσίνκι, είναι η αντιμετώπιση της κατοικίας ως εμπορεύματος, στερώντας μια βασική ανάγκη σε εκατομμύρια εργαζομένων που από τη δουλειά τους «χτίζουν» όλο αυτόν τον πλούτο. Και πάνω σ' αυτή την εμπορευματοποίηση ανθούν κάθε λογής επενδύσεις, με την «αγορά» και εδώ να κάνει το θαύμα της: Στερήσεις για τη λαϊκή πλειοψηφία - κέρδη εκατομμυρίων ευρώ για μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους.

Προσαρμογές

Με την πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ να δείχνει ότι ένας στους δύο στην Ελλάδα δεν θα κάνει διακοπές αυτό το καλοκαίρι, λόγω της εφιαλτικής ακρίβειας, ήταν θέμα χρόνου να αρχίσουν και κάτι ευφάνταστα κηρύγματα προσαρμογής στη «νέα πραγματικότητα». Ετσι, άρχισε να διαδίδεται και η ιδέα του «staycation», δηλαδή του να «φεύγεις ...μένοντας», φέρνοντας «τις διακοπές στο σπίτι». Τι συστήνει λοιπόν αυτή η τάση, που διακινείται από μεγάλα ειδησεογραφικά σάιτ; «Μικρές πολυτέλειες που δεν κοστίζουν», όπως «αυτοφροντίδα», «εξάσκηση συνειδητότητας» (!), «αγορά του αγαπημένου ροφήματος», μέχρι και ...«επένδυση σε μια βελούδινη ρόμπα», προφανώς για να απολαύσει τον καναπέ του ο εργαζόμενος που στις 10 του μήνα μένει «ρέστος». Κάπως έτσι, μαζί με τα πανηγύρια για τα «ρεκόρ αφίξεων» και κερδών των τουριστικών ομίλων, έχουμε και τα ρεκόρ γελοιότητας και εμπαιγμού απέναντι στον λαό που υποφέρει. Ποιος ξέρει; Ισως σε επόμενη φάση επιστρατευτούν κι άλλες παρόμοιες «συμβουλές», όπως να «χορταίνεις πεινώντας» και να «γιατρεύεσαι αρρωσταίνοντας», αφού - πράγματι - η κερδοφορία των ομίλων ...δεν αντέχει χωρίς «προσαρμογές».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1917 Στις 16-17 πραγματοποιούνται μαζικές εργατικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ρωσίας Πετρούπολη με βασικό σύνθημα «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ»!

1940 Ο Χίτλερ δίνει την εντολή για την προπαρασκευή της επιχείρησης «Θαλάσσιος Λέων» (απόβαση στη Βρετανία). Η επιχείρηση ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Οι δυνάμεις που προορίζονταν για αυτήν ενσωματώθηκαν τελικά στην επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1941 Ιδρύεται το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Εργατικό ΕΑΜ), προπομπός του ΕΑΜ.

1942 Διαδηλώσεις κατά της κατοχής και της πείνας πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Πειραιά.

1945 Σε ένα ερημικό οροπέδιο του Νέου Μεξικού, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν με επιτυχία την πρώτη ατομική βόμβα, με το κωδικό όνομα «Αγία Τριάδα».

1947 Ξεκινά να εκπέμπει ο ραδιοσταθμός του ΔΣΕ «Ελεύθερη Ελλάδα».

1969 Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11» με πλήρωμα τους αστροναύτες Ν. Αρμστρονγκ, Μπ. Ολντριν και Μ. Κόλινς και προορισμό τη Σελήνη.

...και σαν χτες

1876 Η συνδιάσκεψη των μελών της Α' Διεθνούς στη Φιλαδέλφεια αποφασίζει τη διάλυσή της.

1904 Πεθαίνει ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Αντον Τσέχοφ.

1928 Συνέρχεται στη Μόσχα το 6ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (15/7/-1/8/1928) όπου ψηφίστηκε το Πρόγραμμα και το Καταστατικό της ΚΔ.

1941 Καθιερώνεται ο θεσμός των Στρατιωτικών Επιτρόπων στον Κόκκινο Στρατό.

1942 Στην τοποθεσία Γούβα του Διδυμότειχου πραγματοποιείται συνδιάσκεψη 60 αντιπροσώπων από 15 Οργανώσεις του ΚΚΕ της γερμανοκρατούμενης περιοχής του Εβρου, όπου αποφασίζεται η συγκρότηση ένοπλων τμημάτων του ΕΛΑΣ.

1956 Ξεκινά τις εργασίες της η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΕΔΑ (15-18/7/1956), με την οποία η ΕΔΑ μετατράπηκε σε ενιαίο κόμμα.

1958 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στον Λίβανο και Βρετανοί αλεξιπτωτιστές στην Ιορδανία, προκειμένου να στηρίξουν τις αντίστοιχες φιλο-ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις που δοκιμάζονταν από εσωτερικές αναταραχές.

1964 Ιδρύεται η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ).

1965 Τον Ιούλη του 1965 η ενδοαστική αντιπαράθεση μεταξύ της Ενωσης Κέντρου και της ΕΡΕ κορυφώθηκε, με την πρώτη να έρχεται σε ευθεία ρήξη με το Παλάτι (του οποίου την εύνοια είχε πια χάσει). «Μήλον της έριδος» υπήρξε το υπουργείο Αμυνας και κατ' ουσίαν ο έλεγχος του στρατού. Οταν ο βασιλιάς αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα με το οποίο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα αναλάμβανε και υπουργός Αμυνας, ο τελευταίος παραιτήθηκε (15/7). Η επέμβαση του Παλατιού πυροδότησε μαζικές λαϊκές αντιδράσεις, που διήρκεσαν 70 ημέρες (έως τις 25/9) και καταγράφηκαν στην Ιστορία ως το «κίνημα των 70 ημερών» ή «Ιουλιανά».

1974 Εκδηλώνεται χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο. Πέντε μέρες μετά εκδηλώνεται η τουρκική εισβολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ