ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
EURO 2024
Eπιστροφή στην κορυφή για την Ισπανία

Οι Ιβηρες κατέκτησαν το τρόπαιο επικρατώντας 2-1 της Αγγλίας στον τελικό

Στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 12 χρόνια επέστρεψε η Ισπανία, που αναδείχθηκε νικήτρια του Euro 2024 στη Γερμανία, επικρατώντας 2-1 της Αγγλίας στον τελικό. Η - κατά γενική ομολογία - μακράν καλύτερη ομάδα της φετινής διοργάνωσης, η ισπανική «αρμάδα» ολοκλήρωσε με τον ιδανικό τρόπο το ταξίδι της στα γερμανικά γήπεδα, κατακτώντας το τρόπαιο και μάλιστα αήττητη, με 7 νίκες σε ισάριθμα ματς. Από την άλλη, για την Αγγλία αυτός ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος χαμένος τελικός Euro, μετά απ' αυτόν του 2021.

Η Ισπανία των ρεκόρ και των διακρίσεων

Το φετινό ήταν το τέταρτο τρόπαιο για την Ισπανία στην παρουσία της στον θεσμό, μετά τις κατακτήσεις του 1964, του 2008 και του 2012, κάτι που φέρνει τους Ιβηρες στην πρώτη θέση της λίστας με τους πολυνίκες του θεσμού, αφήνοντας δεύτερη τη Γερμανία (3 κατακτήσεις) και ακόμα πιο πίσω την Ιταλία και τη Γαλλία (από 2 κατακτήσεις). Η «Φούρια Ρόχα» είναι δε η μοναδική ομάδα που έχει πετύχει το λεγόμενο back-to-back σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, με δύο συνεχόμενες κατακτήσεις (2008 - 2012), ενώ ενδιάμεσα είχε κατακτήσει και το Μουντιάλ του 2012. Επίσης, είναι το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο που κατακτά ως ομοσπονδιακός τεχνικός ο Λουίς ντε λα Φουέντε, καθώς είχε οδηγήσει τις Εθνικές ομάδες Κ21 και Κ19 της Ισπανίας στην κατάκτηση των τροπαίων των αντίστοιχων διοργανώσεων. Ισπανικές διακρίσεις στο Euro 2024 υπήρξαν και σε ατομικό επίπεδο, με τον Ρόδρι να αναδεικνύεται στον καλύτερο παίκτη του τουρνουά, τον εντυπωσιακό 17χρονο Λαμίν Γιαμάλ στον καλύτερο νέο παίκτη της διοργάνωσης και τον Νίκο Γουίλιαμς στον πολυτιμότερο του τελικού.

Βρήκε τις λύσεις στο β' μέρος

Στο τέταρτο τρόπαιο Euro στην Ιστορία της έφτασε η Ισπανία στη διοργάνωση της Γερμανίας

Associated Press

Στο τέταρτο τρόπαιο Euro στην Ιστορία της έφτασε η Ισπανία στη διοργάνωση της Γερμανίας
Οσον αφορά τον φετινό τελικό, η Ισπανία κατάφερε να φτάσει στην επιτυχία βρίσκοντας τις λύσεις στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα στο Βερολίνο. Στο πρώτο μέρος οι Ιβηρες κυριάρχησαν μεν στον τομέα της κατοχής της μπάλας, δείχνοντας μεγαλύτερη διάθεση να απειλήσουν, ωστόσο η Αγγλία χάρη στην καλή αμυντική της λειτουργία δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα, με το πρώτο 45λεπτο έτσι να είναι «φτωχό» σε ό,τι αφορά τις αξιόλογες φάσεις. Στην επανάληψη το γρήγορο γκολ των Ισπανών (Ν. Γουίλιαμς 47') άλλαξε την εικόνα, με τους Ιβηρες να ανεβάζουν ψυχολογία και ρυθμό και να χάνουν σπουδαίες ευκαιρίες (με Ολμο, Μοράτα και Γουίλιαμς). Η Αγγλία ανέκαμψε μετά το 65', πίεσε και τελικά έφτασε στην ισοφάριση με γκολ του Πάλμερ στο 73'. Μετά το σοκ αυτό, όμως, οι Ισπανοί κατάφεραν να συνέλθουν γρήγορα, πάτησαν εκ νέου «γκάζι» στο τελευταίο δεκάλεπτο και εν τέλει βρήκαν το δεύτερο γκολ με τον Οϊαρθάμπαλ στο 86', που τους έδωσε τη νίκη και το τρόπαιο, καθώς στις καθυστερήσεις η Αγγλία έχασε μοναδική διπλή ευκαιρία να στείλει το ματς στην παράταση.

Ισπανία: Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ (83' Νάτσο), Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόντρι (46' Θουμπιμέντι), Φαμπιάν Ρουίθ, Γιαμάλ (89' Μερίνο), Ολμο, Ν. Γουίλιαμς, Μοράτα (67' Οϊαρθάμπαλ)

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκουέι, Σακά, Μέινου (70' Πάλμερ), Ράις, Σο, Φόντεν (89' Τόνι), Κέιν (61' Γουότκινς), Μπέλιγχαμ

SUPER LEAGUE
Πρεμιέρα το διήμερο 17 - 18 Αυγούστου

Σήμερα η κλήρωση των αγώνων από τη Λίγκα

Το καλεντάρι της νέας σεζόν, 2024 - 2025, σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες της αγωνιστικής δράσης στο πρωτάθλημα της Super League, επισημοποίησε χθες η διοργανώτρια Λίγκα. Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα Τρίτη η Super League έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή της κλήρωσης των αγωνιστικών. Με βάση το πρόγραμμα, η νέα σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο 17 - 18 Αυγούστου, ενώ η ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μάρτη 2025. Στο πρόγραμμα της νέας σεζόν θα υπάρχουν τέσσερα κενά Σαββατοκύριακα, εξαιτίας των υποχρεώσεων της Εθνικής ομάδας για τη διοργάνωση του Nations League (7-8/9, 12-13/10, 16-17/11), καθώς και την περίοδο των εορτών (28-29/12).

  • Παναθηναϊκός: Σε συμφωνία με τον Ισλανδό αμυντικό Σβέριρ Ινγκασον φέρεται να ήρθε ο Παναθηναϊκός, με τις πληροφορίες να φέρουν τις δύο πλευρές να υπογράφουν συνεργασία για τα επόμενα 3 χρόνια. Οι «πράσινοι» προχώρησαν στην απόκτηση του πρώην αμυντικού του ΠΑΟΚ κατόπιν συμφωνίας με τη νυν ομάδα του, την πρωταθλήτρια Δανίας Μίντιλαντ.
  • Ολυμπιακός: Με τα ανοιχτά ζητήματα των Κώστα Φορτούνη και Αγιούμπ Ελ Κααμπί να δείχνουν ότι οδεύουν προς τις τελικές αποφάσεις για τον Ολυμπιακό, οι «ερυθρόλευκοι» αναχώρησαν χθες για την Ολλανδία, όπου θα πραγματοποιήσουν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους για τη νέα σεζόν. Στο πλαίσιο αυτού ο Ολυμπιακός αναμένεται να δώσει στη «χώρα της τουλίπας» και τέσσερις φιλικούς αγώνες, κόντρα σε Αγιαξ (19/7), Μέχελεν (20/7), Αλ Καντσιά (26/7) και Ναϊμέγκεν (27/7).
COPA AMERICA
Aργεντίνικη κυριαρχία

Τους 16 τίτλους στον θεσμό έφτασε η «Αλμπισελέστε» με την κατάκτηση του φετινού τροπαίου κόντρα στην Κολομβία

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά κατέκτησε το Copa America η Αργεντινή

Associated Press

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά κατέκτησε το Copa America η Αργεντινή
Την κυριαρχία της στον θεσμό του Copa America επιβεβαίωσε η Αργεντινή, κατακτώντας το τρόπαιο της φετινής διοργάνωσης, στις ΗΠΑ, χάρη στη νίκη της στον τελικό επί της Κολομβίας με 1-0 στην παράταση. Η Αργεντινή διατήρησε τα σκήπτρα στο Copa America για δεύτερη συνεχόμενη φορά, έφτασε στους 16 τίτλους και έγινε η πολυνίκης του θεσμού, αφήνοντας την Ουρουγουάη στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, με 15 κατακτήσεις. Παράλληλα ήταν ο 4ος διαδοχικός τίτλος τα τελευταία ισάριθμα χρόνια για την «Αλμπισελέστε», καθώς είχε κατακτήσει το προηγούμενο Copa America το 2021, το Finalissima το 2022 (στην αναμέτρηση με την τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία) και βέβαια το Μουντιάλ του 2022. Από την άλλη, ήταν η τρίτη φορά στην Ιστορία της Κολομβίας που έφτασε μέχρι τον τελικό του Copa America, έμεινε όμως στη μία κατάκτηση, το 2001.

Ο τελικός ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας, καθώς υπήρξε συνωστισμός για την είσοδο των φιλάθλων, που οδήγησε σε φράχτες να πέφτουν, γυναίκες, παιδιά και άνδρες να λιποθυμούν, να ποδοπατούνται, αστυνομικούς να ασκούν ακόμα και βία σε ένα τρομαγμένο πλήθος που περίμενε να μπει στο γήπεδο. Την ίδια στιγμή, όμως, σε άλλα σημεία Κολομβιανοί προσπάθησαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο με κάθε τρόπο, ακόμα και από τους αεραγωγούς!

Στο αγωνιστικό κομμάτι οι Κολομβιανοί ήταν καλύτεροι στο πρώτο μέρος και έφτασαν κοντά στο γκολ σε μια σειρά περιπτώσεις, με κορυφαία στιγμή το δοκάρι του Κόρδοβα στο 7'. Στην επανάληψη η Αργεντινή ανέβασε ρυθμό αλλά δεν μπόρεσε να δημιουργήσει σπουδαίες ευκαιρίες, ενώ έχασε και τον Μέσι με αναγκαστική αλλαγή λόγω τραυματισμού. Συνολικά ο τελικός είχε περισσότερο ένταση και δυνατά μαρκαρίσματα παρά καλό ποδόσφαιρο, και οδηγήθηκε στην παράταση, όπου στο 112' ο Λαουτάρο Μαρτίνεθ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, λυτρώνοντας την «Αλμπισελέστε».

  • Στον μικρό τελικό η Ουρουγουάη νίκησε τον Καναδά με 4-3 στα πέναλτι (2-2 η κανονική διάρκεια) και κατέκτησε την 3η θέση στο φετινό Copa America.
ΤΕΝΙΣ - ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ
Διατήρησε τον τίτλο του ο εντυπωσιακός Αλκαράθ

Σε έναν τελικό που εξελίχθηκε σε ακριβές ...ριμέικ του αντίστοιχου περσινού, ο Ισπανός Κάρλος Αλκαράθ κατέκτησε τον τίτλο στο φετινό τουρνουά τένις κατηγορίας Grand Slam του Γουίμπλεντον, επικρατώντας του Σέρβου Νόβακ Τζόκοβιτς με 3-0 σετ (6-2, 6-2, 7-6). Ο νεαρός Ισπανός με τη νέα του επιτυχία έφτασε τους 4 τίτλους σε τουρνουά Grand Slam, έχοντας στην κατοχή του πλέον 2 τρόπαια Γουίμπλεντον, το φετινό Ρολάν Γκαρός και το περσινό Αμερικανικό Οpen. Μάλιστα ο μόλις 21χρονος Αλκαράθ έγινε ο νεότερος που έχει κατακτήσει μεγάλα τουρνουά σε όλες τις επιφάνειες, καθώς και ο 6ος όλων των εποχών που κατακτά δεύτερη συνεχόμενη φορά τουρνουά κατηγορίας Grand Slam.

Στον αντίστοιχο τελικό των γυναικών, νικήτρια του φετινού Γουίμπλεντον αναδείχθηκε η Τσέχα Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα, που επικράτησε της Ιταλίδας Τζασμίν Παολίνι με 2-1 σετ (6-2, 2-6, 6-4).

EUROLEAGUE
«Ποδαρικό» εκτός έδρας για τους «αιώνιους»

Με αποστολές εκτός έδρας θα ξεκινήσουν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους για τη νέα σεζόν της Euroleague ο κάτοχος του τίτλου Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, όπως προέκυψε από την ανακοίνωση του προγράμματος από την αρμόδια επιτροπή της Λίγκας. Συγκεκριμένα, για την 1η αγωνιστική (που προγραμματίστηκε να διεξαχθεί το διήμερο 3 και 4 Οκτώβρη) ο Παναθηναϊκός θα επιστρέψει στην πόλη όπου κατέκτησε το 7ο τρόπαιο τον περασμένο Μάη, το Βερολίνο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την Αλμπα (3/10). Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός θα μπει με το «καλημέρα» στα δύσκολα, αφού θα δοκιμαστεί στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στη Φενερμπαχτσέ. Οσον αφορά τις ελληνικές μονομαχίες των δύο «αιωνίων» στη διοργάνωση, η πρώτη τους κόντρα θα πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ στις 8 Νοέμβρη, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής, ενώ οι δύο ελληνικές ομάδες θα αναμετρηθούν ξανά στις 14 Μάρτη, στο ΣΕΦ, για την 29η αγωνιστική.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Δυνατό τεστ για την Εθνική

Με ένα ιδιαίτερα δυνατό τεστ συνεχίζει η Εθνική ομάδα μπάσκετ την προετοιμασία της για τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, που ξεκινούν στις 26 Ιούλη. Η ελληνική ομάδα αντιμετωπίζει σήμερα το Πουέρτο Ρίκο, σε ένα σημαντικό φιλικό ματς στο κλειστό της Πυλαίας (18.30 - ΕΡΤ3), που σηματοδοτεί και την επιστροφή της Εθνικής στην πόλη της Θεσσαλονίκης μετά το 2021. Καθώς το Πουέρτο Ρίκο έχει εξασφαλίσει κι αυτό τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η δυναμική του αντιπάλου προσφέρει στον ομοσπονδιακό τεχνικό Βασίλη Σπανούλη μια πρώτης τάξης ευκαιρία να τεστάρει τις δυνάμεις των διεθνών λίγες μέρες πριν την έναρξη των υποχρεώσεών τους στο Ολυμπιακό τουρνουά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ