ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Νέα ηλεκτροσόκ για λαϊκά νοικοκυριά και επαγγελματίες

Αύξηση της τιμής κατά 200% μέσα σε μια βδομάδα | Συνεχίζουν να ματώνουν από τους φόρους τα λαϊκά στρώματα

Eurokinissi

Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί μέσα σε λίγες μόλις μέρες οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και, δυστυχώς, αυτό που περιμένει τα λαϊκά νοικοκυριά στον επόμενο λογαριασμό είναι μια ψυχρολουσία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι χτες Δευτέρα η τιμή της μεγαβατώρας έφτασε τα περίπου 200 ευρώ, είναι δηλαδή η μεγαλύτερη τιμή μέσα στο 2024, ενώ μέσα σε μία μόλις εβδομάδα η τιμή της μεγαβατώρας αυξήθηκε κατά 200%!

Κι αυτό όταν συνήθως οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι χαμηλότερες από τις καθημερινές. Παρ' όλα αυτά, την περασμένη βδομάδα υπήρχαν τιμές από 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις καθημερινές, ενώ το Σάββατο ήταν στα 152 και την Κυριακή στα 139 ευρώ, με την τιμή χτες να ξεπερνά τα 190 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα να αποδώσει την αύξηση των τιμών στην αύξηση της ζήτησης λόγω καύσωνα, αυτή είναι η μισή αλήθεια - που είναι χειρότερη από ψέμα. Κι αυτό γιατί η αύξηση των τιμών, και τώρα αλλά και κάθε φορά που παρατηρείται, είναι αποτέλεσμα του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς, που είναι η πηγή του προβλήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι συνηθισμένο πλέον φαινόμενο μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς η τεράστια διαφορά μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης τιμής ημέρας, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 500 ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με τους κανόνες του Χρηματιστηρίου, η ανώτερη τιμή είναι και αυτή όπου πουλιέται και αγοράζεται όλη η ποσότητα Ενέργειας που έχει καταναλωθεί σε μια χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας...

Νέο ηλεκτροσόκ για μικρές επιχειρήσεις

Επιπλέον, αντιμέτωπες με ένα πραγματικό ηλεκτροσόκ βρίσκονται πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (υπολογίζονται σε 1,2 εκατ.), που καλούνται να επιστρέψουν την κρατική επιχορήγηση για το ρεύμα την οποία έλαβαν το 2022! Πρόκειται για εκείνες τις περίφημες πρόσθετες επιδοτήσεις που δόθηκαν χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα λοιπόν με την Κομισιόν, οι επιδοτήσεις αυτές, ύψους 800 εκατ. ευρώ, είναι παράτυπες και πλέον οι όμιλοι της Ενέργειας, οι πάροχοι δηλαδή, ζητούν και παίρνουν πίσω τα χρήματά τους από χιλιάδες επιχειρήσεις, που επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά για ηλεκτρικό ρεύμα που είχαν καταναλώσει την περίοδο 2022 - 2023.

Ετσι, η κυβέρνηση, που τότε πούλαγε φούμαρα για ενισχύσεις που δίνουν ανάσα «ανακούφισης» στους επαγγελματίες, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε στις 10 Ιούνη 2024 δίνει το «ΟΚ» στους παρόχους να εκδώσουν ανακεφαλαιωτικούς λογαριασμούς για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανά δικαιούχο αποζημίωσης. Η απόλυτη κοροϊδία, δηλαδή, σε βάρος ανθρώπων που δεν ξέρουν πώς να πληρώσουν τώρα τα σπασμένα της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας και του τζόγου του χρηματιστηρίου... Μία ακόμα αθλιότητα είναι ότι η κυβέρνηση, ενώ το γνώριζε πριν τις ευρωεκλογές, το έκανε «γαργάρα», για ευνόητους λόγους.

Ηδη οι πρώτοι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί που φτάνουν σε μαγαζιά και φέρουν τον χαρακτηρισμό «Εκτακτος Λογαριασμός» έχουν εκδοθεί ως επί το πλείστον την 29/6/2024, και περιλαμβάνουν ως χρέωση μόνο την επιστροφή της κρατικής επιδότησης που είχε δοθεί για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τον Φλεβάρη του 2022 έως και τον Δεκέμβρη του 2023, ζητώντας πρακτικά από τους επιχειρηματίες την επιστροφή των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους απαιτεί η ΟΒΣΑ

«Να πάρει πίσω η κυβέρνηση» την απαράδεκτη αυτή Απόφαση για τους «συμπληρωματικούς λογαριασμούς ρεύματος» και να επιστραφούν τα ποσά λογαριασμών που έχουν ήδη πληρωθεί από τους μικρούς επαγγελματίες, απαιτεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Καταγγέλλει τη «χαρακτηριστική περίπτωση μιας ιδιοκτήτριας καθαριστηρίου ρούχων στα Ανω Λιόσια, η οποία έλαβε πριν από μερικές μέρες "συμπληρωματικό λογαριασμό". Οταν απευθύνθηκε στη ΔΕΗ για να ρωτήσει πώς προέκυψε αυτό το ποσό, της είπαν ότι πρόκειται για συμψηφισμό των επιδοτήσεων που είχε λάβει στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος από το 2022.

Η ΟΒΣΑ καλεί όσους συναδέλφους έχουν λάβει αντίστοιχους λογαριασμούς να επικοινωνήσουν άμεσα με την Ομοσπονδία και τα κλαδικά τους Σωματεία, τη δε κυβέρνηση «να πάρει πίσω την απαράδεκτη Κοινή Υπουργική Απόφαση. Να επιστραφούν τα πόσα λογαριασμών που έχουν ήδη πληρωθεί από τους μικρούς επαγγελματίες».

Και απαιτεί: Να οριστεί πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας, στα επίπεδα όπου βρίσκονταν οι τιμές πριν την ενεργειακή κρίση (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022). Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς. Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην Ενέργεια (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κ.λπ.). Διαγραφή χρεών για τους μικρούς επαγγελματίες και τα λαϊκά νοικοκυριά.

Συνεχίζουν να ματώνουν από τους φόρους τα νοικοκυριά

Περίπου 1,5 δισ. παραπάνω φόρους από όσους είχαν προϋπολογιστεί πλήρωσαν τα νοικοκυριά το πρώτο εξάμηνο του 2024, με την ακρίβεια να συνεχίζει να σαρώνει το λαϊκό εισόδημα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτά, το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,204 δισ., ενώ το 2023 είχε διαμορφωθεί στα 2,116 δισ. ευρώ. Κάτι που δείχνει και το μέγεθος της φοροληστείας, που μαζί με τους πενιχρούς μισθούς διαμορφώνει ένα εκρηκτικό μείγμα για τα λαϊκά σπίτια.

Την περίοδο Γενάρης - Ιούνης 2024 τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 29,276 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,336 δισ. ευρώ ή 4,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται από τη φοροαφαίμαξη μέσω άμεσων και κυρίως έμμεσων φόρων.

Τον Ιούνη του 2024 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,577 δισ. ευρώ και τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,561 δισ. ευρώ.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας»

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Παρασκευή 19 Ιούλη στις 20.00 θα μιλήσει σε εκδήλωση που πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ελευθερίας (χώρος πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ).

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τον Κώστα Θωμαΐδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ