ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ταξίδι» στην Ιστορία της Κουβανικής Επανάστασης, στη ζωή και τη δράση του Φιντέλ Κάστρο

Μία πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη και ξενάγηση στο Κέντρο Φιντέλ Κάστρο Ρους στην Αβάνα περιλάμβανε το Σάββατο το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Μετά την ξενάγηση στο Κέντρο η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον Ελιέρ Ραμίρες Κανιέδο, αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και βουλευτή στην Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας.

Το Κέντρο Φιντέλ Κάστρο Ρους

Το Κέντρο Φιντέλ Κάστρο Ρους, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2021, είναι ένα κέντρο για τη μελέτη, τη διάσωση και την προβολή του έργου του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης.

Από τα εγκαίνιά του μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί το Κέντρο πάνω από 170.000 άνθρωποι από 170 χώρες, ενώ μπορεί να το επισκεφτεί οποιοσδήποτε ταξιδεύει στην Κούβα, καθώς και να ζητήσει ξενάγηση σε αυτό (περισσότερες πληροφορίες, καθώς και επιλογή εικονικής ξενάγησης, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Κέντρου).

Το Κέντρο Φιντέλ Κάστρο Ρους περιλαμβάνει καταρχάς 9 αίθουσες με στιγμές από τη ζωή και τη δράση του επαναστάτη ηγέτη και τους αγώνες του κουβανικού λαού, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά ένα σύγχρονο και πολύ οργανωμένο μουσείο, με εκθέματα, διαδραστικές οθόνες, πολυμέσα, ταμπλό, χώρο προβολής κ.ά.


Παράλληλα το Κέντρο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χώρο για εικαστικές εκθέσεις, διώροφη βιβλιοθήκη, το εκδοτικό «Αλεχάντρο» (που ήταν το δεύτερο όνομα του Φιντέλ και το όνομά του στην παρανομία) και ερευνητικό κέντρο, ενώ στις τρέχουσες εργασίες του Κέντρου είναι η συγκέντρωση και έκδοση των Απάντων του Φιντέλ Κάστρο.

Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το κομματικό βιβλιάριο του Φιντέλ και άλλα έγγραφα, βιβλία που διάβαζε στη φυλακή, μετάλλια και βραβεία που του απονεμήθηκαν, καθώς και δώρα που δόθηκαν στον Κουβανό επαναστάτη, μεταξύ των οποίων και ένα γλυπτό του Δον Κιχώτη, στην ιστορία του οποίου, στον αγώνα για δικαιοσύνη, κόντρα στο ρεύμα, είχε ιδιαίτερη προτίμηση ο Φιντέλ Κάστρο (ήταν και το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε από τη «Βιβλιοθήκη του Λαού», το εκδοτικό των επαναστατών μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης).

Σε άλλη αίθουσα παρουσιάζεται η ζωή του Φιντέλ - και μέσα από αυτήν οι αγώνες του κουβανικού λαού - στα βασικά της στάδια. Με κείμενα και εικόνες ο επισκέπτης παρακολουθεί την πορεία του Φιντέλ, ξεκινώντας από τη γέννησή του το 1926, μεταξύ άλλων με την έναρξη της πολιτικής συνειδητοποίησής του στα χρόνια του πανεπιστημίου (1945 - 1950), την επίθεση στον στρατώνα Μονκάδα το 1953 (το δεύτερο μεγαλύτερο οχυρό της δικτατορίας του Μπατίστα), τη σύλληψη και τη δίκη του, κατά την οποία από κατηγορούμενος γίνεται κατήγορος και καταγγέλλει όλη τη βαρβαρότητα σε βάρος του λαού της Κούβας, την απόβαση του Φιντέλ και των συντρόφων του με το πλοιάριο «Γκράνμα», την οργάνωση του επαναστατικού στρατού και τη νίκη της Επανάστασης το 1959, την πάλη της επαναστατικής εξουσίας για την ικανοποίηση των ζωτικών λαϊκών αναγκών και την υπεράσπιση της πατρίδας απέναντι στη διαρκή ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, τη διακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της επανάστασης. Η διαδρομή συνεχίζεται στα δύσκολα χρόνια μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ και στα σοσιαλιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, με την ενίσχυση της επίθεσης των ΗΠΑ για την ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης, επίθεση η οποία απαντήθηκε από το ΚΚ Κούβας υπό την ηγεσία του Φιντέλ, από την αντίσταση του κουβανικού λαού και τη διεθνή αλληλεγγύη. Κατόπιν περιλαμβάνει τα τελευταία χρόνια της ζωής του Φιντέλ και τη δέσμευσή του ότι θα παραμείνει «ένας στρατιώτης των ιδεών», για να καταλήξει με τον θάνατό του το 2016 και το αποχαιρετιστήριο πρωτοσέλιδο της «Γκράνμα», της εφημερίδας του ΚΚ Κούβας, με τον τίτλο «Μέχρι τη Νίκη για πάντα, Φιντέλ».


Σε άλλες αίθουσες παρουσιάζονται βιβλία από διάφορες χώρες του κόσμου για τον Φιντέλ Κάστρο, οθόνες με αποσπάσματα από ομιλίες του, στιγμές από τη διεθνιστική αλληλεγγύη που έδωσε και πήρε ο κουβανικός λαός, από την ένοπλη δράση του Φιντέλ και των συντρόφων του, καθώς και τη συμβολή του επαναστατικού στρατού της Κούβας σε απελευθερωτικούς αγώνες άλλων λαών.

Χαρακτηριστική είναι και η αίθουσα στην οποία από τη μία πλευρά παρουσιάζονται τα τεράστια προβλήματα του κουβανικού λαού από την καπιταλιστική εκμετάλλευση πριν την Επανάσταση, μεταξύ άλλων το πρόβλημα της γης για τους αγρότες, η πολύ υψηλή ανεργία, ο μεγάλος αναλφαβητισμός, το πρόβλημα της κατοικίας και η τεράστια παιδική θνησιμότητα από ιάσιμες ασθένειες, και από την άλλη αναδεικνύονται οι ριζικές αλλαγές που έφερε υπέρ του λαού σε όλα τα παραπάνω η Κουβανική Επανάσταση ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά την επικράτησή της.

Εντυπωσιακό είναι το 8λεπτο βίντεο για τη νικηφόρα μάχη των επαναστατών υπό την άμεση καθοδήγηση του Φιντέλ Κάστρο τον Απρίλη του 1961 στον Κόλπο των Χοίρων, ενάντια στα αντεπαναστατικά στρατεύματα που εκπαίδευσαν, εξόπλισαν και έστειλαν οι ΗΠΑ εναντίον της Κούβας, επιχειρώντας να ανατρέψουν την Επανάσταση.

Μια ευχάριστη έκπληξη, τέλος, ήταν μια μαθήτρια Δημοτικού που ήταν ...βοηθός ξεναγός στο τελευταίο τμήμα της ξενάγησης στο Κέντρο, με τους υπεύθυνους του Κέντρου να εξηγούν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ότι παιδιά Δημοτικού συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα ξεναγήσεων και μουσειολογίας, μαθαίνουν για όλα τα παραπάνω, ενώ προετοιμάζονται να γίνουν τα ίδια ξεναγοί στους επισκέπτες του Κέντρου στις 13 Αυγούστου, ημερομηνία γέννησης του Φιντέλ.

Η Ιστορία μας οδηγός για τις νέες γενιές, για το μέλλον!


Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης στο Κέντρο, κατά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή διευθυντή του, Ελιέρ Ραμίρες Κανιέδο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι η επίσκεψη στο Κέντρο έφερε ξανά στις μνήμες μελών της αντιπροσωπείας, με μεγάλη συγκίνηση, ιστορικά γεγονότα, αφού και οι κομμουνιστές στην Ελλάδα έχουν ζήσει μέρος όλης αυτής της Ιστορίας και έχουν οργανώσει πολλές δράσεις αλληλεγγύης στην Κούβα.

Η μεγαλύτερη όμως προσφορά του Κέντρου - τόνισε - είναι προς τις νεότερες γενιές, που δεν έζησαν αυτά τα γεγονότα αλλά μόνο τις δυσκολίες μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και στην Ανατολική Ευρώπη. Οι νέες γενιές είναι απαραίτητο να μάθουν, πρόσθεσε, γιατί τα όνειρά μας μπορούμε να τα κάνουμε πραγματικότητα.

Ο Δ. Κουτσούμπας έδωσε στους υπευθύνους του Κέντρου πολλά συγχαρητήρια για τη δουλειά που έχουν κάνει, συμπληρώνοντας ότι «και εμείς θα συστήσουμε, και στην ελληνική νεολαία και στις μαζικές οργανώσεις στην Ελλάδα, να έρχονται στην Κούβα, να διδάσκονται από τον λαό της Κούβας και την Επανάστασή του, να επισκέπτονται και το Κέντρο, για να παίρνουν δυνάμεις για τη δική τους πάλη και για την ενίσχυση της αλληλεγγύης με την Κούβα».

Από την πλευρά του ο Ε. Ρ. Κανιέδο τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι οι επισκέπτες και οι αντιπροσωπείες που επισκέπτονται την Κούβα να επισκέπτονται και το Κέντρο Φιντέλ Κάστρο Ρους, να μαθαίνουν για την κληρονομιά του Φιντέλ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κληρονομιά δεν αφορά μόνο τον ίδιο προσωπικά αλλά αναδεικνύει τους αγώνες του λαού μέσα από το πρόσωπό του.

Επισήμανε δε τη σημασία αυτής της ιδεολογικής - πολιτικής πάλης, καθώς μαζί με την ενίσχυση του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ εντείνεται και η επικοινωνιακή επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, με στόχο να στρέψουν τον λαό και τη νεολαία ενάντια στην κυβέρνηση και στη σοσιαλιστική εξουσία.

Υπογράμμισε ακόμα ότι αυτή η «εμμονή» των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα σχετίζεται και με το ηθικό παράδειγμα που δίνει η Κούβα στους λαούς, τόσο με την αντίστασή της ενάντια σε αυτήν την επιθετικότητα εδώ και 75 χρόνια όσο και με τις κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης για τον λαό, οι οποίες παρουσιάζονται μέσα και από το Κέντρο Φιντέλ Κάστρο Ρους.

Στο τέλος της συνάντησης ο Δ. Κουτσούμπας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Κέντρου, σημειώνοντας τα εξής:

«Θερμά συγχαρητήρια!

Εδώ μαθαίνουν οι νεότεροι και θυμούνται οι παλιότεροι... Η Ιστορία μας είναι το μέλλον μας!

Προχωράμε μπροστά με το όνειρο της επανάστασης ζωντανό, με το όνειρο του Δον Κιχώτη επίκαιρο, αφού τα όνειρά μας ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Η Επανάσταση στην Κούβα, η πάλη του Φιντέλ ως επικεφαλής της Επανάστασης και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην Κούβα, μας εμπνέει σήμερα όλο και περισσότερο.

Με ενότητα, συντροφικότητα, αλληλεγγύη, αγώνα, θα ανοίξουμε τον δρόμο για τον σοσιαλισμό παντού, και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Το ηθικό παράδειγμα του κουβανικού λαού σήμερα μας εμπνέει. Στη μάχη ενάντια στο εξοντωτικό εμπάργκο - για να αφαιρεθεί η Κούβα από την επαίσχυντη λίστα των "τρομοκρατικών" δήθεν κρατών.

Η ΚΟΥΒΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ!

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ