ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Στη σημερινή προφεστιβαλική της Θεσσαλονίκης, επίκεντρο οι κινητοποιήσεις της Γένοβας και το Φεστιβάλ νεολαίας - φοιτητών στο Αλγέρι

Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ σε όλη τη χώρα με θεματολογία που αφορά τα σύγχρονα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία και τη δράση των νέων κομμουνιστών.

Στη Θεσσαλονίκη

Προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα «Συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις της Γένοβας, επόμενος μεγάλος σταθμός το παγκόσμιο Φεστιβάλ νεολαίας και φοιτητών στο Αλγέρι τον Αύγουστο», διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 27 του Ιούλη ο Εργατικός Τομέας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που θα γίνει στις 8.30μμ στην πλατεία Ναυαρίνου, θα προβληθεί ταινία για την κινητοποίηση στη Γένοβα, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφικού υλικού και θα προβληθεί η ταινία του Σ. Αϊζενστάιν «Απεργία».

Επίσης, σήμερα, Παρασκευή 27 του Ιούλη εκδηλώσεις γίνονται:

- Στο Καστέλι Χανίων Κρήτης, για το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση.

- Στο Βαθύ Ιθάκης, στις 8.30 μ.μ. με θέμα «ΚΝΕ και κίνημα νεολαίας».

Αύριο Σάββατο

- Ακράτα Αχαΐας, στις 8.30 μ.μ., για τα ναρκωτικά.

- Γιάννενα (συνοικία Νεοχωρόπουλο), στις 9 μ.μ., για τις εργασιακές σχέσεις.

- Θέατρο Αβούρι Ζακύνθου, στις 8.30 μ.μ., για τη δράση της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας.

- Μεσάγγαλα Λάρισας, στις 9 μ.μ., για τη δράση της ΚΝΕ.

- Ανέζα Αρτας, στις 9 μ.μ., για τα προβλήματα των νέων της υπαίθρου και τις διεξόδους της νεολαίας.

Την Κυριακή 29/7

- Κυπαρισσία, στις 8:30 μ.μ., για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

- Κέρκυρα (Αϊ- Μαθιάς), στις 9 μ.μ., για τις εργασιακές σχέσεις.

- Ληξούρι Κεφαλονιάς, στις 8.30 μ.μ., για την πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και την αγωνιστική στάση ζωής.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Περισσότερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων

Ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόσληψη αναπληρωτών για το Πρόγραμμα Ολυμπιακής Εκπαίδευσης και τις ανάγκες των σχολείων». Την ανάγκη μαζικών διορισμών από την επετηρίδα, επισήμανε ο βουλευτής Ν. Γκατζής

Στη διαιώνιση των υπαρχόντων και στη δημιουργία νέων αδιεξόδων για χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς, στην επιτάχυνση της κατάργησης της αξιοκρατικής επετηρίδας και τον εμπαιγμό για τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στρατολόγησης εθελοντών «Ολυμπιακή εκπαίδευση», οδηγεί το σχέδιο νόμου για την «Πρόσληψη αναπληρωτών για το Πρόγραμμα Ολυμπιακής Εκπαίδευσης και τις ανάγκες των σχολείων». Τα παραπάνω επισήμανε στην ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου χτες ξεκίνησε η συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί μετά το τέλος Αυγούστου.

Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι με το νομοσχέδιο λύνει το ζήτημα των αναπληρωτών - το οποίο η πολιτική του δημιούργησε -ενώ οι διατάξεις του συνδέονται και με τα σχέδια για την αξιολόγηση - χειραγώγηση εκπαιδευτικών τα οποία ανακοίνωσε προχτές.

Στη χτεσινή παρέμβασή του στη Βουλή, ο Ν. Γκατζής σημείωσε εισαγωγικά ότι το νομοσχέδιο έρχεται τη στιγμή που χιλιάδες οικογένειες, ιδιαίτερα των φτωχών και μεσαίων λαϊκών στρωμάτων, ζουν το δράμα των αποτελεσμάτων της Β` και Γ` Λυκείου. «Το νομοσχέδιο για την "πρόσληψη αναπληρωτών για το πρόγραμμα Ολυμπιακή Εκπαίδευση και και τις ανάγκες των σχολείων", τόνισε, είναι ενταγμένο μέσα στα πλαίσια της ταξικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση τα τελευταία 10 χρόνια και επιδίδεται σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση ανατροπής στα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων. Μια πολιτική όπου η μόρφωση και ένα βασικό στοιχείο της, η φυσική αγωγή, έγιναν εμπόρευμα και προνόμιο των λίγων». Σημείωσε ότι «ανατρέπει παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, εισάγει την πρόσληψη ορισμένου χρόνου, ανατρέπει και αυτά τα δεδομένα του αντιεκπαιδευτικού της νόμου 2525, επιταχύνει την κατάργηση της επετηρίδας δύο χρόνια νωρίτερα στους αναπληρωτές. Διαιωνίζει την ομηρία, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα σε δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές, δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο στις εργασιακές σχέσεις, αφού εκτός τους μόνιμους, έχουμε τους 16μηνίτες, τους ωρομίσθιους, τους αναπληρωτές και τώρα τους αναπληρωτές ορισμένου χρόνου», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ζητούμενο η φυσική αγωγή

Αναφερόμενος στο σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά την επαναπρόσληψη των 1.000 αναπληρωτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "ολυμπιακή εκπαίδευση" μέχρι το 2004, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε τα εξής: «Το πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ανάγκες διδασκαλίας για τα ολυμπιακά ιδεώδη και το αθλητικό πνεύμα, απαντά κύρια στις ανάγκες της κυβέρνησης για τον "εθελοντισμό". Τούτο επιβεβαιώνεται από τον ορισμένο χρόνο πρόσληψης των αναπληρωτών. Μετά τα τρία χρόνια τι θα γίνουν οι 2.000 εργαζόμενοι στο ολυμπιακό πρόγραμμα; Το εκπαιδευτικό σύστημα, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, απεδείχθη αναποτελεσματικό για ολοκληρωμένη μόρφωση, σκληρά ταξικό και κυρίως αντιεκπαιδευτικό. Οι όποιες προσθήκες, όπως το συζητούμενο νομοσχέδιο, στρέφονται στην κατεύθυνση προσαρμογής των εκπαιδευτικών, στην ανατροπή της μονιμότητάς τους και στην καθιέρωση μορφών και σχέσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου.

Διαιωνίζει την επαγγελματική και πολιτική ομηρία των αναπληρωτών μια και η μοναδική μονιμότητα θα έρχεται μέσα από το ΑΣΕΠ. Η πρόσληψη των 1.000 γυμναστών δεν έρχεται να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της φυσικής αγωγής, δεν έχουν να κάνουν με τον πρωταθλητισμό, βραβεία κλπ. που είναι προνόμιο, αλλά και αρετές λίγων. Μιλάμε για την αγωγή η οποία έχει καθοριστική σημασία στην υποδομή διαμόρφωσης της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου. Ασκεί πέρα από τις αρετές του σώματος και τις ψυχικές που είναι ουσιαστικά κοινωνικές, προάγει την άμιλλα, η οποία ασκείται κάτω από ορισμένες κοινωνικές συνθήκες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις θέσεις του Κόμματος για την παιδεία των σύγχρονων αναγκών και τόνισε ότι «θα πρέπει να γίνουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για όλες τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων από την επετηρίδα και μόνο από την επετηρίδα που είναι ο μόνος διαφανής, αντικειμενικός και ο μόνος αξιοπρεπής τρόπος πρόσληψης. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει ο εμπαιγμός και η ομηρία των αναπληρωτών και των άλλων σχέσεων εργασίας εκπαιδευτικών».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε ότι το Κόμμα καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, γιατί δημιουργεί παραπέρα αδιέξοδα, διαιωνίζει τον εμπαιγμό των εκπαιδευτικών αναπληρωτών γενικά και αυτών της φυσικής αγωγής.

Νομοσχέδιο για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Στην κατάρτιση νομοσχεδίου για το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα ιδιωτικά σχολεία το οποίο θα ρυθμίζει και ζητήματα απολύσεων θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας. Αυτό ανακοινώθηκε χτες από την ηγεσία του υπουργείου στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν και στην οποία ανακοινώθηκε στην ομοσπονδία και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

Σε αντίθεση με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ που ζήτησαν ο διάλογος για το θέμα της αξιολόγησης να μη γίνει μέσα στο καλοκαίρι αλλά αργότερα ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν και να συζητήσουν το ζήτημα οι εκπαιδευτικοί, το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ «κρίνει ότι η γνωστοποίησή του δε εγκαίρως στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες με σκοπό να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τέλος Αυγούστου, είναι ένα πολύ θετικό βήμα» (!)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ