ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ - Γ` ΚΠΣ
Ανάγκη για ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης

Την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για την ενίσχυση έργων που θα αφορούν κυρίως κοινωνικούς σκοπούς και την κάλυψη των βασικών αναγκών της Αθήνας, πρότεινε στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο επικεφαλής της ΝΑΣ, Σπ. Χαλβατζής

Η έλλειψη πόρων για κοινωνικούς σκοπούς απεικονίζεται στην παιδική χαρά του Βοτανικού: Πλήρης εγκατάλειψη...
Η έλλειψη πόρων για κοινωνικούς σκοπούς απεικονίζεται στην παιδική χαρά του Βοτανικού: Πλήρης εγκατάλειψη...
Η ανάγκη, από τη μια, να υπάρχει ουσιαστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης, αναφορικά με το πρόγραμμα της Νομαρχίας Αθηνών που θα χρηματοδοτηθεί από το Γ` ΚΠΣ και η επιπλέον ενίσχυση έργων, που θα αφορούν κοινωνικές υπηρεσίες, από την άλλη, ήταν τα δύο κυρίαρχα στοιχεία, που προέκυψαν στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας, όπου συζητήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα το πρόγραμμα των προτεινόμενων έργων. Οπως επισήμανε και ο επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), Σπ. Χαλβατζής, «είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο παρέμβασης, παρά μόνο ένα άθροισμα αιτημάτων και απαιτήσεων, γεγονός που δεν καθιστά το έργο μας ουσιαστικό». Το συνολικό ύψος των κονδυλίων που θα διαχειριστεί η Νομαρχία αγγίζει τα 345 δισ. δρχ., από τα οποία, τα 147 δισ. θα πάνε σε τομεακά έργα, δηλαδή, σε έργα που θα υλοποιηθούν από υπουργεία κλπ.

Στην εισήγησή της, η νομάρχης Αθηνών Ελ. Μπεσμπέα είπε ότι τα έργα που προτείνονται για το Γ` ΚΠΣ χωρίζονται στις εξής τρεις κατηγορίες:

  • Σε αυτά για τα οποία υπάρχει πλήρης ετοιμότητα Μελετών και απαραίτητων εγκρίσεων, με 29 έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 18 δισ. δρχ.
  • Σε έργα υπερτοπικού χαρακτήρα και είναι πρόταση της Νομαρχίας, με συνολική δαπάνη περίπου 41 δισ. δρχ.
  • Σε έργα προτεινόμενα από τη Νομαρχία, τους Δήμους και τους Αναπτυξιακούς Συνδέσμους (όπως π.χ. τον ΑΣΔΑ). Περιλαμβάνει 114 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 97 δισ. δρχ. Εντύπωση, δε, προκάλεσε ο ισχυρισμός της νομάρχου Ελ. Μπεσμπέα, να «κλέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα από τις υπόλοιπες Νομαρχίες, ώστε να ανεβεί το ποσόν που θα διαχειριστούμε από το Γ` ΚΠΣ»!

Ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε τρεις βασικές αδυναμίες, έτσι όπως αυτές προέκυψαν από το πρόγραμμα. Η πρώτη είναι ότι «βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο εξάμηνο του 2001 και τώρα συζητάμε για το σχεδιασμό του προγράμματος 2000 με 2005». Η δεύτερη είναι - όπως αναφέραμε και παραπάνω - η έλλειψη σχεδιασμού ενός συνολικού σχεδίου παρέμβασης, καθώς και τα ελάχιστα έργα που θα ενισχύουν κοινωνικές υπηρεσίες, όπως, π.χ., για παιδικές χαρές, παιδικούς σταθμούς, ανάπλαση περιοχών, απόκτηση ελεύθερων χώρων, απαλλοτριώσεις κλπ. Παράλληλα, κατέρριψε τους όποιους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, για μη εξεύρεση πόρων για τις απαλλοτριώσεις ελεύθερων χώρων: «Ας δώσουν το 1 τρισ. 200 εκατ. που χρωστούν όλες οι κυβερνήσεις από το '90 και μετά από την παρακράτηση των ΚΑΠ και αμέσως βρίσκονται πόροι για την πραγματοποίηση μεγάλων έργων ουσίας για την πόλη».

Η τρίτη αδυναμία είναι η ανάγκη για εκπόνηση μελετών προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης της Αθήνας, του Πειραιά και γενικότερα της Αττικής - λίγες ώρες αργότερα η Αθήνα «χόρευε» στους ρυθμούς των 5,7 Ρίχτερ, αποδεικνύοντας πόσο αληθινά ήταν τα λόγια του Σπ. Χαλβατζή. Σημείωσε, παράλληλα, την ανάγκη διεκδικητικής κατεύθυνσης για τη δημιουργία υποδομών και την ουσιαστική αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας. Τέλος, στιγμάτισε την άρνηση συνεργασίας με τη Νομαρχία φορέων και υπουργείων (ΟΣΚ και ΥΠΕΧΩΔΕ), για τη λύση σημαντικών προβλημάτων.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Προαστιακός υπό προϋποθέσεις στον Ταύρο

Να γίνουν πράσινο τα 50 στρέμματα στα Βριλήσια...

Την ομόφωνη απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Σιδηροδρομικός διάδρομος από το αμαξοστάσιο Ρέντη μέχρι την αρχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών», αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασής του. Πρόκειται για το έργο του προαστιακού σιδηροδρόμου, όπου η αρμόδια θυγατρική εταιρία του ΟΣΕ, η «ΕΡΓΟΣΕ», σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στο Συμβούλιο, δεν είχε κάνει καμία επαφή με το Δήμο Ταύρου, ο οποίος είναι άμεσα ενδιαφερόμενος, αφού μεγάλο μέρος του σιδηροδρόμου περνάει από το δήμο.

Οπως σημείωσε τόσο ο δήμαρχος Ταύρου Δ. Σούτος, όσο και ο επί εικοσαετίας πρώην δήμαρχος της πόλης Π. Βακαλόπουλος, το έργο που γίνεται δε λαμβάνει υπόψη του την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, η οποία και θα υποβαθμιστεί. Παράλληλα, δε, όπως σημείωσε ο Π. Βακαλόπουλος, υπάρχει πρόταση για υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου, η οποία δεν εξετάστηκε όπως θα έπρεπε από την ΕΡΓΟΣΕ, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρία, δεν ήρθε σε καμιά επαφή με το δήμο.

Στην απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο σημειώνει ότι ΕΡΓΟΣΕ και δήμος πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν μια κοινώς αποδεκτή λύση.

Πράσινο στα Βριλήσια

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας, να γίνει πράσινο όλη η έκταση των 50 στρεμμάτων της Ναυτικής Βάσης που βρίσκεται στο Δήμο Βριλησίων και να μη λειτουργήσει η ΔΕΗ κέντρο διανομής υψηλής τάσης, όπως σχεδιάζεται. Ετσι, ζητά να αποδοθεί στο Δήμο προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, άθλησης και αναψυχής, όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Οπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην κατάτμηση του χώρου και θα έχει αποτέλεσμα να τσιμεντοποιηθούν τα 50 στρέμματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν χώρο πρασίνου και αναψυχής.

ΕΣΔΚΝΑ
Εκλέχτηκε η νέα Εξελεγκτική Επιτροπή

Στο «κομπρεμί» μεταξύ των τάσεων για την ανάδειξη νέας ΕΕ - που διαπνέεται από συντηρητικές ιδέες - εμφανίζεται πιο ισχυρή η ομάδα που επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση του Συνδέσμου και άρα των δήμων

Με κύριο χαρακτηριστικό την παραπέρα προώθηση των δυνάμεων που είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και που εμφανώς δεν επιθυμούν την ουσιαστική ανάπτυξη του Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε προχτές η ανάδειξη της νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής (ΕΕ) του. Στη νέα ΕΕ του Συνδέσμου, εκλέχτηκαν: Πρόεδρος, Γ. Λαζουράκης, αντιπρόεδρος Ν. Παπαδήμας, μέλη Αθ. Δεζηργιάννης, Ν. Γιατράκος, Ευθ. Βεντουράτος, Γ. Μαντίκος και Γ. Ηλιακόπουλος.

Η παραπάνω σύνθεση της Επιτροπής, ανέδειξε το γεγονός, ότι οι τάσεις του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: ο Ν. Παπαδήμας, διεκδικούσε και αυτός την προεδρία αλλά τελικά αποχώρησε) τα «βρήκαν», έστω και την τελευταία στιγμή. Σημειώνεται, δε, ότι ο εκπρόσωπος που στηρίχτηκε από τις δυνάμεις των κομμουνιστών Χρ. Μέντζος, αποκλείστηκε από το νέο όργανο με 26 ψήφους. Πρόταση την οποία υποστήριξε και ο Στ. Λάλος, μέλος του ΕΣΔΚΑ. Ο Γ. Πατσιλινάκος, δήμαρχος Περάματος, ο οποίος και πρότεινε τον Χρ. Μέντζο για το νέο όργανο, σημείωσε ότι η παράταξη αυτή, «έδωσε σκληρές μάχες τόσο για την ουσιαστική ανάπτυξη του ΕΣΔΚΝΑ και να παλέψει πιο δυνατά τον ενιαίο σχεδιασμό - να μη μείνουμε δηλαδή μόνο σε μια χωματερή - όσο και ενάντια στην οποιαδήποτε μορφής ιδιωτικοποίηση του Συνδέσμου».

Εκείνο, πάντως, που έγινε φανερό και που συζητιόνταν στα «πηγαδάκια» της συνεδρίασης, ήταν ότι το «κομπρεμί» μεταξύ των τάσεων, εμφανίζει πιο ισχυρή τη θέση που επιδιώκει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ιδιωτικοποίηση του Συνδέσμου. Γεγονός που θα οδηγούσε και στην ιδιωτικοποίηση των δήμων.

Παρά τα μεγάλα λόγια για αντιπροσωπευτικότητα, γεγονός παραμένει, ότι οι κομμουνιστές δε θα εκπροσωπηθούν ούτε σε αυτή την ΕΕ, ενώ η πρόταση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου, όπως δείχνουν όλα τα γεγονότα, θα πέσει στο κενό. Κάτι που είχε γίνει και την προηγούμενη διετία, οπότε και οι πλειοψηφίες αρνήθηκαν να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των κομμουνιστών ως απλοί παρατηρητές στις συνεδριάσεις της ΕΕ.

Νεκρός στρατιώτης σε τροχαίο

Ενας στρατιώτης έχασε τη ζωή του χτες τα ξημερώματα σε τροχαίο ατύχημα που έγινε στη Δεσκάτη Γρεβενών. Πρόκειται για τον 20χρονο Χρήστο Κοτρώτσιο ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα του Εβρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, ο στρατιώτης έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας που οδηγούσε και εξετράπη της πορείας του.

Πυροβολισμοί λιμενικών - Αλβανών στην Κέρκυρα

Συμπλοκή με ανταλλαγή πυρών έγινε χτες το πρωί στις βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας, μεταξύ σκάφους του Λιμενικού και ταχύπλοου, στο οποίο επέβαιναν 13 Αλβανοί λαθρομετανάστες. Αποτέλεσμα της ανταλλαγής πυροβολισμών, ήταν να τραυματιστούν τέσσερις Αλβανοί από θραύσματα.

Οι τραυματίες, με ελαφρά τραύματα, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Κέρκυρας όπου και νοσηλεύονται. Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, όταν το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους εντόπισε το ταχύπλοο έριξε προειδοποιητικές βολές προκειμένου να σταματήσει. Ο οδηγός του ταχύπλοου απάντησε με πυρά, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξή του απ' το περιπολικό του Λιμενικού, το οποίο μετά από λίγο κατάφερε να το ακινητοποιήσει. Για το περιστατικό το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας διενεργεί προανάκριση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ