ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σάλος από τις συνεχείς αποκαλύψεις για την αστυνομική βία

Ισπανός διαδηλωτής που επέστρεψε από τη Γένοβα δείχνει τα... σουβενίρ που εξασφάλισε

Associated Press

Ισπανός διαδηλωτής που επέστρεψε από τη Γένοβα δείχνει τα... σουβενίρ που εξασφάλισε
ΡΩΜΗ.-

Η απόλυτη πλειοψηφία που χαίρει ο συνασπισμός «Οίκος των Ελευθεριών», του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο ιταλικό Κοινοβούλιο, λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας προς την κυβέρνηση, αφού καταψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης για έναρξη των ερευνών από ανακριτική επιτροπή της Βουλής σε σχέση με τα έκτροπα και τη βαναυσότητα, με την οποία η ιταλική αστυνομία αντιμετώπισε τους διαδηλωτές κατά τις τρεις μέρες των διαδηλώσεων κατά της Συνόδου του G8, στη Γένοβα, από τις 20 έως τις 22 Ιούλη. Ομως η ασπίδα προστασίας σταματά στα ιταλικά σύνορα, καθώς η κατακραυγή είναι μαζική και προέρχεται από πολλές χώρες της Ευρώπης...

Ενδεικτικό είναι ότι σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος φιλοξενεί στις σελίδες του μαρτυρίες και καταγγελίες για άγριους ξυλοδαρμούς και παραβίαση των ανθρωπίνων και των νομικών δικαιωμάτων των διαδηλωτών στη Γένοβα από την αστυνομία. Οι καταγγελίες των διαδηλωτών δημοσιεύονται σε πολλές μεγάλες και έγκυρες ευρωπαϊκές εφημερίδες, όπως οι «El Pais», «Le Monde» και «Berliner Zeitung», αλλά και στην ιστοσελίδα του Βρετανικού BBC.

Ηδη οι φωτογραφίες Βρετανών και Ισπανών διαδηλωτών που επέστρεψαν χτες στις πατρίδες τους, μετά την απελευθέρωσή τους, είναι αποκαλυπτικές. Σπασμένα χέρια, κεφάλια, σώματα μελανιασμένα από το πολύ ξύλο και τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τη σύλληψή τους και την παραμονή τους στα ιταλικά κρατητήρια. Πέρα από τις καταγγελίες, ήδη αναζητούνται και πάνω από 40 διαδηλωτές, οι οποίοι φέρονται ως «αγνοούμενοι». Πολλοί απ' αυτούς είναι ξένοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες κυρίως Σουηδοί και Γερμανοί. Ετσι, χτες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι, αν χρειαστεί, θα ζητηθούν εξηγήσεις από την ιταλική κυβέρνηση. «Υπήρξε κακομεταχείριση εκ μέρους της αστυνομίας στα αστυνομικά τμήματα, που μου θύμισαν τις εικόνες κατά τη διάρκεια της χούντας στην Αργεντινή» δήλωσε ο Χανς Κρίστιαν Στρέμπλε, ηγετικό και ιστορικό στέλεχος των Πρασίνων, στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό FAZ μετά την επίσκεψή του στις φυλακές της Γένοβας, όπου συνάντησε τους συλληφθέντες, Γερμανούς υπηκόους.

Παράλληλα, και ο Μίκαελ Γκέιζερ, 35 ετών, ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος από το Λουξεμβούργο, που βρέθηκε στις διαδηλώσεις της Γένοβας, στις δηλώσεις του προς το πρακτορείο «Ρόιτερς» τόνισε για τα γεγονότα του Σαββάτου, όταν η αστυνομία εισέβαλε στο σχολικό συγκρότημα όπου στεγαζόταν το Κέντρο Τύπου και το δεύτερο κτίριο χρησίμευε ως κατάλυμα για τους διαδηλωτές: «Οταν η αστυνομία εισέβαλε, όλοι πέσαμε κάτω με το πρόσωπό μας στο δάπεδο και με πόδια και χέρια ανοιχτά χωρίς να προβάλλουμε καμία αντίσταση». Και ο Γκέιζερ συνέχισε: «Εκμεταλλεύτηκαν την κατάστασή μας και μας χτυπούσαν με γκλομπς, μας κλοτσούσαν και μας χτυπούσαν με λύσσα»...

Λαϊκές πιέσεις και αντιδράσεις

Ομως δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις των χωρών και κυρίως των λαών των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά είναι και οι ίδιοι οι Ιταλοί που έχουν εξοργιστεί, αλλά και σοκαριστεί με την πρωτοφανή και δολοφονική επιχείρηση καταστολής των αστυνομικών αρχών. Οι εσωτερικές πιέσεις, που πρακτικά φάνηκαν και στους δρόμους της Ιταλίας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί εξέφρασαν την οργή τους, είναι τρομακτικές. Μπροστά σε αυτό το γιγάντιο κύμα της λαϊκής οργής, η εισαγγελία της Γένοβας διεξάγει ανακρίσεις και όπως δήλωσε δικαστική πηγή στο πρακτορείο «Ρόιτερς», εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών κατά αστυνομικών για επίθεση, πρόκληση σωματικών βλαβών και κατάχρηση εξουσίας, σε σχέση με τη δολοφονία του 23χρονου Κάρλο Τζουλιάνι, αλλά και των 231 που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Επίσης, έχουν γίνει καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαδηλωτών που συνελήφθησαν. Συνολικά συνελήφθησαν 280 άτομα και σε πολλά από αυτά δεν επιτράπηκε να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες ή τους συνηγόρους τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Εξηγήσεις ζητεί και η ιταλική αντιπολίτευση, ενώ κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Κλαούντιο Σκατζιόλα να υποβάλει την παραίτησή του. Την ίδια στιγμή μοναδικό θέμα απασχόλησης και των ιταλικών μέσων ενημέρωσης είναι τα γεγονότα της Γένοβας. Οι ιταλικές εφημερίδες βρίθουν από δημοσιεύματα για την «παρείσφρηση πολλών ακροδεξιών, ακόμη και παραστρατιωτικών ομάδων» μέσα στον κύριο όγκο των διαδηλωτών, ομάδες που προκάλεσαν και τα επεισόδια, που αποτέλεσαν την καλύτερη αφορμή για την έναρξη της επιχείρησης καταστολής. Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, η ιταλική αστυνομία ήξερε πολλές μέρες πριν για το ενδεχόμενο των «παρεισφρήσεων» και θέτουν ερωτήματα, όπως «γιατί δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει» ή «εάν όλες αυτές οι ομάδες έδρασαν με εντολές της αστυνομίας»...

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Παρασκευή:

  • Στις 18.15, στην εκπομπή ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ, σε επανάληψη, την Αλέκα Ζορμπαλά να συζητάει με τον Γιώργο Σφυρή, υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Βαγγέλη Στογιάννη, διευθυντή του περιοδικού «ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ», το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, με αφορμή το πρώτο κρούσμα της νόσου «των τρελών αγελάδων» στη χώρα μας.
  • Στις 19.15 στην εκπομπή ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συζητάει με τον συγγραφέα Σπύρο Τζόκα, για το βιβλίο του «Χαρίλαος Τρικούπης και η συγκρότηση του Ελληνικού κράτους, οδοιπορικό ανά τον 19ο αιώνα» των εκδόσεων ΘΕΜΕΛΙΟ, που έχει βραβευτεί και με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ που σήμερα επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου, μια συζήτηση με τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ