ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΑΚΑ.-- Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στο Μπαγκλαντές, όπου εκδηλώνονται μεγάλες αντιδράσεις σε αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο Δημόσιο (π.χ. όρους προσλήψεων) επηρεάζοντας και την κατάσταση στα ήδη γεμάτα προβλήματα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πρωτοστατούν φοιτητές.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε φωτιά που ξέσπασε σε ένα εμπορικό κέντρο στην πόλη Ζιγκόνγκ της νοτιοδυτικής κινεζικής επαρχίας Σετσουάν. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο ισόγειο του 14οροφου κτιρίου, ενώ σωστικά συνεργεία συνέχιζαν επιχειρήσεις εντοπισμού εγκλωβισμένων, που εικαζόταν ότι έμεναν παγιδευμένοι.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Το κλείσιμο τριών παραλιών (με μεγάλη τουριστική κίνηση) στη Βαλένθια για το κοινό ανακοίνωσαν οι αρχές, μετά από την εμφάνιση πετρελαιοκηλίδας, που εκτείνεται σε εκατοντάδες μέτρα ακτής. «Ολα τα σενάρια στην έρευνα παραμένουν ανοικτά σχετικά με την προέλευση της πετρελαιοκηλίδας», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Ρακέλ Ιμπανέθ, διευκρινίζοντας πως οι λιμενικές αρχές έχουν αναπτυχθεί για να επαληθεύσουν «ότι δεν υπάρχει άλλη εστία μόλυνσης στη θάλασσα», ενώ εργασίες απορρύπανσης φέρονταν να έχουν καθαρίσει σημαντικό μέρος της ζώνης που επηρεάστηκε.

ΜΟΥΣΚΑΤ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε χτες την ευθύνη της ένοπλης επίθεσης σε σιιτικό τέμενος κοντά στην πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 9 ανθρώπων (μεταξύ των οποίων οι τρεις δράστες) και τον τραυματισμό άλλων 28. Παράλληλα, χτες ανακοινώθηκε η ανατροπή εμπορικού πλοίου ανοικτά του Ομάν, στο οποίο επέβαινε 17μελές πλήρωμα.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης στην παραλιακή πόλη της Λιβύης, Τατζούρα (που απέχει 20 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης), με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία διερχόμενη γυναίκα και να προκληθεί πανικός σε πολίτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα κοντά στον χώρο των συγκρούσεων.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Η Ιντερπόλ συνέλαβε 300 άτομα, κατάσχεσε κεφάλαια ύψους 3 εκατ. δολαρίων, μπλόκαρε 720 τραπεζικούς λογαριασμούς στο πλαίσιο της επιχείρησης «Jackal III», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10 Απρίλη και 3 Ιούλη σε 31 χώρες (αρκετές εκ των οποίων στη Δυτική Αφρική) με στόχο την πάταξη οικονομικού εγκλήματος και χρηματοπιστωτικής απάτης.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Περιοδεία της Μπέρμποκ προς αναζήτηση «νέου» ρόλου

«Νέο» ρόλο στην Αφρική αναζητά η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, μετά τις πιέσεις που δέχεται το Βερολίνο για αποχώρηση Γερμανών στρατιωτών από χώρες της Δυτικής Αφρικής. Η ίδια, σε περιοδεία που πραγματοποιεί στην περιοχή, συνοδευόμενη από 10μελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, βρέθηκε χτες στο Ντακάρ της Σενεγάλης, εκφράζοντας επιθυμία για «διεύρυνση σχέσεων με τη Δυτική Αφρική». Εκεί δήλωσε μεταξύ άλλων πως η ασφάλεια όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης «εξαρτάται από την Αφρική». Επλεξε το εγκώμιο της νέας κυβέρνησης στη Σενεγάλη, λέγοντας πως η χώρα είναι πρότυπο δημοκρατικού συστήματος για το Σαχέλ της Αφρικής, μετά τα πραξικοπήματα που εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε χώρες της περιοχής.

Ισχυρίστηκε πως η Γερμανία «θέλει να αντιμετωπίσει τους Αφρικανούς εταίρους της σαν ίσους» και υποσχέθηκε «καλύτερη πρόσβαση σε δάνεια και χρηματοδότηση με προνομιακούς όρους».

Την Τρίτη η Μπέρμποκ και οι Γερμανοί επιχειρηματίες μετέβησαν στην Ακτή Ελεφαντοστού. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον ομόλογό της, Λεόν Κ. Αντόμ, και τον Πρόεδρο της χώρας, Αλασάν Κουαταρά. Θύμισε πως η Γερμανία βοηθά στη χρηματοδότηση υποδομών για κέντρο αντιτρομοκρατικής εκπαίδευσης, δίνοντας 2,5 εκατομμύρια ευρώ, παρέχοντας Γερμανούς ειδικούς για την ενίσχυση της εκπαίδευσης Αφρικανών αστυνομικών, στρατιωτικών κ.ά.

Η εμφάνιση της Γερμανίδας υπουργού σε χώρες της Δυτικής Αφρικής γίνεται στο φόντο σκληρού ανταγωνισμού με ισχυρές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ρωσίας αλλά και της Τουρκίας, που εδώ και χρόνια μονοπωλιακοί τους όμιλοι δραστηριοποιούνται στην ήπειρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ