ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
«Υπονόμευση των εποικοδομητικών σχέσεων» η αναφορά στην κατοχή της Κύπρου...

Με φόντο τις διεργασίες για το Κυπριακό και με τη σφραγίδα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων

Αμερικανικό πλοίο στο λιμάνι της Λάρνακας

Copyright 2024 The Associated

Αμερικανικό πλοίο στο λιμάνι της Λάρνακας
«Προσπάθειες για υπονόμευση της κοινής θέσης των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο», διαπιστώνει το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, επικρίνοντας σε ανακοίνωσή του δηλώσεις που έκανε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, από την Κύπρο στις 15/7, ανήμερα της επετείου για το πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Μακαρίου.

Το τουρκικό υπουργείο κατηγόρησε τον Ελληνα υπουργό για «χαμηλού επιπέδου, ψευδείς και συκοφαντικές (...) προσπάθειες να κάνει πολιτική καριέρα δημιουργώντας ταραχές μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού», καταφεύγοντας σε νέα προκλητική υπεράσπιση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (που ακολούθησε το πραξικόπημα της 15ης Ιούλη 1974). Εκφράζει έτσι «υπερηφάνεια» επειδή το 1974 «ο τουρκικός στρατός ανέλαβε δράση σύμφωνα με το δικαίωμα εγγυήσεως της Τουρκίας και έσωσε τον τουρκοκυπριακό λαό (...) από απόπειρα γενοκτονίας», υποστηρίζοντας ότι «χάρη στο θάρρος και την παρουσία του τουρκικού στρατού, δεν έχει χυθεί αίμα στην Κύπρο από το 1974, η χουντική καταπίεση της Ελλάδας στον ελληνοκυπριακό λαό έχει εξαλειφθεί και το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα έχει ανατραπεί και η επιστροφή στη δημοκρατία κατέστη δυνατή»! Με φόντο δε την όξυνση των διεργασιών για διευθέτηση του Κυπριακού με παλιά και νέα ευρωατλαντικής κοπής σχέδια, διαμηνύει ότι «ο τουρκικός στρατός θα είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο στο μέλλον, όπως ήταν στο παρελθόν και στο παρόν», δείχνοντας και έτσι με τι «προαπαιτούμενα» τρέχουν οι διεργασίες.

Με μια ειρωνική ανακοίνωση απάντησε το υπουργείο Αμυνας, στην οποία σημείωσε: «Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να "ευχαριστήσει" τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις "υπηρεσίες" τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία». Παρά τους λεονταρισμούς παρέλειψε βέβαια να «ευχαριστήσει» και τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς που έβαλαν τη σφραγίδα τους και στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο και στις σημερινές μεθοδεύσεις για τη διαιώνισή της.

Στο μεταξύ, θυμίζουμε ότι μεθαύριο Σάββατο 20 Ιούλη θα βρεθεί στην Κύπρο ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις μνήμης για την τουρκική εισβολή του 1974, ενώ στα Κατεχόμενα θα βρεθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, για να παραστεί στις καθιερωμένες φιέστες του ψευδοκράτους.

Μιλώντας προχτές στο «ΣΚΑΪ», ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι «θα είναι μια δύσκολη μέρα το Σάββατο για τον ελληνισμό» και πρόσθεσε: «50 χρόνια μετά, εξακολουθούμε να έχουμε το ένα τρίτο μιας ευρωπαϊκής χώρας υπό κατοχή ουσιαστικά. Είναι μία ευκαιρία, όπως κάθε τέτοια ημερομηνία, μια ευκαιρία αναστοχασμού για το τι ενδεχομένως και εμείς δεν κάναμε καλά».

Στα σκαριά σχέδια αναβάθμισης της βάσης στο Μαρί

Κι ενώ τρέχουν διεργασίες για μια πιθανή επανέναρξη και επίσημων συνομιλιών για το Κυπριακό, τα σχέδια βαθύτερης εμπλοκής του νησιού σε ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια επιβεβαιώνονται διαρκώς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Β. Πάλμας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει τις σχετικές εισηγήσεις ειδικών προκειμένου να ξεκινήσει την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί, που θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να ανταποκριθεί στη «γεωπολιτική αναβάθμιση» που αντιστοιχεί στη γεωγραφική της θέση. Μετά από χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε πως «τα τελευταία χρόνια η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά σε υψηλό επίπεδο». Πρόσθεσε - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - ότι «ως κράτος - μέλος της ΕΕ θα πρέπει να αποδεικνύουμε και στην πράξη πως με αυτή τη γεωπολιτική αναβάθμιση, την οποία δικαίως έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να μπορεί (η χώρα μας) να ανταποκρίνεται και να υλοποιεί και να μπορεί να εφαρμόζει πολιτικές που αφορούν τη γύρω περιοχή».

Κατέληξε δε ότι η αναβάθμιση της βάσης στο Μαρί είναι ένα έργο το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά, γεωπολιτικά, στην περιοχή, για να εξυπηρετήσει ζητήματα που αφορούν είτε ανθρωπιστικές είτε οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες έχουν να κάνουν με κράτη που ανήκουν στην ΕΕ ή και με τρίτα κράτη που είναι φίλες χώρες της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Το Μαρί βρίσκεται στην επαρχία Λάρνακας, στη νοτιοανατολική Κύπρο.

Θυμίζουμε ότι η Κύπρος ήδη διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε μια σειρά «δραστηριότητες», ανοιχτά στρατιωτικές (καταρχήν μέσα από τις δύο στρατιωτικές βάσεις που η Βρετανία διατηρεί σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια) όπως και του αμερικανοΝΑΤΟικού κέντρου «Cyclops», αλλά και «ανθρωπιστικές», όπως με τη λειτουργία του «διαδρόμου» μεταφοράς υλικής βοήθειας προς τη Γάζα, που συγκροτήθηκε με την πρωταγωνιστική συμβολή των ΗΠΑ.

Ερντογάν: Δεν εγκλωβιζόμαστε σε ένα μπλοκ

Από τη δική του πλευρά, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά ότι η Αγκυρα παζαρεύει απαιτητικά τη συνεργασία της με όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σημειώνοντας: «Οσο σημαντικό είναι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τον δυτικό κόσμο, άλλο τόσο σημαντικό είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας περιορίσει σε στενά καλούπια (...) Δεν γυρίζουμε την πλάτη στην Ανατολή για χάρη της Δύσης, ούτε παραμελούμε τη Δύση για χάρη της Ανατολής. Τα τελευταία 22 χρόνια, έχουμε κάνει ιστορικά βήματα για να διευρύνουμε τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά συμφέροντα, έχουμε ενισχύσει τις σχέσεις μας ακόμη και με χώρες που προηγουμένως ήταν αντίθετες μαζί μας».

Συμπλήρωσε ότι «σε μια εποχή που ο αγώνας για την κατανομή ισχύος μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων εντείνεται, είναι κάτι περισσότερο από επιλογή, είναι αναγκαιότητα για την Τουρκία να δημιουργήσει νέες ισορροπίες στην εξωτερική πολιτική» και δεν παρέλειψε να εκφράσει ικανοποίηση επειδή η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ «επιβεβαίωσε τον αναντικατάστατο ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», επαναλαμβάνοντας και «προσδοκίες» που παραμένουν απέναντι σε «συμμάχους μας», «ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέροντας ότι «είμαστε ακόμη μακριά από τη συνεργασία που επιθυμούμε».


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας»

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Παρασκευή στις 20.00 θα μιλήσει σε εκδήλωση που πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «50 χρόνια από την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ελευθερίας (χώρος πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ).

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τον Κώστα Θωμαΐδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ