ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 6ΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Μύθοι και ανέκδοτα για να κουκουλώσει το αίσχος που γενικεύεται στους χώρους δουλειάς

Κάθε μέρα και με κάθε τοποθέτηση τα κάνει όλο και χειρότερα η κυβέρνηση σχετικά με την 6ήμερη εργασία που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 1η Ιούλη, με βάση τον νόμο Γεωργιάδη του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η ενεργοποίηση του νέου αυτού μέτρου πήγε «πακέτο» με την εγκύκλιο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που προβλέπει νέο ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου, χαρίζοντας επιπλέον ώρες τζάμπα δουλειάς στους βιομήχανους και σε άλλους καπιταλιστές.

Με την κατακραυγή να συνεχίζεται αμείωτη ενάντια στην κυβέρνηση και τις αντιδράσεις των σωματείων να δυναμώνουν, ξεκαθαρίζοντας ότι στους χώρους δουλειάς δεν πρόκειται να περάσουν τέτοια αίσχη, το «μπουρδούκλωμα» που επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας είναι αποκαλυπτικό.

Σαν να απευθύνεται σε τίποτα εξωγήινους, η υπουργός Νίκη Κεραμέως έλεγε προχθές ότι «δεν υπάρχει 6ήμερη εργασία». Και, απαντώντας σε δημοσιογράφους, τόνιζε ότι αν υπήρχε 6ήμερη εργασία, «το Σάββατο που μας πέρασε οπουδήποτε και να κοιτούσατε θα δούλευε ο κόσμος»!

Επειδή προφανώς η υπουργός δεν βλέπει «κόσμο να δουλεύει Σάββατο», της το θυμίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όπως σε Εμπόριο, Επισιτισμό κ.α., που εδώ και χρόνια εργάζονται σε πολλές περιπτώσεις τα Σάββατα και τις Κυριακές. Οι υπόλοιποι κλάδοι με την εφαρμογή του νόμου έρχονται σταδιακά να προστεθούν σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς. Χώρια που η 6η μέρα δεν είναι απαραίτητα το Σάββατο σε κάθε επιχείρηση, αφού ανάλογα με το πρόγραμμα εργασίας για κάθε εργαζόμενο μπορεί να είναι η οποιαδήποτε μέρα της βδομάδας, κάτι που βέβαια το γνωρίζει η υπουργός.

Οπως γράφεται, μέχρι στιγμής περίπου 1.600 επιχειρήσεις έχουν δηλώσει στο σύστημα «Εργάνη» την αξιοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου για την 6ήμερη εργασία, ενώ η εικόνα θα είναι πλήρης τον επόμενο μήνα. Μάλιστα, δεν λείπουν και αναφορές για εργοδότες που επειδή οι επιχειρήσεις τους δεν συμπεριλαμβάνονται προς το παρόν στο ...ευεργετικό αυτό μέτρο της κυβέρνησης, προσθέτουν στην «ταυτότητα» της επιχείρησης και άλλες «δραστηριότητες» (ΚΑΔ), ώστε να ενταχτούν από το παράθυρο.

Στο μεταξύ, μετά τα βαφτίσια της 6ήμερης εργασίας ως «έκτακτης βάρδιας» και τις επικλήσεις της κυβέρνησης στο «ευρωπαϊκό πλαισίο», επιβεβαιώνοντας ότι προωθεί την εργασιακή ζούγκλα της 13ωρης δουλειάς, νέα ανέκδοτα προστίθενται στην κυβερνητική προπαγάνδα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Π. Τσακλόγλου, ο οποίος, για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό ότι η εργοδοσία δεν θα εφαρμόζει «επί μονίμου βάσης» το 6ήμερο, είπε πως κάτι τέτοιο «είναι ασύμφορο για τους εργοδότες», λόγω της προσαύξησης του μισθού. Κι αυτό ενώ όταν έφερνε τον νόμο, το υπουργείο τόνιζε ότι το μέτρο έρχεται επειδή οι εργοδότες «δεν βρίσκουν προσωπικό», οπότε σε συγκεκριμένους κλάδους αντί να πληρώσουν για να προσλάβουν εργαζόμενους ξεμπερδεύουν με ένα έστω «προσαυξήμενο» μεροκάματο της 6ης μέρας. Αλήθεια, τι συμφέρει περισσότερο την εργοδοσία; Να προσλάβει επιπλέον προσωπικό για να καλύπτονται όλες οι βάρδιες με σταθερό προγραμματισμό, όπως διεκδικούν οι εργαζόμενοι, ή να κάνει λάστιχο το υπάρχον προσωπικό και τη ζωή τους;

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Απέναντι λοιπόν στη νέα αυτή επίθεση συνεχίζονται οι αντιδράσεις εργαζομένων και σωματείων, που οργανώνονται για να ακυρώσουν στην πράξη τις εργοδοτικές επιδιώξεις που πλέον «νομιμοποιούνται» σε περισσότερους χώρους δουλειάς.

Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων, το ΝΙΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι με την εν λόγω εγκύκλιο δίνεται μία ώρα τζάμπα στους βιομήχανους ως «χρόνος προετοιμασίας και αποχώρησης», δηλαδή τα 30 λεπτά πριν και τα 30 λεπτά μετά τη βάρδια δεν θεωρούνται εργάσιμος χρόνος, άρα δεν πληρώνονται. Και όπως σημειώνει το Συνδικάτο, «το συγκεκριμένο μέτρο έσπευσε να το αξιοποιήσει άμεσα η εργοδοσία του ΝΙΚΑ, που σταθερά επιδιώκει την επιβολή και επέκταση της απλήρωτης εργασίας, μεταφέροντας τις συσκευές χρονομέτρησης από τα αποδυτήρια στο συσκευαστήριο, το μαζικότερο τμήμα του εργοστασίου, ακριβώς δηλαδή δίπλα στις μηχανές. Επομένως, ένας εργαζόμενος στον ΝΙΚΑ που θέλει περίπου 10 λεπτά να ντυθεί και να μετακινηθεί στο τμήμα του και άλλα 10 λεπτά στο τέλος της βάρδιας, δηλαδή σύνολο 20 λεπτά, δεν θα πληρωθεί γι' αυτόν τον χρόνο. Αν σε αυτά τα λεπτά προσθέσουμε και τα 30 λεπτά διαλείμματος, που στον ΝΙΚΑ είναι εκτός 8ώρου, φτάνουμε σύνολο τα 50 λεπτά κλεμμένου χρόνου εργασίας καθημερινά, για τον οποίο οι εργάτες στον ΝΙΚΑ δεν πληρώνονται!».

Επιπλέον, στη σχετική εγκύκλιο προβλέπεται η «ευέλικτη προσέλευση» των εργαζομένων, δηλαδή ότι αυτοί μπορούν να χτυπάνε την κάρτα τους μέχρι 120 λεπτά μετά την έναρξη της βάρδιάς τους, δίνοντας στον εργοδότη τη δυνατότητα να καλύπτει τα «ίχνη» της υποδηλωμένης εργασίας. Αυτό βέβαια σημαίνει στην πράξη ότι ο εργοδότης μπορεί να αναγκάσει τον εργαζόμενο να ξεκινά τη δουλειά του, αλλά να χτυπά την κάρτα του μέχρι και δύο ώρες μετά, παρατείνοντας κατά αντίστοιχο χρόνο και τη λήξη της βάρδιάς του. «Εδώ το υπουργείο Εργασίας ξεπέρασε ακόμα και την επιδίωξη του ΝΙΚΑ, που μίλαγε από τον Μάρτη μόνο για 70 λεπτά "ευέλικτης προσέλευσης" και που επέβαλλε στους εργαζομένους να συναινέσουν σε αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά το Συνδικάτο. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο ιδιοκτήτης του ΝΙΚΑ είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, αίτημα του οποίου προς την κυβέρνηση ήταν τα παραπάνω μέτρα της ψηφιακής κάρτας, τα οποία υλοποιούνται στην πράξη.

  • Σύσκεψη ενημέρωσης αλλά και οργάνωσης αγωνιστικών πρωτοβουλιών, ενάντια στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για την ψηφιακή κάρτα και την 6ήμερη δουλειά, διοργανώνει την Τετάρτη 24 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας.
«ΚΑΥΣΩΝΑΣ» ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ
Μέτρα ουσιαστικής προστασίας από τη θερμική καταπόνηση απαιτούν τα σωματεία

Σταμάτησαν έργα στο Αγρίνιο με παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων

Από παρεμβάσεις σε εργοτάξια στην ΕΟ Πατρών - Πύργου
Από παρεμβάσεις σε εργοτάξια στην ΕΟ Πατρών - Πύργου
Τα σωματεία αναλαμβάνουν ξανά αυτές τις μέρες την ευθύνη για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση λόγω καύσωνα. Οι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων είναι τεράστιοι, αφού η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά αρκείται σε «συστάσεις» και «αποφάσεις» που βέβαια είναι ανεπαρκέστατες, ενώ δεν τις ελέγχει και κανείς.

Με τη νέα εγκύκλιο, το υπουργείο προβλέπει μέχρι και αύριο Παρασκευή παύση χειρωνακτικών εργασιών που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο κατά το χρονικό διάστημα 12.00 - 17.00 όταν η θερμοκρασία είναι 40°C και πάνω, κάτι που εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους εργαζόμενους π.χ. στις Κατασκευές και στη διανομή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση Οικοδόμων και Εργαζομένων Συναφών Επαγγελμάτων Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησε χθες παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, σταματώντας και έργα, προκειμένου να προστατευτούν η υγεία και η ζωή των εργαζομένων από τις συνθήκες καύσωνα.

Κλιμάκια του Συνδικάτου με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Μιχάλη Κατσιγιάννη, πραγματοποίησαν επιτόπιες παρεμβάσεις στις εργασίες κατασκευής φυσικού αερίου και σε οικοδομές στο Αγρίνιο, «μπλοκάροντας» τις εργασίες.

Παράλληλα έγινε τηλεφωνική παρέμβαση στα έργα αντλησιοταμίευσης στην Αλευράδα, αλλά και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν άμεσους ελέγχους από την τελευταία, επεσήμαναν τις ευθύνες της για τη μη πραγματοποίησή τους και απαίτησαν την άμεση στελέχωσή της με το απαραίτητο προσωπικό.

Η Ενωση Οικοδόμων απαίτησε συνολικά τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν με τη συμμετοχή τους το συνδικάτο τους, αλλά και να καταγγέλλουν σε αυτό κάθε προσπάθεια αυθαιρεσίας από την πλευρά της εργοδοσίας.

Μέτρα προστασίας σε εξωτερικούς αρχαιολογικούς χώρους

Μέτρα για την προστασία των αρχαιοφυλάκων που εργάζονται σε εξωτερικούς αρχαιολογικούς χώρους την περίοδο του καύσωνα ζήτησε χθες η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, με τηλεφωνική της παρέμβαση στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη.

Να σημειωθεί ότι ο μόνος αρχαιολογικός χώρος για τον οποίο ανακοινώθηκε επισήμως από το υπουργείο Πολιτισμού ότι θα παραμείνει κλειστός (και μόνο για χθες) λόγω καύσωνα, από τις 12.00 έως τις 17.00, είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης. Για τους υπόλοιπους εξωτερικούς αρχαιολογικούς χώρους δεν έχει ληφθεί αντίστοιχη πρόβλεψη, παρότι οι αρχαιοφύλακες που εργάζονται στους εξωτερικούς χώρους είναι εκτεθειμένοι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, και τα όποια μέτρα επαφίενται στον κάθε διευθυντή.

Η Δ. Μανωλάκου ζήτησε να ληφθούν για όλους τους αρχαιοφύλακες που εργάζονται σε εξωτερικούς αρχαιολογικούς χώρους τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται, για όλες τις μέρες του καύσωνα, τουλάχιστον με διακοπή των εργασιών τους για το χρονικό διάστημα 12.00 - 17.00.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Δέσμευση για ικανοποίηση αιτημάτων ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ενα πρώτο θετικό αποτέλεσμα έφεραν οι κινητοποιήσεις του κλαδικού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο ξενοδοχείο «Domes Aulus Zante» στη Ζάκυνθο, απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, ωράριο, ρεπό κ.ά. Οπως ενημέρωσε το συνδικάτο, μετά από συνάντηση προχτές εκπροσώπων της Διοίκησής του και του Εργατικού Κέντρου με αντιπροσωπεία της διεύθυνσης του ξενοδοχείου, συμφωνήθηκαν τα εξής, τα οποία βάζουν και στην πράξη εμπόδια στους αντεργατικούς νόμους: «Το ωράριο των εργαζομένων είναι 8ωρο, 5 ημέρες την εβδομάδα με δύο συνεχόμενα ρεπό. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για εργασία την 6η μέρα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου σε ειδικό έντυπο όπου θα υπογράφει. Οι υπερωρίες αντίστοιχα θα γίνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και θα αμείβονται σύμφωνα με τον νόμο χωρίς αυτές να διευθετούνται με ρεπό».

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεσμεύτηκαν επιπλέον να απαντήσουν στους συνδικαλιστικούς φορείς, εντός των ημερών, για τα αιτήματα προσαύξησης 75% του ημερομισθίου στην 6η ημέρα εργασίας και ανώτατο όριο καθαρισμού δωματίων ανά καμαριέρα 14 δωμάτια.

Παράλληλα, το κλαδικό σωματείο ανακοίνωσε την πραγματοποίηση σύσκεψης ενημέρωσης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, αύριο Παρασκευή, 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με σκοπό και τη συνέχιση των δράσεων για υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης.

Σήμερα η συνέντευξη Τύπου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις επικρατούσες σήμερα συνθήκες εργασίας στον κλάδο και την ανάγκη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα παραχωρήσει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, σήμερα, στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ