ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2024 - Κυριακή 21 Ιούλη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Η πορεία «απελευθέρωσης» έχει «φυλακίσει» στην ενεργειακή φτώχεια τα νοικοκυριά

Eurokinissi

Ενα ακόμα «ηλεκτροσόκ» περιμένει τα λαϊκά νοικοκυριά εξαιτίας της εκτόξευσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 200% μέσα σε λίγες μέρες. Η τιμή πλέον βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα για το 2024 και αναμένεται να συμπαρασύρει ακόμα παραπάνω τις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα που τελικά αναμένεται να οδηγήσουν ακόμα και στην αύξηση της τιμής του ρεύματος και θα εντείνουν τα αδιέξοδα για τα λαϊκά νοικοκυριά. Προχώρησε σε εξαγγελίες για μέτρα - κοροϊδία και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα, δεδομένου ότι υπάρχουν: Η «ελεύθερη» διαμόρφωση των τιμών της αγοράς με βάση το κυνήγι του κέρδους, το «υποχρεωτικό» μοντέλο λειτουργίας στην αγορά Ενέργειας και οι δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τα πλαφόν και τις τιμές.

Ολα αυτά δηλαδή και τόσα ακόμα που αποτελούν τη βασική αιτία για τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του ρεύματος και που συνοψίζονται υπό τον τίτλο «απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας». Πολιτική που και η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΠΑΣΟΚ έχουν υλοποιήσει και στηρίξει είτε ως κυβερνήσεις είτε ως αντιπολίτευση.

Με «άθικτα» όλα αυτά και πάνω απ' όλα την καπιταλιστική κερδοφορία, τα μέτρα της κυβέρνησης αφορούν την ανακύκλωση μέτρων κοροϊδίας, που μάλιστα η ίδια πριν λίγο καιρό είχε καταργήσει, επειδή οδηγούσαν στην αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας...!

Τα μέτρα - κοροϊδία

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο για Ιούλιο και Αύγουστο, το ακριβές ύψος του οποίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση το είχε θεσπίσει αυτό ως έκτακτο τέλος 5% από τον Μάρτιο του 2023 και ήταν αποτέλεσμα τροποποίησης διάταξης του Νοεμβρίου του 2022, με την οποία επιβαλλόταν εισφορά 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις ποσότητες φυσικού αερίου που αγόραζαν οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Αυτό λοιπόν το έκτακτο τέλος που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση ως μέτρο για μείωση της τιμής του ρεύματος - έστω και έμμεσα για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς - η ίδια τον Φεβρουάριο του 2024 το είχε ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ επειδή οδηγούσε στην αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά!

Να τι έλεγε η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατατέθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2024.

«Με την κατάργηση αυτή, επιτυγχάνεται η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών. Επίσης, θα επηρεαστούν θετικά και οι χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν θα χρειάζεται να μετακυλούν συγκεκριμένη εισφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές».

Δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αφορά την επιδότηση των νοικοκυριών, η οποία θα αφορά στον Αύγουστο του 2024. Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε το πώς θα γίνει και το πόσο θα είναι και, όπως είπε ο υπουργός, αυτό θα γίνει περί τα τέλη Ιουλίου. Δοκιμασμένη συνταγή, που αφενός ενισχύει τους ομίλους της Ενέργειας, αφετέρου ενισχύει όλους τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια, όπως η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» και τα κέρδη των «πράσινων» αρπακτικών.

Μέτρο που δεν ανακούφισε καν στο παρελθόν τα λαϊκά νοικοκυριά, που δεν είναι σε θέση να ξοφλήσουν τους λογαριασμούς ακόμα και μετά τη μείωση, μέσω της επιδότησης. Σύμφωνα με στοιχεία, άλλωστε, περίπου 6 στους 10 καταναλωτές ή δεν μπορούν να εξοφλήσουν ή προχωρούν σε διακανονισμούς που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μετά από μερικούς μήνες. Ταυτόχρονα, οι εντολές διακοπής της παροχής ηλεκτρισμού στα λαϊκά σπίτια είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Τρίτο μέτρο, με το οποίο γελάνε ακόμα οι όμιλοι της Ενέργειας, είναι μία «έκτακτη οδηγία για πρόσθετη πρόνοια προς όφελος των πολιτών για στρεβλώσεις που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά». Οπως είπε ο υπουργός, «η κυβέρνηση παρεμβαίνει και συνδράμει τους καταναλωτές» και, όπως συμπλήρωσε αμέσως μετά, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτή η εξαγγελία είναι κυριολεκτικά για πέταμα, «δεν έχουμε ευκολία στο πώς θα παρέμβουμε γιατί είναι τα ευρωπαϊκά εργαλεία και οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις εξαιρετικά περιορισμένα. Αλλά εξαντλούμε τη δημιουργικότητά μας υπέρ των καταναλωτών».

Η μόνη δημιουργικότητα μέχρι τώρα πάντως έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο θα εξαπατήσει η κυβέρνηση τους καταναλωτές, είτε αυτό λέγεται «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής» που ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς ρεύματος, είτε «χρωματιστά τιμολόγια», είτε «ελευθερία επιλογής του καταναλωτή». Ολα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ομίλων και του δημιουργικού χαρατσώματος των νοικοκυριών.

Οι πραγματικές αιτίες

Η «έκρηξη» της τιμής του ρεύματος τα τελευταία χρόνια, που συμπαρασύρει τις τιμές στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και στα καύσιμα, σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς και τη φοροκαταιγίδα, αποτελεί για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά ένα από τα μεγαλύτερα βάσανα, μιας και εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα πριν καν ο μήνας φτάσει στα μισά.

Οσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο έργο που ζει ο λαός εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Από τότε δηλαδή που με τις Οδηγίες της ΕΕ ξεκίνησε η διαδικασία της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, κάτι που όλες οι κυβερνήσεις παρουσίαζαν - ανάμεσα σε άλλα - ως τον δρόμο που οδηγεί σε φτηνότερο ρεύμα.

Στη μακρά αυτή πορεία η «απελευθέρωση» μετέτρεψε την Ενέργεια - εμπόρευμα σε χρηματιστηριακό προϊόν, ανεξάρτητα αν οι μετοχικές εταιρείες παραγωγής και διανομής Ενέργειας ανήκουν κατά πλειοψηφία στο κράτος ή σε άλλους ιδιώτες.

Οπως αποδείχθηκε γρήγορα, στη χώρα μας και σε όλη την ΕΕ η στρατηγική της «απελευθέρωσης» εκτόξευσε τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας, καταδικάζοντας εκατομμύρια νοικοκυριά να ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας ή να κόβουν από άλλες άμεσες ανάγκες για να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Διαμόρφωσε ταυτόχρονα το έδαφος πάνω στο οποίο ξετυλίγεται σήμερα ο σχεδιασμός της «πράσινης μετάβασης», προσθέτοντας νέα χαράτσια και κόστη για τα λαϊκά στρώματα και εκθέτοντας την ενεργειακή αυτάρκεια στους κινδύνους των γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Σε αυτήν την πορεία, την οποία υπηρέτησαν και υπηρετούν με συνέπεια όλα τα κόμματα και οι κυβερνήσεις, μηχανισμοί όπως το Χρηματιστήριο Ενέργειας - που στη χώρα μας το θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ - λειτουργούν ως εργαλεία που εκτοξεύουν το κόστος για τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα τα κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους.

Ετσι, η πραγματικότητα της τελευταίας 20ετίας αποκαλύπτει τις εγκληματικές ευθύνες της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), που προώθησαν βήμα - βήμα τη λεγόμενη «απελευθέρωση» του τομέα της Ενέργειας, στο όνομα της ενίσχυσης του «ανταγωνισμού», που υποτίθεται ότι θα οδηγούσε στη μείωση των τιμών και στην προσφορά «καλύτερων υπηρεσιών» προς τους καταναλωτές.


Κ. Πασ.

ΟΒΣΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας για το πανάκριβο ρεύμα

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στις 7.30 μ.μ. στις 24 Ιούλη, καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), ενάντια στις νέες αυξήσεις στις ήδη πανάκριβες τιμές του ρεύματος. Είναι εξοργιστικό, τονίζει, ότι οι επαγγελματίες αποκλείονται από κάθε μέτρο στήριξης και ο υπουργός εμφανίζει σαν δήθεν μέτρο ότι δεν θα εφαρμοστεί η επιστροφή των επιδοτήσεων του προηγούμενου διαστήματος. Απαιτεί να πάρουν πίσω την απαράδεκτη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις επιστροφές, να πιστωθούν τα χρήματα σε όσους έχουν ήδη πληρώσει, να διαγραφούν τα υπόλοιπα σε όσους δεν έχουν πληρώσει. Ακόμα, απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα περιορισμού του ενεργειακού κόστους για τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ