ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2024 - Κυριακή 21 Ιούλη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Με το κεφάλι ψηλά συνεχίζουν τον αγώνα για τη δουλειά και την επιβίωση

Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρυμνα...
Από την απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρυμνα...
Με το κεφάλι ψηλά και ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους ρίχτηκαν ήδη στη μάχη για την οργάνωση της συνέχισης του αγώνα και σε αυτήν τη νέα φάση που έχουν διαμορφώσει οι απολύσεις τους και οι εγκληματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης.

Παίρνοντας περισσότερη δύναμη και ορμή από τη συγκλονιστική κινητοποίηση της Τετάρτης, ξεκαθαρίζουν ότι δεν συμβιβάζονται με την ανεργία, απαιτούν εδώ και τώρα μέτρα για τη διασφάλιση του εισοδήματος και της επιβίωσης των οικογενειών τους, για την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος, για να μην ερημώσουν τα χωριά τους.

Συγκλονιστικές στιγμές στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση

Με τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και τις συγκλονιστικές αγωνιστικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη 17 Ιούλη στον οικισμό του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και και στη συνέχεια στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, σύσσωμος ο λαός της Λοκρίδας, η οποία νέκρωσε την ημέρα της γενικής απεργίας, έστειλε δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «είμαστε εδώ, όρθιοι και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να μαραζώσει ο τόπος μας».

Στην απεργιακή συγκέντρωση τόσο στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα όσο και στον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που για μια ακόμα φορά δήλωσε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα.

...και τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού
...και τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού
Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από τα μεταλλεία στη Βοιωτία και την Εύβοια, από τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, πλήθος εργαζομένων, βιοπαλαιστών, νέων, γυναικών, συνταξιούχων από τη Λοκρίδα, από κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, ακόμα και εκπρόσωποι συλλόγων από την πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, από την Αττική, από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, από τα Γιάννενα και πολλές ακόμα περιοχές της χώρας, πλημμύρισαν για μια ακόμα φορά τη Λάρυμνα.

Κλιμάκωση με αποκλεισμό της Εθνικής Οδού

Και, ενώ η μεγάλη συγκέντρωση βρισκόταν σε εξέλιξη, μια ομάδα εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αιφνιδιαστικά και αποφασιστικά κινήθηκε προς τον κόμβο του Μαρτίνου, όπου μπήκαν στην Εθνική Οδό, διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

Την κίνηση αυτή των εργαζομένων ανήγγειλε από το μικρόφωνο της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Πολίτης, καλώντας τους συγκεντρωμένους να μπουν στα αυτοκίνητα και στα λεωφορεία και να ενωθούν με τους συναδέλφους τους στην Εθνική Οδό.

Μέσα σε λίγα λεπτά ένα τεράστιο κομβόι οχημάτων ξεκίνησε από τη Λάρυμνα για την Εθνική Οδό, με μια αυτοκινητοπομπή χιλιομέτρων να έχει σχηματιστεί στον δρόμο από τον οικισμό της ΛΑΡΚΟ μέχρι το Μαρτίνο.

Οσοι έφταναν κατά κύματα στον κόμβο του Μαρτίνου, ενώνονταν είτε με αυτούς που βρίσκονταν στο οδόστρωμα και των δύο ρευμάτων της Εθνικής Οδού είτε πάνω στη γέφυρα του κόμβου, σχηματίζοντας μια νέα μεγάλη συγκέντρωση.

Οταν μάλιστα έφτασαν πια οι περισσότεροι, έκλεισαν και οι είσοδοι και έξοδοι του κόμβου που χρησιμοποιούνταν για την κίνηση των οχημάτων, με αποτέλεσμα να διακοπεί εντελώς η κυκλοφορία και να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων και στα δύο ρεύματα.

Παρά το μπλοκάρισμα στην Εθνική Οδό, οι οδηγοί που περνούσαν δίπλα από τους εργαζόμενους όχι μόνο δεν εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους, αλλά αντίθετα σχημάτιζαν με τα δάχτυλα το σήμα της νίκης, πατούσαν τις κόρνες των αυτοκινήτων και των φορτηγών, ενώ όταν βρίσκονταν ακινητοποιημένοι κοντά στο μπλόκο των εργατών ρωτούσαν να μάθουν για τον αγώνα τους και εξέφραζαν τη στήριξή τους.

Μπαίνουμε σε νέα φάση, θα τα καταφέρουμε!

Την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να αγωνιστούν ενωμένοι και σε αυτήν τη νέα επικίνδυνη κατάσταση που διαμόρφωσε η κυβέρνηση τόνισε ο Π. Πολίτης, μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση και χαιρετίζοντας τη μαζική συμμετοχή τόσο του λαού της Λοκρίδας όσο και των εργαζομένων που κατέφτασαν από κάθε γωνιά της χώρας.

«Με λάθος ανθρώπους τα βάλανε. Προσαρμόζουμε το πλαίσιο πάλης», ανέφερε και παρουσίασε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, μέτρα για να μη γίνει ατύχημα στις εγκαταστάσεις, εξασφάλιση του εισοδήματος του προσωπικού, στήριξη των οικογενειών τους με μέτρα όπως απαλλαγή από δάνεια και φόρους, επιδόματα για τους φοιτητές, εξασφάλιση όσων είναι στα νοσοκομεία κ.ά.

«Δεν εγκαταλείπουμε», διαμήνυσε και ξεκαθάρισε πως το Σωματείο θα συνεχίσει να είναι παρόν σε κάθε χωριό της περιοχής, οργανώνοντας την ηθική και υλική αλληλεγγύη, που πλέον αποκτά καθοριστική σημασία για να μείνουν όρθιοι στον αγώνα τους οι εργαζόμενοι.

«Βγάλτε συμπεράσματα! Συγκρουόμαστε με νόμους, διατάξεις, κανονισμούς. Τα κάναμε όλα κουρελόχαρτα, αυτό που θέλανε δεν τους πέρασε. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε. Το καθυστερήσαμε παραπάνω από όσο είχαν προβλέψει. Και θα συνεχίσουμε, γιατί εμείς ξέρουμε και τον δρόμο της συνολικής ρήξης.

Η προοπτική να μείνουμε εδώ με εξασφαλισμένο το εισόδημα και επαναπρόσληψη δεν είναι ουτοπία, θα γίνει πράξη», τόνισε ο Π. Πολίτης.

Ακόμα πιο δυνατοί για να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια

Η «επόμενη μέρα» της μεγάλης αυτής απεργίας βρίσκει τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, τους συναδέλφους τους από όλους τους κλάδους της περιοχής, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, ένα μπόι πιο ψηλούς.

Καθημερινά στα γραφεία του Σωματείου στον οικισμό, δίπλα στα μέλη της διοίκησης, βρίσκονται δεκάδες εργαζόμενοι, με μεγαλύτερο πείσμα, με νέα ορμή, με περισσότερη αγωνιστική διάθεση.

Ηδη τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ μέσα από συλλογικές διαδικασίες σχεδιάζουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, μπροστά στα νέα καθήκοντα και αιτήματα που μπαίνουν, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τα ένδικα μέσα για να μπλοκάρουν εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και για να υπερασπιστούν τον τόπο τους από τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος. Μάλιστα τα Σωματεία και εργαζόμενοι έχουν καταθέσει νέα ασφαλιστικά μέτρα και αίτημα προσωρινής διαταγής κατά των απολύσεών τους, που θα εξεταστεί τη Δευτέρα 22 Ιούλη, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή σχεδιάζουν άμεσα να στηθούν στέκια αλληλεγγύης και αγώνα στα ΛΑΡΚΟχώρια, ώστε κανένας εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ να μη μείνει μόνος του σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να διατηρηθούν η ενότητα και η συσπείρωση, να καταγράφονται οι ανάγκες και τα προβλήματα, να συγκεντρώνεται και να διανέμεται υλική βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη.

Κίνδυνος - θάνατος με ευθύνη της κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή το Σωματείο Εργαζομένων Λάρυμνας με ανακοίνωσή του προειδοποιεί για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο εργοστάσιο μετά τις απολύσεις, κάνοντας γνωστό ότι έχει καλέσει την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας (ΕΜΝΕ) και την Πυροσβεστική να παρέμβουν άμεσα.

Η επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει από τη ΛΑΡΚΟ τους εργαζόμενους έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό στην ασφάλεια του εργοστασίου και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων, δημιουργώντας προϋποθέσεις ακόμη και για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, που δεν μπορεί να καλυφθεί από εργολάβους φύλαξης. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ΛΑΡΚΟ, με την πολυπλοκότητα των εγκαταστάσεων, τα αποθηκευμένα και μη εύφλεκτα και επικίνδυνα υλικά, την παρουσία οικισμού εντός του εργοστασίου και μία σειρά ακόμη ζητήματα, απαιτούν για την ασφάλεια και τη φύλαξή τους εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, που τέτοιο είναι μόνο οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Παράλληλα η απουσία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ από τις εγκαταστάσεις της δημιουργεί ένα τεράστιο κενό και στην προστασία ολόκληρων περιοχών και δασικών εκτάσεων από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, με πρόσφατο παράδειγμα τη φωτιά που ξέσπασε κοντά στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στα Ψαχνά Εύβοιας, όπου αυτήν τη φορά δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι και τα μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ να συνδράμουν στην κατάσβεση.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ένα πολύ επικίνδυνο μπάχαλο, που μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες. Η μόνη προστασία είναι τα λουκέτα στις πύλες του εργοστασίου και για αυτά δεν ξέρει κανένας ποιος έχει τα κλειδιά. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση πυρκαγιάς, ατυχήματος ή άλλης έκτακτης κατάστασης δεν θα υπάρχει πρόσβαση στον χώρο», σημειώνει το Σωματείο.

Και προσθέτει πως στην πράξη επιβεβαιώνεται «πως ο μόνος τρόπος να παραδοθεί ομαλά και με ασφάλεια στον νέο ιδιοκτήτη η ΛΑΡΚΟ, είναι να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι μέχρι τη μεταβίβαση».


Μπροστά στις νέες εξελίξεις με παρακαταθήκη τον μεγαλειώδη αγώνα

Οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, με την οριστική πλέον απόλυση του συνόλου των εργαζομένων της, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση εδώ και μια πενταετία στόχευε με την πολιτική της να απαλλάξει την επιχείρηση από το προσωπικό, για να την παραδώσει στους νέους επενδυτές.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ με το Διοικητικό Συμβούλιο της νεοσύστατης κοινοπραξίας «Hellenic Νickel» (του ομίλου ΤΕΡΝΑ). Εκεί φάνηκε ότι εφόσον η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ έχει θετική έκβαση για την κοινοπραξία, αφού αυτή αποτελεί μέχρι σήμερα τον «προτιμητέο επενδυτή», η ίδια προτίθεται να προχωρήσει σε επενδύσεις στη ΛΑΡΚΟ.

Στόχος είναι η παραγωγή νικελίου με τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας, που σημαίνει ότι καταργείται η μέχρι σήμερα παραγωγή κράματος σιδηρονικελίου με τη μέθοδο της πυρομεταλλουργίας, αλλάζοντας τη διαδικασία παραγωγής.

Πρόκειται για μια επιλογή που στοχεύει στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της ΛΑΡΚΟ, με τον επιχειρηματικό όμιλο να έχει το πλεονέκτημα της κατοχής των μοναδικών κοιτασμάτων νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την παραγωγή προϊόντων νέας τεχνολογίας, κυρίως μπαταριών, εφαρμογών στην αυτοκινητοβιομηχανία κ.λπ. Ετσι, μπορεί να εξασφαλίζει γρήγορο, μεγαλύτερο και σίγουρο κέρδος για τον επιχειρηματικό όμιλο.

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εκτιμά ότι πρόκειται για μια διαδικασία που ξεπερνά την πενταετία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, μάλιστα, θα χρειαστεί υπάρχουσες εγκαταστάσεις, η κινητή και ακίνητη περιουσία, αποθέματα ανταλλακτικών στις αποθήκες, γενικότερα ο πλούτος της ΛΑΡΚΟ να εκποιηθεί, δηλαδή να λεηλατηθεί, αποτελώντας ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας.

Ωστόσο οι παραγωγοί του πλούτου, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, είναι εδώ και είναι ζωντανοί, δύναμη αντίστασης και διεκδίκησης του δίκιου τους και σήμερα.

Αυτό κάνουν τεσσεράμισι χρόνια τώρα, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη δουλειά, αυτό έκαναν με αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση σε έναν άνισο αγώνα με την κυβέρνηση της ΝΔ, που ήθελε τη ΛΑΡΚΟ να περάσει πολύ γρήγορα στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο αγώνας αυτός ατσάλωσε τους εργαζόμενους, δημιούργησε νέους αγωνιστές, συγκέντρωσε την εκτίμηση και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, εκφράστηκε σε πολλές περιπτώσεις με μαζικές συγκεντρώσεις.

Και αυτά αποτελούν παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια.

Τίποτα δεν πήγε χαμένο, γιατί οι εργαζόμενοι είναι και σήμερα εδώ, στον τόπο τους, και παλεύουν να παραμείνουν. Με όπλο τους την ενότητα και το πείσμα να συνεχίσουν τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, για αξιοπρεπείς μισθούς, για ανθρώπινες συνθήκες ζωής.

Το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ είναι η μεγάλη δύναμη, είναι το κάστρο του αγώνα που καθοδήγησε και καθοδηγεί αυτήν την πάλη, με την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι εργαζόμενοι σε αυτό, και θα συνεχίσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να είναι μπροστά στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Συνεχίζουν λοιπόν τον αγώνα και στις νέες συνθήκες, για την εξασφάλιση εισοδήματος για όλους, για την αξιοπρέπεια, για την ίδια τη ζωή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ