ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2024 - Κυριακή 21 Ιούλη 2024
Σελ. /40
Επαγρύπνηση

Σε νέα θητεία η Κομισιόν, με τα ίδια σάπια υλικά: Του πολέμου και της εκμετάλλευσης

Eurokinissi

Σε νέα θητεία η Κομισιόν, με τα ίδια σάπια υλικά: Του πολέμου και της εκμετάλλευσης
«Αληθινή ευρωπαϊκή αμυντική ένωση», «ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης», «Λευκή Βίβλος για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας»: Αυτές είναι οι πρωταρχικές δεσμεύσεις για τη νέα θητεία της Κομισιόν όπως διατυπώθηκαν από την επανεκλεγμένη πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τι σημαίνει αυτή η στροφή στην «πολεμική οικονομία» για τους λαούς; Μια πρώτη γεύση πήρε π.χ. ο λαός της Πάτρας, που την ίδια μέρα μάθαινε ότι ένα ζωτικό έργο (η υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών) «κόβεται» από τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Κι αυτό γιατί η ΕΕ πλέον προτάσσει άλλα έργα από τον κλάδο των μεταφορών, τα οποία συνδέονται με τη διευκόλυνση της «ευρωπαϊκής άμυνας». Γι' αυτό και χρηματοδοτούνται άλλες σιδηροδρομικές γραμμές, που αξιοποιούνται για τη μεταφορά όπλων στην Ανατολική Ευρώπη (π.χ. Ουκρανία). Το «πολεμικό ταμείο» που συγκροτείται για να πάρει τη «σκυτάλη» από το Ταμείο Ανάκαμψης θα στάξει δισ. ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους, για επενδύσεις στον τομέα των εξοπλισμών. Μια «μικρογραφία» αυτής της τεράστιας πολεμικής προπαρασκευής πήρε και ο λαός της Αττικής τον περασμένο μήνα, όταν είδε να φλέγεται τμήμα του Υμηττού από πτώση drone στρατιωτικού τύπου κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης, μέσα στον αστικό ιστό... Κι αυτά γίνονται ενώ ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η μεγάλη «ροή» χρήματος, δεν έχει πάρει σάρκα και οστά ο ΝΑΤΟικός «στρατιωτικός διάδρομος αυξημένης κινητικότητας» από την Ελευσίνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη κ.ο.κ. Απέναντι στα παραπάνω, δεν μπορεί παρά να ενταθεί η λαϊκή επαγρύπνηση και δράση, να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά και να ακουμπήσει ακόμα πιο πλατιά τμήματα του λαού το «καμία εμπλοκή - καμία συμμετοχή» στο ιμπεριαλιστικό μακελειό.

Αποστολή

Ούτε δέκα μέρες δεν πάνε από όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να συγχαρεί τον νέο σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Βρετανίας, φροντίζοντας μάλιστα να παρουσιάσει ως πρότυπο και τις «πέντε αποστολές των Εργατικών για την ανοικοδόμηση της Βρετανίας», τα γνωστά σοσιαλδημοκρατικά κούφια λόγια περί «δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης». Ξέχασε βέβαια την έκτη «αποστολή», την οποία φρόντισε να θυμίσει με μία από τις πρώτες αποφάσεις της η κυβέρνηση Στάρμερ, ανακοινώνοντας νέα κούρσα εξοπλισμών, αύξηση του προσωπικού και αλλαγές στο δόγμα των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκαθαρίζοντας ότι ο αντίπαλος είναι η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία. Πρόκειται άλλωστε για αποστολή που έχουν αναλάβει με ενθουσιασμό ουκ ολίγες σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου και σέρνοντας τους λαούς στον όλεθρο για τα συμφέροντα των καπιταλιστών, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πραγματικά ανεκτίμητες οι υπηρεσίες της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας στην «ιερά συμμαχία» των πολέμων και των επεμβάσεων. Και άλλος ένας λόγος που ο λαός μας δεν έχει να περιμένει τίποτα από την αναστήλωσή της, με μπούσουλα και τα «διεθνή πρότυπά» της.

Μπαμπούλες και χορηγοί

Βήμα - βήμα καταφέρνουν να «αναστήσουν» τον Μακρόν και το κόμμα του στη γαλλική πολιτική σκηνή οι τάχα «αντίπαλοί» του από τη σοσιαλδημοκρατία, οι οποίοι συνεργάστηκαν μαζί του για να φρενάρουν υποτίθεται την άνοδο της ακροδεξιάς. Υπενθυμίζεται ότι τελικά, και όπως ήταν αναμενόμενο, από τη μία η ακροδεξιά βγήκε ενισχυμένη και από την άλλη ο Μακρόν αποκαθίσταται, με τη βαθιά αντιδραστική πολιτική του να δικαιώνεται. Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ η εκλογή προέδρου της γαλλικής Βουλής από την παράταξη του Μακρόν, με τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων. Μετά την εκλογή μάλιστα, το σοσιαλδημοκρατικό μέτωπο κλαίγεται και καταγγέλλει ότι μια «ανίερη συμμαχία» «υπέκλεψε» την ψήφο των Γάλλων. Καταγγέλλει δηλαδή αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκε στον β' γύρο των εκλογών για να μη βγει η Λεπέν! Θα ήταν απλά κωμωδία, όμως με αυτές τις γελοιότητες δηλητηριάζουν τη λαϊκή συνείδηση και ενισχύουν τη μοιρολατρία, τροφοδοτούν την ενσωμάτωση. Τελικά λοιπόν αποδεικνύεται ότι και ο «μπαμπούλας» της ακροδεξιάς και η σοσιαλδημοκρατική χορηγία στην κυβέρνηση του Μακρόν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Εξηγείται η «μούγκα»

«Αβαβά» επιχειρεί η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ της να περάσουν από την επικαιρότητα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Πρόκειται για μια ακόμα τομή στην αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που στο όνομα της «αποασυλοποίησης» βάζει λουκέτο σε 2 από τα 3 ψυχιατρικά νοσοκομεία, που πετάει γιατρούς και ασθενείς στα νύχια ΜΚΟ και ιδιωτών, που εμπορευματοποιεί την πρόληψη και την απεξάρτηση. Κι όμως, γι' αυτό το αίσχος που σκοπεύει να ψηφίσει η κυβέρνηση «νυχοπατώντας» μέσα στον Αύγουστο δεν ακούγεται πουθενά, πέρα από τα σωματεία που το καταγγέλλουν και τις δυνάμεις του ΚΚΕ που στηρίζουν με κάθε μέσο τον αγώνα τους. Βεβαίως εξηγείται η «μούγκα», αλλά και η βιασύνη της κυβέρνησης να το ψηφίσει στα μουλωχτά: Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο αποτελούν προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης και η ψήφισή τους θα ξεκλειδώσει τις επόμενες δόσεις ζεστού χρήματος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εκεί λοιπόν συναντώνται όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, που έχουν ψηφίσει αυτό το «μνημόνιο των μνημονίων». Χώρια που χρόνια τώρα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν στηρίξει την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», η οποία τώρα ολοκληρώνεται. Οπότε έχουν κάμποσους λόγους για να παριστάνουν την ...πάπια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 20 Ιούλη

1821 Ο Ομέρ Βρυώνης ανακαταλαμβάνει την Αθήνα και λύει την πολιορκία της Ακρόπολης.

1914 Γεννιέται στο Παλιοζογλώπι Αγράφων στην Καρδίτσα ο Χαρίλαος Φλωράκης. Το 1929 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Τη δεκαετία του 1930 δραστηριοποιείται στο κίνημα των Τηλεγραφητών. Μετά την κήρυξη του πολέμου ο Χ. Φλωράκης στέλνεται στο μέτωπο. Στις αρχές του Ιούνη του 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ, τον Μάη του 1942 περνάει στην παρανομία και από τον Δεκέμβρη αναλαμβάνει δράση στον ΕΛΑΣ. Παίρνει μέρος στη μάχη του Δεκέμβρη του 1944 και στη συνέχεια εντάσσεται στον ΔΣΕ, όπου φτάνει έως τον βαθμό του συνταγματάρχη. Την άνοιξη του 1949 αναδεικνύεται αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και στη συνέχεια τακτικό μέλος της ΚΕ. Τον Σεπτέμβρη περνάει στην ΕΣΣΔ. Το 1954 επιστρέφει παράνομα στην Ελλάδα, συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1960. Το 1966 αποφυλακίζεται και συλλαμβάνεται ξανά με την εκδήλωση του πραξικοπήματος το 1967, οπότε και εξορίζεται μέχρι το 1971. Μετά τη διάσπαση του Κόμματος συμμετέχει και συμβάλλει αποφασιστικά στη μάχη για την επικράτηση των Αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας. Τον Ιούνη του 1972, η 16η Ολομέλεια τον εκλέγει μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Στη 17η Ολομέλεια, τον Δεκέμβρη, εκλέγεται Α' Γραμματέας της ΚΕ. Στο 9ο Συνέδριο, το 1973, επανεκλέγεται Α' Γραμματέας της ΚΕ. Στο 10ο Συνέδριο (1978), στο 11ο (1982) και στο 12ο (1987) επανεκλέγεται ΓΓ της ΚΕ. Το καλοκαίρι του 1989, σε Ολομέλεια της ΚΕ κρίνει πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για αλλαγή του Γραμματέα του Κόμματος. Ο ίδιος εκλέγεται Πρόεδρος της ΚΕ. Στη συνέχεια, ο ρόλος του στη διάσωση του ΚΚΕ και στην ανασυγκρότησή του, στην επιστροφή στις αρχές του, υπήρξε αποφασιστικός. «Εφυγε» τον Μάη του 2005.

1923 Δολοφονείται ο αρχηγός των Μεξικανών εξεγερμένων, στρατηγός Πάντσο Βίγια.

1927 Συνέρχεται η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (20-25/7/1927), η οποία καταδικάζει τη νέα φραξιονιστική επίθεση των λικβινταριστών.

1944 Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν τον δυτικό Μπουγκ και αρχίζουν να απελευθερώνουν την Πολωνία.

1974 Πραγματοποιείται η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, με τμήματα του τουρκικού στρατού να αποβιβάζονται στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Κυριακή 21 Ιούλη

1832 Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ο σουλτάνος αποδέχεται τη Συνθήκη του Λονδίνου, που προέβλεπε τη συγκρότηση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

1899 Γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερνεστ Χέμινγουεϊ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1954).

1928 Αυτοκτονεί ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

1933 Οι εργάτες τριών καπνομάγαζων της Καβάλας κατεβαίνουν σε στάση εργασίας εναντίον των απολύσεων. Η αστυνομία πολιορκεί τους απεργούς και ανοίγει πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός καπνεργάτη. Την άλλη μέρα σε ένδειξη αλληλεγγύης κατεβαίνουν σε απεργία πάνω από 2.500 καπνεργάτες, ενώ στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι επαγγελματίες της πόλης. Την τρίτη μέρα η απεργία των καπνεργατών γενικεύεται και ακολουθούν άλλοι κλάδοι. Οι καπνέμποροι αναγκάζονται τελικά να κάνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των απεργών, ενώ η Σύμβαση που υπογράφηκε εφαρμόστηκε στη συνέχεια και στα υπόλοιπα καπνεργατικά κέντρα της χώρας.

1940 Εγκαθιδρύεται η εργατική εξουσία στη Λετονία, στη Λιθουανία και στην Εσθονία.

1954 Η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ και οι λαϊκές δυνάμεις της Καμπότζης και του Λάος, με την ενεργό συμπαράσταση της ΕΣΣΔ και παρά την αντίδραση των ΗΠΑ, οδήγησαν τη Γαλλία σε συνθηκολόγηση στη διεθνή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, μετά τη συντριβή των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ντιέν Μπιέν Φου.

1965 Ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων («κίνημα των 70 ημερών» - «Ιουλιανά») κορυφώνονται, η αστυνομία δολοφονεί τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

1969 «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα», λέει ο Νιλ Αρμστρονγκ, καθώς το βράδυ της 20ής προς 21η Ιούλη, ως επικεφαλής του πληρώματος του «Απόλλων 11», κάνει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη.

1974 Η Ελλάδα δέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για ανακωχή, μία μέρα μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ