ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2024 - Κυριακή 21 Ιούλη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Η χώρα μετατρέπεται σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου, με μεγάλους κίνδυνους για τον λαό

Στη Βουλή έφερε το ΚΚΕ το θέμα της νέας μεταφοράς ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού μέσω Θεσσαλονίκης

Τη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, με αφορμή τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Σάββατο αναμενόταν να αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη νέο φορτίο ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού.

Συγκεκριμένα, ένας εμπορικός συρμός ναυλωμένος από το ΝΑΤΟ αναμενόταν να φορτώσει την Παρασκευή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κοντέινερ που βρίσκονταν εκεί για περίπου τρεις μέρες και να αναχωρήσει το πρωί του Σαββάτου για τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στα Κούλατα, με τελικό προορισμό τα Σκόπια. Μάλιστα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο συρμός αποτελούνταν από τρεις μηχανές μαζί, πράγμα που σημαίνει ότι θα μεταφέρει ένα σημαντικό μέγεθος φορτίου.

Ο Γ. Λαμπρούλης, θέτοντας το θέμα αυτό στη Βουλή, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο σε βάρος άλλων λαών και δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος για τον λαό, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των ΝΑΤΟικών κομμάτων. Η χώρα εμπλέκεται στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς. Εμείς το καταγγέλλουμε και καλούμε την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν. Ο λαός απαιτεί να σταματήσει τώρα η μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάη η κυβέρνηση είχε αποστείλει επίσης από τη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες τόνους πολεμικού υλικού, στο οποίο περιλαμβανόταν ακόμα και το απαγορευμένο από διεθνείς Συνθήκες λευκό φώσφορο. Το υλικό αυτό μεταφέρθηκε με 65 κοντέινερ μέσω Θεσσαλονίκης και Ρουμανίας στην Ουκρανία, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η «Hellenic Train» είχε αρνηθεί την παραχώρηση συρμών για τη μεταφορά, ενώ οι σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για λόγους επικινδυνότητας, είχαν αποτρέψει την κυβέρνηση από το να χρησιμοποιήσει το λιμάνι ως χώρο μεταφόρτωσης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι λίγες μέρες μετά είχε επιβεβαιωθεί και η επικινδυνότητα τέτοιων δρομολογίων, αφού μία από τις αμαξοστοιχίες που μετέφεραν πολεμικό υλικό παραλίγο να συγκρουστεί με επιβατική αμαξοστοιχία, και μάλιστα στα όρια του αστικού ιστού.

Το νέο αυτό φορτίο θανάτου μεταφέρεται μέσω της Ελλάδας την ώρα που η εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών κλιμακώνεται, όπως αποτυπώθηκε και στην Επιστολή Προθέσεων που συνυπέγραψαν οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για τη δημιουργία «Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας», ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερή ροή πολεμικού υλικού, το «λάδι στη φωτιά» του πολέμου που καίει στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνολικής προετοιμασίας του ευρωατλαντικού στρατοπέδου για γενικευμένο μακελειό, η κυβέρνηση έχει αναλάβει ρόλο «πρωτοπαλίκαρου», μετατρέποντας τη Βόρεια Ελλάδα σε στρατιωτικό προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ. Από την Αλεξανδρούπολη, όπου το λιμάνι, το αεροδρόμιο, ο σιδηρόδρομος και τα στρατόπεδα παραδίδονται στους σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στο Πετροχώρι Ξάνθης, όπου πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις, στην Καβάλα, όπου το εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β'» περνά στα χέρια των Αμερικανών, με έντονο το «ενδιαφέρον» του ΝΑΤΟ, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου το λιμάνι έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για τη μεταφορά στρατευμάτων και πολεμικού υλικού του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, όπως έδειξαν και τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου μέσα στη βδομάδα, η κυβέρνηση, που ήδη έχει στείλει χιλιάδες πυρομαχικά, όπλα και οχήματα στην Ουκρανία, ετοιμάζεται τώρα να κάνει και το επόμενο βήμα, παζαρεύοντας την αποστολή και των S-300, κάτι που και η ίδια έχει εμμέσως πλην σαφώς παραδεχτεί στο πρόσφατο παρελθόν. Ενδεικτικό είναι και ότι στη συζήτηση στον διεθνή Τύπο μπαίνει το ενδεχόμενο ακόμα και για αποστολή μαχητικών F-16, για τα οποία - θυμίζουμε - η κυβέρνηση επί της ουσίας έχει δηλώσει διαθέσιμη να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους. Την ίδια ώρα, και μία ακόμα μονάδα ειδικών δυνάμεων της Ζ' ΜΑΚ βρίσκεται τις μέρες αυτές στην Πολωνία, σε νέες ΝΑΤΟικές «περιπέτειες» και συνεκπαιδεύσεις πάνω στα ΝΑΤΟικά προτάγματα.

Αυτά ενώ μέσα στη βδομάδα το ΚΥΣΕΑ σε συνεδρίασή του ενέκρινε και τυπικά την αγορά - «μαμούθ» των πρώτων 20 F-35 από τις ΗΠΑ, το κόστος των οποίων θα φορτωθεί και πάλι ο λαός. Πρόκειται για πώληση η οποία, όπως αναφερόταν και στη σχετική επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, «θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός ΝΑΤΟικού Συμμάχου».


ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Συνδικαλιστές, αγωνιστές αγρότες, επιστήμονες, καλλιτέχνες καταδικάζουν τη μετατροπή της περιοχής σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου

Δεκάδες συνδικαλιστές εργατικών συνδικάτων, στελέχη του αγροτικού κινήματος, καλλιτέχνες, επιστήμονες εκλεγμένοι σε Διοικητικά Συμβούλια φοιτητικών συλλόγων υπογράφουν κείμενο με το οποίο εκφράζεται η ανησυχία για τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου του ΝΑΤΟ, την ελληνική εμπλοκή στους δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην Ουκρανία και στη Μ. Ανατολή καθώς και τη μετατροπή της Θεσσαλίας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου. Το κείμενο διακινείται σε σωματεία, μαζικούς φορείς με σκοπό να συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός υπογραφών, ενημερώνοντας και καλώντας τον λαό της περιοχής σε αντιιμπεριαλιστική αγωνιστική ετοιμότητα και δράση.

Ακολουθούν βασικά αποσπάσματα του κειμένου και ένας βασικός ενδεικτικός κατάλογος υπογραφών. Οι μέχρι στιγμής υπογραφές που έχουν ξεπεράσει τις 400 θα δημοσιευθούν στο portal «902.gr».

«Να δυναμώσει η λαϊκή δράση ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή.

Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία και καταδίκη μας για τις επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που σηματοδοτούν έναν νέο γύρο έντασης της ευρωατλαντικής επιθετικότητας σε όλο τον κόσμο. Η ενίσχυση των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, η στήριξη του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ στη γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού, η επέκταση της δράσης της ΝΑΤΟικής μηχανής στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, στην Ασία, σε όλη την υδρόγειο, σε ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία, επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό της διακήρυξης της συνόδου ως "πολεμικό ανακοινωθέν", ρίχνουν "λάδι στη φωτιά" του ιμπεριαλιστικού πολέμου».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες. Είναι "βουτηγμένη μέχρι τον λαιμό" στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και εμπλέκει τη χώρα και τον λαό μας στο πολεμικό σφαγείο, για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης. Ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτήν την επικίνδυνη πολιτική, που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις, στηρίζουν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα συστημικά κόμματα. (...) Δεν δεχόμαστε να γίνεται η Ελλάδα και η περιοχή της Θεσσαλίας ορμητήριο πολέμου για τα πολεμικά τους σχέδια. Δεν θα δεχτούμε να γίνεται ο λαός μας στόχος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».

«Το σύνθημα για "απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους" μπορεί να ακουστεί πιο δυνατά το επόμενο διάστημα. Να υιοθετηθεί από σωματεία, μαζικούς φορείς του λαού και της νεολαίας. Εδώ και τώρα να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία, να πάψουν να χρησιμοποιούνται από το ΝΑΤΟ υποδομές και εγκαταστάσεις όπως η 110 ΠΜ και η 1η Στρατιά στη Λάρισα, η 111 Πτέρυγα Μάχης, στη Νέα Αγχίαλο, το λιμάνι του Βόλου και αλλού. Να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΕΣ" της ΕΕ, να επιστρέψει η φρεγάτα "Ψαρά" από τον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα.

  • Αλεξανδράκης Τάσος, Μεταλλεργάτης, μέλος ΔΣ Ενωσης εργατοτεχνιτών μετάλλου Νομού Λάρισας
  • Αναγνώστου Αθανάσιος, Ιατρός, Ουρολόγος, Μέλος του ΔΣ Ενωσης Ιατρών ΕΣΥ και Ειδικευομένων ΠΓΝΛ
  • Βαρδάκα Βησσαρία, Κοινωνική λειτουργός, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ειδικού βοηθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού Θεσσαλίας (ΣΕΒΕΠΕΑ)
  • Βελιώτης Νίκος, Σπουδαστής, πρόεδρος του ΔΣ του ΦΣ Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας Λάρισας.
  • Γεωργούδη Βιβή, Εργαζόμενη στον κλάδο των Τροφίμων, Μέλος του ΔΣ Συνδικάτου Γάλακτος - τροφίμων - Ποτών νομού Λάρισας
  • Γκαζγκάνη Ολγα, Νηπιαγωγός, μέλος του ΔΣ Συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας»
  • Γκρίμπας Αρης, Συγγραφέας Λογοτεχνικών Βιβλίων Φαντασίας
  • Δριστέλλας Κώστας, Εργαζόμενος στις τηλεπικοινωνίες, μέλος ΔΣ τοπικής διοικούσας σωματείου εργαζομένων «COSMOTE TECHNICAL SERVICES»
  • Ευσταθιάδης Γιάννης, Εργαζόμενος στις διανομές, Πρόεδρος ΔΣ Σωματείου εργαζομένων «e-foοd» νομού Λάρισας
  • Καραμπάλιος Θανάσης, Δημιουργός κόμικς / Εικονογράφος
  • Καστανάρας Δημήτρης, Φωτορεπόρτερ - Εργαζόμενος στον κλάδο των μεταφορών
  • Κοτρώτσιος Στέλιος, Μουσικός στη Φιλαρμονική του Δήμου Λάρισας, μέλος στο ΕΣΕΑΜ - ΟΤΑ
  • Κωνσταντινίδης Θοδωρής, Εργαζόμενος στα ΕΛΤΑ, Αντιπρόσωπος Σωματείου Ταχυδρομικών Θεσσαλίας
  • Μαμανού Ευγενία, Καθηγήτρια Μουσικής, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Τυρνάβου
  • Μεταξάς Αγγελος, Αυτοκινητιστής, Αντιπρόεδρος Σωματείου Ταξί Ν. Λάρισας
  • Μητράκος Αχιλλέας, Εργαζόμενος στις ΔΕΥΑΛ, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑΛ
  • Μπουμπίτσα Βασιλική, Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός στον Δήμο Λάρισας, Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Λάρισας, μέλος του ΔΣ της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας
  • Πανάγος Αλέξης, Εμποροϋπάλληλος, μέλος ΔΣ πανθεσσαλικού σωματείου εργαζομένων στον «Σκλαβενίτη»
  • Παπαδάμου Γεωργία, Ιατρός Παθολόγος, Διευθύντρια, ΤΕΠ Προεδρος της Ενωσης Ιατρων ΕΣΥ και Ειδικευόμενων ΠΓΝΛ
  • Παπαλαγάρας Βασίλης, Δικηγόρος, Πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Λάρισας
  • Πολύζος Κώστας, Σμήναρχος ΕΑ
  • Βολιώτης Σταύρος, Πρώην Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών
  • Γαργάλας Κωνσταντίνος, Δημοτικός σύμβουλος «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βόλου
  • Γερογιάννης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μαγνησίας (ΤΕΒΕ - ΤΣΑ)
  • Σαμαράς Νικόλαος, συνταξιούχος Πολεμικής Αεροπορίας
  • Φυσέκη Ζωή, Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Χιώτης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας
  • Γρηγορίου Ευαγγελία, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, Δημοτικός σύμβουλος Δ. Τρικκαίων
  • Κουτελίδας Αχιλλέας, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, Διευθυντής 28ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, Αντιπρόσωπος στην πρόσφατη - 93η - Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ)
  • Γεωργαλής Δημήτρης, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, Ολυμπιονίκης Ποδηλασίας
  • Ευαγγελοπούλου Μαρία, Υπάλληλος Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων Μέλος ΔΣ Συλ. Εργαζομένων Περιφ. Ενότητας Τρικάλων (ΣΥΠΕΤ)
  • Γατσά Ελένη, Γιατρός αιματολόγος στο ΓΝ Τρικάλων, Γραμματέας ΔΣ Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Τρικάλων (ΕΙΝΚΥΤ)
  • Ρακόπουλος Σωτήρης, Φαρμακοποιός, μέλος ΔΣ Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Τρικάλων (ΣΥΦΤΑ)
  • Στάμου Εφη, Δικηγόρος Δημοτικός σύμβουλος Δ. Τρικκαίων
  • Κάβουρα Κυριακή (Κική), Νοσηλεύτρια, Μέλος ΔΣ Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Καλυβίων ΕΛΟΚ Τρικάλων
  • Χάιτα Βάσω, Φοιτήτρια Σχολής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) Τρικάλων, Πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Σχολής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) Τρικάλων
  • Αρμάγος Δημήτρης, Οδηγός στη Γαλακτοβιομηχανία «Τρίκκη», Πρόεδρος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Τρικάλων
  • Καπράνας Γιώργος, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας
  • Αρχοντής Κωνσταντίνος, Πολιτικός Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
  • Τσακνής Διονύσης, συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής
  • Τεγοπούλου Ασπασία, ελεύθερη επαγγελματίας, πλημμυροπαθής, Κάτοικος Βλοχού
  • Τζέλλας Κώστας, Αγρότης, πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ)
  • Γιοβάνης Γιώργος, πρώην δήμαρχος Μητρόπολης και πρώην δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ