ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Χτίζουμε «τείχος» απέναντι στη διάλυση, διεκδικούμε σύγχρονες, υψηλού επιπέδου, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες

Μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία χθες στο Σύνταγμα / Απεργία τη μέρα της ψήφισης

Μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία ενάντια στο νομοσχέδιο - ταφόπλακα των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης οργάνωσαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος δεκάδες σωματεία και φορείς, δίνοντας συνέχεια στον πολύμορφο αγώνα τους.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν πάρει απόφαση για αγωνιστική κλιμάκωση με απεργία όταν θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη Βουλή, με την κυβέρνηση να σκοπεύει να ολοκληρώσει το έγκλημα την ερχόμενη Δευτέρα.

Στην χθεσινή κινητοποίηση κάλεσαν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του «18 Ανω», το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχαν επίσης η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ, Σωματεία Εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός», το ΚΑΤ, το «Θριάσιο», το «Αττικόν», το Αιγινήτειο κ.ά., η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η ΟΛΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Πάτρας, Σύλλογοι Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ, παραρτήματα του ΕΣΥΝ και πλήθος άλλων φορέων.


Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Γιάννη Πρωτούλη, Νίκο Σοφιανό και Θοδωρή Χιώνη.

Το νομοσχέδιο θα μεγαλώσει τα προβλήματα

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση πριν ξεκινήσει η συναυλία έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί), Θωμάς Δημουλάς, σημειώνοντας πως η προωθούμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση», ντυμένη με τον μανδύα της επιστήμης, προτείνεται ως δήθεν «λύση» στα προβλήματα που το ίδιο το σύστημα γεννά.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου όμως δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες. Δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, απεναντίας θα γιγαντώσει τα ήδη τρομακτικά αδιέξοδα που υπάρχουν από την απαξίωση, την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση. «Η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα φέρει εκρηκτικές ελλείψεις και δραματική υποβάθμιση των παροχών στους λήπτες υπηρεσιών Υγείας και στους εξαρτημένους», προειδοποίησε.

«Οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση, η επιστημονική κοινότητα, οι φορείς, οι θεραπευόμενοι και οι οικογένειές τους, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο», είπε.

Ο Θ. Δημουλάς κάλεσε τον λαό να χτίσει «τείχος» απέναντι στο νομοσχέδιο και παράλληλα να δυναμώσουν η πάλη και ο προσανατολισμός διεκδίκησης με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της έρευνας, για σύγχρονες, υψηλού επιπέδου, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, κάτω από την αποκλειστική ευθύνη και τον έλεγχο του κράτους.

Διαμορφώνεται φιλέτο κερδοφορίας πάνω στον ανθρώπινο πόνο


Eurokinissi

«Απέναντι στην αναλγησία της κυβέρνησης και των πολιτικών της ΕΕ, που εμπορευματοποιούν την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση, κάνοντας τα χατίρια των ιδιωτών, ενώνουμε τη φωνή μας με το ευρύτερο λαϊκό κίνημα», σημείωσε εκ μέρος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΕΣΥΝ η Ιλιάνα Ναζεντιάδου, για να προσθέσει: «Τασσόμαστε ενάντια στην υποβάθμιση των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών και στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων, καθώς διαμορφώνεται ένα νέο φιλέτο κερδοφορίας πάνω στον ανθρώπινο πόνο».

«Προσπαθούν να χτίσουν γύρω από το ΚΕΘΕΑ τα τείχη του ΕΟΠΑΕ, όπως και στα υπόλοιπα "στεγνά" προγράμματα», είπε μεταξύ άλλων η Ελισάβετ Καπογερίδου από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο», από την Πάτρα. Και, προειδοποιώντας για τους μεγάλους αγώνες που έρχονται, πρόσθεσε: «Εχουμε πολλούς συμμάχους, τώρα ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε και για τις επόμενες γενιές παιδιών».

Για να ζούμε και να αναπνέουμε!

Τον σεβασμό του στους ανθρώπους που παλεύουν για να μείνουν καθαροί μετέφερε ανεβαίνοντας στη σκηνή ο Pit από τους Ravita Brando, όπως και στους εργαζόμενους που παλεύουν στο πλάι τους, «σε όλους εσάς που παλεύετε για να μην μπουν ιδιώτες και ΜΚΟ από την ...πίσω πόρτα»

Ο Γιώργος από το «18 Ανω», ένας από τους πολλούς μαχητές της ζωής τους οποίους η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο, και που όπως είπε είναι εδώ και 577 μέρες «καθαρός», δήλωσε: «Είμαι περήφανος, αλλά και ανήσυχος για τα παιδιά που δεν θα μπορέσουν να γνωρίσουν το πρόγραμμα. Δεν πρέπει να περάσει το νομοσχέδιο. Γιατί σήμερα αγαπώ τον εαυτό μου και τους ανθρώπους. Γιατί οι απεξαρτημένοι υπάρχουμε, ζούμε, αναπνέουμε».

Δεν θέλουμε να είμαστε «λειτουργικοί χρήστες», θέλουμε να μην είμαστε χρήστες!


Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ανέβηκαν στη σκηνή μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων του ΚΕΘΕΑ, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους, όπως μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν.

Τον λόγο παίρνει ο Γιάννης, απεξαρτημένος εδώ και 9 χρόνια: «Καταφέραμε να μας φοβούνται, γι' αυτό μας απέκλεισαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Δεν θέλουν να δουν το αποτέλεσμα των "στεγνών" προγραμμάτων. Οταν μπήκα στο ΚΕΘΕΑ δεν ήθελα να είμαι λειτουργικός χρήστης. Ηθελα να μην είμαι χρήστης. Θέλω να πω στα παιδιά που είναι στην προσπάθεια: Μόνο "στεγνά" προγράμματα, αυτή είναι η απεξάρτηση!».

Τον λόγο παίρνει και ένας δεύτερος απόφοιτος από την ομάδα: «10, 20, 30, 40 χρόνια καθαροί. Και θα μείνουμε!».

Στη συνέχεια ανεβαίνουν στη σκήνη ο Χρήστος από το «18 Ανω», δυόμισι χρόνια «καθαρός» («Αυτό που βρήκα στο "18 Ανω" δεν θα το βρουν, με όλα τα λεφτά του κόσμου»), και ο Βασίλης, τρία χρόνια «καθαρός» («Από κει που ήμουν 30 χρόνια αόρατος, σήμερα είμαι απέναντι στη Βουλή και διεκδικώ! Και δεν το θέλουν... Δεν θέλουν ανθρώπους να παλεύουν και να διεκδικούν»).

Να αποσυρθεί!

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, ο Παντελής Ξυπολητας ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται διορθώσεις και χρειάζεται να αποσυρθεί.

Η Κ. Μάτσα, εκ μέρους του Σωματείου Υποστήριξης Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του «18 Ανω», τόνισε ότι το νομοσχέδιο καταδικάζει όλα τα θεραπευτικά προγράμματα με εμπειρία πάνω από 40 χρόνια, και καταργεί τη φιλοσοφία και το θεραπευτικό πλαίσιο του κάθε προγράμματος.

Δεν θα γίνουμε λιγότερο επιστήμονες και λιγότερο άνθρωποι

Ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος, εκ μέρους των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να είναι ...«λιγότερο επιστήμονες απ' αυτό που απαιτεί η επιστήμη μας, λιγότερο αλληλέγγυοι απ' αυτό που απαιτεί η ανθρωπιά μας. Δεν θα είμαστε!».

Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου υπογράμμισε το σαθρό θεσμικό πλαίσιο των κέντρων, που δημιουργεί από την πρώτη στιγμή σοβαρά προβλήματα. «Δεν κλείνουμε άμεσα, ούτε προβλέπεται κάτι για μετά το 2027. Στον ΕΟΠΑΕ η λέξη "πρόληψη" υπάρχει μόνο στον τίτλο, πουθενά αλλού. Οραματίζονται καμπάνιες "πρόληψης" μέσω χορηγών. Ομως αντιμετώπιση της εξάρτησης χωρίς πρόληψη δεν γίνεται».

Τότε ήταν και η σειρά των «Κοινών Θνητών» να ανέβουν στη σκηνή, ξεσηκώνοντας τους συγκεντρωμένους και αφιερώνοντας ειδικά στα παιδιά των «στεγνών» προγραμμάτων το κομμάτι «Είμαι απ' τα παιδιά που δεν κάθονται καλά».

Νομοσχέδιο - συνέχεια στην «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» της ΕΕ

Η γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Μαίρη Αγρογιάννη, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι η συνέχιση της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μιας «μεταρρύθμισης» που πέτυχε τους στόχους της: Περικοπή των κρατικών δαπανών, μείωση των κρεβατιών στον δημόσιο τομέα, «ζεστό» χρήμα σε ΜΚΟ. Και τόνισε: «Αυτήν τη "μεταρρύθμιση" έρχεται να ολοκληρώσει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Υγείας, βάζοντας ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση. Το νομοσχέδιο που έφεραν σαν τους κλέφτες θα πάει εκεί που ανήκει, στον κάλαθο των αχρήστων».

Θα μείνουν τα παιδιά μας «καθαρά» και το νομοσχέδιο στα χαρτιά!

«Ιδρύουν τον ΕΟΠΑΕ... Αν πληρώσεις, μπορεί και να γλιτώσεις. Αν όχι, θα περιφέρεσαι από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, Ψυχιατρικές κλινικές, με χάπια και υποκατάστατα», σημείωσε με τα δικά της συγκινητικά λόγια η Γεωργία Νικολακοπούλου από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Διάβαση».

Και, τέλος, η Γεωργία Τσιγκούρη από τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Κύτταρο» στηλίτευσε όλους εκείνους που «θέλουν να φορτώσουν με φάρμακα και ουσίες τα παιδιά μας, όταν εμείς δίνουμε 10 χρόνια μάχη για να γίνει καλά. Θα μείνουν όλα τα παιδιά μας "καθαρά" και το νομοσχέδιό σας στα χαρτιά!».

Στη συναυλία συμμετείχαν ακόμα οι Brak, Lyrical Punishment, Dason, Dj Millman, Urban Pulse, «Το Σφάλμα» και «Γυμνά Καλώδια».


Διαμαρτυρία και το μεσημέρι στη Βουλή

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και χθες το μεσημέρι έξω από την Βουλή, την ώρα που στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εξελίσσονταν οι παρεμβάσεις φορέων για το νομοσχέδιο με θέμα την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Οι φορείς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση διατράνωσαν την αντίθεσή τους στον πυρήνα και στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, απαιτώντας την απόσυρσή του. Αυτό το ζήτημα αναδείχθηκε και από τα πανό που κρατούσαν μέλη σωματείων και φορέων έξω από τη Βουλή.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος μεταξύ άλλων ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η ΕΙΝΑΠ, σωματεία εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων, όπως ο «Ευαγγελισμός», εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ).

Απαίτησαν σύγχρονες, καθολικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, ενώ όπως έχουν αποφασίσει ήδη, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα πραγματοποιήσουν απεργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ