ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΖΩΑ
Εξαπλώνονται η πανώλη και η οργή των κτηνοτρόφων σε όλη τη Θεσσαλία

Νέα κρούσματα σε περιοχές των Τρικάλων και της Λάρισας

Οργή και ανησυχία σε όλη τη Θεσσαλία προκαλούν τα νέα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων, καθώς πλέον η επικίνδυνη ζωονόσος εντοπίζεται σε δύο περιοχές των Τρικάλων και σε δύο περιοχές της Λάρισας. Μετά την Καλαμπάκα, την Ελασσόνα και το Συκούριο (περιοχή Οσσα), χτες Τετάρτη εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης σε σφαγείο στην Οιχαλία Τρικάλων, δίπλα στη Φαρκαδόνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, χθες 24 Ιουλίου «ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στην πρώτη ζώνη προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της Οσσας, όπου σε 34 μονάδες εντοπίστηκαν σε μία μόνο μονάδα θετικά κρούσματα, αλλά και στην περιοχή της Οιχαλίας Τρικάλων, όπου εντοπίστηκε θετικό κρούσμα σε τοπικό σφαγείο».

Πλέον έχουν μπει σε ζώνες επιτήρησης συνολικά 4 περιοχές. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν κτηνιατρικοί έλεγχοι και στους νομούς Καρδίτσας και Μαγνησίας, ενώ είναι προφανές ότι οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν με καθυστέρηση, λόγω των ελλείψεων προσωπικού. Από σήμερα Πέμπτη θα αρχίσουν οι έλεγχοι στις ζώνες των 10 χλμ. σε Ελασσόνα και Συκούριο, και θα διαρκέσουν περισσότερες μέρες απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Είναι βέβαιο ότι και την επόμενη βδομάδα θα γίνονται έλεγχοι από τα συνεργεία κτηνιάτρων που έχουν σταλεί στη Λάρισα από όλη τη χώρα, δείγμα της γύμνιας των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Αφόρητες οι συνθήκες για τους κτηνιάτρους

Να σημειωθεί ότι είναι αφόρητες οι συνθήκες εργασίας των κτηνιάτρων, που διεξάγουν τους ελέγχους με καύσωνα, μέσα σε στάνες με έντονες οσμές. Κάθε συνεργείο των δύο κτηνιάτρων θα πρέπει να ελέγχει την ημέρα 500 έως 800 ζώα, που θα πρέπει να είναι σε θέση να τα ακινητοποιήσουν για να λάβουν δείγματα αίματος και, στην περίπτωση που βρεθεί ζώο νεκρό, να πάρουν τεμάχιο πνεύμονα 5x5 εκατοστά. Η «ανταμοιβή» τους; Με την επιστροφή τους στην έδρα της Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκουν ένα μπουκαλάκι νερό και σάντουιτς...

Την ίδια στιγμή, ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση για το πώς εισήλθε η πανώλη στη Θεσσαλία. Επίσης, δεν δίνεται απάντηση από την κυβέρνηση για το πόσο και πότε θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι, που βλέπουν το πρόβλημα να λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις και να είναι απροστάτευτοι για μια ακόμα φορά, από ένα κράτος που δεν έχει προτεραιότητα την προστασία του λαού και της περιουσίας του.

Στο μεταξύ, χτες στη Λάρισα έφτασε κλιμάκιο της ΕΕ προκειμένου να διαπιστώσει αν εφαρμόζονται τα κοινοτικά υγειονομικά πρωτόκολλα για την πανώλη των αιγοπροβάτων, δηλαδή αν έχουν οριοθετηθεί οι ζώνες επιτήρησης των 3 και 10 χλμ. Πάντως η κοινοτική νομοθεσία είναι μέρος του προβλήματος, αφού δεν επιτρέπει ελέγχους για ζωονόσους μεταξύ των κρατών - μελών.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την ιδιωτική εταιρεία «Prognosis Biotech», και όχι κάποιον δημόσιο φορέα, για τη δημιουργία rapid test για την πανώλη των αιγοπροβάτων και άλλα νοσήματα.

Ενοχη η πολιτική που έκανε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που όπως και οι προηγούμενες υλοποίησε μια πολιτική που έκανε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι στις ζωονόσους, επισημαίνουν σε ανακοίνωση για τα κρούσματα πανώλης οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ελασσόνας.

Σημειώνουν ότι έχουν αποδεκατιστεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και ότι γίνεται προσπάθεια να φορτώσουν τις ευθύνες και το κόστος στους κτηνοτρόφους, στη λογική της ατομικής ευθύνης. Οπως καταγγέλλουν, «ήδη έχουν ξεκινήσει εκβιασμοί από τους γαλακτοβιομήχανους, που βλέπουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Θεσσαλία ως ευκαιρία για να ρίξουν τις τιμές στο γάλα από τις πληγείσες περιοχές».

Ζητούν μέτρα για να μην εξαπλωθεί κι άλλο η πανώλη, 100% αποζημιώσεις για τα ζώα και την απώλεια εισοδήματος και προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων. Συγκεκριμένα: Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή, και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή, στους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων, με 100% πόρους του κράτους. Μέριμνα για τις ενισχύσεις που έπαιρναν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, αφού θα υποβάλουν μηδενική δήλωση εκτροφής. Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγόμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν. Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.) στους κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.


ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων

Να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής, απαιτεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών.

Οπως καταγγέλλει, «αιφνιδίως και εν μέσω καλοκαιριού κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης διαρρέουν τα σχέδια του υπουργείου για αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία που υπάγονται στην 1η ΥΠΕ, σχεδιάζουν 24ωρη καθημερινή εφημέρευση 10 νοσοκομείων, ενώ αντίστοιχα στην 2η ΥΠΕ, και για τα 5 γενικά νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο έρχονται δήθεν να απαντήσουν στην άθλια κατάσταση που υπάρχει στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, στις τεράστιες αναμονές για εξέταση, στον συνωστισμό, στην ταλαιπωρία και την επικίνδυνη για ασθενείς και υγειονομικούς κατάσταση, προχωρώντας σε ένα μέτρο που όχι μόνο δεν θα δώσει λύση, αλλά θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση.

Ηδη στους απαράδεκτους και με αυθαίρετα στοιχεία πίνακες που έστειλε η 1η ΥΠΕ, ζητώντας από διευθυντές τμημάτων και διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων να καταθέσουν πρόγραμμα 24ωρης καθημερινής εφημέρευσης, αποδεικνύεται ότι απαιτείται πολλαπλάσιο προσωπικό από το υπάρχον. Αυταπόδεικτο βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς τη σημερινή άθλια κατάσταση με την υπερεφημέρευση, τα δεκάδες χρωστούμενα ρεπό, την τραγική υποστελέχωση σε ορισμένα τμήματα και κλάδους, όπως το νοσηλευτικό, οι τεχνολόγοι, οι τραυματιοφορείς».

Η ΔΗΠΑΚ υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή του σχεδίου της καθημερινής 24ωρης εφημέρευσης θα οδηγήσει:

  • Στην υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, δηλαδή στη μετατροπή των νοσοκομείων σε εφημερατζίδικα. Πώς θα γίνονται για παράδειγμα τακτικές στεφανιογραφίες, όταν το μοναδικό αιμοδυναμικό εργαστήριο του κάθε νοσοκομείου θα είναι κάθε μέρα σε αναμονή επειγόντων περιστατικών; Αντίστοιχα τα ραντεβού για γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση. Πού θα πηγαίνουν οι ασθενείς που απαιτείται να κάνουν τακτικό ή προσυμπτωματικό έλεγχο; Θα περιμένουν μήνες μέχρι το πρόβλημά τους να γίνει επείγον; `Η αν το αντέχει η τσέπη τους θα σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα, που η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να πριμοδοτεί με κάθε ευκαιρία;
  • Σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων, αφού οι λιγοστές χειρουργικές αίθουσες θα κατανέμονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, άρα θα αυξηθεί η λίστα αναμονής των τακτικών χειρουργείων. Χειρουργικές αίθουσες ενδεχομένως να κλείσουν σε νοσοκομεία που ήδη είναι υποστελεχωμένα τα αναισθησιολογικά τμήματα, αφού οι αναισθησιολόγοι θα καλούνται να καλύψουν με αυξημένο προσωπικό την 24ωρη καθημερινή εφημέρευση.
  • Τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα όπως τα εργαστήρια και κυρίως τα τμήματα ακτινοδιάγνωσης θα επωμιστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, στον οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Το ίδιο θα γίνει και με τα τμήματα που δεν θα παρίστανται οι εφημερεύοντες στα επείγοντα αλλά θα "καλύπτουν όταν κληθούν", π.χ. πνευμονολόγοι, νεφρολόγοι, αιματολόγοι κ.λπ. που θα πρέπει να καταρτίζουν πρόγραμμα εφημέρευσης σαν σε γενική εφημερία για να ανταποκριθούν.
  • Σε ένταση της πίεσης για ταχεία διεκπεραίωση των περιστατικών, ούτως ώστε να αδειάσουν κλίνες για να μπορέσει να ξαναεφημερεύσει το νοσοκομείο. Περιστατικά που χρήζουν διερεύνησης, με πολλαπλές εξετάσεις, ή θα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα ή θα παραπέμπονται στην πραγματοποίηση του ελέγχου σε τακτική βάση, που λόγω των γνωστών ελλείψεων θα είναι μονόδρομος που θα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον ιδιωτικό τομέα. Οι ασθενείς θα αντιμετωπίζονται από τις διοικήσεις σαν αριθμοί και θα αξιολογείται η γρήγορη διακίνηση και όχι η διάγνωση και η θεραπεία. Στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας που θα αναγκάζουν τους ασθενείς να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία, χωρίς να βρίσκουν οριστική λύση στο πρόβλημα υγείας τους με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία τους. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με αναιμία θα διερευνώνται ή θα μεταγγίζονται και θα παίρνουν εξιτήριο για να αδειάσει το κρεβάτι για τον επόμενο;
  • Σε αλλαγές στο ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, αφού στους πίνακες που έχουν δοθεί στα νοσοκομεία προβλέπονται κυλιόμενες 8ωρες βάρδιες και όχι προγράμματα εφημεριών. Εφαρμογή δηλαδή του κατάπτυστου νόμου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών σε βάθος 4μηνου, πίεση για υπογραφή opt-out (εθελοντικής υπερεργασίας έως και 60 ωρών δηλαδή), γιατροί που θα δουλεύουν στα όριά τους, βάζοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους ασθενείς.
  • Σε περαιτέρω υπερεργασία και εντατικοποίηση λόγω του υπάρχοντος λιγοστού νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού».

«Το "ξαναμοίρασμα της τράπουλας" με τις ίδιες δομές, το ίδιο προσωπικό, τους ίδιους ή μειωμένους προϋπολογισμούς, δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα», επισημαίνει η ΔΗΠΑΚ, τονίζοντας ότι «για να αντιμετωπιστούν οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ και για να προσφέρονται ποιοτικές και σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, πρέπει τα νοσοκομεία να στελεχωθούν με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και να εξοπλιστούν με σύγχρονο εξοπλισμό. Αμεσα να επαναλειτουργήσουν οι δομές Υγείας που έκλεισαν στο Λεκανοπέδιο τα τελευταία χρόνια και μάλιστα ενισχυμένες σε προσωπικό και χρηματοδότηση. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας».

Και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 29/7, μέρα κατάθεσης του κατάπτυστου νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ